Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 671
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте,мами.

Това е така,защото той говори,гледа в очите и наистина на пръв поглед изглежда като всички останали деца. newsm44Но аз и татко му знаем каква e истината.Разбира се и лекарите и терапевтите,при които го водим.ТЕЛК -а му е 90 процента с чужда помощ,в ,,СВ.НИКОЛА,,потвърдиха диагнозата детски аутизъм,но с уговорката,че мислят,че е напълно възможно да излезе напълно от спектъра.Някой от терапевтите пък изразиха съмнение и дори направо казаха(след няколкомесечна работа с него)-,,Той не е аутист.,,
Външно по нищо не му личи и често хората го заговарят ,защото смятат ,че е дете в норма,но той отговаря еднозначно в повечето случай,тъй като е беден речника му. smile3518

Здравей,
Относно подчертаното: Каква е "истината"? Аутизма не е смъртна присъда, нито рак. От аутизъм никой не е умрял. Прекалено мелодраматичния ти пост ме кара да си мисля, че това е пързалка.
Ще приема за момента, че сте истински. Нищо на казваш за терапии, какво обича да прави сина ти, в какво е добър, как се занимаваш с него.
Вади ми очите, как страдаш, че не е като другите. Кои други? Съсредоточи се в детето, в качествата му, така ще си му полезна и в помощ.
Речниковия запас подлежи на развитие, ходите ли на логопед, четете ли книжки?
До колко часа е на училище, на какви кръжоци ходи?

Тези дни четох тема за първи клас, майките коментираха как децата на тази възраст не можели да се съсредоточат.  newsm65
Елате ни вижте, как се занимаваме по час, а  и повече! Учителките са във възторг от тях!

Последна редакция: чт, 26 ное 2015, 07:50 от Deziderata

# 586
За какво е стремежа да е като другите? Сигурна съм, че всяко дете аутист има в него нещо повече от "другите".
А пък ако това е пързалка...толкова по-зле за автора.

# 587
Емоционалният ъгъл ме кара силно да се съмнявам в истинността на написаното.
Може би защото умът ми не го побира, как някой може да страда, защото здравото им дете е във високата граница на спектъра....
Но пък някои жени са склонни към мелодрами. Знам ли....

Малкият ми син се сприятели с едно силно напреднало в говорно отношение дете. Невероятен речников запас има, и ги реди като голям човек. Очаквам покрай него да дръпне още по-напред, хубаво е да имаш стимул.

# 588
  • Варна
Какво мислите?Моля ви,пишете,имам необходимост някой  да ме разбере,пък макар и непознат,вас ви чувствам близки,без да съм ви виждала,заради общите неща,които преживяваме.Аз попринцип много трудно се разкривам пред който и да е,не обичам да споделям лични неща,такъв тип човек съм,но ето че тук го направих.Наистина много ще се радвам ако някоя от вас ми отговори. newsm44

Разказа ти ми напомни за първия път, когато осъзнах, че имаме проблем - около 1,5 - годишна възраст. Състоянията през които минава всеки родител - отричане, самосъжаление - "Защо точно на мен?", а после яд, дори озлобение.
Ами доста дълго време сте отричали май  newsm78
Поплачи си , пострадай си малко и се изправи и продължи напред. Послушай и другите момичета, които са отговорили. Наистина трябва да си щастливка с дете от високия спектър. Спри да се вайкаш и наблегни на нещата, които могат да се направят сега и веднага. Стискам палци!
 Peace

# 589
  • Пловдив
Цитат
Наистина трябва да си щастливка с дете от високия спектър.
+1.

# 590
Често ме обвиняват, че съм наивна, но не мисля историята на SUZiANA за пързалка.По простата причина, че всеки ден се сблъсквам с хора с нейното мислене.Тъй като съм от Варна и живея в Свищов от близо 9 години, нямам предразсъдъци. Не мисля, че трябва да крия състоянието на детето си, въпреки упреците, които получавам от работодател и свекърва.
Това състояние е прекалено сериозно и независимо, че моето дете е от високия спектър, виждам как с годините все повече й личи, че е различна от другите, въпреки напредъка си.
Смятам че отговорното родителство изисква да приемем децата си такива, каквито са и да им дадем най-доброто от себе си.Да им осигурим нужните терапии и да променим обществените нагласи към нашите деца, защото никой не е застрахован.

# 591
Mamu,благодаря че ми отговориxтe и то толкова откровено.Точно това искам.Веднага вu обеснявам защо и по препоръка на Професор Полнарева и на терапевтите ,които работят с него,не споделяме за диагнозата.Ами не стана ли ясно?Защото тя не е сигурна.И смятат,че има голям потенциал и голям шанс да излезе от диагноза изцяло.И според всички тях е вредно все още неразбиращото ни общество да се отнася по определен начин с него.Така ,като никой не знае и не предполага,би трябвало да се социализира по-лесно.А относно учителката,тя знае,разбира се,въпреки че като го видя за пръв път не можеше да повярва.Както и директора.Както и всеки,който го е виждал.Той наистина изглежда напълно нормален,понякога разглезен и инат. smile3534Не съм от родителите,които се самозалъгват,а на детето му личи от километри.Имаме такива познати и знам разликата.Затова споделих,че според някой е високофункционален,а според други изобщо не е аутист.Знам че звучи странно ,но това е истината.Нямам интерес да я крия,още повече пред вас.

Последна редакция: чт, 26 ное 2015, 11:22 от SUZiANA

# 592
Благодаря на всички за отговорите.Накарахте ме да се замисля за много неща.Не разбирам кое наричат някой ,,пързалка,,.Аз не бих си позволила да ,,пързалям,, които и да било,щом става дума за детето ми.
А относно терапиите-ходи два пъти седмично на логопед,на психолог един път и преди на специален педагог.С ученето ни е голям проблем,защото няма никакво желание да пише и смята.Иска по цял ден да е навън и да си кара колелото или вкъщи пред компютъра(гледа някакви детски  клипчета в иу туб)и да си бута и подрежда количките вкъщи.
Тези,които ми вярват ако имат деца колкото моето,нека да пишат,ако знаят,методи за справяне  с нежеланието да се пише.На 8 е ,а само буквите познава,не може да пише,смята със сметало.Но е много трудно да го накарам да се занимава с каквото и да било извън неговите интереси.  newsm78

Последна редакция: чт, 26 ное 2015, 11:24 от SUZiANA

# 593
Каква е тази професорка и тези терапевти, които са ви препоръчали да криете диагнозата? Това не е възможно! Ти първо писа, че само ти и таткото знае, пък сега учителката, директорката...
Терапевтите ви ме съмнява, че отбиват номер, всеки добър логопед, психолог за година-две не може да не научи дете как да задържа внимание, да седи на стол, маса, да хване молив, химикал... Та това е дете от високият спектър.
Относно "излизането" от диагнозата - на мен ми е смешно. Разбери че в този живот или си аутист, или не! Не може днес да си, а утре не! Няма такива глупости като излекуване както го наричат, чудеса и бля бля. Има само работа с детето, работа, работа, но не за да стане като "другите", типичните поведенчески негови си неща няма да изчезнат с вълшебна пръчица. Гледай филма за Темпъл Гардин, има го с превод в Замунда, тя е Аспергер.

# 594
Поставяш ясни и категорични правила: "Първо учене, после- игра."
Снощи изтормозих детето от учене. Изискваща като майка си съм. Embarassed
Но само това е начина: Работа, работа и пак работа. Е и почивка от време на време. Wink
Моето диване не иска да яде и заявява: "Иска учене!"  hahaha

# 595
Здравей,аз не казвам,че терапевтите не задържат вниманието му,аз казвам,че аз не го задържам.За съжаление. baby_neutralИначе там се справят с него,като го водя на терапиите,а относно излизането от диагноза,това го чух от ,,Свети Никола,,-професор Полнарева,имах един дълъг разговор с нея,тя ми каза,че е имала още един такъв случай в дългогодишната си практика и е напълно възможно той да излезе от спектъра  след време(с подходяща терапия)и да се води,,клинично здрав,, ,същото го казаха и специалистите в терапевтичния център,които посещаваме от някоко месеца.
Вижте,не съм тук за да обеснявам колко е добре детето ми,явно не е,щом пиша.Просто търся съвети за справяне с поведенческите особености на детето.
Относно диагнозата ,,Аспергер,,,със сигурност всички я отричат,защото речта би трябвало да му е много по-развита,ако беше ,,Аспергер,,.Няма интерес към математиката,основно интересите са му свързани с игрите навън,иначе обича да имаме гости,предпочита да играе с по-малки деца,харесват му по-бебешки игри,да се гонят,да си подават топка,да кара колело.
Като по-малък беше хиперактивен,сега намаля тази хиперактивност,но още е много подвижен и трудно се задържа на  едно място,освен ако не е пред компа или не нарежда колички...

# 596
n_alex76,благодаря за отговора,

Ето сега например,баща му го доведе от училище,обядва и му викам:,,Хайде,мамо,да пишем малко букви и после те пускаме вън да играеш.,,
А той:,,Не ,сега излизам вънка да играя,а после ще пиша.,,
И се изстреля навън .И като се върне ще рече:
,,Сега съм много уморен ,дето си играх вънка,утре ще пиша...,, Twisted Evil

# 597
Относно подигравките в училище,за които беше писала една майка, в нашия случай баща му е там през цялото време,той ходи до обед на училище ,а баща му стои пред класната стая и ми споделя как децата се подигравали на някакво невербално аутистче,което се клати и изпада в кризи от другия клас.А класната на нашето дете казва,че нашия го приемат другите като лигав,защото тя  не е споделила  с децата,нито с родителите им за диагнозата на детето ни.
Веднъж баща му чул как  друг баща казва на класната(той също взима детето си на обяд):
,,Ей това дете,хич не слуша,затова ли татко му стои тук?,,
И тя отговорила:,,Ами да,просто е по-див от останалите и докато свикне.,, Embarassed

# 598
Здравейте,гледах филма,,Темпъл Грандин,, ,гледала съм и,,Рейнман,, и тези роли са изиграни доста добре от актьорите ,но в тях е представен  образа на аутиста ,на който му личи и на пръв поглед,по очите,по походката,по интонацията на гласа,като заговори. И  това ги прави различни от моето дете,което гледа в очите нормално,не се клати,ходи и тича нормално,интонацията му е съвсем нормална,но речника му е много беден и не отговаря на календарната си възраст,както и има обсесии,като например като си науми,че трябва да отиде с дядо си да се вози на автобус и край,ще ти намила до вечерта,ако не му се угоди или като реши ,че трябва да отиде и да прегърне някое дете или да го хване за ръката.Край.Нищо не е в състояние да го изкара от ината му.Кризи иначе не прави,но не спира да мрънка.А после се извинява. Cry

# 599
SUZiANA според описанията от теб за поведението на детето ми прилича на ХАДВ ...дислексия не ми прилича на аутизъм.

А за дали му личи или не то затова е спектър ....един с един хората от него не си приличат, както и не на всяко дете му личи , че е такова.

Общи условия

Активация на акаунт