Математически турнири - 33

• 106 261
  • 727
  •   1
Отговори
# 75
Мария,  Peace
Момичета, оставете хората да правят квалификации на тема его, малки и големи деца и т.н., щом така се чувстват по-щастливи. Mr. Green Подобни изказвания ги пропускам през ушите и очите си като неградивни и ненужни.

А може би не трябва (да се пропускат). Като оставим настрана тона на Код в изказването му има доста смисъл - деца в 1 и 2 клас не бива да се бутат да стават състезатели. ОК, нека се явяват на 1 състезание в годината, но да им е като игра и без много подготовки. Но не мога да приема обаче това превръщане не само на първолаци, а вече и на 6, че и 5 годишни деца, в активни състезатели. Това определено си е родителско изхвърляне и болни амбиции. Нормално е да се започне "активна състезателна кариера" в 3 или 4 клас чак. На по-ранна възраст състезанията са само проблеми.

# 76
С какво това състезание е по-различно, че да не е "поредното състезание за чесане на его на деца 1 - 4 клас и техните родители", ако родителите са такъв тип?

С удоволствие ще спомена мнението си с какво е различно.
Има състезания, провеждани на едно място. При тях, награждаването е ценно, когато се прави в същия ден - състезание-резултати-контестации-награждаване в рамките на ден или уикенд. В това има смисъл и е приятно, емоцията е на 100%, учениците се кефят. И ангажиментът е общ и цялостен.
Има състезания, които се провеждат на различни места, после резултатите се обединяват.
Докато излезе класирането, голяма част от емоциите са забравени. Докато пък дойде време за награждаване след резултатите, всичко е забравено. При подобни състезания, логичното за мен е изпращане на медал / сертификат в училището на детето, откъдето то да си го получи. А не организирането на янкаква церемония, за събитие, което отдавна не е в центъра на светлината.

С какво е различно НМС - с това, че не е нито едното, нито другото - адмирирам награждаване ако е в същия ден, в който е било проведено състезанието или в следващия. Ако не е - напълно безмислено е, губивреме в началото на ваканцията.

За отношението ми към състезания за деца в малките класове - да, негативно е, не виждам полза за децата от тях и не пропускам да изразя позицията си.
Коментарите за организация, организатори, регламент, направени от родители на такива деца в общия случай преливат от претенции, необосновани са и развалят празничната атмосфера, каквато създава подобно състезание за по-горните класове. Голямата вълна негативизъм, която неминуемо се излива за мен е натоварваща и ме води към идеята, че не ми допадат общи състезания, с общи както за малки, така и за големи регламенти.
Спецификата до 4-ти и над 4-ти е различна и не виждам коректен начин да обслужи потребностите и на двете групи чрез дефинирани едни правила.

Това не е така, обявата за миналогодишното награждаване стои все още на сайта на СМБ.
И причината въобще не е в лекции на преподавателите, а в различни пътувания на хора от министерството.
Дали пък не е по-добре преди човек да пише да вземе да прочете?

Права си, пропуск от моя страна, ще се постарая да си взема бележка.

# 77
  • София
Аз пък смятам, че децата трябва да се развиват колкото може (самите те позволяват) по-рано. И, ако се развиват, добро ниво не се постига с веднъж годишно.

# 78
  • Варна
Това определено си е родителско изхвърляне и болни амбиции. Нормално е да се започне "активна състезателна кариера" в 3 или 4 клас чак. На по-ранна възраст състезанията са само проблеми.

"Проблемни" са ако е изпълнено условието за "родителско изхвърляне и болни амбиции".  Peace
НО тук има и   деца ,които   са като другите описани от теб ,с нормални родители и им е обидно да виждат такова отношение.  Wink
И малко е смешно ,когато детето ти вече е в друга възрастова граница и си забравил как и то  е ходило по същите тези състезания и си се вълнувал ,сигурно повече и от него ,това ми беше мисълта!  Peace

# 79
По повод на състезанието на Академия 21. Аз не знам друго състезание в България, където за награда победителите да получават абсолютно безплатно обучение по състезателна математика на високо ниво. И стотинка не съм дала дори за материалите и книжките, по които работят победителите през учебната година. Като казвах за това на моя приятелка, коментарът и беше: "Брей, че то много западно това ми звучи." Не само звучи. На практика си е.
Какво е това състезание, и от каква възраст започва?

http://www.academy21century.com/competitions-2015/math-stars.php

# 80
С какво е различно НМС - с това, че не е нито едното, нито другото - адмирирам награждаване ако е в същия ден, в който е било проведено състезанието или в следващия. Ако не е - напълно безмислено е, губивреме в началото на ваканцията.

За отношението ми към състезания за деца в малките класове - да, негативно е, не виждам полза за децата от тях и не пропускам да изразя позицията си.

Пак стигаме до лоша организация Simple Smile. След като резултатите бяха ясни в събота вечерта и е ясно, че дори и да има контестации, класирането не може да се промени, значи нищо не пречи в неделя да наградят децата, т.е. в рамките на един уикенд.

Без да искам да се оправдавам, ще обясня защо аз пращам моята второкласничка на състезания:
1. Защото няма къде другаде да се сблъска с по-трудни задачи, определено заложените в учебния материал са лесни за нея. Нямам възможност (и като време и като средства), а и не виждам смисъл да я записвам на курсове по математика, за да решава по-интересни задачи.
2. Защото виждам, че състезанията развиват у нея хъс и амбиция, която смятам, че е положителна, а не болна.
3. Защото постигнатите резултати ѝ доставят удовлетворение.
4. Защото като дойде време (в 4 клас) да се явява на т.нар. външно оценяване да не се притеснява и да се чуди що е то изпит и колко е страшно.

Т.е. искам да кажа, че всеки родител решава дали има ползи за детето му, как се чувства то на състезание и дали и колко често да го праща на състезание. След като организаторите са дали възможност на малките деца да участват в дадено състезание, не бива да се сърдим, че толкова малки деца се възползват от това си право.

Има родители и родители. Аз също се чудя на тези, които след състезание влизат в информационната тема, за да ни информират за точките на детето си или имаше случай какво да им купят за награда, но техни си вълнения, не ми създават негативни емоции, просто ги отминавам.

# 81
От ВМС къде се получават грамотите? Дали не е късно? Не знаех, че има такива, от училището не са ни казали, обикновено там ни ги дават.

Синът ми беше отличен, предполагам има грамота?

Моето дете, беше предложено от училището да ходи на първото  състезания, постигна отличен резултат и така се започна. Той е притеснителен, но това ходене по състезания, му дава тренинг, навик и вече свикна и не е стресиран преди поредното състезание. Изключвам НМС, беше притеснен от СМГ, да се качи сам до стаята и т.н. това е опит, сигурна съм, че догодина, ако е на финал, въобще няма да е със същите емоции на притеснение. След години, просто ще му е като ходене на училище, нищо ново и напрягащо. Това е полезното на ходенето от рано по състезания.
Е, от училището бяха го по засилили на много състезания, и той в един момент беше изморен, каза, че не иска да ходи, има нужда от почивка, ами получи си я, съобразих се с него и желанията му.

# 82
Деси, аз се категоризирам в групата на " нормалните родители" Joy и не се обиждам на думите на Код и Черна Станция, защото смятам, че не се отнасят за мен.  Mr. Green
А че има болни амбиции и претенции, развалящи общата положителна атмосфера е факт и аз самата съм се дразнила често от тях за изминалите 6 години.

# 83
  • Варна
Деси, аз се категоризирам в групата на " нормалните родители" Joy и не се обиждам на думите на Код и Черна Станция, защото смятам, че не се отнасят за мен.  Mr. Green

"Докато не се схване, че това не е поредното състезание за чесане на его на деца 1 - 4 клас и техните родители, недоволни винаги ще има Smile ""

Това имах предвид! И се отнасят за всички деца 1-4 кл. ,които ходят по състезания!
Аз да ти кажа не се категоризирам сама,че може и да сбъркам в преценката си!  Mr. Green

# 84
Това определено си е родителско изхвърляне и болни амбиции. Нормално е да се започне "активна състезателна кариера" в 3 или 4 клас чак. На по-ранна възраст състезанията са само проблеми.

"Проблемни" са ако е изпълнено условието за "родителско изхвърляне и болни амбиции".  Peace
НО тук има и   деца ,които   са като другите описани от теб ,с нормални родители и им е обидно да виждат такова отношение.  Wink
И малко е смешно ,когато детето ти вече е в друга възрастова граница и си забравил как и то  е ходило по същите тези състезания и си се вълнувал ,сигурно повече и от него ,това ми беше мисълта!  Peace

Подкрепям Peace
В 4 клас се кандидатства и до тогава децата трябва да са свикнали с форматите на различните състезания и общо взето да знаят какво ги очаква.Не знам за какви родителски болни амбиции става въпрос,то на детето като не му се отдава математиката и като няма желание,и да го натискаш и да не го натискаш няма резултати.

# 85

Ами не е ходило. Във втори и в трети клас е ходило само на Кенгуру. Едно единствено състезание за годината и то за купона, понеже е с по-нестандартни задачи, повече логически, отколкото математически.

# 86

Ами не е ходило. Във втори и в трети клас е ходило само на Кенгуру. Едно единствено състезание за годината и то за купона, понеже е с по-нестандартни задачи, повече логически, отколкото математически.
Когато твоето дете ( а и моето) е било във втори и трети клас, не е имало толкова много състезания за тази възрастова група, че и за по-малките, както е в момента.
В крайна сметка всеки решава за себе си и за детето си.
Това, че има състезания за малчугани, по никакъв начин не задължава никого да участва в тях. Не може да се раздават квалификации за деца и родители само защото тяхното виждане по въпроса не съвпада с твоето собствено.

# 87
Аз квалификации не съм раздавала, само си защитавам позицията. А тя е, че в 1 и 2 клас не си личи кое дете има заложби за математика и кое е напомпано. Освен това психиката на децата е още слаба, не могат да четат, взели са малък обем материал и затова задачите се изсмукват от пръстите (и затова има много гафове) и т.н.

# 88
  • София
Да, ама има деца, които много преди първи клас могат да четат и които са взели в пъти повече материал от другите.

# 89
  • София
Aniram състезанието в Пловдив на Академия 21 век започва от 2-ри клас. Поканени за участие са деца с успехи на състезанията през годината. Можеш да погледнеш сайта им и ще се ориентираш кои са важните за тях състезания.
Аз не съм много доволна от организацията. Все още не съм получила задачите и отговорите на моя син, а уж всички ги били получили по пощите веднага след преглеждането. Освен това децата бяха ангажирани от 12 до 16 часа и бяха гладни през това време.... Разбрах че тази година са приели заявките на всички класирани третокласници и явно е дошло твърде много, та имаше лек хаос.... Това обаче важи май само за нашата възрастова група.

Общи условия

Активация на акаунт