та и аз така си поватарях като мантра 'нещо не си разбрала, радвай се, поне имаш родители, хората и това нямат' ама с тази логика хич не се прокопсва, а се стига до психодиспансера. някой родители не просто нямат призвание за такива - те живеят, за да мачкат, унижават и осакатяват децата си, от което им се вдига собственото самочувствие на родители 'виж се , ти си нищо без мен'. да съм благодарна за което? не, мерси

Точно така, напълно споделям това мнение.
Моята майка е сякаш двама различни души, без да има шизофрения или някакви психични отклонения. Като бях малка я идеализирах, бях послушна и отгледана и възпитана така, че да бъда напълно зависима от нея, и докато се придържах към наученото, всичко беше наред.
Когато навлязох в пубертета, обаче, нещата започнаха да се усложняват.
Психологическият тормоз се упражняваше на всички нива - като се започне от постоянни натяквания и критики за външния ми вид (килограми и т.н.), под предтекст, че е "за мое добро", смачквайки и без друго нулевото ми самочувствие, въпреки че външни хора твърдяха точно обратното, аз вярвах на критиките. Та нали майка ми би трябвало да знае най-добре...
После започна тормозът с обсесивния контрол - трябваше да се знае ВСИЧКО, винаги, по всяко време. Къде съм, с кого, защо, как, кога?
Когато си пишех с някого по Интернет, настояваше да чете кореспонденцията ми, за да е сигурна, че нищо "лошо" нямало да ми се случи.
Ако си сменях паролата, ме заплашваше, че няма да ми дава джобни и изобщо, че вече няма да съществувам за нея.
Като бях вече над 18г., не ми даваше никакво лично пространство, постоянно ми нахълтваше в стаята по всяко време на денонощието, независимо дали съм сама или имам гости, примерно. Скучно й било, да си приказваме. И приказването обикновено се състоеше в това да изръси един куп негативни коментари за всички, за които се сети, включително за баща ми, и после, ако си позволях да й кажа "стига с този негативизъм, кажи нещо хубаво поне веднъж", и започваше да се заяжда с мен. "Погледни се на какво приличаш", "За нищо не ставаш", "Ще взема да си осиновя друго дете, че ти само ме разочароваш" са само няколко примера за нещата, които ми се повтаряха.
Когато най-после се изнесох, беше голяма драма - ама какво щяла да прави без мен, с кого щяла да си пие кафето и т.н.
Сега, когато живея самостоятелно, за пръв път от...всякога, се чувствам като що-годе нормален човек. Само че отново има уловка - постоянното звънене по телефона или по скайп. Ако не вдигна, драма. Ако й кажа, че говоря с приятелка или просто гледам нещо - "какво е по-важно от майка ти".
Ако съм споделяла с някой, всички са ме гледали недоумяващо, смятайки, че или си измислям, или преувеличавам, понеже нещата звучат наистина повече от нелепо, понеже пред хората тя се представя в съвсем различна светлина.
На 19 баща ми ме заведе на психиатър, понеже бях започнала да изпадам в депресии, и като поговорихме надълго и нашироко, психиатърът ми каза: "Моето момиче, нищо ти няма на теб, само че час по-скоро се изнеси от къщи и проблемите ще изчезнат".
Само най-близките ми, които са ставали свидетели на това поведение, знаят за какво иде реч.
Приятелките ми ме предупреждават да се изнеса в друг град, че с годините явно се изостря това поведение, и някой ден, като имам съпруг, не знам как ще се изтрайва.