НВ-ВМХ, част 88 - за здравословното хранене

• 42 076
  • 710
  •   1
Отговори
# 150
  • In transit
Кам, и какво ще ядеш?  Embarassed

Аз днес затвърдих теорията си, че като хапна повечко бадеми и веднага ми излиза пъпка, от тия вътрешните, която след ден-два се прибира. И с ягодите съм така. А бях питала дерматоложката ми и тя твърдеше, че ако имам алергия от бадеми или ягоди не можело да ми излизат пъпки.

И да ви питам някой дали е вземал омега 3 маслото Ескимо-3 да каже какъв вкус има, да не е много гадно, че доста изгодно излиза като пари и му се чудя.

# 151
Кам от всичките ми читания стигам до извода че жълтъка е ок за всички, но белтъка предизвиква проблеми. Не знам дали има смисъл  Embarassed Аз определено съм решила да пробвам поне месец без яйца, но все отлагам.
Иначе остава всичко друго за ядене, без млечните се свиква не толкова трудно, и то аз съм човек който от векове пие кафето си с мляко, от първия си ден е хранен с кисело мляко, а сирене мога да изям една буца. Е вече почти 2 месеца съм без млечни и наистина не е драма.

# 152
Мики, дерматоложката е била права за алергията - тогава симптомите са различни, но твоето явно не е алергия, а друг вид непоносимост. В днешно време това е много разпространено явление и симптомите са различни от тези на алергията. Щом си забелязала връзка между дадена храна и даден симптом, значи по някаква причина имаш непоносимост. Но тези неща май въобще не се изучават в медицината. Embarassed Примерно глутенът може да причини огромен спектър от симптоми и да участва в отключването на много болести, но в медицината е известна само цьолиакията - тя е най-силната форма на стомашночревна реакция към глутена. Обаче има и много други варианти на непоносимост, които сравнително отскоро започват да стават известни, все още не са добре проучени, а и непрекъснато излизат публикации за нови и нови неща около глутена, така че тепърва има да се научава повече по въпроса, а кога точно редовият дерматолог ще придобие и прилага тези знания в практиката си и ще предлага адекватно лечение - това сигурно е въпрос на 20-30 години или повече. Rolling Eyes

# 153
  • В полите на Пирин планина
И на мен преди ми излизаха такива подкожни пъпки - почти винаги на гърба, преди цикъл. Сега, откакто съм на режима, да чукна на кратуна - не са ми излизали. Аз и преди предполагах, че са свързани с въглехидратите  newsm78

# 154
  • SA
Да, joya, и аз съм чела, че обикновено яйчният белтък е проблем и повечето хора понасят жълтъка. Но ми се струва, че по-подходящо би било в началото да се пробва пълно изключване за няколко месеца и след това в зависимост от ефекта, да се пробва въвеждане на жълтък.
А какво ще ям - толкова много неща остават за ядене.  Simple Smile
Аз и без това обикновено яйца ям веднъж дневно, решила съм да ги заменя с риба ( особено сардина), или някакво месо.
Такива екперименти съм замислила  Embarassed но не целя отслабване.
И нещо любопитно, проф Тим Ноукс е подел кампания в Южна Африка за преразглеждане на съветите, които се дават за захранването на бебета с преработени, пълни със захар зърнени храни. Естествено, засега среща съпротива от страна на здравните организации, но приема това по-скоро като повод за разгръщане на по-широка публична дискусия по отношение на правилното хранене още от раждането.
http://www.health24.com/Diet-and-nutrition/Healthy-foods/Tim-Noa … ng-tweet-20150421

Последна редакция: ср, 22 апр 2015, 10:16 от kameloth

# 155
  • София
Тотално мазало и 7кг отгоре за два месеца. Това е резултат от силен апетит и разнообразна храна, нережимна. Но вече ми дойде до гуша от яйца и месо, задръстих се и не мога да се върна на мазния режим по стария начин. Обмислям някакви варианти, но се чувствам ужасно като цяло. Грух.  ooooh!
Исках да кажа нещо по въпроса, но се отнесох............Алма, от тук нататък направи всичко възможно поне да не качиш още! Имам опит с подобни изживявания и положението не е розово - поне при мен такива кила се свалят мноооого трудно  ooooh! Дано имаш повече късмет и воля да си по-сриктна и упорита от мен  Hug

# 156
Цитат
А че има стрес има, има и медикаменти, които повишават апетита и удебеляват телесото, но ще се боря.

Алма, ето, че си има съвсем основателни причини и не трябва да се обвиняваш. Hug Не сме от желязо все пак. А когато се върнеш в релсите на режима, ще видиш, че пак ще потръгнат нещата. Hug

# 157
  • Пловдив
По казуса на Алма да се изкажа и аз  Mr. Green Според мен (разбира се, съдя по себе си), ако ти е писнало от месо и яйца, изключването на млечните не е добър ход. Понеже ще продължиш само на месо и яйца, има вероятност съвсем да се отвратиш и да си кажеш (не е задължително с думи): писна ми! И после пътят надолу е стремглав и болезнен.
И без това очевидно имаш доста фактори, стресиращи организма. Защо не минеш на малко по-либерален режим за известно време? Под либерален не разбирам безразборно тъпчене, а различно от месо и яйца. Предложенията на Кам са много добри за разнообразяване на менюто!  Peace Че какво и ако от време на време хапваш даже по малко ориз, картофи и бобови, да речем...Цялото това мислене за всяка хапка може да бъде побъркващо, особено когато човек веднъж е излязъл от ритъм.
При мен също имаше излизане от режима заради заболяване и болничен престой. 2 седмици се опитвах да бъда супер стриктна и колкото повече се вторачвах в това, толкова повече нищо не се получаваше. Самата идея, че трябва да ям само 2-3 неща ме побърква, мисълта за това. Веднага ми се активира страхът от глад, усетих, че храни, които не бях яла с месеци, започнаха да ме привличат. Рекох си: явно няма да стане така, дай да пробвам по друг начин. Умом си изготвих разширен списък с позволени храни (всички режимни, включително и при по-либерално спазване на режима) + ориз и картофи (ако има в супата, понеже това, че сме 4 души и понякога за всеки трябва да мисля и готвя различна храна също беше започнало да ме побърква тотално  ooooh!). От няколко дни съм с тази нагласа и изведнъж всичко взе да ми се получава от само себе си, без да мисля всяка хапка, и си влязох в ритъм.  
Понякога малките трикове, които правим с мисленето си, помагат. Има моменти, в които човек хем трябва да се вземе в ръце, хем трябва да бъде малко по-щедър към себе си, така да се каже. И като не става така, да пробва иначе.  
Иначе и аз имам моменти, в които не ми се яде месо. Не се насилвам, наблягам на млечни, супи, зеленчук.  

# 158
Аз след омазване в странство пак започнах стриктно да следвам режима.

Имам обаче нещо като проблем: вчера ми се виеше много свят. Ама много, залитах направо. Храня се стриктно според режима, изчистих задържаната вода и мисля, че това е проблемът. Появиха се и крампи, въпреки че пия магнезий. Но пък и вода пия, поне по 3 литра дневно. Коментирахте на предишни страници крампи от липса на калий и натрий, предполагам, че е нещо такова. След като хапнах на вечеря, ми мина. Знам и за кетозата, но не ми се вярва толкова бързо да е започнала  Rolling Eyes

# 159
Аз не знам дали не прекалявам с водата. Много големи количества изпивам. Със сигурност повече от 2 л.

# 160
Блек, не знам дали съм права, но според мен, ако пиеш много вода, трябва и да увеличиш солта, защото многото вода увеличава обема на телесните течности, от което пък намалява концентрацията на електролитите, а тя трябва да се поддържа постоянна. Щом имаш и крапми, и виене на свят, това може да е точно от загуба на електролити (натрий, калий основно).

# 161
  • n/a
Имаше въпрос за заквасена сметана. Напоследък
ми допада на Лидълската марка - pilos. 20%. Чу-
десна е на вкус. На етикета е с чист състав, без
"подобрители".

# 162
Аз купувах пилоската отначало, но после в един момент изведнъж стана много сгъстена - направо много очевидно. И спрях да я купувам, защото предположих, че я сгъстяват я с нишесте, я със сухо мляко. Иначе преди това беше хубава. Но тази рязка промяна в консистенцията за мен значи, че във формулата си има нещо за сгъстяване и просто в онази партида са били объркали пропорциите. Crazy

# 163
Вчера си купих от нея. Наистина е прекалено гъста...

# 164
Cioccolata, благодаря ти. И аз имах подобни подозрения. Наистина крампи за първи път имам след като започнах да пия магнезий и навързах нещата с вчерашните писания тук. Вкъщи все ми правят забележка, че соля, но..явно тялото ми наистина си го иска.

Общи условия

Активация на акаунт