Страсти – градините в София, кампания 2015/2016

• 71 975
  • 752
  •   2
Отговори
# 255
Здравейте, имам едно питане за постъпването в ДГ
При записване сме дали нужните документи, вкл. и медицинските-карта и имунизационен паспорт
При постъпване през септември какви документи са ни нужни?
Детето до края на август е в дежурна градина и ще прекъсне за 10-ина дни
Ако правилно съм разбрала само контактна или извинителна бележка от ЛЛ за пропуснатите дни,
тъй като групата ще стартира от 01.09, а детето ще посещава реално от 09.09
Не мога да разбера от ДГ, тъй като сега сме в чужда дежурна, а нито настоящата, нито бъдещата ни работят през август Sad
Вероятно е коментирано, но чувам от няколко места, че са нужни изследвания и се притесних, че няма да мога да ги направя /въпросните дни на отсъствие ще сме в чужбина/
Моля за информация от други родители, които също се подготвят и вече са наясно!   Praynig
Ще трябва да попиташ сестрата на градината. Искат и картон. Т. нар. лична здравно-профилактична карта.  Peace
Ние сме в подобна ситуация. Казаха ми, само контактна бележка и картона на детето от яслата. Лична здравно-профилактична карта дадох при записването, сега незнам дали пак трябва, а и не ми казаха.

# 256
  • София
Виждам, че се споменават и ясли та и аз да по попитам.
Дъщеря ми е приета. Кога най- късно по закон може да я пусна за ходи. Преди бях чела за 90 дни, сега така ли е?

# 257
  • София
Лична здравно-профилактична карта дадох при записването, сега незнам дали пак трябва, а и не ми казаха.
ЛЗПК се дава само веднъж в началото на учебната година. Тази, която е дадена при записването е достатъчна. Само ако междувременно са правени нови ваксини, поискайте от личния лекар бележка, в която са описани.

# 258
  • София
Дъщеря ми е приета. Кога най- късно по закон може да я пусна за ходи. Преди бях чела за 90 дни, сега така ли е?
така е, което от повечето директори се тълкува до 30 ноември. обаче, въпроса е дали ще се класират на градина, ако ги пуснем края на ноември,... защото по време на класациите за градина напролет няма да са направили 6 месеца и съответно няма да имат бонуса за посещавали ясла деца...

# 259
  • София
Лична здравно-профилактична карта дадох при записването, сега незнам дали пак трябва, а и не ми казаха.
ЛЗПК се дава само веднъж в началото на учебната година. Тази, която е дадена при записването е достатъчна. Само ако междувременно са правени нови ваксини, поискайте от личния лекар бележка, в която са описани.

В у-ще е веднъж годишно, в ДГ е на 6 месеца  Peace На мене при записването този път също ми взеха, казах, че ще искат и при постъпването...

# 260
  • София
така е, което от повечето директори се тълкува до 30 ноември. обаче, въпроса е дали ще се класират на градина, ако ги пуснем края на ноември,... защото по време на класациите за градина напролет няма да са направили 6 месеца и съответно няма да имат бонуса за посещавали ясла деца...

Това важи само за СДЯ. За ОДЗ не важи.

# 261
  • София
Алекс къде има инфо по въпроса, ще съм благодарна.

# 262
  • София
Правила за прием
...
2.3.9. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) Постъпването на класираните за прием през м. септември деца да се извършва поетапно, но не по-късно от 90 дни за яслени групи и 60 дни за градински групи. За текущи класирания срокът започва да тече от датата на записване на класираните деца. При неспазване на срока и при непредставяне на медицински документ, удостоверяващ невъзможността детето да посещава детско заведение, незаетото място се обявява за свободно на следващо класиране, а родителят/настойникът губи правото си за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания.
Детето може да участва в следващо класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, по което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка.

Според касае всички яслени групи, независим дали са в ОДЗ или ДГ, но не съм на 100% сигърна, тъй  като съм си имала работа само с СДЯ.
Отделна мама Саня писа, че на една от последните работни групи са приели тези 60/90 дни да текат от 15.09., а не от 1.09., но това явно още не е отразено в Правилата.Може да се поровите по Протоколите и който има интерес да си разговаря с директор/ка на съответното ДЗ.

И последно - лично мнение. Ако детето ви е за 2ра яслена група и ви предстои кандидатстване за ДГ, пуснете го така, че към първото голямо класиране на пролет (обикновено първата седмица на м. май) да има 6 месеца, за да си вземете точката. Това са деца на 2/2+ год. Отлагането според мен се въведе основно заради малкия набор, които в някои случаи нямат и годинка.

# 263
  • София
Скрит текст:

В у-ще е веднъж годишно, в ДГ е на 6 месеца  Peace На мене при записването този път също ми взеха, казах, че ще искат и при постъпването...
Опита ми е с две деца и три ДЗ. Представяла съм ЛЗПК само в началото на учебната година и при направена ваксинация през годината бележка, за да я отразят в картона, който е в ДЗ.

# 264
  • София

Ами в самите критерии за кандидатстване и в общите условия. Детето ако е прието в ОДЗ то директно след това си продължава за детска без да се кандидатства. Ако е в СДЯ след това се бори за ЦДГ. Отново през системата.

# 265
  • София

Ами в самите критерии за кандидатстване и в общите условия. Детето ако е прието в ОДЗ то директно след това си продължава за детска без да се кандидатства. Ако е в СДЯ след това се бори за ЦДГ. Отново през системата.
мОя въпрос беше друг. Мерси все пак.

jiema благодаря.

# 266
  • Sofia
Здравейте,

От една година малкият посещава ДЯ, сега на текущите класирания кандидатстваме за преместване. Въпросът ми е следният: нали не могат да го отпишат автоматично от сегашната му ясла само заради това, че кандидатстваме за друго ДЗ?

# 267
  • София
Здравейте Simple Smile пуснах малкия в системата средата на август.първо желание ни е СДЯ, на 13то място сме в списака на чакащи.Вчера изписа, че има 15 незаети места.Това означава ли че ще го приемат? Благодаря    bouquet

# 268
  • София
Скрит текст:

Опита ми е с две деца и три ДЗ. Представяла съм ЛЗПК само в началото на учебната година и при направена ваксинация през годината бележка, за да я отразят в картона, който е в ДЗ.

И моят е с две деца  Peace

# 269
Мили майчета, предполагам, че няма какво да се направи по моя случаи вече, но все пак искам да се посъветвам с вас.
Казусът ми е следния. Жиеем в район Триадица, но бяхме приети единствено в кв. Изток, поради малкото места и многото деца в район Триадица. На следващо класиране юни ни приеха във филиал на градина в Триадица, но като видях състоянието не записах детето. Сега не знайно как се появиха 7 нови места в района и мога да кандидаствам за тях, но вече нямам 3т. за първо желание, защото във филиала ми било първо желание и нямам право до догодина според системата. Казаха ми т. 2.2.15
"2.2.15. (нова - Решение № 801 по Протокол № 73 от 18.12.2014 г., в сила от 8.05.2015 г.) В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за конкретно детско заведение, не запише детето си до определения краен срок за записване, кандидатурата за същото детско заведение отпада, като се губи правото за кандидатстване в съответното детско заведение до началото на следващата кампания. Детето участва в следващото поредно класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано, се губят, а за по-ниските от него желания се намаляват с 1 точка."
В същото време аз се подведох по т. 3.2.2 която каза вочно обратното.
3.2.2. (нова - Решение № 480 по Протокол № 46 от 12.09.2013 г.) В случай, че родител /настойник/ на дете, класирано за определено детско заведение, не запише детето си до определения краен срок за записване, кандидатурата за същото детско заведение отпада. Детето участва в поредното класиране според заявените в ИСОДЗ от родителите /настойниците/ желания, като допълнителните точки за желанието, на което е класирано, както и за по-ниските от него желания, се намаляват с 1 точка. Допълнителните точки за поредност на желанията се възстановяват по реда на т. 3.2. за всички следващи класирания, в които детето участва.

Много се ядосах и ще подам сигнал в съда, решила съм не за мен, а заради другите подведени да подам жалба. Мислите ли, е имам шанс.

Общи условия

Активация на акаунт