Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 117 309
  • 938
  •   1
Отговори
# 195
  • при късмета
Напротив, общо съоръжение е. На входа. На кого иначе е собственост, ако не на входа?
И месечната такса не е към подръжката, а към ползването, затова не я плащат тези, които не го ползват.
За теб всичко е свързано само с ползването, но не е така

# 196
Годишният преглед на асансьора 48лв с ДДС към какво е точно? към поддръжката или към ползването?
каквото и да е при нас този разход няма да се плаща от 1 и 2-ри етажи.

# 197
Фри
разбирам недоволството ти, но това е написано в закона. За теб и вероятно и дружи живущи на етажи не ползващи асансьора не е правилно.
В нашия блок на ОС се взе решение живущите на 1,2 и 3 етаж не плащат абонаментна такса.
Скоро съсед от 3 етаж си счупи крак и се наложи пускане на асансьора на етажа. Трябва ли след време , когато се наложи ремонт той да не плаща? Вероятно и до сега не е плащал, но ето наложи се да го ползва.
И за да не ме реплекираш, ще допълня, може би трябва да обмисляме, къде да купуваме имоти?

# 198
  • при късмета
Годишния преглед не е към таксата. Той си е от държавната комисия. Има ежемесечна такса за асансьора, която се плаща към фирмата за поддръжка.
Тотално бъркаш понятия

# 199
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Годишния преглед не е към таксата. Той си е от държавната комисия. Има ежемесечна такса за асансьора, която се плаща към фирмата за поддръжка.
Тотално бъркаш понятия

"годишният" преглед стана годишен от миналата година, преди това беше на 5 (или 4) години  Peace
след промяната при нас се реши цената му да се поема от фонд "ремонт", а месечните такси да са от ползващите  Peace

не искам да споря с никого, но държа да кажа, че закона е закон и е задължителен за всички!
не е пожелателен!
Скрит текст:
тълкуване на закона от самодейци-активисти не се прави!

ако толкова не ви харесва, пишете петиции, срещайте се с депутатите си, пишете до омбудсмана... търсете начин да го промените законно  Peace
а до изменението му, той ще е такъв, какъвто е гласуван и обнародван.

# 200
Тотално бъркаш понятия
кои понятия бъркам? знам че таксата за ГТП не е към таксата, не съм и помисляла нещо друго. Питането ми беше -  към поддръжката ли е? или към ползването?
Относно тълкуването и коментирането на законите - не е забранено още, нали  Mr. Green за спазването им ... ясно...

# 201
  • при късмета
Годишния преглед е към подръжката. Ако комисията не разреши, така или иначе не се ползва асансьора, а тя разрешава на база техническо поддържане. Таксата към асансьорните фирми е месечна и е към ползването.

Преди прегледа беше на 3 години. От тази е годишен

# 202
  • Варна
Много ме вълнува и мен темата за асансьора. Ясно, че 1ви и 2ри етаж не плащат месечната такса, но за ГТП досега не е събирано от тях пари, а пак от тези които ползват и то се разпределя на брой апартаменти. Не съм се замисляла, че може да се приспада от фонд Ремонт и съответно от всички. Все пак се прави заради ползващите, не е ли редно те да плащат? А вече евентуален ремонт се поема според закона, въпреки че не е много правилно. Да асансьора е обща част, но все пак един ремонт е в следствие на изхабяването с времето или промяна на изискванията - какво ги бърка тези от първите етажи. Някой пък може точно затова да си е купил апартамент на първи етаж, за да не плаща за асансьор! Голямо сърдене е и при нас, когато трябва да платят ремонт на асансьора.

За входната врата - и при нас я разпределихме на брой апартаменти. Не е по закон, но мисля, че е по справедливо и би трябвало различни разходи с различен подход  да се разпределят, но това изисква детайлно познаване на закона и затова са го лепнали това според идеалните части...

# 203
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Много ме вълнува и мен темата за асансьора. Ясно, че 1ви и 2ри етаж не плащат месечната такса, но за ГТП досега не е събирано от тях пари, а пак от тези които ползват и то се разпределя на брой апартаменти. Не съм се замисляла, че може да се приспада от фонд Ремонт и съответно от всички. Все пак се прави заради ползващите, не е ли редно те да плащат? А вече евентуален ремонт се поема според закона, въпреки че не е много правилно. Да асансьора е обща част, но все пак един ремонт е в следствие на изхабяването с времето или промяна на изискванията - какво ги бърка тези от първите етажи. Някой пък може точно затова да си е купил апартамент на първи етаж, за да не плаща за асансьор! Голямо сърдене е и при нас, когато трябва да платят ремонт на асансьора.

За входната врата - и при нас я разпределихме на брой апартаменти.
Не е по закон, но мисля, че е по справедливо и би трябвало различни разходи с различен подход  да се разпределят, но това изисква детайлно познаване на закона и затова са го лепнали това според идеалните части...

за едни е по-справедливо едно, за други - друго... чия справедливост ще определите като по-по-най-справедлива?

ако се върнем към асансьора:
някой даде пример с обитател от 3 етаж, който не плаща месечна такса и такса поддръжка, защото така са решили на ОС - явно така е било по-справедливо.
обаче човека счупил крак и му се налага - как щеше да го ползва, ако всички действаха като него? и справедливо ли е той да ползва, като той не е плащал за се поддържа асансьора работоспособен? излиза че другите са плащали за да го ползва той - така справедливо ли е?

аз бих се придържала към закона, защото само така мога да поискам закрила от него, ако се появят проблеми  Peace

# 204
Не приемам и твоите доводи... Асансьорът не вдига оценката на имота ако е на 1 или втория етаж, дори напротив  Naughty На първия етаж шумът от ползването на асансьора е непоносим. Може дори да се твърди, че тези на първите етажи са засегнати директно от асансьора...
А аз като съм на втория въобще не ме интересува дали има асансьор, с изключение на това, че трябва да плащам за нещо което не ползвам.
Може да се теоретизира и в насока например, че ако не се напръскат мазетата бълхите и хлебарките ще плъзнат нагоре...

Не сте права ,шума от асансьора е най-голям на последния етаж където е мотора.Вибрациите са стряскащи а шума да не говорим.Не мога да разбера защо толкова ви притеснява това за ремонтите на асансьора,които са еднократно на поне 5-6 години.Съвсем нормално е и е много правилно всички собственици да плащат за него.Явно вие живеете на първи етаж и затова така защитавате тази позиция.Според мен това си е чисто и просто правене на пук на всички.Как другите собственици на 1 и 2 етаж които също не ползват асансьор се съгласиха ,само старата мома не се съгласи.Не съм с лоши чуства

# 205
Годишният преглед на асансьора 48лв с ДДС към какво е точно? към поддръжката или към ползването?
каквото и да е при нас този разход няма да се плаща от 1 и 2-ри етажи.
ГТП-тож се прави на няколко години и е редно да се плати,независимо че не го ползвате.Все пак сигурно не плащате такса поддръжка и ток на асансьор но вие притежавате идеална част от него и сте длъжни да заплащате Simple Smile

# 206

За входната врата - и при нас я разпределихме на брой апартаменти. Не е по закон, но мисля, че е по справедливо и би трябвало различни разходи с различен подход  да се разпределят, но това изисква
детайлно познаване на закона и затова са го лепнали това според идеалните части...

По тази логика какво ги бърка тези на първия етаж че покрива в следствие на атмосферните условия се е амортизирал и е протекъл??!!
Това са общи неща и е редно всички да се включим в такива еднократни разходи иначе с това селско мислене до никъде.
И не съм съгласна че от първите етажи съвсем не ползват асансьор - ами като се качи при комшийката на петия етаж се качва с него не пеша Simple Smile защото е възрастна Simple Smile

# 207
Фри
разбирам недоволството ти, но това е написано в закона. За теб и вероятно и дружи живущи на етажи не ползващи асансьора не е правилно.
В нашия блок на ОС се взе решение живущите на 1,2 и 3 етаж не плащат абонаментна такса.
Скоро съсед от 3 етаж си счупи крак и се наложи пускане на асансьора на етажа. Трябва ли след време , когато се наложи ремонт той да не плаща? Вероятно и до сега не е плащал, но ето наложи се да го ползва.
И за да не ме реплекираш, ще допълня, може би трябва да обмисляме, къде да купуваме имоти?

Много съм съгласна ,като не искат да плащат за такива нужди - моля ви има къщи там асансьори няма.....

# 208
Здравейте ще правим входна врата на събранието решихме да събираме по равни суми от апартамент Една жена която живее в гарсониера само е против каза че по закон трябва на идеални части Нямаше я на събранието казала на касиерката  че е против Според моята логика аз ако дам повече пари за врата какво значение има аз по често ли да ползвам вратата

права е жената. събира се пропорционално на идеалните части Peace

Скрит текст:
ако пише където трябва ще отменят решението на ОС и (би трябвало) да накажат управителния съвет за незаконосъобразно решение.

Къде да пище като ние нямаме домоуправител, нямаме домова книга самия вход не е законен пък да спазваме закона. до сега не сме имали проблеми . Една жена се е захванала да събира пари за такси и това е

По закон да - но ние лично се събрахме и решихме всички по равно ,защото всички ползват по равно вратата както и прозорците на стълбите.Виж покрива е друго нещо там си се изчислява на идеални части

# 209
Eлин - аз си имам и къща, споко не ме мисли  Laughing + не съм на първия етаж, на втория съм и не ме притесняват мизерните 88 ст. които ще платя за ежегодния годишен технически преглед. Но бабите на първия етаж протестират. При нас се реши, че само ползващите ще го платят този конкретен разход, така че въпросът е приключен и дори парите са почти събрани. И ще послушам съвета на ма ко по-горе да пиша в общината и може би на омбудсмана и т.н.
А мнението ти относно входната врата, че всички трябва да плащат по равно потвърждава, че четеш ЗУЕС както дяволът чете евангелието хах Защо мислиш, че една самотна баба в гарсониера например трябва да плаща за входната врата толкова колкото 4 членно семейство в тристаен апартамент.... Цената на такава врата е от порядъка на 1500лв, доколкото ми е известно.

Общи условия

Активация на акаунт