КГБ = Клуб на Готините Баби - 158.

  • 72 407
  • 743
  •   1
Отговори
# 435
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Добро утро, милимоички!

Честита да си, мила Мая! Да си жива и здрава, да се радваш на живота и на обичните си хора! Да тропаш хорце на сватбите на правнуците си!

Да кажа и аз за вчерашната среща - лееекинко изпразнувахме моя РД. Получих страхоооотен букет от рози, благодаря ви, дружки мили! В трамвая на връщане като една абитуриентка бях с букета Joy Joy

Благодаря на всички ви за всички мили думи и прекрасни пожелания през целия вчерашен ден! Наистина направихте деня ми специален и празничен. Hug
На Танита специално благодаря за стихчетата! Hug

# 436
  • Мнения: 1 082


  Светле-бъдете честити баба и внучка!!!!
С днешна дата-чстито и на теб мила Мая!
  Малко отсъствие-полекуваха ме...една трагедия здравеоопазването ни-поне което аз видях-но това да е.Много се притесняваха роднините ми, че няма да мога да отида на абитурентска на племенничката ми-1 месец по-рано бях готова  с чудесен тоалет и за мое щастие след обяд в деня на абитурентската успях по анцуг да изляза от болницата-имах час за фризьор и най-хубавата леля/умря циганката да ме хвали/ отиде със свакото естествено на изпращане на заведение-абитурентката ни бе с нормална рокля до към коляното-чудесна-без сложни прически-само с плитка -много сполучлива-с любов направена от майката на приятеля и-и малко веселба в заведението в морската ни градина -1 час-и оттам отново екипа и в болничното заведение.Изписаха ме на следващия ден и сега продължавам с домашното лечение-да не кажа на лош час имам подобрение-сега пък се хецнах-но ...така ще бъде-младостта си отива-не съвсем...
   Приятен ден дружки и бъдете здрави-най-голямото богатство на света!!!!

Последна редакция: чт, 28 май 2015, 11:59 от дидимити

# 437
  • София
  • Мнения: 1 534


  Майче,да си жива ,здрава ,все така красива.

 Танита много хубави и близнаците и щерките и Бори,а Миша е по по най. Сега и ти се покажи.
Дидимити желая ти скоро да влезеш във форма,след "ремонта".
Аз гледам да свърша нещо из градината,гледам внуците-проза.

# 438
  • Мнения: 1 563
Добро утро момичета ! Hug

 Майче ,честит рожден ден !
Пожелавам ти да си здрава, да  те радват и обичат всички около теб !




Дидимити Hug пожелавам ти скорошно възстановяване ! newsm10
Шпунци , Маринка ,Янче, Арита, Тану, Светле, Фло  и всички ,всички ви  Hug Hug Hug Hug Hug Hug newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51 newsm51

Хубав , спорен ден ! lovekiss

# 439
  • Мнения: 1 250
Майче, за много години. Бъди здрава, щастлива и нека хубавата ти усмивка никога не слиза от лицетот ти Hug



Мила Дари, бързо възстановяване!
Танитка, Айша, Аритка, Шпунци, Люси благодаря за поздравите към принцовете, предадох им и много се зарадваха/
Хубав ден на всички ви!

# 440
  • София
  • Мнения: 9 925
МАЙЧЕ, ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ПРЕГРЪЩАМ ТЕ И ТИ ЖЕЛАЯ ЗДРАВЕ. ИЗГЛЕЖДАШ ЧУДЕСНО, ДАВАЙ НАПРЕД ВСЕ ТАКА ОЩЕ МНОГО ГОДИНИ! newsm51

Стягам багажа и заминаваме на сеЙо ( както казваше Кати, като беше малка)

# 441
  • Мнения: 1 334
МИЛА МАЯ , ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН !

В этот Светлый День желаю
Не грустить, не унывать!
С Днем Рождения поздравляю
И желаю бед не знать!

Пусть все в жизни будет гладко
Без печалей, без преград,
Станет каждый день подарком
И всегда сияет взгляд!


Тези прекрасни нежни майски божури ми напомнят за теб


Бъди щастлива , обичана и честита !

# 442
  • Мнения: 1 334
 Добър , приятен , ползотворен и спорен да е  да е денят ви , мили дружки !



Нещо ме е завъртяла шайбата от сутринта и ей ме на , чак сега .
Да докладвам и аз като третата / последна/ участничка във вчерашната мини КГБ среща , но нали изпразнувахме и се почерпихме за рожденния ден на Светъл4о. На срещата “се взе решение” меропричтието да започне от петък вечер /да не се налага ранно ставане/ и има идея да се смени датата – за по- следващата седмица – 12-14юни . Моля , заинтересованите лица  Heart Eyes, ако имат съображения или възражения да се обадят.
Луси , не съм сигурна , че рецептите , които подадох на Светълчо , са най- удачни , но като за “наш човек” ето :
Скрит текст:
Мисля , че по зададената тема  -  торта с ягоди и маскарпоне /без шоколад / може да намериш в руски сайтове / много харесвам техните торти/ . Например натисах в Google
 “Tорт маскарпоне клубникой” и излязаха доста рецепти , но се притеснявам да не ти досаждам – ако искаш , ти си избери

Следващите рецепти май не отговарят точно на заданието /липсва маскарпонето/ , но ако решиш ползвай някоя идея от тях.

Чийзкейк с ягоди

 Продукти
/за форма с Ø 24 см./
за основа
12 бишкоти Савоярди
200 мл. пресно мялко (студено)
1 пликче ванилова захар
20 мл. ром
за чийзкрема
300 гр. фина извара
400 гр. течна сметана
400 гр.заквасена сметана
200 гр. бял шоколад
2/3 до 1 ч.ч. пудра захар (на вкус)
3 пликчета ванилова захар
50 мл. бял ром
½ ч.ч. кокосови стърготини
2 пликчета желатин
допълнително
750 гр. зрели ягоди (250 гр. отделете за декорация)
3-4 с.л. захар или на вкус + 1 ванилова захар
100 мл. бяло шампанско
1 пликче желатин
Моята форма е 26 см .Потопих бишкотите за кратко в млякото и наредих във формата.Останаха празни дупчици,които запълник с бисквити. Заквасената сметана и изварата се разбиват с пудра захар.Течната сметана и шоколада разтопих и оставих да се охладят.Прибавих към изварата и разбих с миксера-получава се пухкав крем.Добавят се рома,ванилията,кокоса и нарая желатина,който предварително е разтопен.Сипва се върху бишкотите и се прибира в хладилника.
В тигансложих  500 гр. ягоди (почистени, измити и разполовени), захарта и ванилията и загрейте на среден огън без да бъркате, за да не смачкате плодовете. В малка паничка залейте желатина с 2-3 с.л. вода и оставете настрана да набъбне. Щом се разтопи захарта в тигана с ягодите, оставете  настрана. Разтопете на водна баня набъбналия желатин и го налейте заедно със шампанското в ягодите, разбъркайте .Аз потопих и целите ягоди,които оставих за гарнираме и след  това извадих-колкото да поемат от желатиновия сос.Излейте върху чийзкрема и оставете отново в хладилника.След като стегне украсете с целите ягоди -при мен и с малко киви.

Ягодови тортички/пастички

Едни кремести и вкусни ягодови пастички. Най-голям зор видях с желето, но долу-горе добре се получи.
1 чаена чаша = 240 милилитра
Продукти:
блат
1 яйце
1/3 чаена чаша захар
60 грама краве масло
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
160 грама брашно

крем
3 яйца
1 чаена чаша захар
500 милилитра прясно мляко
1 пакетче нишесте ванилия = 60 грама
180 грама краве масло
1 ампула ванилия

ягодово желе
500 грама ягоди
1/2 чаена чаша захар
3 чаени лъжички желатин
5 супени лъжици вода

 Приготвяне на блата
Смесваме продуктите за блата и изсипваме получената смес върху хартия за печене. Отгоре покриваме с друга хартия за печене и разточваме на тънка кора с размерите на тавата от фурната за печене. Прехвърляме разточеното тесто заедно с хартията за печене, но без горната, върху тавата и печем в предварително загрята фурна на 180С за 7-8 минути.  Изваждаме от фурната и оставяме да изстине, след което разрязваме на 3 равни части, така че да получим 3 ленти, т.е. 3 блата.

Приготвяне на крема
В 1/2 чаена чаша прясно мляко разтваряме нишестето. Останалото мляко заедно със захрата изсипваме в тенджера. Към тях прибавяме разбитете яйца. Загряваме сместа, бъркайки непрекъснато. Прибавяме нишестето и варим до сгъстяване на крема, не преставаме да бъркаме. Ако ви стане на "парцали", ползвайте пасатор. Остраняваме крема от огъня и го оставяме да изстине напълно, след което прибаваме ванилията. Разбиваме кравето масло с миксер и към него прибавяме по малко от крема.

Приготвяне на ягодово желе
Загряваме в тенджера ягодите и захарта. Варим около 10 минути. Пасираме сместа в дълбок съд.  Разтваряме желатина във водата и оставяме на набъбне, след което го добавяме към охладената, но все още топла ягодова смес. Изсипваме сместа върху хартия за печене в тавата от фурната. Отгоре поставяме друг лист хартия за печене или свежо фолио. Оставяме да се охлади, след което поставяме тавата във фризера, за да се стегне за около 20 минути.

Сглобяване
Върху трите блата, наредени плътно един до друг, обръщаме желето, махаме хартията от него, разрязваме го по разрезите на блатовете. Ако някъде се е разкъсало, не се притеснявайте, можете с нож да го намажете върху блата.
Поставяме единия блат с желе, мажем с половината от крема, отгоре другия блат с желе, мажем с другата половина от крема, отгоре поставяме последния блат с желе. Оставяме за едно денонощие в хладилник, за да се стегне, след което разрязваме на форми по наше желание, украсата също е въпрос на вкус.

===== Следващите няколко рецепти са от този блог “Вкусно с Йоли” /има издадени няколко готварски книги/ :

Бърза ягодова торта
 
Ще ви предложа една изключително лесна и бърза ягодова торта. Гарантирам ви, че ще е готова за 1 час заедно с бъркане, печене и подреждане. Лека и вкусна тя може да ви спаси когато нямате време за по-сложен десерт, а гостите чукат на вратата ....

За да си организирате по-добре времето ще ви кажа как я правя аз : първо включвам фурната .Докато тя се загрява разбърквам тестото за блата,което отнема много по-малко време от самото загряване на фурната. Докато тестото се изпече (това е около 20-25мин.), разбивам кремовете, смесвам ги и почиствам ягодите. Изпеченият блат изстива също за около 20 мин. Е, готови сте. Разрязвате го, намазване, слепвате. Няма украси, които да ви бавят, а и тортата веднага е готова за консумация, не е необходимо да отлежава в хладилника като повечето торти. И така ... имате чудесен десерт само за час. Пресен, вкусен и лек той е много по-доброто решение от това да отидете в сладкарницата и да купите поредния купешки сладкиш. Винаги за предпочитане е домашно приготвената храна. Наистина е бързо, опитайте.

Продукти за блата

1 яйце
1 1/2 ч.ч.захар
125 г течно масло
1 ч.ч.кисело мляко
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 капсула ванилия с масло или 2 прахчета ванилия

Крем

1 пакетче ванилов пудинг без варене
1 ч.ч.течна сладкарска сметана
захар на вкус
пресни ягоди

Приготвяне
* Разбийте яйцето със захарта,добавете маслото,след това киселото мляко и накрая пресятото с бакпулвера брашно и ванилията. Изпечете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене в предварително загрята на 180* фурна. След като блатът изстине го разделете на две хоризонтални части. Ако имате повече време изпечете тестото на два отделни блата. Така стават равни и не съществува опасност да се разчупят при разрязване.

* Разбийте сметаната на сняг, а пудинга според указанията на опаковката. Смесете внимателно двата крема. Ако не ви се стори достатъчно сладко добавете малко захар. Една малка забележка тук от моя страна : когато смесвам някакъв крем с бита сметана винаги го оставям доста гъст за да може да не се разводни от сметаната,а само да стане лек и пухкав. В случая разбивам пудинга с по-малко мляко, отколкото пише на опаковката. Добавям го "на око". Когато ми хареса гъстотата на крема спирам да доливам мляко.Не забравяйте, че кремът много лесно ще се разреди,но да се сгъсти отново няма как. И все пак, има начин. Просто купувате още един пудинг и добавяте малко суха смес към кремчето, което ви се е сторило редичко. И така докато получите желаната от вас гъстота.

* Намажете с половината крем единият блат, наредете цели ягоди и похлупете с другия блат. Останалият крем шприцовайте отгоре и украсете с ягоди и листенца мента или босилек за свежест.

* Ако искате сладкиша да е по-сочен сиропирайте леко блатовете с прясно мляко.

Желирана ягодова торта

Продукти за блата
2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 с.л. какао

3 с.л. коняк

Продукти за пълнежа

1 пакетче ванилов пудинг без варене
2 ч.ч. течна подсладена сметана
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)

Продукти за желето

1 кг пресни ягоди
6 с.л. захар
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)

Приготвяне

* Разбийте много добре яйцата със захарта докато утроят обема си. С внимателно бъркане прибавете пресятото брашно и ванилията. Отделете малка част от тестото и го оцветете с какаото. Постелете дъното на кръгла тортена форма с хартия за печене. Изсипете бялото тесто и тук - там го нашарете с какаовото. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна. След като изстине напълно го сиропирайте с коняка,разреден с няколко лъжици вода.

* Измийте и почистете ягодите. Отделете част от тях за украса,а останалите пасирайте на гладко пюре заедно със захарта. Залейте двете пакетчета желатин с малко вода и го разтопете на водна баня. Прибавете желатина към ягодовото пюре,разбъркайте и оставете леко да се стегне. Отделете 1/2 ч.ч. от сместа,която по-късно ще добавите към сметаната.

* Отрежете две найлонови ленти (от по-твърд и гъвкав полиетилен) , които да са с обща дължина колкото диаметъра на тортената форма и с височина 2 -3 см. по-високи от нея. Намажете ги с ягодово пюре и ги оставете във фризера да се стегнат.

* Намокрете дъното на малка тавичка с вода ( с около 1-2 см. по-малка от диаметъра на тортената форма). Сипете в нея малко ягодово пюре,загладете и оставете да се стегна в хладилник или фризер. След това лесно ще отделите желето, като прокарате върха на нож по краищата му.

 * По същият начин направете малки полусфери от пюрето. Ако не разполагате със силиконова форма може да го желирате в малки купички или чашки.

 * Пригответе ваниловия пудинг според указанията на опаковката. Разбийте на сняг сметаната и я разделете на две части.

* Към разбития пудинг прибавете половината сметана и едно пакетче желатин,разтопен на водна баня.

* Към останалата сметана прибавете ягодовото пюре,което предварително сте отделили и другото пакетче желатин,също разтворено на водна баня.

* Поставете сиропирания блат в тортена чиния и го пристегнете с пръстена от тортената форма. "Облечете" блата с желираните ленти .

 * Намажете с ваниловия крем и поставете върху него желираните ягодови сфери.

 * След това сипете и сметановия крем и загладете.

* Най отгоре сложете желирания кръг. Поставете тортата в хладилника и я оставете да се стегне за 12 часа.

* Махнете пръстена и внимателно отлепете найлоновите ленти. Ако борда е по-висок от тортата,просто подгънете краищата му или ги изрежете. Украсете тортата с бита сметана и цели ягоди.
 
Това е съвсем обикновена и лесна ягодова торта. Просто исках да ви представя идеята си за торта , "облечена" в ягодово желе.

Ягодова торта с бял шоколад

Продукти за блатовете

200 г бял шоколад
готов пандишпанов блат

Продукти за крема

300 г ягоди
100 г захар
2 пакетчета желатин (20г)

500 мл прясно мляко
2 жълтъка
6 с.л. захар
4 с.л. брашно
1 ванилия
щипка сол

200 мл течна подсладена сладкарска сметана за разбиване 

Глазура

300 г ягоди
100 г захар
1 пакетче желатин (10 г)
 
Приготвяне

*  За крема сварете за няколко минути ягодите със захарта, след което ги пасирайте. Докато пюрето е още горещо сипете вътре желатина и добре разбъркайте докато се стопи напълно.

*  Сварете гъст крем от млякото, жълтъците, захарта, брашното, ванилията и солта. Към крема  добавете ягодовото пюре. Разбъркайте добре и оставете да се охлади напълно.

*   Към студеният крем прибавете разбитата на сняг сметана.

*   Покрийте дъното и стените на купа с найлоново фолио. Големината и размера на купата зависят от предпочитанията ви. На дъното сипете част от ягодовия крем.

*  За блатовете стопете шоколада на водна баня, а пандишпана нарежете на малки хапки или го натрошете с ръце. Начертайте 3 или 4  кръга върху хартия за печене с различна големина и нанесете шоколада върху тях на тънък слой. Посипете с хапки пандишпан и оставете блатовете да се втвърдят. За по-бързо може да ги сложите във фризер или хладилник. Разбира се, добре е кръговете да са с различен диаметър за да може да наредите блатовете в прогресия от по.малък  към по-голям спрямо размерите на купата.

*  Върху първият пласт крем поставете най-малкия блат, отново крем, блат ... и така докато свърши крема. Завършете с шоколадов блат. Оставете тортата в  хладилника поне за 8 часа за да се стегне добре.

*  За глазурата кипнете ягодите със захарта за няколко минути и ги пасирайте на пюре. Сипете желатина  и разбъркайте докато е още горещо. Прецедете пюрето през цедка за да отстраните семките и оставете да изстине и да започне леко да се стяга.

*  Извадете тортата от хладилника и я обърнете върху подходяща чиния. Махнете купата и отстранете фолиото. Залейте я на няколко пъти с глазурата. Тъй като тортата е студена, а глазурата е почнала леко да желира, покритието става лесно, бързо и веднага стяга. Приберете тортата в хладилника за още 2 часа. Украсете по желание. Да ви е сладко!

     Ако желаете може да ползвате готов блат, който да си купите от магазина. Лично аз го правя сама. Ето и пропорциите и начина на приготвяне :

 2 яйца
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
щипка сол
на върха на лъжичката бакпулвер
по желание - настъргана лимонова кора

*  Разбийте яйцата със захарта на пухкав гъст крем докато побелеят и отроят обема си. Пресейте брашното заедно със солта, бакпулвера и ванилията и с много внимателно бъркане го прибавете към яйцата. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна.

От тези продукти ще получите малък пандишпанов блат, а само половината от него е достатъчна за тази торта. Приберете другата половина във фризера. Така ще имате под ръка готов пандишпан за някакъв друг десерт.

Получи се една страхотна торта. Много лека и ароматна, а същевременно кремът е плътен и страхотно вкусен. Невероятно нежно е съчетанието на ягоди с бял шоколад. Избрах да я украся с няколко цели ягоди, топнати в малко стопен шоколад. Дано ви допадне и на вас!

# 443
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Аз ще допълня Иха - идеята за отлагане на екскурзията до Варвара с една седмица е с цел да може да дойде и Фло.
Предполагам, че всички ще се радвате, ако и тя е с нас.

# 444
  • Мнения: 4 928
чрд, светълчо! чрд и на твоята малка мая! пожелавам ви много здраве, късмет, щастие и весели игри /и на двете  Grinning/.

чрд, майче! и на теб пожелавам здраве, щастие, много незабравими моменти с прекрасните ти внучета!


Танче, децата и внуците ти са прекрасни! Как няма Миша да е толкова красива и стилна, като е заобиколена от хора с отличен вкус. Дъщерите ти са супер модерни и стилни, страхотни тоалети !!!
дидимити, бързо възстановяване  Hug
кари, Hug Hug Hug

# 445
  • в сърцата на любимите ми хора
  • Мнения: 1 283
Майче, честит рожден ден. Бъди все така усмихната и позитивна, много щастливи моменти с близките на сърцето ти хора и наздраве!



Светле, честито и на теб, и на твоята малка бонбонка Мая. Здраве, късмет и много любов!



Танитка, Миша е много стилна и чаровна /като баба/. Да ви е жива и здрава и дано в живота да има много късмет и хубави изживявания.
Дидимити, дано бързо да се възстановиш, но щом и балът не си пропуснала - значи всичко при теб вече е на 6  Hug
ФлоHug Внимавай да не се преумориш на сеЙо, че като гледам какви сте ми "багерчета"Simple Smile
Тука в съседния двор има нацъфтели едни макове със страхотен цвят, нещо средно между розово, прасковено и оранж, много нежни и ефирни. Снимах ги, ще ви ги покажа по-късно. Не съм виждала мак с такъв цвят, от вчера мисля как да "гепя" малко семенца. Явно няма да стане, евентуално като се стъмни да пролазя. Да си поискам от германката - ще ме погледне доста странно и не знам дали ще откликне на молбата /по-скоро не  Mr. Green/.
Това от мен за днес, отивам за Алекс и днес сме запланували разходка покрай Рейн. Дано не ни изненада някой дъжд.
 Hug Hug Hug


# 446
  • Мнения: 1 334
Мамсиии , настъпи ме по сегашната ми “болна тема”
Вчера споделих на срещата , че си мечтая за нови видове макове и се чудя как да намеря. Едните /виждала съм ги в градини в България/ са огромни оранжави , а другите си ги харесах сега в Италия . Разбрах , че се казват Исландски макове и са пъстри – бели , жълти , оранжеви



Мисля си ,че единият от начините е от цветарски магазин в чужбина , но досега не съм намерила. Ако ти намериш за себе си , би ли взела и за мен  Embarassed Embarassed Embarassed– ако не е проблем /срещу заплащане/ ? Аз имам големи - и кичести , розови и червеникави.

А някой знае ли как се казват тези цветенца /Струва ми се , че ги има и тук , но в тази разцветка не съм ги виждала



Фурийче , не съм те забравила , а ме завъртя шайбата. Желая ти по- скорошно оздравяване и да припкаш като младо момиче / на твоята възраст човек "И знае и може"

# 447
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
  • Мнения: 10 149
Иха, на немезии приличат, но не съм много сигурна, малко е мътна снимката.

# 448
  • Мнения: 1 334
Светъл4о , мисля че е това . Благодаря.
Призната си за професор по озеленяването /на наше ниво/

# 449
  • София
  • Мнения: 18 313
Мая, честит рожден ден!
Пожелавам ти здраве, щастие с близките хора и да гледаш првнуци!   bouquet
Дидимити, леко възстановяване.
Мамси, в кой град си там? Може и на ЛС да подшушнеш.
Фло, в тоя студ и вятър дано не настинете на сейо.
Аз сутринта извадих пак зимните поли.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт