В момента чета...39

• 57 481
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
  • София
А ти как ще четеш книгата, след като ми я прати? Ъм?
Всичко съм изчислила, Кости, заех я за прочит от друга любезна съфорумка  Heart Eyes.

И по темата - вчера прочетох "Кутия за птици". Оценявам я на 3,5 от 5. Допадна ми като идея, дори ми хареса, но сегашното време ми е трудно за четене, стилът също е един такъв обран...
Започнах "Стоунър" - бижу!

# 211
Как не се сетих smile3555 тук е пълно с любезни съфорумки Heart Eyes

Мислех си да почна "Хари Куебърт", след като толкова я чаках да пристигне. Но не знам защо съм си втълпила, че ще прилича на "Гробище на забравените книги" и реших да си дам една книга почивка, пък после  smile3508

# 212
  • Belgium
Кости, "Хари Куебърт" не прилича на Сафон почти по нищо  Laughing

Освен, че вътре става дума за книги  Laughing И двамата автори ги обожавам, но са си различни.

Ох, не мога да не се оплача как абсолютно безумният преводач и слепият коректор (ако изобщо е имало такъв) са съсипали "Ще бъдеш ли тук?" на Мюсо. Прочела съм 200 от 300 страници и ми иде просто да я хвърля тая книга  ooooh!

Дори ще напиша няколко примера, не мога да се въздържа. "Сълзите ѝ течеха"  Shocked
Изразът "gone for good", който всеки знае, че означава "да си тръгнеш завинаги" в книгата е преведен "да си тръгнеш за добро"  ooooh! ooooh! ooooh!

Има и още, но мисля, че става ясно за какво осакатяване иде реч. Ще я довърша, но не знам дали си струва усилието.

# 213
...Изразът "gone for good", който всеки знае, че означава "да си тръгнеш завинаги" в книгата е преведен "да си тръгнеш за добро"  ooooh! ooooh! ooooh!

О, това ми е льОбимо!!!  ooooh! Направо е висшият пилотаж в превода!  Tired
Чудила съм се на какви хора се дават да правят преводи след като този израз е на ниво 9-10 клас езикова гимназия...   Thinking

Аз не знам какво да започна ... Изоставих "Кутията за птици"  Blush
Искам нещо, което да ми дойде УАУ, ама....  newsm78

# 214
  • Belgium
Миж, и аз се чудя кой ги наема тия преводачи, но съм сигурна че са си получили парите за тоя "труд".

Освен липса на коректор, няма и стилов редактор, то е някакъв ужас просто. В една сцена, която основно се върти около много секси и съблазнителна мацка, която се ядосва на героя и си тръгва, изречението е: "Тя си събра партакешите и тресна врата."  Joy

Партакеши и съблазнителна жена със стил в едно и също изречение, направо шЪ умрА  Mr. Green
"Изток-Запад" просто счупиха тъпометъра.

И аз от известно време все плява чета, но имам още 2 чужди книги в мен, които ще изчета с приоритет и после с голямо нетърпение ще отпочна "Залезът на боговете" дано не ме разочарова и да са имали пари за редактор завалиите.

# 215
"Изток-Запад" просто счупиха тъпометъра.
И аз много го "заобичах" това издателство покрай "Изворът",  включих ги в черния си списък.

# 216
Аз за И-З да замълча по-добре, а?  Embarassed Че почна ли, не мож' мЪ спрете  Joy

Мисля да започна и аз някоя от книгите на Вени  Hug
Толкова време вече ги държа, че всеки момент ще ме ън-френдне  Embarassed

# 217
От Изток Запад имам точно две книги и още ме е яд, че купих втората, Играта на ангела и Затворникът от рая. Сянката на вятъра четох на немски и бях толкова доволна като видях след няколко години, че издават втората, че си я купи, въпреки космическата тогава цена от 20лв. Бях меко казана потресена, та затова още си мисля, че изпаднах във временна невменяемост като купих третата  Crazy

# 218
  • Belgium
О, Ули, преводът на Сафон е направо за Нобелова награда в сравнение с тежката мъка, в която са превърнали Мюсо  Crossing Arms

И спирам с хейта. Дано следващата книга, която почна, много да ми хареса  Laughing

# 219
  • София
Толкова време вече ги държа, че всеки момент ще ме ън-френдне  Embarassed
Няма да е толкова лесна раздялата между нас  hahaha Hug!

Напълно ви разбирам за разочарованията от гадния превод и коректорска работа. Сигурно помните моята драма с баталИОна, повторен 300 пъти, за да го запомним грешно, в романите на Фолет от Артлайн. Колко книги са осакатени от подобна липса на професионализъм...

Вие си хейтете, аз от време на време ще наминавам да лайквам  hahaha. Третата книга на Сафон е определяна като слаба, а аз пък толкова да я харесах  Joy.

# 220
  • София
Ох, не мога да не се оплача как абсолютно безумният преводач и слепият коректор (ако изобщо е имало такъв) са съсипали "Ще бъдеш ли тук?" на Мюсо. Прочела съм 200 от 300 страници и ми иде просто да я хвърля тая книга  ooooh!
Това е най-слабата книга, която съм чела от Мюсо.  Peace
Прочетох "Стръв" на Сомоса  - впечатли ме много. Сигурно след време бих я прочела отново.
Приключих и Кутия за птици. За мен тази книга си е загуба на време. Дадох и две звезди, само заради идеята.  Peace

# 221
  • Belgium
tdaneva, така е. Личи си, че е му е ранен роман и стилът му е още "бебешки". Хубава идея, без да успее да я развие. Но преводът просто убива и най-малкия шанс нещичко да му допадне на човек от книгата.

# 222
О, Лу, аз съм много доволна, че повече не съм посегнала към това издателство. Не ме интересува изобщо, че издават интересни автори, аз пари не искам да им давам и да ги насърчавам.
Пак се ядосах като си припомних...

Вени, мен още втората на Сафон ме разочарова и така и не смея да посегна към третата. Пък Сянката не можех да я оставя, слизах метрото и четях, току се блъсках в някого...

# 223
Приключих и Кутия за птици. За мен тази книга си е загуба на време. Дадох и две звезди, само заради идеята.  Peace

Успокоих се, че не съм само аз на това мнение ...  Rolling Eyes

Между другото, тази година - едно на ръка, че прочетох страшно малко книги до момента, ами и ако така продължавам няма да мога да участвам в номинациите за Книга на годината. Единствената книга, която що-годе ме впечатли като достойна за номинация е "Калуня-Каля"...
Много слаба ми е тази година откъм книги...

# 224
  • София
Миж, ще ти кажа моята рецепта: след "Аномалия" на Людмила Филипова, почти няма книга, за която да кажа, че е кофти  Mr. Green. Всички ми се виждат екстра  hahaha.

Общи условия

Активация на акаунт