Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 26

• 118 704
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
Аз съм от вн а този център е в сф. Медицинския център Детско здраве ли е или здраве 2003?
От невролог ли диагнозта?

# 556
Детско здраве само пишеше  newsm78 Софийски е адреса. Не си спомням името на подписалият документа, тъй като беше ръчен подпис и директно пишем не се чете в такъв случай  newsm78

# 557
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
Здравейте, бихте ли ми помогнали да се ориентирам. Става дума за 5 г. дете и диагностициране с диагноза аутизъм. Какви документи се изискват? Какъв е срока, в който излиза телковото решение? През какъв период от време се подновява? Какви помощи/парични, материални/ се полагат на дете с диагноза аутизъм и възможно ли е да се получават за период назад от решението?
Изчетох доста от темата, както и тази за телк, в главата ми стана пълна каша и нищо не ми е ясно.
Благодаря предварително на отзовалите се.
Ако въпросите ми не са за тук, моля да ме насочите къде във форума да попитам...Иска ми се да съм наясно как стои въпроса преди да започнем вадене на документи и тн...

# 558
Прочети първи пост от тази тема - описани са всички стъпки и всичко, което те интересува  Peace:
ДЕЦА С ТЕЛК 3

# 559
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
pepi_r , благодаря  bouquet
Аз тази тема я прочетох, но това което питам не намирам там. Или аз не мога да се ориентирам нещо...Колко процента се дават за аутизъм и съответно какви са облекченията според процента? Какви са сроковете за телка решение?

Последна редакция: пн, 09 ное 2015, 16:16 от betray

# 560
betray процентите са колкото решат може и 30 % може и 80% нещата са относителни според представените епикризи, психо-педагогически характеристики, ай кю тест направен от специалист.
 Подаваш заявление за телк, чакаш дата до 3 месеца за писмо, след това до 1 месец се явявате...и имаш телк...след това социална оценка те решават на база % какво ви се полага.

%те са стандартни т.е за всички заболявания какъвто ти е процента или в която група е се полагат
трябва да е над 50%    http://pomosti.oneinform.com/pomosti-za-invalidi/

Срокът на ТЕЛК е за 1-2-3 г стандартно дават 2 г след изтичането му трябва да се поднови т.е същата процедура подаваш заявление, чакаш дата явяваш се...заверяваш го ...пак при социалните....

# 561
Tradully Berliose, не съм съвсем съгласна.
Има Наредба за медицинската експертиза, която посочва за съответната диагноза колко процента могат да се дадат.
НАРЕДБА ЗА МЕДИЦИНСКАТА ЕКСПЕРТИЗА
Цитат
Раздел VІІІ
Психични отклонения в детска възраст
2. Генерализирани разстройства на развитието (F84.0 - F84.9):
2.1. леки форми - 40 - 80 %
2.2. със значително нарушено ниво на функциониране - 80 - 100 %
2.3. тежки форми - 100 %
Дори и за най-леката форма на ГРР минимума е 40%.

# 562
Минимума е 40%, но на мои познати /два отделни случая/ са им давали по 20%. След обжалване пред НЕЛК на същите тези деца им дават 80%. Да се чудиш и маеш едно и също дете ли водиш пред комисиите  Rolling Eyes?

# 563
pepi_r, затова сме тук. Да питаме и да знаем правата на децата си. Peace

# 564
Аз също говоря от личен опит в закона едно на практика друго, стар телк 80% изтича ни телка, явяваме се сервират ми 30% не съм съгласна пращат ни за дообследване т.е минимума може да е 40% но ей на 30% ми сервираха  Thinking как за 2 години от 80% изведнъж 30%  Crazy т.е върнаха ни за доуточняване на диагнозата явно от аутизъм може да е станало на астигматизъм  Sick

# 565
  • София
Аз също говоря от личен опит в закона едно на практика друго, стар телк 80% изтича ни телка, явяваме се сервират ми 30% не съм съгласна пращат ни за дообследване т.е минимума може да е 40% но ей на 30% ми сервираха  Thinking как за 2 години от 80% изведнъж 30%  Crazy т.е върнаха ни за доуточняване на диагнозата явно от аутизъм може да е станало на астигматизъм  Sick

точила си толкова години бедната ни държавица с фалшиви 80%, а  Twisted Evil

# 566
Аз също говоря от личен опит в закона едно на практика друго, стар телк 80% изтича ни телка, явяваме се сервират ми 30% не съм съгласна пращат ни за дообследване т.е минимума може да е 40% но ей на 30% ми сервираха  Thinking как за 2 години от 80% изведнъж 30%  Crazy т.е върнаха ни за доуточняване на диагнозата явно от аутизъм може да е станало на астигматизъм  Sick

точила си толкова години бедната ни държавица с фалшиви 80%, а  Twisted Evil
Joy Ох, Доника, не можах да не се разсмея на сарказма ти  hahaha

# 567
Как  така  от 80%  на  тридесет  значи има  подобрение  в  състоянието  на  детето  и ние  сме  с  детски  аутизъм  и нещо  не  ми  се  връзва .Но  това  състояние  при  всяко  дете  е  различно  и  напредъка  е много  бавен  процес  аз  лично  бих  желала  да  нямаме  телк  но  детето  ми  да  е  добре  то  поради  тази   причина  го  освидеталствахме  доста  късно. 

# 568
Как  така  от 80%  на  тридесет  значи има  подобрение  в  състоянието  на  детето  и ние  сме  с  детски  аутизъм  и нещо  не  ми  се  връзва .Но  това  състояние  при  всяко  дете  е  различно  и  напредъка  е много  бавен  процес  аз  лично  бих  желала  да  нямаме  телк  но  детето  ми  да  е  добре  то  поради  тази   причина  го  освидеталствахме  доста  късно.  

ще коментирам чесъвсем даже е възможна миграция от една състояние в друго от една диагноза в друга и от един процент в друг. това не е като да диагностираш детето си с далтонизъм или дюстабан които са за цял живот. Детските диагнози са мнението за моментното състояние на детето а то може и  да търпи промени, даже е желателно защото всички терапиии са насочени именно към това . на ваше място щях да съм безумно радостна.

ние минаваме реоценка в момента и всички наоколо повтарят като папагали че като четат първончаланото състояние не могат да повярват в това какво с еслучва защото било невъзможно за дете с ранен детски аутизъм. Ами тя тази диагноза е поставена на 3 годинаи на 4 е сменена с една, после с друга. Не им ли идва на ум че може изходната диагноза да е некоректна.

# 569
абе, като знам как ги дават тея телк- ве, хич не бих се радвала само на тях. На майка колкото пъти се яви, все различен поцент, а е с 2 операции и премахнати гърди........ама на, явно , според екипа това търпи промяна  Shocked Shocked Shocked Shocked

Общи условия

Активация на акаунт