В момента чета... 38

• 51 361
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
Пак изпаднах в период да не ми се чете. Започвам (книга), зарязвам, започвам, зарязвам ... Нищо не ми грабва вниманието. Само аз ли съм така?
Гледам и темата върви сравнително бавно.

# 451
  • Ямбол
Прочетох "Играта на Ендър" - прекрасна книга, много ми хареса.

Подхванах "Дневникът на един ангел хранител".

# 452
Пак изпаднах в период да не ми се чете. Започвам (книга), зарязвам, започвам, зарязвам ... Нищо не ми грабва вниманието. Само аз ли съм така?
Гледам и темата върви сравнително бавно.

В същия период съм, чета три книги и нито една от тях не ме 3адържа.
Рекламираха началото на седмицата една книга - мисля да си я купя и дано ме и3бави от проклятието  Sad

# 453
Милан Кундера и на мен ми е много труден за четене. Понякога много ме е изнервял.

Мога да се похваля със същия опит. Задраскала съм го окончателно от моя списък с автори.

# 454
  • София
Дочетох "Sharp objects" . Хем тежка, хем обсебваща. Джилиан Флин е много, много добра в това, което прави. Мисля, че си е намерила пазарна ниша- рядко се пише за зли жени и поне на мен не ми е попадала героиня като нейните. В тях няма много от конвенционалната представа за женствеността /съзидаване, продължаване на рода, обгрижване/ и когато го има е само удобна маска за да ги направи социално приемливи по пътя към целите им. През цялото време се сещах за вещиците на братя Грим, то си е търсен ефект, мисля Simple Smile
Темата за самонараняването също ми беше интересна. Харесах си един цитат от сайта й, където говори за него

Скрит текст:
The cutter is both victimizer and victim — the bully and the sufferer. But the act includes healing: One has to cleanse and bandage the wounds afterward. Hurt, suffer, heal, hurt, suffer, heal. It’s a trinity of violence, all bound up in one person. It’s the loneliest act in the world.
И естествено такава история не може да бъде разказана с лекота и мекота, езикът е рязък, сардоничен, без милост нито към разказвачката, нито към околните. Няколко неща ми дойдоха в повече или ми се сториха не съвсем убедителни, но като цяло супер комбинация от история и начин на  разказване.
Много ме увлече, но и ме натовари емоционално. Особено не препоръчвам за четене вечер, ако човек е по-впечатлителен  Laughing
4/5

# 455
Естел, и аз съм в такъв период, с уточнението, че не ми се чете художествена литература. Не ме интересуват чужди истории в момента. Затова си чета други неща или просто си припомням любими места от вече познати произведения.

Маграт, подписвам се под поста ти.  Grinning Гилиан е преди всичко много добър автор и наистина засяга слабо застъпена тема-табу, затова ми е много интересна. Досега съм я чела само вечер и уж съм впечатлителна, но не ми е взимала съня.  Laughing

# 456
След като прочетох "Свобода" и "Поправките" на Франзен и аз захванах няколко книги, но все ги оставях. Днес попаднах на "Жега в Мадрид" на Петя Божилова и много бързо я преполових. Не е шедьовър, но е приятна. Приготвила съм се за "Отива една жена при лекаря". Кажете много ли се реве на нея?

# 457
  • Belgium
Приготвила съм се за "Отива една жена при лекаря". Кажете много ли се реве на нея?

Да.

# 458
  • Пловдив
Чета тази, благодарение на съфорумка  Hug   bouquet

# 459
  • София
И аз, благодарение на колежка-съфорумка, чета книжка. Моята е "Сатанинско сборище" на Пол Дохърти.

# 460
  • София
Приготвила съм се за "Отива една жена при лекаря". Кажете много ли се реве на нея?

Да.

Аз изобщо не ревах на нея  Rolling Eyes
Спомените ми от тази книга са изключително неприятни. С нищо не успя да ме трогне авторът с отчайващия си стил, а очаквах да изрева море от сълзи едва ли не.  Дори не я и дочетох  Stop Идеята на книгата е по-скоро пропагандна с цел жените да си правят профилактични прегледи за рак на гърдата, което е похвално. Реализацията обаче е зле, та зле...
Изобщо сик-литът не е моята чаша чай. След няколко опита (все  неуспешни Laughing ) заобикалям категорията сик-лит възможно най-отдалече. За себе си съм решила, че да чета за умиращи или безнадеждно болни хора с абсолютно нищо не ме обогатява, нито ми доставя удоволствие  Stop

# 461
Иска ми се надпиша няколко изречения за "Щиглецът" на Дона Тарт след като най-после я прочетох, но сякаш съм толкова развълнувана, че не знам откъде и как да започна. Вдъхновена съм или по-скоро - озарена съм от тази прекрасна книга, предполагам по начина, по който Тео се чувства погълнат от светлината в "Щиглецът" на Фабрициус. Simple Smile

Очарователен е този викториански, Дикенсов наистина - а аз много харесвам Дикенс - шик в детайлите, местата, отношенията между героите, в самите изречения на Дона Тарт, който са толкова брит (в най-добрия смисъл на думата Wink ). И изобщо е толкова хубаво да прочетеш плътна по Дикенсовиски биография, обемен роман, който изисква от теб да му се посветиш, да му се отдадеш, а той от своя страна да ти отвърне с една истински голяма история. Някъде прочетох - "история, която говори и на сърцето, и на ума" и ей богу така си е! И какъв разкавач е тази Дона!  Heart Eyes

Предполагам, че има някакъв прочит, в който романът изглежда "сантиментален", но толкова неудачно ми се струва да се ползва такава дума за изящната самота на Тео (която ми напомня за Матия в любимия мой "Самотата на простите числа" на Паоло Джордано) или пък за тази нервна чупливост, от която е създаден образа на Борис, в когото не можеш да не се влюбиш поне мъничко.

Но най-хубаво, най-хубавото в тази история за красивите неща е идеята за изкуството като подслон. Има едно чудесно място, където Тео разкава как една картина го радва, дори и когато не я вижда:

"...съзнание за сигурност, невидима, здрава основа, която ме успокояваше също както ме успокояваше и мисълта, че някъде далече китове плуват безметежно из водите на Балтийско море, а в някакви загадъчни часови зони монаси измолват с безконечните си песнопения спасението на света."

И ще си призная, че след като прочетох последните страници на книгата, просто ми се искаше да се разплача. И то не от тъга ("Отива една жена при лекаря", между другото, ми хареса, но без да ме разстрои), а от онзи невероятен, еуфоричен възторг, който понякога те обезма и просто не знаеш как да го изразиш. Напълно съм убедена, че изкуството е самата магическа тъкан на пространството между реалността и нашето съзнание, не е празно, когато се казва, че изкуството е "другият възможен наш живот". Привилегия е, да, божествена дарба е да можем да се влюбваме отчаяно в красивите неща и да живеем с тях в себе си. Чувствам неизразима благодарна за това, за тази книга, за нишките, които минават през нея - фламандските художници, анктиварните предмети, Екзюпери, Radiohead, толкова неща, които обичам.

Искам ми се и да отбележа, че всичко, което буквано ме уязви в "Елегатността на таралежа" на Мюриел Барбери по отношение на концепцията за мястото на изкуството в живота ни, липсва в книгата на Дона Тарт.

Мисля, че мога да говоря за "Щиглецът" поне 10 дни, затова просто спирам. Laughing Струва си изключително. Изглежда друг роман не ме е вълнувал толкова откакто прочетох "Доброжелателните" на Джонатан Лител, за която говорих тук също толкова надълго и нашироко.

Беше чисто удоволствие. Благодаря ти, Лу! Wink

Последна редакция: сб, 02 май 2015, 12:04 от scaramouche

# 462
  • София
Скарамуш, заинтригува ме с Щиглецът, макар да мисля, че това не е близък до моя начин да виждам изкуството в живота... ама пък - Дикенс  Party

# 463

Да.

Аз след книгата си причиних и филма и след това нямах сили за втората част на книгата.

# 464
Скарамуш, заинтригува ме с Щиглецът, макар да мисля, че това не е близък до моя начин да виждам изкуството в живота... ама пък - Дикенс  Party

O, Маришкин, "Щиглецът" е Дикеносв роман по организация, по дух може би, но не си представяй Викторианска Англия все пак, има си доста екшън съвременни сцени. Wink

Общи условия

Активация на акаунт