БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 49 855
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • София
  • Мнения: 12 222
Здравейте! Снощи сложих козунака да втасва в хладилника и сега не съм сигурна как да прдължа. Да го извадя на стайна температува за малко и после да го омеся отново за второ втасване ли? Благодаря ви!
Остави го добре да се отпусне на стайна температура, после го оформяш и оставяш отново да се вдигне. Намазваш с белтък, посипваш крист. захар и печеш на 160 градуса на предварително загрята фурна.

# 391
  • Мнения: 6 308
За една торта ми трябва натурално крема сирене, каква марка да взема? До сега не съм ползвала и не знам какви модели има, притеснявам се да не взема някакво солено. Също ако може съвет каква заквасена и подсладена течна сметана да взема? Praynig


Крема сирене -Филаделфия или ако ти идва скъпо от Лидъл лайт в кутийки. От крема сиренето което е в пакетчета като маслото съм пробвала на де що видя фирма и винаги са били с много сол. Течната сметана на Пилос се разбива много добре.

# 392
  • София
  • Мнения: 1 310
Здравейте,
ако замеся тази вечер козунака и го оставя на стайна температура до сутринта дали ще е превтасал?   bouquet

# 393
  • София
  • Мнения: 1 154
За първи път ще меся козунак и имам няколко въпроса. Спряла съм се на тази рецепта за Обикновен козунак.

Първо, ще го меся на ръка, предполагам, че няма да има проблем. След първото втасване, когато трябва да се раздели тестото на 2 големи топки, трябва ли да се измеси предварително? Или както е бухнало да го разделя на две големи топки, всяко от които на 3 по-малки, без да го измесвам?

 bouquet

# 394
  • Мнения: 2 815
С какво е по-лоша предната четвърт, за да заслужи по-ниска цена?!
Всъщност с нищо, у дома плешката е предпочитана, пред бута (задната четвърт)....по сочно е месото, за разлика от бута....на бутчето месото е по сухо  Peace
Предполагам цената е по ниска, защото в предната четвърт има по малко месо и повече кокал  newsm78.

След първото втасване, когато трябва да се раздели тестото на 2 големи топки, трябва ли да се измеси предварително? Или както е бухнало да го разделя на две големи топки, всяко от които на 3 по-малки, без да го измесвам?

Аз оформям без да измесвам......то така или иначе, докато се оформи или на руло или на плитки, достатъчно се намачка  Peace

# 395
  • Мнения: X
Моля за съвет как варите ориз в оризоварка ? Все не постигам желания резултат.
 С количеството вода ориза става полусуров и си хрупа .
 Моля за изпитана рецепта за бял неслепен ориз . Съотношение вода / ориз , марка ориз дори , водата каква е студена - гореща / аз топла слагам/ . Всичко заедно ли поставяте или завира водата и в нея ориза !?
 /Ориз инак по мои си методи ми се получава добре , в оризоварката нещо не става Grinning /

# 396
  • Мнения: 2 657
Меган, Онна, много ви благодаря за отговорите!
Ще взема сметана на Пилос. А дали вместо крема сирене мога да използвам Маскарпоне или то е съвсем различно, че ми трябват 800 гр, а съм виждала големи кутии Маскарпоне?

# 397
  • Мнения: 6 308
Меган, Онна, много ви благодаря за отговорите!
Ще взема сметана на Пилос. А дали вместо крема сирене мога да използвам Маскарпоне или то е съвсем различно, че ми трябват 800 гр, а съм виждала големи кутии Маскарпоне?
Според мен даже ще стане по-хубаво с маскарпоне. Само, че маскарпонето и заквасената сметана не ги разбивай с миксер. Ще станат течни.

Последна редакция: чт, 09 апр 2015, 18:29 от Меган

# 398
  • По-близо до звездите
  • Мнения: 274
С какво е по-лоша предната четвърт, за да заслужи по-ниска цена?!
Всъщност с нищо, у дома плешката е предпочитана, пред бута (задната четвърт)....по сочно е месото, за разлика от бута....на бутчето месото е по сухо  Peace
Предполагам цената е по ниска, защото в предната четвърт има по малко месо и повече кокал  newsm78.






БЛАГОДАРЯ!

# 399
  • София
  • Мнения: 12 222
За първи път ще меся козунак и имам няколко въпроса. Спряла съм се на тази рецепта за Обикновен козунак.

Първо, ще го меся на ръка, предполагам, че няма да има проблем. След първото втасване, когато трябва да се раздели тестото на 2 големи топки, трябва ли да се измеси предварително? Или както е бухнало да го разделя на две големи топки, всяко от които на 3 по-малки, без да го измесвам?

 bouquet
Много е хубаво да го измесиш на ръце, ще усетиш тестото. След първото втасване повече не се размесва, а с добре намаслени ръце се оформят фитили, плетки, слага се плънка или  напоените и изцедени стафиди.  Оставяш го за второ втасване. Намазваш с яйце, поръсваш по-обилно крист. захар,  по желание се слаган обелени бадеми, печеш на 160 градуса.

# 400
  • Мнения: 7 779
Здравейте,
ако замеся тази вечер козунака и го оставя на стайна температура до сутринта дали ще е превтасал?   bouquet
пиши го бегал  Joy

# 401
  • София
  • Мнения: 12 222
Здравейте,
ако замеся тази вечер козунака и го оставя на стайна температура до сутринта дали ще е превтасал?   bouquet
Поне го остави в хладилник, иначе нищо няма да стане и го хвърляш, ще е превтасал.

# 402
  • София
  • Мнения: 1 310
Бонго, Марчева   bouquet
Спестихте ми срама пред родата  Peace Станах рано и ги замесих   Simple Smile

# 403
  • Мнения: 311
Бонго, Марчева   bouquet
Спестихте ми срама пред родата  Peace Станах рано и ги замесих   Simple Smile

Тази сутрин ли?
Аз снощи замесих козунака със заквасена сметана, към 20,00 ч. Мислех да пека вечерта, чаках го до 23,30 да втаса, но не би. В 05,00 станах и ги опекох, не бяха превтасали. Страхотен козунак, само дето малко бавно стана в сравнение с този с прясно мляко.

# 404
  • Мнения: 496
А как съхранявате днес приготвените козунаци да се запазят мекички до неделя или понеделник?

Общи условия

Активация на акаунт