МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 59-та ТЕМА

  • 85 403
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 3 020
И аз си мислех, че отложеният старт е голямото предимство, но при мен с пекарната не е така. Досега никога не съм го ползвала и не вярвам скоро да го направя. Така, че ако ще и 48 часа да е, това хич не ме блазни. В последно време ползвам точно една програма, а 6 месеца назад същата + програма Тесто = две програми.
През телефона съм и не мога да погледна за кои точно модели машини говорите, за да изкажа и моето мнение на коя точно бих се спряла.

# 661
  • Мнения: X
Аз пък пека само с отложен старт, за да ми е готов хляба сутрин за закуска. Ароматен, топъл хляб с масло и сирене не си ли заслужава тази функция?

# 662
  • София
  • Мнения: 46 915
Важното е човек да си намери подходящата за него машина - пари, обем, програми, функции и т.н.

# 663
  • Мнения: 21 600
Аз пък пека само с отложен старт, за да ми е готов хляба сутрин за закуска. Ароматен, топъл хляб с масло и сирене не си ли заслужава тази функция?
+1 Но и аз ползвам само две програми, плюс тесто на машината ми, която има май 12-13.

# 664
  • София
  • Мнения: 46 915
Аз никога на никоя машина, не само за хляб не ползвам отложен старт.
За програмите основно 2 използвам, но и още 10-тина-12 са ми влизали в работа. Предпочитам да има повече, отколкото нещо да ми липсва, в някой момент.
За мен машина над кило е ненужно голяма, но на други им трябва, съответно и 2 реотана, 2 бъркалки и големи мощности не са ми нужни... Simple Smile

# 665
  • Мнения: 334
Наистина, хляб над кило за домашна употреба? newsm78 Ако наистина се изяжда, то надали е на едно ядене, може да се завърти два пъти програмата. И аз ползвам редовно две програми + веднъж годишно сладък хляб.

# 666
  • Мнения: 8 397
Редовно ползвам моята хлебопекарна и то най-често на отложен старт. Ако се ползва отложения старт е добре да има ваничка за семена, за да се добавят в точния момент, иначе се добавят ръчно при звуковия сигнал. Аз ползвам 3 програми засега от 15.

# 667
  • София
  • Мнения: 46 915
А да бе, по 10 хляба на ден...това също все пак е време и то не малко. Просто човек трябва да е наясно с нуждите си и да си избере подходяща за него машина.

# 668
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Големият грамаж на Унолд-а ми помага много при замесването на различни видове теста - за пица, кифлички, козунаци, питки. Имам да изхранвам три малки ламички, често посрещам и гости - та никак не ми са много 1800гр Simple Smile. Двойното казанче ми е перфектно - за себе си правя черни хлябове с много трици и семена, а за останалите от семейството бял. Бъркалките ми са общо 6 - един комплект за двойното казанче и 2х2 за голямото. Едните са с малко по-високо рамо, за да може да се месят добре по-големи количества или по-тежки теста.
Наистина е важно да се съобразим с индивидуалните си нужди. Но ми се струва, че не можем да кажем какво ни трябва, докато не си купим и поексплоатираме първата си хлебопекарна Simple Smile

# 669
  • София
  • Мнения: 46 915
В общи линии можеш да прецениш като обем на база това, което семейството ти  му е ежедневно нужно.
Ако що-годе знаеш какви хлябове обичаш може да прецениш кои програми  са ти нужни. Има хора, които само бял нагъват, на други им трябва за безглутенови, трети не обичат с добавки... например.
С отложения старт мисля също човек предварително е наясно изобщо склонен ли е и ще ползва ли такова нещо или не.

Естествено с втора и т.н. пекарна вече ще си много по-наясно какво ти е липсвало или ти е било ненужно в повече и какво да търсиш за следваща, но и с първа не е чак такава философия.

# 670
  • Мнения: 332
Големият грамаж на Унолд-а ми помага много при замесването на различни видове теста - за пица, кифлички, козунаци, питки. Имам да изхранвам три малки ламички, често посрещам и гости - та никак не ми са много 1800гр Simple Smile. Двойното казанче ми е перфектно - за себе си правя черни хлябове с много трици и семена, а за останалите от семейството бял. Бъркалките ми са общо 6 - един комплект за двойното казанче и 2х2 за голямото. Едните са с малко по-високо рамо, за да може да се месят добре по-големи количества или по-тежки теста.
Наистина е важно да се съобразим с индивидуалните си нужди. Но ми се струва, че не можем да кажем какво ни трябва, докато не си купим и поексплоатираме първата си хлебопекарна Simple Smile
Аз май нещо тъна в неведение. newsm78 Става ли в двойното казанче едновременно да се пекат два коренно различни хляба - като единия е изцяло с бяло брашно, а другия например с пълнозърнесто (типово и или друго различно от бяло брашно)  и на всичкото отгоре на една програма?

Последна редакция: чт, 20 авг 2015, 11:03 от Bo Bo Va

# 671
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Ето нагледен пример как се правят 2 различни типа хляб в една машина.





При Унолд програмите не са както при масовите машинки. Предварително дефинирани са само програмите за сладко, кекс и още една (немският ми е прашасал и не мога да си преведа за какво точно е). Програмите за хляб и тесто се получават като комбинация от няколко показателя. Могат да бъдат базова, базова бърза, базова за пълнозърнест, бърза за пълнозърнест, базово тесто и бързо тесто. Разглеждайки рецептите, виждам, че на програмата за чер хляб се правят основно такива с ръжено и царевично брашно, в които има и много семена, а също така и сладък хляб.

# 672
  • Мнения: 332
Благодаря на KayRenn!
Моята хлебопекарна е Gorenje BM1400E и все още не съм пробвала да пека два различни хляба и то поради факта, че не ми е много ясно на каква програма да ги пека. Явно ще трябва по задълбочено четене или помощ от тук baby_neutral

# 673
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Като си взех първата машинка, си четях книжката, следвах указанията и се борех да направя хубав пълнозърнест хляб на специалната за това програма. Сменях рецептите, експериментирах с продуктите и в най-добрия случай докарвах абсолютно равна горна коричка. Един ден погрешка пуснах на програмата за бял хляб и с изненада установих, че ми се е получил перфектно, с идеално калпаче.

# 674
  • Мнения: 84
Здравейте!
Колебая си дали да купя хлебопекарна и каква. Следя ви от известно време, изчетох и някои от предишните теми и .. съвсем се обърках. Информацията за възможностите на хлебопекарните в нета ми се струва съвсем лаконична, затова разчитам на повече информация от вас. Може ли да ми кажете какви са предимствата на хлебопекарната - какво може да прави и как се случва, как се почиства. Интересува ме и каква хлебопекарна да взема - в къщи не ядем много хляб /един ни стига за 3 дни /двама големи и едно дете/. Обикновено меся за Коледа и за Великден /козунаци/, през останалото време май нямам сили и достатъчно организация... Причината да се замисля е, че напоследък ми е много гаден купения хляб - притеснява ме, че нямам представа какво има в него, мухлясва и никак не ми е вкусен.
Желая ви успешна и спокойна седмица!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт