Отговори
# 435
купон, тиймбилдисг, джамбуре...
Мерси.
Ритрийт звучи по-така. Mr. Green

Абе то идеята на ритрийта е да няма онлайн наоколо, ама жената намерила ниша , запълва, или по-скоро видяла, че взе да става модерна тази думичка и решила да я използва, но като има хора, дето й се връзват и не став дума само за невръстни тинейджърки...

# 436
  • София
купон, тиймбилдисг, джамбуре...
Мерси.
Ритрийт звучи по-така. Mr. Green
Другото, което ми хареса е Антиейджинг детокс. Shocked

Това да не е клизма?  newsm78
Трябва да прочета по-задълбочено, явно е доста забавно.

# 437
nelig , съгласна съм напълно. По отношение на децата - за мен упражняването на какъвто и да е натиск и манипулация е недопустимо. Но е често срещано явление от страна на родители, педагози, възпитатели, лекари и пр.
Sahasrara, благодаря , споделям същото.  Flutter
Лиляна, тролът (както наричаш     Justem.7)никого не си е викнал. Не го познавам, никога преди не идвал потребител с такъв ник във веганската тема. Твоят стил също ми изглежда на тролски, извинявай, че го пиша, но включванията ти не са съдържателни, а по- скоро с мъхленско-хейтърски привкус. Чисто хипотетично, не ми е в стила, но ако ти лепна прякор, примерно  'кокошката', как мислиш, благозвучно ли ще звучи? Аз се върнах пак да прочета заплетените линкове и цитати, които тя беше пуснала и идеално разбрах какво има предвид. За съжаление, тук се предпочете да се чопли и изкривява основната идея, която беше кристално ясна от цитата на СЗО. Идеята не е, че едва ли не всички трябва да сме вегани, а че в изброените в основния списък групи храни месото нямаше никава лидерска позиция. То дори не фигурираше. Не че мен това лично ме интересува, отдавна съм направила своя избор, но ми направи впечатление.
Забелязах, че пак много критики и хули са изписани и се посочват само негативни аспекти. Не отричам, че ги има. Peace  Със същата сила плашещи примери могат да се посочат за други групи хора с други хранителни предпочитания.
Изровили сте и блогът на Деси. Деси съвсем не е 'представителна извадка'.  Тя пък изобщо не  отговаря на обрисуваните по - напред като много натурални  вегани. Wink Съвсем открито ще споделя, че съм имала градивна критика с нея. Wink
Преди доста време, още преди да роди своето бебче, беше се появила при нас, във веганската тема, но не се задържа и се оттегли. Никога не съм възприемала нито нейния стил (силиконовият й бюст е само черешката на тортата), нито избор. Не знаех, че има проблеми, дано намери начин да ги преодолее, но не ме учудва този факт.
По отношение на компетенцията на медиците, произнесли се в съда , въпросът е спорен. Сред медицинското съсловие е налице същия спор, който се вихри и тук. Лично аз познавам страхотен специалист, с много титли, лекар с дългогодишна практика, много търсен и уважаван, който е застъпник на моите виждания. Чудно ми е ако той беше привлечен от съда , какво мнение би имал и дали би определил месна диета....

# 438
  • София
Виж сега, смайл, дотук лично аз не съм ставала свидетел всеядни да обясняват на вегетарианци или вегани колко грешно постъпват. Обаче съм ставала свидетел как вегани особено, и по-рядко вегетарианци, но пак достатъчно, започват да проповядват и да подхвърлят реплики от вида "как можеш да ядеш месо, то е химия, то е умряла храна...".

Колкото до децата - всеки родител има право да съсипва детето си както намери за добре.

# 439
nelig , съгласна съм напълно. По отношение на децата - за мен упражняването на какъвто и да е натиск и манипулация е недопустимо. Но е често срещано явление от страна на родители, педагози, възпитатели, лекари и пр.
Sahasrara, благодаря , споделям същото.  Flutter
Лиляна, тролът (както наричаш     Justem.7)никого не си е викнал. Не го познавам, никога преди не идвал потребител с такъв ник във веганската тема. Твоят стил също ми изглежда на тролски, извинявай, че го пиша, но включванията ти не са съдържателни, а по- скоро с мъхленско-хейтърски привкус. Чисто хипотетично, не ми е в стила, но ако ти лепна прякор, примерно  'кокошката', как мислиш, благозвучно ли ще звучи? Аз се върнах пак да прочета заплетените линкове и цитати, които тя беше пуснала и идеално разбрах какво има предвид. За съжаление, тук се предпочете да се чопли и изкривява основната идея, която беше кристално ясна от цитата на СЗО. Идеята не е, че едва ли не всички трябва да сме вегани, а че в изброените в основния списък групи храни месото нямаше никава лидерска позиция. То дори не фигурираше. Не че мен това лично ме интересува, отдавна съм направила своя избор, но ми направи впечатление.
Забелязах, че пак много критики и хули са изписани и се посочват само негативни аспекти. Не отричам, че ги има. Peace  Със същата сила плашещи примери могат да се посочат за други групи хора с други хранителни предпочитания.
Изровили сте и блогът на Деси. Деси съвсем не е 'представителна извадка'.  Тя пък изобщо не  отговаря на обрисуваните по - напред като много натурални  вегани. Wink Съвсем открито ще споделя, че съм имала градивна критика с нея. Wink
Преди доста време, още преди да роди своето бебче, беше се появила при нас, във веганската тема, но не се задържа и се оттегли. Никога не съм възприемала нито нейния стил (силиконовият й бюст е само черешката на тортата), нито избор. Не знаех, че има проблеми, дано намери начин да ги преодолее, но не ме учудва този факт.
По отношение на компетенцията на медиците, произнесли се в съда , въпросът е спорен. Сред медицинското съсловие е налице същия спор, който се вихри и тук. Лично аз познавам страхотен специалист, с много титли, лекар с дългогодишна практика, много търсен и уважаван, който е застъпник на моите виждания. Чудно ми е ако той беше привлечен от съда , какво мнение би имал и дали би определил месна диета....

Именно затова не е бил привлечен той в съда, а са били привлечени НЕЗАВИСИМИ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО НЯМАТ "BIAS"  по отношение на едното или другото по вид хранене. Същото се отнася и за тълкуването на документите, което не е за всеки. Ако беше така, щяха да ги публикуват в местните вестници.

Аз не съм върл месояд, напротив, предпочитам растителна храна, но не избягвам употребата на мсо, яйца и млечни продукти. Абсолютно съм съгласна, че прекаляването с месо е вредно. Но не е същото като "СЗО НЕ ПРЕПОРЪЧВА употребата на месо".
Аз лично мога да ви постна десет документа, които много ясно показват какво точно казва СЗО, но не ми се занимава.

Проблемът е, че лицето избирателно търси документи, които подкрепят неговата теза, а това не е коректно.

# 440
Виж сега, смайл, дотук лично аз не съм ставала свидетел всеядни да обясняват на вегетарианци или вегани колко грешно постъпват. Обаче съм ставала свидетел как вегани особено, и по-рядко вегетарианци, но пак достатъчно, започват да проповядват и да подхвърлят реплики от вида "как можеш да ядеш месо, то е химия, то е умряла храна...".

Колкото до децата - всеки родител има право да съсипва детето си както намери за добре.
e, аз имам над 20 годишен стаж в това. Тук, в конкретната тема, в доста от постовете точно това цари.
Опитът ми показва, че подхвърлянията са във всички посоки, смея да твърдя, че аз не съм се заяждала никога с никой, никога не съм нравоучителствала, никога не съм насилвала. Даже като се залюбихме с мъжа ми, в началото  не смеех да му кажа какво ям, за да не получа евентуално доза критики, насмешки и пр.
sophiemmaspencer, напълно независим е, утвърден специалист.
Успя някъде да намериш повече инфо за съдиите и за случая ли? Аз нищо не можах да изровя, освен противоречаща си инфо....
Да, съгласна съм, че тълкуването на матриалите в СЗО е избирателно.  (Хората живеят избирателно).
Това се случва редовно - не само тук, не само с тези линкове.  А е добре да се придържаме към обективност.
Но също така , силно впечатление ми напрaви, че в списъка месото, че и животинските продукти не фигурираха като основни групи храни. Честно казано, това дори ме учуди.

# 441
  • Ямбол
....
Лиляна, тролът (както наричаш     Justem.7)никого не си е викнал. Не го познавам, никога преди не идвал потребител с такъв ник във веганската тема. Твоят стил също ми изглежда на тролски, извинявай, че го пиша, но включванията ти не са съдържателни, а по- скоро с мъхленско-хейтърски привкус. Чисто хипотетично, не ми е в стила, но ако ти лепна прякор, примерно  'кокошката', как мислиш, благозвучно ли ще звучи?...
Така я нарекох, защото такова впечатление е оставила и то не само у мен.
А ако не е обичаен потребител във веганската тема, за мен това говори много - тя търси съмишленици за да доразвие тролската си идея.
По отношение на моите включвания - нима наричаш опитите ми няколкократно да кажа за какво е и за какво не е темата  мъхленско-хейтърски? Твоя работа.
Темата се заби отново при веганите, а тя не е за това. Ако не ти харесва становището на италианския съд, разсъждавай върху това какви са грешките на съда, например.

# 442
....
Лиляна, тролът (както наричаш     Justem.7)никого не си е викнал. Не го познавам, никога преди не идвал потребител с такъв ник във веганската тема. Твоят стил също ми изглежда на тролски, извинявай, че го пиша, но включванията ти не са съдържателни, а по- скоро с мъхленско-хейтърски привкус. Чисто хипотетично, не ми е в стила, но ако ти лепна прякор, примерно  'кокошката', как мислиш, благозвучно ли ще звучи?...
Така я нарекох, защото такова впечатление е оставила и то не само у мен.
А ако не е обичаен потребител във веганската тема, за мен това говори много - тя търси съмишленици за да доразвие тролската си идея.
По отношение на моите включвания - нима наричаш опитите ми няколкократно да кажа за какво е и за какво не е темата  мъхленско-хейтърски? Твоя работа.
Темата се заби отново при веганите, а тя не е за това. Ако не ти харесва становището на италианския съд, разсъждавай върху това какви са грешките на съда, например.
Интересно предположение. Не знам, може и да има резон, трудно се ориентирам в подмолните препъни камъни на виртуалния свят, а уж вече имам опит.
За решението на съда нямам какво още да кажа, не разполагам с подробна инфо и би било нелепо да коментирам други неща.

# 443

e, аз имам над 20 годишен стаж в това. Тук, в конкретната тема, в доста от постовете точно това цари.
Опитът ми показва, че подхвърлянията са във всички посоки, смея да твърдя, че аз не съм се заяждала никога с никой, никога не съм нравоучителствала, никога не съм насилвала. Даже като се залюбихме с мъжа ми, в началото  не смеех да му кажа какво ям, за да не получа евентуално доза критики, насмешки и пр.
sophiemmaspencer, напълно независим е, утвърден специалист.
Успя някъде да намериш повече инфо за съдиите и за случая ли? Аз нищо не можах да изровя, освен противоречаща си инфо....
Да, съгласна съм, че тълкуването на матриалите в СЗО е избирателно.  (Хората живеят избирателно).
Това се случва редовно - не само тук, не само с тези линкове.  А е добре да се придържаме към обективност.
Но също така , силно впечатление ми напрaви, че в списъка месото, че и животинските продукти не фигурираха като основни групи храни. Честно казано, това дори ме учуди.

Защото документа е В ДОБАВКА към основния документ. Не е цялостен документ, разглеждащ храненето в детайли.

Ето страница със съществуващите хранителни препоръки по държави. Дори споменаваната по-горе Индия НЕ ОТРИЧА яденето на месо, риба, масло и др.

Нямам време да ги разглеждам всичките. Просто, препоръките са почти идентични, но естествено, съобразени с културните особености на страната, за която са предназначени.

http://www.fao.org/nutrition/nutrition-education/food-dietary-guidelines/en/

# 444
Жалко, не можах да намеря България. Интересни са ми такива анализи. Разбира се, политиката им никога не би  включила изричното отричане на месо, това би било абсурдно предвид многообразието на групите хора с различни предпочитания, не е политически коректно.  И считам, че това е напълно в реда на нещата и обективно  Grinning
Индийската пирамида ми беше интересна, не успях да видя меса, много ми е дребна , а в текста не са споменати изрично. На случаен принцип набързо отворих Финландия, там обаче мернах например, риба. Grinning

# 445
Жалко, не можах да намеря България. Интересни са ми такива анализи, политиката им никога не би  включила изричното отричане на месо, това би било абсурдно предвид многообразието на групите хора с различни предпочитания, не е политически коректно.  Grinning
Индийската пирамида ми беше интересна, не успях да видя меса, много ми е дребна , а в текста не са споменати изрично. На случаен принцип набързо отворих Финландия, там обаче мернах например, риба. Grinning

Както казах, съобразени са с културните особености на нацията. Прочети препоръките, които са изредени за всяка държава.

А за месото - грешиш! Ето, затова се създават дрязги, защото се говорят необмислено неща. Не става дума за политическа коректност!!! Чак пък толкова политическа коректност у цял свят, малко странно ми се струва. НАВСЯКЪДЕ< АБСОЛЮТНО НАВСЯКЪДЕ, фигурира месото като основна част на хранителната "пирамида"/чиния, както искаш го наричай. Не е в основата на пирамидата, то е ясно, но е там.

България я няма, защото България няма документ! Това са документи на съответните държавни институции, подготвят се с години, базират са на доказателствен материал, а не на капризите на този или онзи.

Ето ти на Индия. На чинията има изрисувани меса.

http://ninindia.org/DietaryGuidelinesforNINwebsite.pdf

# 446

А, ето нещо много смислено. Медицината не е точна наука, както огромен процент от хората си мислят.

# 447
Дъщеря ми имаше приятелче веганче. По- скоро родителите бяха такива. За училище с даваните му пари детето изяждало по три кашкавалки/ кремвиршки накуп в голямото междучасие. Отделно, първи клас вече имаше силно притеснителни проблеми с теглото. Беше над 40 кг  Rolling Eyes Като сме  го взимали с нас я на кино, я на разходка и после сме сядали някъде да хапнем, без значение къде, винаги си поръчваше тройка кебапчета. В интерес на истината, не зная техните доколко строго са следели детето какво яде, но факт е, че вкъщи бяха само на веганска храна.

ПП. Пиша анонимно, защото вероятността майката да чете темата е огромна и не искам да докарам евентуални проблеми на детенцето  Peace

аз никога не бих поръ4ала 3 ка кебап4ета на дете с такива проблеми в теглото (вероятно и други, това тегло не е нормално) без да се консултирам с родителите му какво му е позволено да яде.  Не бих си позволила да се намеся в толкова сериозен проблем при 4ужд 4овек.

take a smile  тук не е въпрос само до виждания, теории и тупане в гърдите. Ако детето не е било добре и той се произнесе само за да парадира с избора си на хранителен режим, то не е никакъв специалист.

# 448
Благодаря за линка, Софи.

Наистина няма България, но ето Гърция, като най-близка:

Осем пъти дневно нерафинирани зърнени храни и продукти (вероятно се има предвид до 8 филии хляб, примерно)
    Шест пъти дневно зеленчуци (включително диворастящи зелении -  роднини на спанака, копривата, лапада, т.н.  Laughing)
     Използвайте зехтин като основна мазнина
   Два пъти дневно млечни продукти
     Ежедневно физическо натоварване
   Вино с мярка
    Риба - пет-шест пъти седмично
    Четири пъти седмично птиче месо
   Три-четири пъти седмично маслини, бобови, ядки
    Три пъти седмично картофи
     Три пъти седмично яйца
    Най-много три пъти седмично захарни изделия
Четири пъти месечно червено месо
    Много вода
    Да се избягва сол и да се заменя с билки - например риган, босилек, мащерка

Голямо ядене пада.
Take a smile, по същата логика никой не би посмял да издаде насоки, в които да пише "стриктното вегетарианство не е особено препоръчително", защото един куп хора ще писнат.

# 449
sophiemmaspencer тази чиния не я видях, имаше пирамида в линка, който отворих. Благодаря.
Изразът може да не ти е допаднал, друг не можах да измъдря. Имах предвид не точно това, което ти разбираш/си разбрала в него.
лято лято , ама разбира се. За парадиране не съм дори и намеквала. Само за голям професионализъм и служебен успех. И затова споделих, че би ми било интересно да чуя каква би била  неговата препоръка. За конкретния случай.

Общи условия

Активация на акаунт