НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 491
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
Аз пробвах с този калкулатор за калориите, но откъде да знам колко мазнини имам за сваляне. Може би, ако имах от онези умни кантари, щях да знам всъщност  Thinking

Пробвах кафе с кокосово масло. Много ми допадна.

# 91
Никакъв кантар не може да каже кой колко мазнини има - това се определя с калипер (едни щипки, с които се стискат определени места по тялото). Но дори и тогава май зависи от "майстора", а и нещата са до голяма степен субективни какъв е оптималният процент мазнини. Да не говорим, че сред мазнините има и някакъв процент вода в тъканите, понякога дори е доста висок този процент вода. Та най-добре според мен да се водим от други критерии, примерно дали се харесваме в огледалото. Но вече който иска да се явява на конкурс "Мис Бикини" или "Мис Фитнес", трябва да изчислява до последното грамче и да взима и други мерки, не само по отношение на храненето. Wink

# 92
Cioccolata, много благодаря за всичкото инфо, ще осмисля нещата, ще попрочета, ще се изследвам и ще почна да си намалявам дозата.   bouquet

АКо някого го интересува, ще дам ъпдейт в бъдеще тези неща имат ли резултат Simple Smile

# 93
Никакъв кантар не може да каже кой колко мазнини има - това се определя с калипер (едни щипки, с които се стискат определени места по тялото). Но дори и тогава май зависи от "майстора", а и нещата са до голяма степен субективни какъв е оптималният процент мазнини.
Ами онези във фитнесите? Там уж даже и костната плътност освен процента мазнини ми бяха изчислили навремето...

# 94
Мисля, че това е т.н. биоимпеданс, т.е. коя тъкан колко спира вълните според плътността си - костите са по-плътни (предполага се), мазнините - по-малко. Така може да се направи някакво много грубо изчисление, но то е само ориентировъчно. За костната плътност, ако това те интересува, си трябва измерване, което се прави с медицинска апаратура, налична само в съответните болнични заведения.

По същия начин всякакви калкулатори в нета дават само ориентировъчни цифри, които не трябва да се приемат за 100% сигурни. Нуждите на организма се менят ежедневно, а сигурно и ежечасово, а точно това калкулаторите не могат да го изчислят. Освен това хората сме склонни да изкривяваме нещата, когато сами си въвеждаме данните. Затова най-точният начин да се определи кой колко енергия изразходва е отново със сложна техника и методика в малко на брой болници по света - затварят те в една стая, почти херметически, и специална апаратура отчита разходът ти на енергия. Мисля, че има и вариант със специална камера/капсула вместо стая. Но става въпрос, че за да е все пак надеждно това изчисление, трябва да се направи в такива условия, каквито обаче са налични в няколко болници в света и се използват за научни цели.

А по отношение на това кой колко мазнини/белтъчини/въглехидрати да приема с храната, нещата са индивидуални и поне отначало, за поне 2-3 месеца, според мен е най-добре да се кара без никакво броене, а само с консумация на "позволените" храни до ситост, без съзнателно тъпчене на всяко хранене. Знаем го този вариант - има сложена много и вкусна храна на масата пред нас, хората ядат, на нас вече ни е тежко, но ни е вкусно и продължаваме да тъпчем - това е нездравословно и не трябва да става навик. Може да го направим веднъж в месеца примерно, ако има някакъв повод (рожден ден, Коледа и т.н.), но не трябва да бъде ежедневна практика. Оттам нататък мисля, че трябва да се слушат сигналите на тялото и просто да се ядат "правилните" храни.

Последна редакция: вт, 12 май 2015, 09:26 от Cioccolata

# 95
  • София
Съгласна съм, че изчисленията с калкулатор са нещо относително!

Аз не броя и тегля всяка хапка, маслото в яйцата ми е на око, мазнината в салатата също. Опитвам храната на малката си дъщеря ежедневно, защото аз и готвя. Нережимната храна на семейството също опитвам, просто няма начин да готвя по друг начин. Като вземем хляб от фурната си отчупвам малко парченце(вземам го топъл и не мога да се въздържа). Аз често правя домашен хляб, който също опитвам. Това са минимални количества нережимна храна, която ми дава спокойствието да не се настървявам за неща извън режима. Хапка, две са ми достатъчни. Тези опитвания не меря естествено, но не мисля че са повече от 200 калории на ден. За мен важното е, че храната ми е 90% режимна и че свалям килограми. Кое колко е точно не ми е важно. По отношение на мазнините според мен човек и само визуално може да се ориентира дали е на прав път. Като намалее меката тапицерия, човек изглежда много добре.

Давам си сметка също, че едва ли свалям само мазнини, но също и мускули. Но смятам че с нашия режим се сваля най-много мазнини спрямо мускули.

Не спортувам за сега, ако не броим носенето на детето на конче Wink
Съвсем сериозно махнах количката при ежедневните излизания и сега нося малката и раница по около 20 мин в едната посока. Излизаме 2 пъти на ден, т.е. 80 мин на ден с над 15 кг на рамене, минаваме и стъпала насечен терен. Това ми дава някаква физическа активност за сега. Нататък ще добавям още физически усилия.

# 96
  • SA
Добре дошли на новите момичета. Колко нарастна групичката ни напоследък.  Heart Eyes
wackamotto , аз малко късно се включвам, но ако все още не си направила изследванията, то си вземи и Т3 и Т4.
Виждам, че хубави съвети са ти дали момичетата. Ако твърдо си решила да спираш приема на хормони, не го прави рязко, защото дозата, която приемаш не е никак малка. Може бавно и постепенно да опиташ да я намаляваш с времето, като пак се изследваш периодично.
За добавките, някои от тях биха помогнали, ако имаш дефицит на тези вещества. Хашимото обаче все пак си остава автоимунно заболяване и в повечето случаи функциите на жлезата се нарушават заради възпалителните промени които с времето унищожават тъканта, синтезираща хормони.
Не зная дали обмисляш някои промени в храненето си ( всъщност не знам как се храниш в момента, де), но това в някои случаи би помогнало също доста.
На мен ще ми е интересно да пишеш по-нататък как се движат нещата при теб.
Успех ти пожелавам!

# 97
Добре дошли на новите момичета. Колко нарастна групичката ни напоследък.  Heart Eyes
wackamotto , аз малко късно се включвам, но ако все още не си направила изследванията, то си вземи и Т3 и Т4.
Виждам, че хубави съвети са ти дали момичетата. Ако твърдо си решила да спираш приема на хормони, не го прави рязко, защото дозата, която приемаш не е никак малка. Може бавно и постепенно да опиташ да я намаляваш с времето, като пак се изследваш периодично.
За добавките, някои от тях биха помогнали, ако имаш дефицит на тези вещества. Хашимото обаче все пак си остава автоимунно заболяване и в повечето случаи функциите на жлезата се нарушават заради възпалителните промени които с времето унищожават тъканта, синтезираща хормони.
Не зная дали обмисляш някои промени в храненето си ( всъщност не знам как се храниш в момента, де), но това в някои случаи би помогнало също доста.
На мен ще ми е интересно да пишеш по-нататък как се движат нещата при теб.
Успех ти пожелавам!

Благодаря   bouquet Не съм си пуснала изследванията все още, от лабпраторията не искаха да го направят без амбулаторен лист от лекар и утре ще трябва да искам от лекарката въпросния лист, за да ме изследват.

Ще поискам целия пакет - ТАТ, МАТ, ТСХ, Т3, Т4 и според р-татите ще действам. Искам вбъдеще да спра хормона тотално, но сте прави, че по-добре да не го правя рязко, а полека - лека да намалям и то с редовни изследвания, поне да се знам накъде вървя.

За храненето - храня се 'нормално'. Поне през повечето време, като нямам изблици на т.нар. binge eating, което преди беше много често и предимно сладки и тестени храни, но от около почти 7-8 месеца е под контрол.

Опитвам се да намаля въгл като цяло, глутена особено знам, че трябва да го изключа. При мен обаче  тоталното изкл на въглени и минаване не ВМ НВД показа, че ми влияе чудесно на тялото, изключително комфортно ми е на стомаха, но психически ми е трудно, след 5-6 дена почвам да умирам за сладко и се натъпквам. И тъй като няма смисъл да си режимен 1 седмица, после 2 дена тъпчене и после още 1 седмица режимност, го карам с ориз, картофи и хляб към момента.

Но мисля, че е добре поне глутена да спра засега, ако не друго, то заради жлезата поне. Откъм кг не се оплаквам, далеч съм от модел - 64 на ръст 172, но не е наднормено слава богу, което ме кара да си мисля, че нещата със жлезата не са чак толкова зле и мога да не съм хормонозависима до края на живота си.

Жалко е колко малко е развита ендокринологията в днешно време, докато другите отрасли на медицината се развиват с такова бързо темпо, за нас май алтернатива или лечение няма, освен поддържаща терапия. Както и да е, каквото - такова, ще 'експериментирам' сама  Mr. Green

# 98
  • Пловдив
Шоки и от мен ЧРД на големи патерици.Жива и здрава и все така всеотдайна   bouquet.Момичета  да ви попитам как сте с желанието за любовни ласки,защото при мен това желание съвсем заспа Embarassed.А не желая ММ да страда покрай моето израстване до стройна фиданка .Аз по принцип съм "заспала гана "/имам поликистоза поради хормонални проблеми/  но сега е просто .......Моля споделете как е при вас  Sad.
Чела съм,че ниското либидо се свързва с нисък прогестерон,помисли по-скоро в тази посока.Ти сама си писала,че имаш хормонални проблеми,така че проблемът може би е по-скоро там.

# 99
  • SA
wackamotto, аз не казвам, че трябва да изключиш напълно въглехидратите, нито пък че трябва да минаваш на стриктно ВМ-НВХ.
Но на твое място, бих опитала за известно време да не консумирам храни, за които се смята, че могат да провокират автоимунни заболявания.
За тези болести, за съжаление, до момента официалното становище е, че не е известно какво ги предизвиква. Затова и лечението е просто заместително - с прием на недостатъчните хормони, а не е адресирано към първопричината за вьзникването им.
Все пак в последните години все повече навлиза схващането, че вероятно значение има нарушената поради различни причини чревна пропускливост, позволяваща навлизането в кръвта на по-големи молекули най-често от хранителен произход и нарушения в имунитета, които благоприятстват това специфично възпаление, отбелязвано като автоимунно.
Затова важно внимание се отделя от една страна на изчистване на храненето от храни и напитки, които влияят зле на чревната флора и чревната стена, прием на голямо количество пробиотици и пробиотични храни, както и храни, които действат оздравяващо върху чревната лигавица ( например костни бульони, субпродукти и др.) и отсраняване на най-честите храни, за които се смята, че се явяват тригер в автоимунните процеси.
За повече информация ти препоръчвам книгата на Крис Кресър за заболяванията на щитовидната жлеза ( сваля се безплатно от сайта му), както и многото други статии там по тези въпроси.
Ще откриеш и препоръки относно хранителните добавки и дозите им, които той препоръчва.
Наскоро имаше и една доста интересна и обобщаваща статия за LDN като средство, регулиращо имунните нарушения. ( споменавам само като информация, която може би би била полезна за някои).

# 100
  • Oslo,Norway
Момичета не съм ви чела , но видях една интересна идея за сос към пържолите по норвежката  телевизия и реших на бързо да я напиша , че покрай децата ще я забравя после

Пасираха авокадо, маскарпоне и малко табаско изглеждаше доста добре Wink

# 101
Жижи мила заради тези хормони имам качени 12 кила  #Cussing out и тях трябва да сваля сега, и затова попитах дали и при вас има нещо такова.А иначе благодаря /да не вземеш да си помислиш че ти се карам нещо де  Simple Smile/.Аз даже последните 2 дни забелязвам и депресивни състояния при мен но си мисля че се дължат на ПМС/очаквам включване тези дни/ и си мисля дали не съм намалила драстично въглехидратите  newsm78.Ще изчакам 2-3 дена и ще видя .

# 102
Никол, за ПМС може да помогне магнезий, ако проблемът се дължи на липсата му - при някои жени е така. А също и някои билкови - витекс агнус кастус (например продават един препарат Агнес), масло от вечерна иглика (Прим Ойл). Но може и да не са достатъчни сами по себе си. А какви са ти хормоналните проблеми?

# 103
Записвам се и аз в новата тема. Предната я изпуснах, но изчетох. ЧРД на патерици на Шоки   bouquet

И да не е празен запис да добавя, че имам напредък с безкрайно болезнения си МЦ - този месец е без абсолютно никакви болки. Не съм мислила, че някога ще ми се случи и смятам, че го дължа на режима.

Също така в предната тема се обсъждаше заквасената сметана - в Метро намерих на LB в разфасовка от 1 кг. Пак е гъста, но някак с естествена гъстатота, не е камък като останалите, които съм опитвала. С 30% масленост е и много вкусна  Peace

# 104
  • SA
deliberation, много е вероятно повлияването на болката преди МЦ да е свързано се режима.
При мен също имаше такъв ефект това хранене, а болки имах доста силни винаги преди това, чак се е случвало да колабирам и никога не се минаваше поне без някоя таблетка спазмалгон, или нещо друго.
Отдавна забравих какво е това чудо.

Общи условия

Активация на акаунт