Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 120 019
  • 761
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Може ли линк към аптеката

# 196
И аз се интересувам от тия ампули.
Дони, ти така на своя глава ли мислиш да ги даваш или смяташ да се консултираш с някой хомеопат? Може за различните състояния схемата да е различна.

# 197
И пак за новите мами - ТV стимулира ехолалията като предтеча на прагматичния говор при децата, които могат да го развият. Тя е преди всичко опит за комуникация за нашите деца, при които говорът не е естествено заложен. Но не ми се иска да отпочвам обсъждане на тази тема, тъй като имам горчив опит от миналото.

О констанца !
Разбирам защо не искаш да обсъждаш. и аз няма да я подхващам, защото с това което пишеш трябва много да се внимава, понеже могат да те прочетат по много различни начини, особенно хората които са много от далеч осъзнаването на проблемите и опита им  във връзка с това което случва с децата им. по-добре да я нямат тази информация повечето хора ...

Най - голямият ни проблем е че не играе с децата , не знае как да комуникира с тях така както с нас, в детската градина не се изолира седи при децата играе си, но не говори с тях.

а опитвате ли когато сте заедно на площадките или сте на гости или имате гости вие да организирате игрите като по този начин сте нещо като свързавщо звено между детето ви и другите деца ? ако го правите как реагира детето?

# 198
Ето два линка към биохимичната тема, където сме обсъждали церебрума.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=557278.795;topicrefid=20

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=557278.810;topicrefid=20

Доколкото си спомням в България някой си Петко (хомеопат и може би с някакво фармацевтично образование) давал консултации за схеми в някаква софийска аптека). Нашето момче досега  е вземало само таблетки - по-системно от есента на 2014г. (3х1) и възнамеряваме да продължим с тях.

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 17:31 от констанца

# 199
[quote author=_re_ge link=topic=845070.msg31373748#msg31373748 date=1439298811
Разбирам защо не искаш да обсъждаш. и аз няма да я подхващам, защото с това което пишеш трябва много да се внимава, понеже могат да те прочетат по много различни начини, особенно хората които са много от далеч осъзнаването на проблемите и опита им  във връзка с това което случва с децата им. по-добре да я нямат тази информация повечето хора ...
[/quote]

re_ge, Горчивият ми опит е по повод на нещо споделено по отношение "остатъчна" ехолалия при нашето момче. Предполагам, че днес повечето специалисти я приемат като прогностичен белег за възможност за проговаряне, но има майки, чиито деца  с времето са я преодолели напълно и намират остатъчната ехолалия, ако мога да я нарека за вина на родителите.  А линкът, който пуснах, представя съвременните виждания. Всъщност, тя трябва да радва родителите на още непроговорилите деца и да не плаши толкова тези на вече говорещите деца. Нашите деца ще си останат завинаги разпознаваеми каквото и да правим - дали поради странните си подходи за общуване, било поради по-леко или по-силно "чуждестранния" си говор.

И наистина, ентусиазмът ми да превеждам цели статии като че ли се изпари напълно. Пък и новите майки са все още много в началото и едва ли се интересуват от неща, които вълнуват майките на вече попорасналите деца. И все пак бих им препоръчала да прочетат материала "Диагностични критерии по DSM5" в началото на темата. Мисля, че реалистичното е част от децата да достигнат до ниво 1 и че повечето от тях, дори най-високо функциониращите ще си останат завинаги различими за останалите. Simple Smile

Последна редакция: вт, 11 авг 2015, 17:59 от констанца

# 200
Аз продължавам да се чудя на тази различност до колко всъщност е различност и не е ли някаква нова нормалност.......

Гледам ето този клип и си задавам въпроса , кой и кому е нужно да се "диагностицира" и коригира дадено поведение, само и само да заприличат децата на останалите и да станат нормални?! .......честно- мерси за подобно предложение, но предпочитам детето да е нормално, за себе си и без насилствени и коригиращи техники от "нормалните", стига да знам, че се чувства комфортно в своята нормалност.

https://www.ted.com/talks/rosie_king_how_autism_freed_me_to_be_myself?language=bg

# 201
Поръчвам от тук :
https://www.versandapo.de/en/?csrfKey=-64-7263-16-299196-93120-1 … p;lastActionId=11
 но не знам дали правят доставка до България , има и други онлайн аптеки трябва да се провери.

# 202
констанца и _re_ge, а как мислите майките, респ. бащите и т.н. да осъзнаят проблема, когато няма кой да им го обясни?
Според мен има много родители, които четат и е хубаво да се споделя правилно какво е аутизъм.
У дома започнахме да играем на "Война", "Черен Петър" и "Домино".С "Не се сърди човече" трудно се справя.  Tired

# 203
констанца и _re_ge, а как мислите майките, респ. бащите и т.н. да осъзнаят проблема, когато няма кой да им го обясни?
Според мен има много родители, които четат и е хубаво да се споделя правилно какво е аутизъм.
У дома започнахме да играем на "Война", "Черен Петър" и "Домино".С "Не се сърди човече" трудно се справя.  Tired

Човек споделя, когато има проявен интерес към казаното от него. За съжаление темата се сви още повече от времето, когато имаше поне 5-6 активно дискутиращи и споделящи. Тогава някои от "по-старите" мами си спомняха с носталгия за много активната дискусия в началото й преди десетина години. Но ако някой има наистина интерес да почерпи от опита и споделеното от други преди него, трябва само да кликне върху някоя от миналите теми. Аз лично след като се включих изчетох всичко от предишните теми.

А за трудното справяне може би имаш предвид желанието на Хриси да печели все тя. Марк и момчето играят всеки ден баскетбол в училищния двор и момчето в началото много се сърдеше, ако баща му има повече кошове. Ще трябва и ние да изровим "Черен Петър" и "Не се сърди човече", към които в миналото нямаше голям интерес. Но както казва Марк - при нашите деца все някога идва времето на неща, които вече са загубили привлекателност за връстниците им. При нас сега най-сериозният проблем е прекомерното желание за общуване с непознати - само някой да го погледне и той се усмихва, протяга ръка за запознаване, което е странно за много хора като се има предвид "нормалния" външен вид на момчето и това, че изглежда по-голямо от възрастта си (вече е 176 см). Трябва при всеки случай да се обясняват поведенческите норми. Grinning

Стараем се да избегнем ситуации като при това момче например и се надяваме да сме започнали навреме, тъй като хормонът явно си казва думата. http://www.medicaldaily.com/pulse/student-autism-brian-ferguson- … qTADLnWE.facebook

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 10:13 от констанца

# 204
Аз продължавам да се чудя на тази различност до колко всъщност е различност и не е ли някаква нова нормалност.......

Гледам ето този клип и си задавам въпроса , кой и кому е нужно да се "диагностицира" и коригира дадено поведение, само и само да заприличат децата на останалите и да станат нормални?! .......честно- мерси за подобно предложение, но предпочитам детето да е нормално, за себе си и без насилствени и коригиращи техники от "нормалните", стига да знам, че се чувства комфортно в своята нормалност.

https://www.ted.com/talks/rosie_king_how_autism_freed_me_to_be_myself?language=bg

Аз държах да знам какво се случва с децата ми. Предполагам, че повечето родители също.

Ами ако им е добре да не говорят, а по цял ден да въртят колелета на камион примерно какво ги правим тогава? Не ни пука, защото са щастиви, и им е добре? Ако няма очен контакт? Как ще тръгне на училище?
И техниките не са насилващи, а помагат на децата ни да придобиват увереност и да се научат да комуникират.

Да, имаше един насилствен метод, когато на 5 години го държах на тоалетната, а той пищеше на умряло, но се научи да ходи там, като постепенно се оправи и кошмарния запек от който страдаше, просто защото го беше страх от изхождане.
Два пъти го "насилих" по този начин, хвалих го, колко е голям, и сръчен и умен. И след това ходеше сам, без драма, нормализираха се нещата постепенно.

Блазе ти, че не се сблъскваш с такива и други неща, Звезден прах, но от корекция има нужда. Има нужда от помощ.

Разбрах темата на Роузи, но в човешкото общество нормата е необходима. Може да не ни харесва, но е факт. Не е редно да се крещи в час по математика все пак, колкото и да ни е развинтено въображението.

Върнахме се от море, и тази година малкия преодоля страха от водата. Изобщо не му пречеше, че го заливат вълните и беше във възторг. Ходихме в на зоологическа градина, бяхме в планетариума, в аквариума, всичко им е интересно, не млъкват, интересуват се, поръчват си на испански. Crazy Поведенчески проблеми нямаше, дори бяхме на лунапарк, което за мен е постижение. Звуците пречеха по-скоро на мен, на тях дори не им направиха впечатление.

# 205
Мен лично много пъти ми се е искало да крещя в час по математика.....жалко, че не съм аутистична, и не съм го правила, ограничавах се с клатушкане на стола и нервно потропване с моливче или пергел, а в по-късните години и ровене из фейса на телефона.  ooooh! ooooh! ooooh! То 6 часа на 1 чин и да ти четат лекции и то не винаги по теми, по които си впечатлен, не ще крещиш ми главата си може да разбиеш някъде и без да си аутист.

Не е случайно, че в днешният информационен поток и динамичен свят, все повече аутисти се диагностицират или другият вариант е хиперактивни деца/според нашите критерии и разбирания за деца/. Системата и разбиранията и методите на отглеждане и обучение на децата са тотално скривени, не децата, не те са за корекция, а обществото и нормите му като цяло.

Чета, за детенцето, че е станало прекалено общително??? и предлагало ръка за поздрав и се опитвате да го обучите да не се доверява на непознати толкова лесно и че трябва да има известна интемна дистанция между непознати хора.....а в същото време днешните социални норми и поведения пропагандират точно обратното/да започвам ли темата за секса на публични места, разголени мадами навсякъде, бърза и лесна интемност и т.н...../  Crazy Crazy детето ли е сбъркано или обърканите послания?

Последна редакция: ср, 12 авг 2015, 11:36 от Звезден^Прах

# 206
  • София
Благодаря за линка. Ще ги поръчам на немски адрес и от там ще ми ги донесат Simple Smile Поръчала съм и гранули от Гърция

# 207
Вчера точно в парка едно момче на видима възраст около 16-17 години дойде при мен и ми подаде ръка за здравей, после се порадва на дъщеря ми. Играехме на рампите за колела, а той беше с групичка момчета там и се "мотаеха". Дойде, подаде на мен ръка, подаде на дъщеря ми топката  , в ръчичките и  и каза колко е сладичка, после и на нея подаде ръка . Зарадвах се/това на второ четене, след като първосигнално осмислих инфото, че това дете явно е с "диагноза"/и, макар и да е "странно, ненормално поведение" за пубер на неговата възраст и веднага сега ще заподозрете и вие аутистчето в него. И аз първосигнално си го помислих, после се засрамих от себе си, ама това вече осъзнато, след като бях минала през рамката.  ooooh! Постоянно тръбим колко са станали пуберите ни асоциални и не забелязват хората около себе си, как са вечно на телефоните си и са забравили как да правят риъл контакти. И ето това момче дойде да контактува с нас , после отиде при едно момиченце на около 10 години пак да му подаде ръка , а то изпищя и се затича към майка си в истерия.........чудя се кой е аутиста в случая  Laughing Laughing

# 208
Н-алекс
Който търси намира и да е разхвърляно инфото.понякога и сервирането на готово не върши работа. Нищо чудно някой да прочете Констанца точно по начина по който се опасявам че може да бъде прочетена... и да пуска на детето телевизия в несвяст за да го проговори ( картун вероятно Simple Smile. Това е малко като грешно оръжие в ръцете на недораслия откъм опит И знания.

То за да стигне до телевизията родителя трябва да си повдигне детето което е със СОП с терапия до определено ниво иначе и телевизията няма да му помогне в смисъла в който я обсъждаме.

# 209
А за трудното справяне може би имаш предвид желанието на Хриси да печели все тя. Марк и момчето играят всеки ден баскетбол в училищния двор и момчето в началото много се сърдеше, ако баща му има повече кошове.
Хриси наистина държи да спечели и се опитва да си сложи най-силната карта за себе си.Обяснявам, че може да я спечели на "Война" и без да мами.
Относно несправянето с "Не се сърди човече" й е трудно с посоката на движение/брои като се връща/ и броенето в квадрати/започва да брои 1 от мястото на пионката, а не-следващото квадратче/ .Мисля, че не е достигнала необходимото ниво на развитие и ще я пробвам по-късно.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт