Нашите ОРХИДЕИ - тема 15 - страсти, радости и грижи

• 71 772
  • 774
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Момчето се казва Иван Кръстеняков и е от Варна. Името му е на български в феисбук. ...

Много ти благодаря за тази информация. Поръчах си от него два пакета, днес пристигнаха. Корите са много хубави (после ще сложа и снимка), един пакет е 3 лева, а половин ми стигна за две саксии от стандартните, с които се продават орхитата.  Hug

# 406
Купих и някакъв субстрат от практикер на Ивесто - не погледнах дали е в хвалените или хулените субстрати в темата. Емиииии - според мен това не става. Аз честно казано никак не разбирам, обаче това чудо като изсъхна и целите кори се покриха в нещо като кристалчета. Не ми се струва като да е на добро....

Кристалчетата са соли от водата или торта .
почистването с накисване с вода с разтворена англисйка сол. това се препоръчва да се прави принципно за изистване засоляването на корите.

# 407
Здравейте, в неделя си купих орхидея от Кауфланд. Като я взех беше много хубава, с два цветоноса, осипана в цвят. Полях я, понеже ми се стори малко сухичка. В  понеделник вече беше започнала да вехне и днес е останала само с 2-3 цвята, даже пъпките и опадаха, а се надявах поне те да се отворят. Какво да правя според вас, чудя се дали да я пресаждам, какво ще и помогне? Сложила съм я на хубаво място без пряка слънчева светлина, до нея имам още 3 орхидеи и те са си наред.

# 408
ре_ге, благодаря за отговора! Явно е от торта, защото купих корите, на същия ден ги използвах и след първо поливане вече бяха целите така в кристали. Не знам, според мен продукт, който има нужда от модифициране още с купуването си, не е ОК Simple Smile
Засега и самите пресадени орхита не се държат особено добре в този субстрат, но понеже са ми подарени много изсъхнали и почти заминали си, не знам дали е от субстрата или са си били проблемни и преди това. Ще видим....

# 409
Здравейте, феи на орхидеите  Hug
Имам нужда от вашите съвети! Пред декември получих подарък орхидея, която беше цъфнала. Беше засадена в по-малка саксия и беше сложена в друга цветна /за украса/.
Скрит текст:

Преди месец и половина, аз реших да я присадя /без да знам как / и действах като за обикновено цвете. Тия дни се разрових и прочетох, че трябва да е в прозрачна саксия, да е в спец. пръст и ред др. изисквания. А аз просто я прехвърлих от едната саксия в другата, като запълних отстрани с обикн. пръст за цветя.
В момента изглежда така:
Скрит текст:

Днес купих от едИН цв. магазин- прозрачна саксия, пръст от хубавата за орхидеи и сега искам отново да я прехвърля.
Може ли като разгледате снимките да ми дадете конкретни съвети /прочетох за разсаждането на орхидеите, но не съм сигурна кое и колко ми е ясно /.
Благодаря предварително за съдействието   bouquet

# 410
Твоята ми прилича на Дендробиум, не на фаленопсис, и мисля, че дендробиумите си се гледат в непрозрачни саксии.
На първа страница на настоящата тема има линк към обща информация при отглеждане на дендробиуми.

# 411

Днес бях в Кауфланд - разкошни орхидеи, с изобилие от интересни цветове и  всичките завяхнали, плуваха във вода до ръбовете на саксиите.   Sad

# 412

Днес бях в Кауфланд - разкошни орхидеи, с изобилие от интересни цветове и  всичките завяхнали, плуваха във вода до ръбовете на саксиите.   Sad
Миналата седмица бях в Кауфланд късно към 21,20ч. една служителка поливаше цветята. Не подмина и орхидеите с едно като малко душче. Поля ги както и останалите цветя.

# 413
Здравейте, феи на орхидеите  Hug
Имам нужда от вашите съвети! Пред декември получих подарък орхидея, която беше цъфнала. Беше засадена в по-малка саксия и беше сложена в друга цветна /за украса/.
Скрит текст:

здравей и добре дошла
Това е дендробиум фалаенопсис, съсвсем друг вид орхидея.
писали сме за нея преди 3-4 страници. Гледай пост номер 359 , който е моят и нататък. Търси в интернет повече  информация за дендробиум фалаенопсис и обезателно махни тази почва, в нея растението ще загине от 6 месеца до година.

п.с. Правиланата дума е прЕсадя а не прИсадя- присадка/присаждане е когато се слага, калемосва, хашладисва на един индивид друг такъв,  често разновидност на същия вид - за растение  примерно прИсажда се  праскова на бадем  . На човек се прИсажда коса или ръкан. ПрЕсаждам е когато сменям почвата или мястото на растеж на растението.

Последна редакция: ср, 15 юли 2015, 20:55 от _re_ge

# 414

Днес бях в Кауфланд - разкошни орхидеи, с изобилие от интересни цветове и  всичките завяхнали, плуваха във вода до ръбовете на саксиите.   Sad

и аз вчера . Завехнали но с такива разцветки направо ММММ. и само за 9,99.  явно геройство в наши дни не ми се отдава и да нямах поводи бях готова да си намеря  .... в нашия случай беше тройна годишнина та си тръгнахме с трички  ooooh!

Последна редакция: чт, 16 юли 2015, 01:25 от _re_ge

# 415
ре_ге, благодаря за отговора! Явно е от торта, защото купих корите, на същия ден ги използвах и след първо поливане вече бяха целите така в кристали. Не знам, според мен продукт, който има нужда от модифициране още с купуването си, не е ОК Simple Smile

Трябва да спомена две важни неща

1.  новозакупените орхидеи в последно време имат доста кристали по корите, направо като ги купувам, представете си как са ги торили! ужас, че чак да пуснат при три листа два цветоноса!

2 много интересно и се случи наскоро -  Една от последните ми орхидеи имаше нещо много странно. Корените бяха сякаш полепени с малки частички или трохички пиефлора, която изглежда като позеленясало или зелен мухъл по корените ....но не е. При всяко накисване пиефлората пада и водата се оцветява в зелено. Голямо извращение да ви кажа!

# 416
Здравейте, в неделя си купих орхидея от Кауфланд. Като я взех беше много хубава, с два цветоноса, осипана в цвят. Полях я, понеже ми се стори малко сухичка. В  понеделник вече беше започнала да вехне и днес е останала само с 2-3 цвята, даже пъпките и опадаха, а се надявах поне те да се отворят. Какво да правя според вас, чудя се дали да я пресаждам, какво ще и помогне? Сложила съм я на хубаво място без пряка слънчева светлина, до нея имам още 3 орхидеи и те са си наред.

Киара
 ти не си забелязала , вероятно нямаш и много опит , но още в магазина имаше доста показатели че всички пъпки ще опадат и цветовете са в период на увяхване. Аз з апоследната седмица ходих и в двата Кауфланда при нас и в двата орхидеите бяха с това специфично хербаризиране на цветята.
нищо грешно не си направила, просто сега е лято и цвят държат само скъпите фалаенопсиси по скъпите магазини. Тези по 9,99 са направо увяхнали , затова и толкова еФтини на цена . според мен са цъфнали поне преди 2-4 месеца а ги продават едва сега.

# 417
Във Варна,в магазинчето отстрани на входа на Кауфланд(Възраждане),има камбрии/онцидиум/по 5 лв.Светложълти с тъмножълти петна.Аз не се сдържах и си купих Crazy.Останаха още две. Grinning

# 418
Хаха, вчера явно е било ден на орхидеите Simple Smile

Аз в Била в София съзрях тъкмо заредени орхита по 12 лв и с такива разцветки, малеееее Simple Smile Simple Smile Еми, тръгнах си с две Simple Smile Учудващо за сезона, бяха изключително свежи и с по много пъпки. Едната, изцяло жълта, в с две разклонения и общо има над петнайсет пъпки към петте цъфнали. Реших, че дори и да не им остава много време време за цъфтене сега, просто си струват заради разцветките, все пак се надявам да ми цъфнат и следващия сезон Simple Smile

# 419
  • Вестерос
Аз да ви кажа за моята въшла. Нали се оплаквах, че за една седмица от онзи препарат нямаше ефект. Честно след това като стана време да я поливам я разгледах хубаво. Изчезнали са мокриците  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт