Абсурди в учебниците

• 13 452
  • 48
  •   1
Отговори
# 15
Мами,  тази година се отървавам от учебниците, но въпреки това попадам на тъпизми (като за последно!) ooooh!
Общо взето съм забелязала, че от 9ти клас учебниците (пък и че и от по-рано) почват да ги заливат с терминологии дотолкова, че час чета един урок и после мозъка ми на боза, а нищо не съм разбрала  Rolling Eyes Няколко пъти ми се случвало да чета урока повече пъти, особено ако е дълъг, и после да му пиша едно кратко резюме, че поне да си опростя това, което май съм разбрала  Crazy И ако не хване някой учител или дори родител да обясни термините и по-сложните думи (защото не винаги обясненията на думите в учебника са разбираеми) положението става трагично. Вярно е, не може учебник за зрелостник да е написан като за бавноразвиващ се, но все пак... Ако се хване по някакъв начин нишката, постепенно се надграждат знанията. Лошото е, че всеки втори ученик го мързи и пропусне ли малко - после що не разбира нищо  Crossing Arms Не помня нещо да съм пропускала, но въпреки това учебниците с изказа си отказват много ученици да ги отворят и да поучат.  #Crazy
Учебника ми по история е на "Просвета" и на последните страници имам снимка на Росен Плевнелиев да се ръкува с Ж.М. Барзоу. Не, че са ми неприятни хора, нямам мнение за тях. Но за какво са ми ?  Rolling Eyes
В предишния ми на същото издателство имах Бойко Борисов на последните страници да се ръкува с Дилма Русев. И отново - за какво са ми ?
От по-преди помня как имах Сергей Станишев по учебниците  Rolling Eyes
Дразни ме също изображенията на картините че са малки и не се вижда всичко. Айде снимка, как да е - но картина!?
За сега това се сещам, ако има друго - дописвам после   bouquet
ПС: Ето, сетих се нещо шашаво!
В урока за Априлското въстание пише, как  апостолите заминават за България да започнат делото.
 Ами тогава България все още я е нямало. Правилно е да се напише "българските земи". Това го има не на едно място в урока, пък и че и през целия учебник май 5 пъти го срещнах. Както и да е, загледайте се в учебниците да откриете тези грешки. Хем сме под робство, но България има! Защо не? Simple Smile

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 16:21 от TheHotChili

# 16
  • София
Учебникът по химия на Педагог 6 за 8 клас изобилства от частни случаи на общите правила, но самите правила ги няма. На няколко пъти се опитвах да помагам на сина ми да учи по този учебник. Не съм химик, но материята е близка до моята специалност. Но въпреки това ударих на камък. След урока за йоните на елементите им бяха дали въпросите след урока за домашно. И там се пита как се казват йоните на няколко химични елемента. Преглеждаме урока и там са изброени да кажем около 5-6 конкретни названия. Но във въпроса има и други елементи. Почвам аз да ровя  в по-предните уроци и не намирам никаква информация. Трябваше да попитам химик, за да ми обясни точно с едно изречение какво е общото правило за образуване на названията. Целият учебник беше в този дух - извадкова информация, от която не можеш да си изградиш представа за общото и от там да си правиш изводи за частните случаи. Не случиха и на учител и резултатът беше 4 за годината. Сега е 9 клас и учат по учебника на същото издателство и май същите автори. Определено е по-добър, но може би материалът е такъв, че е по-лесно смилаем. И учителят е друг и резултатите не закъсняха.
Нещо заради, което харесвам училището му е, че повечето преподаватели им казват да водят записки и да учат от тях. Даже съжалявам, че накупихме толкова учебници.

# 17
Сестра ми разказваше,как в 12 клас е учила предмета "български език " с речника по чужди думи. А тогава тя говореше 3 езика освен български  Confused
Сега за детето в 1 клас трима висшисти безуспешно се пулихме над една задача по математика( още първите седмици на 1 клас) . Условия в това помагало няма ( авторите явно са над тези неща).

# 18
Ооооо, много са!
Първото за което се сещам е небезизвестната задача по математика от сборника на Неда Петрова за 1 клас.

На едно дърво има 10 птички, ловец стрелял с пушката и убил 4 - колко са останали на дървото?

хаха това си е вързанка,нищо не е останало.Умрелите са паднали,другите отлетели.

# 19
  • Пловдив
От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г.:

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!

Важно е децата от малки да знаят как се печелят конкурси в тази държава, нали? А също така е добре да са наясно, че който има по-голям джип, гази пръв  Tired

Когато 2007 година се върнах от майчинство преподавах по този учебник и песента вече я нямаше в него.

# 20
  • над кукувичето гнездо
В учебник по "Човек и природа" за 6-ти клас, издателство е "Просвета, София", по който учи племенникът ми,  в урока "Движение на веществата в растителния организъм. Проводяща система" , стр. 114, осмозата е обяснена като "смукателна сила на клетките" Shocked и никъде не се споменават думите "дифузия" и "осмоза", или поне тяхната същност.

newsm78
Цитат
Как се придвижва водата в корена?
Кореновите власинки са израстъци на младите клетки на повърхностния слой на корена. Те всмукват от почвата вода и разтворени в нея минерални вещества. Знаете, че водата се придвижва от места, където е повече (в случая - почвата), към места, където е по-малко (в случая - клетките). Водата преминава през клетъчната стена и клетъчната мембрана и навлиза в цитоплазмата благодарение на смукателната сила на клетките. Колкото по-навътре в корена е дадена клетка, толкова водата в нея е по-малко. Следователно смукателната сила на такава клетка е по-голяма. Така водата с разтворените в нея минерални вещества се придвижва от клетка в клетка отвън навътре и навлиза в дървесинните цеви. Водата в дървесинните цеви е под известно налягане от долу нагоре, наречено кореново налягане.
ooooh!
Смятам, че деца в шести клас могат да разберат смисъла на термините "дифузия" и "осмоза", дори има и картинки по темата и не е нужно да им пълнят главите с фактически невярна информация и после да се чудим как да оправим кашата. #Crazy

# 21
  • София
От учебник по музика за трети клас на издателство "Булвест", одобрен със заповед на Министъра на образованието и науката Нр. РД 09-1318/31.08.2004 г.:

Отдолу иде джип "Митсубиши"
със яка броня, с прозорци скришни.
Всички по пътя той изпреваря.
- Но на кого е? Кой ли го кара?
- Вълчо го кара. Свири и гази!
- А във колата коя е тази?
- Лиска е вътре. И много иска
на мис-конкурса да стане миска.
- Давай, Вълчо, и наддавай
златна пара звънка -
мис да стане твойта Лиска,
гиздава и тънка!

Важно е децата от малки да знаят как се печелят конкурси в тази държава, нали? А също така е добре да са наясно, че който има по-голям джип, гази пръв  Tired

Когато 2007 година се върнах от майчинство преподавах по този учебник и песента вече я нямаше в него.
Синът ми беше в трети клас преди 2 години и този текст беше в учебника им.

# 22
Много дълго време се чудих на една задача в учебника от 1 клас. Една мишена и на нея стрелички на различен фон в различни цветове. Трябва да ги преброиш и напишеш отговора от страни. Интересното е, че стреличките в различни цветове бяха - синя и още 4 нюанса на оранжевото, особено на различен фон. Аз се затрудних с броенето коя от кой цвят е хем имам добро цветоусещане, затрудниха се децата.

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 19:36 от Cygnus

# 23
  • Пловдив

Може би има останали стари учебници, но отдавна песента е премахната. Както е премахната и песента "Ретро" ( "Две кебапчета крилати") от учебникът в 4 клас. С нея дори изпаднах в малко неловка ситуация, защото моят учебник е по-стар и доста настоявах пред учениците, че не гледат страницата, която посочвам след твърденията им, че такава песен няма при тях.  Embarassed

# 24
  • София

Мама обича бира АРИАНА и си пийва ракия със салатка, обаче няма  … еме да се гушкаме - от учебник по Информационни технологии за IV клас, издание на ИК Нова звезда с автори Ивайло Иванов и Весела Илиева.
 #CrazyЕ това вече е връх на тъпотията-Ивайло Иванов и Весела Илиева явно са малоумни,или всъщност те не-а тези одобрили учебника SickНа детето е същият учебник,2 клас  ooooh!

Последна редакция: пт, 27 мар 2015, 20:14 от danielad

# 25
  • София
Isa-pisa, подобна е ситуацията и в учебниците по физика за 7 клас и физиката в ЧП-6 клас. Сакън да не натоварят децата понятията се представят до такава степен елементаризирани, че стават неверни или почти.

# 26
ЧП 3 клас
"Въздухът е газ..."
Догодина май ще учат, че всъщност не е един газ, но защо първо учим грешно, после надграждаме с по-вярна информация не е ясно.

# 27
  • София
ЧП 3 клас
"Въздухът е газ..."
Догодина май ще учат, че всъщност не е един газ, но защо първо учим грешно, после надграждаме с по-вярна информация не е ясно.

Ужас! Това ни чака... #2gunfire

# 28

Може би има останали стари учебници, но отдавна песента е премахната. Както е премахната и песента "Ретро" ( "Две кебапчета крилати") от учебникът в 4 клас. С нея дори изпаднах в малко неловка ситуация, защото моят учебник е по-стар и доста настоявах пред учениците, че не гледат страницата, която посочвам след твърденията им, че такава песен няма при тях.  Embarassed
О, моят "любим" хит от учебника по Музика за 4-ти клас. Определено я има. Когато за пръв път чух сина ми да я тананика, въобще не допусках, че я е научил в часа по музика. После с невярващи очи я видях в учебника и ..... #Crazy Това ме провокира да разлистя по-съсредоточено учебника и се натъкнах и на друг бисер - "Интернет". Ето и първия куплет от този "хит" :

От службата си вкъщи
баща ми се завръща
и важно казва : "Много съм зает".
Забравил, че е гладен,
забравил, че е жаден,
и само бридж играе в интернет.
Не му се сърди мама,
понеже щом го няма,
в интернета тя забива нос.
Разглежда нереални
модели виртуални -
колекции "Диор" и "Хуго Бос".  Crazy Crazy Crazy

Какво би научило едно дете от тази песен? Освен, че има семейства с безотговорни бащи и майки от порода "кифла". Горките дечица, какъв ли модел за поведение, ще имат. И тази песен, като онази за Вълчо и Лисана.  Crazy

Очаквам в следващите учебници по музика, след репертоара на Ку-ку бенд, да пуснат малко и от песните на "Черно фередже".  Crazy Така, забавлението на децата, ще е още по-яко.  Mr. Green

А, учебника по ЧО за 4-ти клас, направо е безспорен фаворит в графа - образователни безумия. Много ми е интересно, какви ще бъдат резултатите на НВО на четвъртокласниците тази година. Съдейки по моето дете, едва ли ще са очароващи. По-скоро, ще бъдат масово разочароващи.  Thinking

# 29
Само аз ли си мисля, че този тип песни не са действително заучаване на модел-баща ми и майка ми да живеят в интернет, а иронизиране на този модел. При наличие на учител, който да подаде верния тон мен такива песни не ме притесняват. Моите деца поне, безпогрешно разпознаха идеята-а тя е да се осмее, да се представи в какво се е превърнал днес човека и т.н. Не го приемат като модел за подражание , а обратно.

Общи условия

Активация на акаунт