НВ-ВМХ, част 89 - за здравословното хранене

• 46 124
  • 734
  •   1
Отговори
# 540
Много точно го е писал и Христо Христов за целулита.
Грийн, комбуча никога не съм опитвала и нямам особено мнение по въпроса.
За теста с лактулоза и манитол, нямам информация да се прави някъде в БГ.
Скрит текст:
Аз малко пострадах. Порязах си палеца с един нож, та досега бях в болницата да ми го зашият.  Embarassed

Ох,дано се излекуваш бързо,Кам  Hug

# 541
Относно теста с лактулоза и манитол-малко се поразрових и смятам,че се прави поне тук:
1.Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Царица Йоанна − ИСУЛ” – София
2.Централна лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология,
УМБАЛ „Александровска” − София
Всъщност трите лекарства: манитол,лактулоза и полиетилен гликол са хипоосмотични лаксативи с често приложение в практиката при констипации. Двете горепосочени медицински заведения са публикували през 2010 година изследване за провеждане на тест с йохексол -серумните концентрации на йохексол,като маркер за активност на възпалителните чревни заболявания и дават като сравнение точността на теста манитол и лактулоза.
"В нашето проучване пенетрацията на йохек-
сол през чревната лигавица корелира положи-
телно с клиничната активност на БК. Тези резул-
тати са в съответствие със съобщените от Halme
и сътр. (1993) за повишен ИП на йохексол (опре-
делен чрез екскрецията в урината) и връзката му
с индекса на клинична активност (CDAI) [8]. Нещо
повече, в друго проучване на същите автори е
установено, че йохексоловият тест е по-добър
показател за оценка на активността на ВЧЗ в
сравнение с теста с лактулоза и манитол [9]
В заключение, получените резултати показ-
ват, че водоразтворимият контраст йохексол е
подходящ маркер за оценка на интестиналната
бариерна функция, тъй като пенетрацията му
през чревната лигавица е повишена при паци-
ентите с ВЧЗ (както при БК, така и при УК) и е
свързана с активността на заболяванията. Ед-
нократното определяне на СКЙ на 6-ия час от
пероралното му приложение редуцира пробле-
мите, свързани с неудобствата и неточностите
от събирането на урината; в същото време
представлява приемлива алтернатива за оценка
на бариерната функция както на тънкото, така и
на дебелото черво при пациентите с ВЧЗ и за
мониториране активността на тези заболявания."
http://www.medun.acad.bg/cmb_htm/CML_Journals_Fulltext/obschta-med-3-2010.pdf -това е на страница 6

# 542
  • София
Искам малко да се оплача :
Скрит текст:
силният ми косопад, който започна август, не спира до ден днешен -пих и мазах какво ли не, втора опаковка биотин започнах сега, предната декември я пих  Cry Пада ми направо с кичури - детето пита "Мамо, оплешивяваш ли?"  #Crazy Не мога да се справям вече и психически.... в сряда съм на контролен при ендокриноложката - изследванията ми за ЩЖ са перфектни  Rolling Eyes Какво да искам, къде да търсим проблема не знам  Tired Такова чудо за пръв път ми се случва. Буквално се чувствам в безизходица  Whistling

# 543
The Baroness, на мен също много ми падаше косата в края на миналото лято - просто необичайно дълго време. Четох много и това, което разбрах е, че е със сигурност признак на метаболитен синдром и хормонален дисбаланс. Аз също си правих изследвания на щ.жлеза и бяха нормални. Моят съвет е, нямам идея как се храниш и дали тренираш, да увеличиш калориите и въглехидратите, както ако си много активна да балансираш енергоразходът си, за да се възстановиш.

# 544
Ох, Камче, това е един от моите кошмари, а на теб ти се е случило наистина. ooooh! Голям страх имам от порязване с големи ножове. Бързо възстановяване ти пожелавам и да не се случват повече такива инциденти! Hug

Баронесо, много неприятно, а и не знам какво точно да те посъветвам. Sad Но ми хрумва, че упорит и силен косопад може да възникне при желязодефицитна анемия, дори тогава е доста често срещан.

А по отношение на щитовидната,
Скрит текст:
наистина ТСХ ти е много добре, но Т3 и Т4 са ти по-ниски от оптималното. Добре е те да са поне по средата на референтния диапазон, а ако се примерно на 2/3 от него, е още по-добре. В твоя случай Т3 е добре да е минимум 5, а дори по-добре ще бъде, ако е над 5,5. Т4 в този диапазон е добре да е минимум 17, а още по-добре около 20. Не съм чела толкова много за щитовидната, а и ендокринолозите със сигурност няма да ти обърнат голямо внимание, като видят такъв идеален ТСХ. Но е напълно възможно да имаш проблем въпреки всичко - може би с превръщането на Т4 в Т3 или пък нещо друго. Но наистина не знам достатъчно по въпроса. Confused За превръщането знам единствено, че селенът може да помогне, а мисля, че също магнезий и цинк, но не съм сигурна. А за стойностите просто съм чела, че когато Т3 и Т4 са под 50% от референтния диапазон, нещата не са добре. А оптималните им стойности са около 65% от референтните.

А Грийн също е напълно права, че може или калориите да са ти малко, или физическото натоварване да ти е много.

Редактирах.

Последна редакция: вт, 26 май 2015, 10:44 от Cioccolata

# 545
Искам малко да се оплача :

Пробва ли да пиеш алое и да се мажеш с лосиона за косопад на Сери /много бъързо спира косопада при моя позната, на която косата пада заради диабета/? А ти захар изследвала ли си?

jabot  - "Аз се включвам с коментар за гъбичките по ноктите на краката." Края на едно лято си махнах лака на краката и се втрещих  Shocked Ноктите ми повече от половината на нокътната плочка бяха кухи и бели отдолу. А лака бях сложила преди 2-3 седмици. Единия ми нокът даже падна. Бях потресена  Shocked Лекарката каза, че са гъбички и ми изписа Певарил /един крем е/ Мажех сутрин и вечер и за една зима поникнаха страхотни прави, лъскави ноктенца. После редувах Певарил и Цитросепт, че той избива гъбичките с натурални съставки. Имах нокти, които с годините бяха станали по-плътни и мислех, че е нормално с напредване на възрастта, а те взеха, че изтъняха и се изгладиха.

Последна редакция: вт, 26 май 2015, 08:37 от the Дорис

# 546
Понеже писах по-горе,
Скрит текст:
тук да дам една друга гледна точка за ситуацията нисък или нормален ТСХ + нисък Т3 и нисък/нормален Т4: http://www.ketotic.org/2014/12/the-effect-of-ketogenic-diets-on.html Това е комбинация, която се получава при следните състояния: 1) нискокалорийна диета, т.е. калориен дефицит; 2) кетогенно хранене, т.е. сериозна въглехидратна рестрикция; 3) недостатъчен прием на протеин (всъщност Т3 изпълнява защитаваща/щадяща мускулите функция). С други думи, ако говорим за кетогенно хранене, тогава е нормално Т3 да е нисък, за да се запази мускулната маса. Но ако говорим за сериозен калориен дефицит или дефицит на протеин, тогава Т3 е признак точно за тези дефицити.

А следващата статия е на тема косопада при жените - може да е от полза: http://www.larabriden.com/things-to-know-about-female-hair-loss/

Последна редакция: вт, 26 май 2015, 10:45 от Cioccolata

# 547
за гъбичките: моето лекарство е Lamisil spray  на Novartis. При мен действа.

Кам, бързо оправяне.

The Baroness много често косопада е причинен от стрес, силен и внезапен също. Да кажем стресова ситуация някаква. Ако мислиш че е свързано с нещо подобно пиши на лични ще ги попитам как са се лекували,

# 548
  • София
Благодаря ви за насоките  Hug
Скрит текст:
Желязо не съм изследвала, но хемоглобина ми е 148 и едва ли ще има нещо там. Захарта ми е в норма.... а напоследък съм малко под стрес, но то от август почна, а тогава си бях ОК уж. Но определено не съм добре като цяло - толкова големи кила и толкова силен косопад никога не съм имала и всичките ми усилия остават напразни  Tired

# 549
Виж ехографски жлезата, ако не си правила ехография. Дано не е тя проблем,, като знам колко коварна е и как те скапва години наред, преди явно да се разбутат хормоните. Аз си влачих така симптомите години. Хормонално всичко ок, дори в идеалните референтни стойности, ама на ехограф си показа жлезата, че е започнала да си върши пакостите.

# 550
The Baroness, прочети статията, която Шоки е пуснала - там пише, че отнема 3 месеца преди да се появят симптомите на косопада. И обратното - може да си регулирала ситуацията и да продължава поне още 3 месеца косопада. Човешкото тяло не е машина и не дава моментален отговор на вълшебното решение.

# 551
Косопадът може да се появи и месеци след преживян силен стрес, а може и дори да е просто от хроничен стрес в ежедневието. Ние привикваме да живеем с някакъв не толкова силен стрес, но може да те удари в някое слабо място. Embarassed

# 552
  • In transit
да бе да, с билки и имунитет....  Naughty
имам на второто дясно пръстче на крака, 2 години екзодерил и ламизил и - нищщщщщо
днес ще си купя чаено дърво и след месец ще кажа дали Мики е новото ми божество Мики-микоубиеца  smile3540 smile3540 smile3540
Joy Joy
добре, а аз ще пробвам разтвора с зехтин за уши...а дали няма да стане със кокосово масло щом и то е антигъбично?  Blush
и да ви кажа, че от месец въглехидратите ги държа между 10 и 20г, не умишлено, просто не ми се яде нищо въглехидратно вече, но пък ушите ме сърбят убийствено от известно време. Предполагам, че и топлото време си казва думата и изпотяването на кожата. Млечните не съм ги спряла, но са доста ограничени и те.

Шоки, ти уби всичко детско в мен с тия разкрития относно средиземноморската диета  Cry, но като се замисля, за всичко, което съм чела за нея, си права, но ми е убягвала конспирацията, може би защото съм доверчива и не подлагам всичко на съмнение.

# 553
Мики, няма как човек да подлага на съмнение, след като отвсякъде го залива еднозначна информация. Но ето, че ако се заровиш, излиза, че на практика няма кой знае какви доказателства за полезността й. Наистина се вижда, че е по-здравословна от нискомазнинната, защото нискомазнинната се оказва най-зле във всички отношения. Но нисковъглехидратната се оказва най-добра от трите. Wink Разбира се, става въпрос за хранене при хора с наднормено тегло и оценка на липидния им профил. Ето това проучване е много добре направено: http://www.medscape.com/viewarticle/790178 Тук се сравняват трите вида диети в доста стриктно контролирани условия, а проучването трае 2 години. Нисковъглехидратната диета се оказва най-здравословна, следвана от средиземноморската.

# 554
Благодаря ви за насоките  Hug
Скрит текст:
Желязо не съм изследвала, но хемоглобина ми е 148 и едва ли ще има нещо там. Захарта ми е в норма.... а напоследък съм малко под стрес, но то от август почна, а тогава си бях ОК уж. Но определено не съм добре като цяло - толкова големи кила и толкова силен косопад никога не съм имала и всичките ми усилия остават напразни  Tired

Днес много ми хвалиха ампулите на Виши. На жената и падала косата от влизането в критическата.  Peace
А като говорим за повечко килограми дали е възможно да имаш инсулинова резистентност и от нея да е проблема?

Общи условия

Активация на акаунт