НВ-ВМХ, част 88 - за здравословното хранене

• 42 861
  • 710
  •   1
Отговори
# 210
  • SA

Един от авторите на тази книга е д-р G.D. Campbell, за който съм чела в книгите на Тим Ноукс и Ричард Джонсън. Той е южноафрикански лекар, който е създал първата клиника за диабетици в Южна Африка през 50-те години на миналия век. Не е случен и факта, че тази клиника е възникнала в Дърбан. Градът е разположен в район със субтропичен климат, подходящ за отглеждането на огромни площи захарна тръстика. Д-р Кембъл скоро забелязал, че преобладаващата част от пациентите му са предимно хора от племето Зулу и  индийци - всички работници в захарните плантации. След известни проучвания, той не открил особени различия между храненето на тези групи от работници и сънародниците им в традиционно населяваните от тях области ( в Африка и Азия), освен една - десетократно по-високата консумация на захар. Зулусите например в естествената си среда консумирали средно 8 грама захар дневно, докато тези от захарните плантации консумирали средно 106 гр.
Публикациите и изследванията на този лекар са допринесли за възникване на термина "захаринова болест", който включва не само диабет , но и затлъстяване, кариеси, болести на венците, разширени вени и хемороиди, пептични язви, коронарна болест на сърцето, както и голям брой коремни инфекции ( в това число апендицит, дивертикулит, холецистит и др.).

Последна редакция: чт, 23 апр 2015, 13:06 от kameloth

# 211
Хм...има някакво неразбиране, не говорим само за физическа форма, мен не ме  притесняват килограмите, визията,  а това което ще предизвикат като самоусещане, на всички други нива.

Аз не искам просто да отслабвам, ако беше така нямаше да го мисля изобщо, искам да подходя разумно, хем да направя най-доброто за детето си, хем да помагам и на себе си.
Както и да е, ще се опитам да намеря баланса.

# 212
  • Пловдив
беба28, каквито и да са мотивите, бързото отслабване, както и подлагането на организма на стреса на крайни ограничения (независимо от това, че приеманата храна е здравословна), особено в такъв период, не е добро решение.  Peace Пожелавам ти наистина да намериш разумно и балансирано решение!
Шоки, Кам, благодаря за полезната информация! bouquet Много интересно това за "захариновата болест".

# 213
За кърменето - хайде, как да е, личен избор, стечение на обстоятелствата, вредни митове и нагласи, липса на достатъчна информация и подготовка, липса на подкрепа от околните и т.н.! Ама и да не се кърми, пак ми се струва безумно да се тормози тялото така след бременност и раждане в името на определена визия, достигане на определени кг и т.н.!!! Crazy

Аз няма да си тормозя тялото  Grinning За мен да се храниш по начин, който си наясно как влияе на организма ти в положителен план  не е тормоз. Тормозя го в момента и това се усеща...и физически. Не виждам защо да искам да си запазя едно свръх тегло, което ми докарва задух, сърцебиене, кожни проблеми, хормонални и т.н  както вече казах това не е заради определена визия, аз и сега съм си хубавелка  Grinning  

# 214
Беба пожелавам ти да намериш баланса  Hug

Момичета, по принцип сте прави за всичко, което пишете, но ако става въпрос за хранително разстройство нещата стават доста деликатни. Трябва си много работа със себе си и това как и защо реагираме на всичко, което ни се случва. Никак не е лесно и не винаги можеш да контролираш поведението си.

# 215
Ама за какви крайни ограничения говорим при този режим?! А аз обмислям да засиля и ядките и плодовете  newsm78

Крайни ограничения разбирам да съм заявила, че минавам на лечебно гладуване

# 216
  • Пловдив
беба28, последните ти 2 поста звучат в съвсем различен дух от предишните! Възможно е и ние да не сме те разбрали правилно, рисковете на интернет комуникацията. Но пак казвам: да си родила, хормоните да те бият, да кърмиш, да гледаш бебе, да си недоспала и да живееш на 1000 калории, пък били те и от най-здравословната храна на света, си е издевателство! Дали ще постъпиш така, или не, няма как да знаем! Но от постовете ти останахме с впечатление, че целиш бързо отслабване на всяка цена. А знаем как действат жените в такива случаи! Затова реагирахме така!
Каквото и да пишеш, все пак не общуваме на живо, винаги има вероятност да не сме се разбрали (то и при комуникацията лице в лице има, де, но това е друга тема). Очевидно останахме с впечатление, че желаеш с цената на всичко да отслабнеш стремглаво след раждането. Съвсем естествено е да се опитаме да те вразумим!  Peace И съвсем добронамерено!
Сега излизат нещата малко по-различно вече...
Значи аз лично пак продължавам да поддържам това, което написах. Върни се полека-лека към режима, спазвай го по-либерално (с ядки, плодове, може и тахан и т.н.), храни се нормално и тялото си знае работата.... Wink С колко хранения на ден и с колко калории - слушай сигналите на тялото си! Правило няма, за всеки е различно! Но като цяло смятам, че не е добре да се ограничаваш също толкова както не би било добре и да преяждаш, пък било то и с режимна храна. Понеже и двете само ще ти донесат още излишен стрес!  Peace
Защото той и яйченият фаст не е нездравословен, ама не ти го препоръчвам за случая. Или пък да си поставяш някакви конкретни цели от рода на: ще ям само месо, масло и зеленчуци или ще ям само по 1200 калории на ден....Сега, предполагам, става по-ясно какво имам предвид!

Последна редакция: чт, 23 апр 2015, 12:33 от yulinga

# 217
Беба, май наистина не сме разбрали какво искаш да кажеш или може би Юлето е права, че си разяснила нещата в последните си постове. Peace Аз лично останах с впечатлението, че след раждането ще се чувстваш ужасно психически от качените килограми и затова ще си способна на крайни решения, като това да не кърмиш или пък да поддържаш отрицателен калориен баланс, за да отслабнеш максимално бързо. Тези варианти за мен са силно неправилни. Но щом нямаш това предвид, тогава чудесно. Peace

# 218
  • SA
Момичета, по принцип сте прави за всичко, което пишете, но ако става въпрос за хранително разстройство нещата стават доста деликатни. Трябва си много работа със себе си и това как и защо реагираме на всичко, което ни се случва. Никак не е лесно и не винаги можеш да контролираш поведението си.

Peace Съгласна съм с това становище!
При хората с хранителни разстройства има и психологически фактори, които човек не винаги е способен да контролира, даже и да разбира кое е разумно и полезно и кое не.
Беба, няма нищо лошо да се придържаш към режима след раждането в не особено стриктен вариант. Килограмите с времето лека полека ще паднат, няма закъде да бързаш. В никакъв случай не гладувай и не се подлагай на строги ограничения. Споделяй какво се случва с теб, ако имаш желание. Имаш и нашата подкрепа.  Hug

# 219
Кам, забравих да ти благодаря за разяснението за книгата.  bouquet Струва ми се, че ти си разказвала и преди за този лекар или може аз да съм попадала на информация, но май самата книга не ми беше попадала.

# 220
  • Велико Търново
Малко късно се включвам, но някой беше питал за сметаната - лично аз освен домашна, другата която ползвам е тази на harmonica 30%, макар и тя да си е пастьоризиран продукт, но поне е доста близо до истинската... Въобще с намирането на качествени млечни е мноооого трудно, за това май е по-добре и те да се ограничават.  ooooh!

# 221
Аз съм определено от хората с хранителни разстройства  Sad
Току що ометох половин буркан с Нутела ... От месеци наред нямам ден без шоколад  Sad и просто незнам как да се справя с проблема... Всичко друго си ми е режимно, здравословно , витамини. Тръц... Пръц... Спорт... Но шоколада, във всичките му форми и особено големи размери ,се намества в дневното ми меню... Колкото и да не искам да се случва ....то се случва ...  Thinking

# 222
  • Велико Търново
megan79, и аз имах такива периоди и по-скоро според мен всичко е в главата, а не някаква потребност на тялото. За такива случаи си държа шоколад 70% какао или някакво сурово барче...
По тоя повод много ми хареса това --> http://www.livetolift.com/2014/11/17/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1 … 0%B9%D1%82%D0%B5/

Не знам защо, но и аз понякога едно прегрешение го превръщам в тотално мазало...  Tired

# 223
Кам, Шоки, много интересни статии и коментари. Този показател за риск за сърдечно съдови и аз го бях чела и се чудех, защо при нас е висок. Не съм го изследвала или не съм обърнала внимание, но е добре човек да знае, за да има едно наум като доктора му каже "това ядене не е ок, има опасност от ССз", както моя който ми каза нещо от рода " Да висок ти е ХДЛ и ти е по-нисък ЛДЛ, съотношението е много добро, но аз все пак не препоръчвам такова хранене в дългосрочен период" Simple Smile

Успех на новите и на бремените момичета, и аз мисля че всичко трябва да е бавно, умерено , важното е да се върви в правилната посока, дори и с малки крачки  Peace

И аз пак да си питам за кетозата, вече почти 7ми ден съм с въглехидрати под 20гр, основно ям месо, яйца и броколи, карфиол или марула. Много добре контролирам глада, нямам залитания почти от 3 месеца, макар преди да намаля въглехидратите стриктно под 20 грама ми се ядяха боклуци. Сега не ми се яде, понякога не мога и да си докарам калориите които съм си изчислила за деня, понякога не вечерям, ако обяда е бил твърде обилен. Което за мен е някакъв рекорд. Но ето 7 дена и няма следа от кетоза  newsm78 Нито по лентички нито по ацетоновия дъх. Да не говорим че спя като бебе, лягам си 9:30 макс 10 и 6:30 ставам много трудно, две вечери си легнах в 8:30 преди децата  Embarassed През деня имам енергия, бодра съм, много добре се чувствам. Дори този месец цикъла ми мина супер леко. Интересното е че като минах от въглехидрати горе долу 40-50гр на ден на под 20 пак имах същите симптоми като минавах на ВМ-НВ, болки в главата в ставите в мускулите, отпадналост.
Та някаква идея защо не влизам в кетоза ?

# 224
И аз съм така с "боклучливата " храна,бях стигнала до там преди седмици,от вина ходех в тоалетната ,за да се насилвам да я повърна  ooooh! При мен всичко тръгна от загубата на най-добрият ми приятел ,последните дни съм на яйца и месо и съм добре,забелязах и ,че кожичките по пръстите ,които изобилстваха се махнаха,проблема е наистина в главата никъде другаде ,изпитах го на свой гръб,за което си имам бонус 4кг ,сваляни 3 месеца с режима,но не се отказвам,продължавам напред,единственият ми проблем относно храненето сега е употребата на бяло вино  Embarassed Но то ме успокоява  ooooh!
Дълго стана,но исках и аз да споделя  Hug

Общи условия

Активация на акаунт