Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 635
  • 761
  •   1
Отговори
# 75
нерон, тук във Варна детски гастро е д-р Георгиева, друга не знам, в Св.Марина. Не знам дали сте правили изследвания за непоносимост към храни, както и за алергени, поговорете с нея, сигурно ехо сте правили, каква диета мислиш за почнете?

Мама мими, не знам какво да ти кажа, ако главното ти притеснение е, че не е спокоен и затова не може да се работи с него трябва да посетите психиатър. Иначе на практика лечение няма, само работа със специалисти, някои деца израстват проблема, друго не, при друг се трансформират в нови странности, абе кошмар. Някои деца получават подобрение от тази диета без глутен и без казеин БГБК. Аз не съм я пробвала.

# 76
гала,знам я бяхме в света марина 10 дена в болницата,какви ли не изследвания му прави единствено алергия кам белтака на кравето мляко има,но аз никога не сам му и давала.мисля да почна диетата без глутен и казеин,той бездруго казеин не приема и сега,ще премахна и глутена,пак да видим newsm78

# 77
Здравейте!

И аз се включвам във вашата тема, за съжаление. С някои от вас се "познаваме" от темата "Трудно прогваряне".
Диагнозата ни е ГРР - детски аутизъм. Момченце - на почти 5 г.
Моля ви да ми препоръчате психолог за работа с детето. Аз също имам нужда от такъв - предполагам, че един и същ психолог/терапевт работи и с родителя и с детето.

Данито привет.
моето дете започна да има посещения при психолог като стане горе долу на 5. до тогава ми казваха че е малък, обаче той беше до 4 и 8 месеца беше  невербален така че какво да прави с него психолог. Натистина когато вече подкараха нещата с детето и ние се консултирахме с нея постоянно преди или след занятието  да обсъдим какво ни притеснява какви проблеми виждаме, детето от какво се оплаква.

тук често се чудим какво толкова прави точни психолог  newsm78
Общо взет тяхната работа е доста деликатна,  да кажа какво точно правят ще ми е много трудно , но така , в общи линии примерно работиха доста по разпознаване на емоции ( по картинки или приказки изпозлвайки ситуации примерно да усеща разликата меджу сърдит и отегчен, тъжен и емоции , работиха над това как да се справи със страховете си - от нощното време, от тъмното, страха от изоставяне, от лекари и манипулации, от зъболекари. Работят и за развитие на въображението- измисли край на тази приказка, промени тази приказка така, както ти харесва и защо, нарисувай приказка, нарисувай този герой , защо е такъв ,  изиграй театър с кукла, играчка  - други, представи си че си мама, представи си че си кака - какво би направил и т.н.

нерон
д-р МАруся Малячкина алерголог от Варна прави кръвни изследвания за най-различни алергии включително и хранителни. Тя работи по здравна каса принципно но точно този вид изслевания здравна каса не покрива а те са скъпи. Щом сте били в Света Марина сте били при Георгиева- гастро ентероложката. За съжаление гастро проблемите са такава тънка история че тя колкото и да иска не винаги може да помогне. а гастропроблеми имат и доста деца в норма. Хубавото е  че  е наясно че не всички от спектъра имат гастро проблеми и алергии към глутен казеин и сътоветно на тях диетата не им действа никак.

Освен това много хора има алергия към белтъка на кравето мляко.
То затова и се смята че не трябва да се дава поне до 8-10 месеца. а въобще е хубаво да се замени с козе. Моята дъщеря има толкова алергии че може да му стане лошо на човек - и хранителни и не. При все дете в норма. Като малка имаше запек ужасен. Синът ми беше кърмен изключително 8 месеца ( само на кърма без никаква друга храна и вода ) именно заради алергиите на кака му. До 2 години консумираше само кози продукти. то пък се оказа че няма алергии но пък има обучителни проблеми. Пазиш едно.... то пък те прасва от друга страна... така да си каже да не губиш форма  Mr. Green

# 78
Нерон, според мен се включи в темата за деца с гастро проблеми /всъщност не знам дали има такава/ и питаай там за добър гастроентеролог. Много е малко детето ние да даваме съвети за лечение. Иначе ние тука даваме стандартните пробиотици.

# 79
гала,а какви пробиотици давате?

# 80
_re_ge,на мен точно доц.Георгиева ми каза че,казеинат се съдържа във всичко млечно от животински прозход,т.е крави,овце,кози...

# 81
_re_ge,на мен точно доц.Георгиева ми каза че,казеинат се съдържа във всичко млечно от животински прозход,т.е крави,овце,кози...

Ако става на въпрос в кърмата също има казеин. А козето мляко е най-близко по състав до майчиното.
Някой от нас виждал ли е бебе алергичо към кърма!

цитат

"
Когато съм изправена пред подобен труднорешим проблем, винаги се допитвам до вековният опит. Какво са правели нашите баби, прабаби и още по-нататък, та човечеството е успяло да оцелее до днес? От една страна, са кърмели децата си по-дълго, което разбира се, не винаги е възможно и днес, защото на много майки се налага да се върнат на работа. От друга страна, кравето мляко не е имало днешната популярност. Повечето семейства отглеждали коза, тъй като яде малко, не се нуждае от голямо пространство, а млякото, което дава (2 до 3 литра) напълно може да задоволи нуждите на 5-6 души. С масовото производство обаче се налага кравето мляко, тъй като само едно животно дава десетки литри на ден. Икономическата логика е ясна, но какъв е ефектът върху здравето на нашите деца?

Козето мляко е много по-близо по състав до майчиното в сравнение с кравето. И в първото и второто преобладават суроватъчните протеини, които се усвояват лесно и имат висока биологична стойност. Докато казеинът (основният белтък на кравето мляко) трудно се разглажда от човека и е една от основните причини за поява на алергия в детска възраст. Тя се проявява или при въвеждането на кравето мляко в менюто или много по-рано – ако бебето е било на изкуствено хранене. Причината е, че адаптираните смеси също се произвеждат от краве мляко и потенциално опасни за развитието на хранителна непоносимост.

"

цитат от състава на кърмата

"
ПРОТЕИНИ

Протеините са основния пример за това, че кърмата е уникална храна за бебетата . Съдържанието на протеини в кърмата е ниско, сравнено със съдържанието на протеини в млякото на други бозайници, особено с кравето мляко. Това обаче не е недостатък на кърмата - напротив. При по-високо съдържание на протеини бебетата щяха да растат прекалено бързо. За тях много важно е и развитието на мозъка, както и на социалните умения. Докато кравето мляко има високо съдържание на протеини заради необходимостта, теленцата да растат бързо, да имат сили да обикалят сами полянката и да търсят най-добрата трева Simple Smile.

Съотношението на белтъците казеин и лакталбумин в кравето мляко е 3:1, докато в кърмата то е 0,7:1. Тоест, кравето мляко (и съответно - адаптираните млека) съдържа много повече казеин от кърмата. В стомахчето на бебето този белтък се пресича и образува трудно смилаеми бучки, което е причина за хранене на по-големи интервали при изкуствено хранените деца. Освен това, голямото количество казеин благоприятства запека.

За сметка на това, в кърмата преобладава лесно смилаемият лакталбумин , което е и причината за лесното й усвояване. То е причина и за лекия разхлабващ ефект на кърмата. На бебетата не е необходима толкова много енергия да усвоят кърмата, колкото е нужна за адаптираните млека, приготвени от краве мляко.
"

# 82
_re_ge,да права си,но все пак казеинът се съдържа,дори и в малки количества...аз смятам да започна БКБГ диета ,а  доколкото се информирах,не трябва никакво количество казеин или глутен да се дава,било то и минимално

# 83
_re_ge,да права си,но все пак казеинът се съдържа,дори и в малки количества...аз смятам да започна БКБГ диета ,а  доколкото се информирах,не трябва никакво количество казеин или глутен да се дава,било то и минимално

Peace

Имам позната която дава кокосово мляко като заместител.

# 84
  • Пловдив
    Виждала съм и оризово мляко.Аз обаче съм в Германия и тук наистина е доста лесно да се спазва диетата.Има цели щандове за продукти без глутен и казеин: млека,брашна, готов хляб, тесто за пица, спагети, корн-флейкс, масло, разни сирена на соева основа. Аз пробвах за идеята да приложа диетата на сина ми, но той няма никакви видими гастро проблеми, а и вече е голям и трудно го удържам да не си вземе нещо от хладилника.Сега от цялата работа съм на плюс с една машина за хляб Simple Smile.
    Аз не бях много сериозна, но мисля че е по възможностите на всеки да опита и дано при повече дечица се получи добър резултат.

# 85
    Виждала съм и оризово мляко.Аз обаче съм в Германия и тук наистина е доста лесно да се спазва диетата.Има цели щандове за продукти без глутен и казеин: млека,брашна, готов хляб, тесто за пица, спагети, корн-флейкс, масло, разни сирена на соева основа. Аз пробвах за идеята да приложа диетата на сина ми, но той няма никакви видими гастро проблеми, а и вече е голям и трудно го удържам да не си вземе нещо от хладилника.Сега от цялата работа съм на плюс с една машина за хляб Simple Smile.
    Аз не бях много сериозна, но мисля че е по възможностите на всеки да опита и дано при повече дечица се получи добър резултат.

при нас нещо като при вас. но сме правили и изследвания  за алергии заради лошата наследственост откъм алергии  която се оказа цялата се е концентрирала  в дъщеря ми.
при все синът ми получава разстройствотво от някои видове кисели и пресни млека които купувам. МНого ми е трудно да нацеля правилното, ако го нацеля пък след време явно го "подобряват ' и пак проблем. Предполагам от добавките към млякото защото ако имам късмет да купя от производител няма ни разстройство ни дявол.

Наскоро гледах някакво предаване по телевизията за соевите млека и сиренето тофу.
Оказва се че имало ограничение в количеството в което трябвало да се поема на ден. но пропуснах да разбера защо. останах много очудена. Може ако гугълна да намеря отговора- обаче някой знае ли за  да ми обесни на просточовешки?

# 86
  • Пловдив
 Да, и аз съм чела, че големите количества соеви продукти водят до намаляване на функцията на щитовидната жлеза и последващи проблеми с растежа, но не съм много сигурна. Thinking
 Сега се сетих, че бадемовото мляко е много приятно, особено за десерти.

# 87
the_game,аз живея в англия и тук има бадемово,кокосово,оризово мляко,според теб а и според другите маики то подходящо ли е за детенце на 1година и 2 месеца

# 88
The game

Благодаря!

# 89
От пробиотиците давам био баланс бебе

Общи условия

Активация на акаунт