Помощ за избор на лаптоп

• 148 748
  • 1 528
  •   1
Отговори
# 195
  • Германия
Здравейте!
От повече от 6г. използвам един и същи лаптоп и му дойде време за смяна. Освен за класическите дейности (офис програми, филми, интернет) използвам лаптопа и за по-тежки програми - PhotoShop (CS4), SPSS, Statista. Ето защо ми се иска нещо по-мощно, което да мога да използвам за по-дълго време.

Спряла съм се на два модела, които са с доста близки характеристики (по моите разбирания), но имат значително различие в цената:
http://www.technopolis.bg/bg/Laptops/Laptop-ACER-ASPIRE-F5-572G-55G4-BK/p/518178
http://www.technopolis.bg/bg/Laptops/Laptop-DELL-INSPIRON-3567-994281/p/512887
Сравнявах процесорите онлайн и доколкото разбрах (не съм навътре с нещата) те са с подобни качества. Единствено графичните им карти се различават, но не съм гледала там коя е по-добрата.

Досегашният ми модел е Acer Travelmate 5742G и нямам големи оплаквания от него. До сега не е трябвало да го давам на поправка и основната причина за смяна е, че възрастта му си казва думата и е станал доооста бавен (правя му редовни почистване и профилактика). Тъй като съм доволна от Acer и нямам опит с Dell, съм по-склонна да взема Acer-a. Но пък близо 300лв отгоре не са за игнориране...

Моля за разяснение на какво може да се дължи разликата в цената и съвет кой от двата да избера. Благодаря предварително и весели празници! Simple Smile

# 196
Моля за разяснение на какво може да се дължи разликата в цената и съвет кой от двата да избера.
На процесора ( i5 <> i3 ) и на лиценза за ОС.
Кой от двата? Нито единият!

# 197
https://www.jarcomputers.com/Acer-Aspire-Swift-1-NXGNMEX003_prod … 003.html?ref=prod
Спряла съм се на този лаптоп за ученичка за проекти. Може ли да коментирате? Благодаря.

За ученичка е идеален, тъкмо няма да й тежи и заема място в раницата. Тя ще си го носи за презентации в училище, предполагам... Като характеристики не е зле, за целта, за която говорим. И Уиндоус 10 на Ссд ще й върши чудесна работа. Бих ти предложила като вариант лаптоп 2 в 1, понеже някой спомена таблет. Преди да си купя моя Леново, гледах Йогата на Леново, черен с анти-глер фул хд дисплей. Беше супер. Не го купих заради един клавиш. Simple Smile Предпочетох десен двоен Шифт-клавиш и за това си купих моя лаптоп.

# 198
Моля за разяснение на какво може да се дължи разликата в цената и съвет кой от двата да избера.
На процесора ( i5 <> i3 ) и на лиценза за ОС.
Кой от двата? Нито единият!
На същото мнение съм. Ейсъра за тази цена е много слабичък. Сигурна съм, че ще намериш нещо по-добро за тези пари. Погледни в Ардес за бързо сравняване между лаптопи. Делл-а пък е стар модел. Разликата в цената идва само от процесора + уиндоуса. Иначе са еднакви. Пък тези кадърни служители на технополис, писали НЕ на Съвместимост на драйвери, а лаптопа си идва вече с операционна система. Simple Smile

Последна редакция: ср, 27 дек 2017, 01:22 от amy_nka

# 199
Търся нетбук или лаптоп, на който скролера му се движи само с един пръст. Колкото ще да струва. Не можах да намеря по магазините.

# 200
  • Германия
Много благодаря за съветите и за предложения сайт! Не го бях чувала преди, а наистина е страшно удобен за сравняване на модели. Реших да остана вярна на Acer и мисля да поръчам този модел:
https://ardes.bg/product/acer-aspire-5-a515-51g-51y2-nx-gt1ex-01 … 102211#avail-data

От това, което пише като разяснения за графичната карта и процесора, ще се справи с натоварването, което имам предвид. Единственото неудобство ми се струва, че няма вградено CD/DVD, но в краен случай ще купя допълнително устройство...
Ще се радвам все пак да чуя и вашето мнение. Simple Smile

# 201
  • Карлово
https://www.jarcomputers.com/Acer-Aspire-Swift-1-NXGNMEX003_prod … 003.html?ref=prod
Спряла съм се на този лаптоп за ученичка за проекти. Може ли да коментирате? Благодаря.
Това определено не е таблет, но е много малко. Резолюцията му е окей, но 13.3 инча е много малък екран. По-горе бях писал - освен ако не възнамеряваш да го държиш в дамската си чанта по-добре потърси нещо 15+ инча.

В няколко думи - проблема на "плоските" лаптопи е че са ужасни за ремонт и поддръжка. Няма да се изненадам, ако ти откажат да го поправят.
Много ти благодаря.

Amy-ka 10х.

Последна редакция: вт, 26 дек 2017, 17:18 от ДамаТрефа

# 202
Единственото неудобство ми се струва, че няма вградено CD/DVD, но в краен случай ще купя допълнително устройство...
Не ти и трябва. Машината е добра ( IPS Full HD матрицата е много добро попадение ), но те съветвам да потърсиш по-ниска цена - гледам конкурент продава с 250 лв. назад. За тази разлика ще можеш да си вземеш и лиценз за W10Pro.
Скрит текст:
Недостатъци:
- Само два USB порта - помисли за Type C Docking station
- Ethernet порта е с капаче. Такава конструкция е много податлива на механични увреждания и не се покрива от гаранцията.

# 203
Много благодаря за съветите и за предложения сайт! Не го бях чувала преди, а наистина е страшно удобен за сравняване на модели. Реших да остана вярна на Acer и мисля да поръчам този модел:
https://ardes.bg/product/acer-aspire-5-a515-51g-51y2-nx-gt1ex-01 … 102211#avail-data

От това, което пише като разяснения за графичната карта и процесора, ще се справи с натоварването, което имам предвид. Единственото неудобство ми се струва, че няма вградено CD/DVD, но в краен случай ще купя допълнително устройство...
Ще се радвам все пак да чуя и вашето мнение. Simple Smile
Хм.. Мислех, че бюджетът ти е по-ограничен. Гледам си си избрала Ейсър със същите характеристики като моя Леново, с разликата, че вместо оптично устройство направо идва с SSD 250 Gb. Едно оптично устройство струва около 40-50 лв, едно Кадди е 25 лв, а един SSD 250 Gb е 200-210 лв. Тук е момента да те светна. Лаптопа, когато го поръчваш с опция SSD, да знаеш, че не идва фабрично така. Нашите дистрибутори ти го поставят. Това значи, че не получаваш чисто нов, фабрично опакован лаптоп, въпреки, че ти дават необходимата гаранция за него. Ако не те бърка, някой да е барникал по лаптопа, преди да си го получиш - няма проблем. SSD - то гаранция е 2-ра ръка (или в най-добрия случай мостра). Това е комерсиален трик - разчистват мостри и тестови/ компоненти по такъв начин. Ако си купиш отделно SSD ще знаеш, че е чисто ново.
Главния проблем на този Ейсър, до колкото аз виждам е изработката. Тая пластмаса отгоре познай колко ще загрява. За това е добре, да идеш на място, да пипнеш, под лявата или под дясната китка ще ти пари... Моя Леново 520 на същата цена е с метална изработка. Вярвам, че на Асус ще намериш също сходни модели на сходна цена с метално покритие. Ако отидеш до технополис да видиш кой лаптоп е студен  и кой претоплен и сравниш кой с какво покритие е, ще видиш за какво говоря. Искам да кажа, че на мен ми се струва скъпичък, заради този (за мен) недостатък.
За куриоз да ви разкажа как охраната на Технополис ми направи забележка, защо съм била вдигала всички лаптопи. Викам му на дядката: "аз не ги вдигам, аз ги накланям. Питайте колегите консултант-продавачи, защо ги накланям". Grinning

# 204
Едно оптично устройство струва около 40-50 лв, едно Кадди е 25 лв, а един SSD 250 Gb е 200-210 лв. Тук е момента да те светна. Лаптопа, когато го поръчваш с опция SSD, да знаеш, че не идва фабрично така.
Фабрично си идва, нещо бъркаш. А и почти всеки нов модел лаптоп конструктивно няма предвидено място за CD/DVD

# 205
  • Германия
Благодаря за съветите и отговорите. Nazgul, би ли ми подшушнал на ЛС в кой сайт си видял лаптопа на по-ниска цена? Гледах на няколко места и ми се струва, че може би при сравнението си пропуснал някой детайл (напр. SSD диск). А защо пишеш, че има само 2 usb порта? От това, което виждам, има 2 х usb2 и 2 х usb3.

# 206
Едно оптично устройство струва около 40-50 лв, едно Кадди е 25 лв, а един SSD 250 Gb е 200-210 лв. Тук е момента да те светна. Лаптопа, когато го поръчваш с опция SSD, да знаеш, че не идва фабрично така.
Фабрично си идва, нещо бъркаш. А и почти всеки нов модел лаптоп конструктивно няма предвидено място за CD/DVD
Ако има и опция без ССД, то ти гарантирам, че не идва фабрично конфигурацията с ССД (дистрибутора го добавя, като добавена стойност, за да се продаде лаптопа, защото е веднъж разпечатан). Разликата в цената "с ССД" или "с оптично устройство" не е стойността на един чисто нов ССД. Нов ССД ти струва около 200 лв, а предлаганата опция с ССД, ти струва колкото едно оптично устройство. Къде е логиката, според теб, търговеца да се набута? Но, най-добре директно да се пита, преди да се направи поръчката, за да няма после разочарования. Simple Smile

Питай и задължително ССД-то каква марка и модел е. Wink

# 207
А защо пишеш, че има само 2 usb порта? От това, което виждам, има 2 х usb2 и 2 х usb3.
Защото чета сайта на Ейсър... и не съм прочел последните буквички на модела Confused
Ако има и опция без ССД, то ти гарантирам, че не идва фабрично конфигурацията с ССД (дистрибутора го добавя, като добавена стойност, за да се продаде лаптопа, защото е веднъж разпечатан).
Преди да гарантираш каквото и да било, те съветвам да се заинтересуваш от вариантите на Aspire 5 които се предлагат от производителя.

# 208
А защо пишеш, че има само 2 usb порта? От това, което виждам, има 2 х usb2 и 2 х usb3.
Защото чета сайта на Ейсър... и не съм прочел последните буквички на модела Confused
Ако има и опция без ССД, то ти гарантирам, че не идва фабрично конфигурацията с ССД (дистрибутора го добавя, като добавена стойност, за да се продаде лаптопа, защото е веднъж разпечатан).
Преди да гарантираш каквото и да било, те съветвам да се заинтересуваш от вариантите на Aspire 5 които се предлагат от производителя.

Nazgul, то и Леново (в сайта на Леново) ти предоатавят варианти, ама в България, точно тия "буквички" не се предлагат. За сметка на това, другото (разчистване на мостри и върнати лаптопи) се предлага. Simple Smile

# 209
  • София
В България тия "буквички" не се предлагат, защото един и същ лаптоп пристига с различна номенклатура в различните региони по света.

Уверявам те, че никоя сериозна фирма няма да сложи SSD втора ръка, както и да продава мострени и върнати лаптопи за нови, без да е изришно упоменато.

Общи условия

Активация на акаунт