Всичко за етажната собственост 2 - Домоуправител в нужда се познава

• 114 470
  • 938
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Скрит текст:
Здравейте, имам следния казус:
Последния етаж на кооперацията ни е един голям апартамент , около който минава огромна тераса. Тя се води към този апартамент и никой друг няма достъп до нея. Никой няма достъп дори до самия последен етаж - копчето на асансьора е блокирано и може само с чип да се активира.
Сега въпросната тераса е протекла и собствениците са прочели някъде съдебна практика, в която съдията е решил, че ако терасата се пада като покрив на долните апартаменти (както е в случая), то тя се води обща площ. И следователно искат да се поеме ремонта на терасата от всички.
Моля, ако някой има подобен опит, да сподели с мен. Или да ме упътите къде мога да намеря информация. Благодаря Ви предварително.

аз живея на такъв терасовиден етаж, а освен това съм и юрист, наистина тези тераси се водят покривни и според съдебната практика  са общи части
за съжаление при нас съседите отказаха да дадат пари за ремонта и го платихме само аз, като собственик на  терасовидния етаж с терасите  и тези, които са на долния етаж, защото на тях им течеше по стаите и те напираха за ремонта, всички други отказаха с довода, че само аз ползвам терасите и не ги интересува, че по закон са общи части, защото фактически били мои, даже бяха писали писмо до общината да питат и  някакъв архитект им беше отговорил нещо, което те тълкуваха в своя полза, ставаше въпрос за немалка сума от 6000 лева, накрая ни писна да се разправяме и си разделихме сумата със съседите отдолу, като освен парите, трябваше и да преживея ужасен ремонт и съответното чистене след това
но юридически тези тераси се водят покрив на сградата и са общи части

Нали имате нотариален акт - там пише ваши ли са или не... и точка по въпроса!
След като сте платили ремонта се надявам, че поне сте се обосновали документално - фактури, откази и решения на ОС ... за да не плащате повече месечни вноски Wink

# 346
  • София
Скрит текст:
Здравейте! Предварително се извинявам, ако мястото на въпросът ми не е за тук и ще помоля да ме насочите къде да попитам.
Преди няколко месеца възрастна жена купи апартамента над нас. Скоро й поставиха климатик върху железният парапет. Резултатът е силно дрънчене и вибриране във всички стай у нас. Качих се (нямаме домоуправител) и я помолих да намери някакво решение на проблема , защото е невъзможно да се спи при такъв шум. Но тъй като тя не чувала шум, нищо не предприе. Комшията от апартамента под нашия също й се оплака от шума, но отново никаква промяна. В петък се качихме със съседа от долният апартамент при жената и тя обеща да извика майстор, който да сложи някакви тампони, за да спре дрънченето. Вчера някакъв уж майстор е пипал нещо по климатика, но дрънченето си продължава и промяна в шума няма.
 Според съседката проблем нямало, защото майстора сложил необходимото. Не желае да слезе , за да чуе шума. Моля ви кажете ми какво мога да направя?
Благодаря!

Явно трябва вие със съседа да предприемете някакво обезшумяване на климатика т.е. да платите на майстор и да навиете бабата да го пусне да го направи.

Като не разбира от дума бабата (все пак се убедете, че сте обяснили правилно проблема), напълнете с вода (с маркуча)  климатика да изгори, за да може да го поправят Wink

# 347
  • София
Здравейте. От около седмица ми се появяват мокри петна по стената на коридора, която граничи с банята.
Скрит текст:
Не можем да установим дали е теч и откъде е теча. Над нас апартаментът е празен,( някаква лихварска фирма го е взела от собственика). Те не искат да се занимават с нищо, дали са ключ на домоуправителя, но апартаментът е в плачевно състояние и никой не се грижи за него. Ходихме, гледахме в него, водата е спряна, стените му, таванът и пода изглеждат сухи, въпреки че в началото мислихме, че течът е от него.
Сега майсторът предполага, че може би има пробив в циркулационната тръба между нас и въпросния апартамент, някъде в плочата. Ще къртят и в онзи апартамент и нашия таван и ще се подмени поне част от тръбата. Ясно е, че с лихварите няма да се оправим, майстор имам и ремонтът ще е за моя сметка, все пак се мокри при мен, аз имам зор Mr. Green
Само че си мисля, ако проблемът е в тази циркулационна тръба на топлата вода, това не е ли обща част и действително ли аз трябва да поема ремонта?
Блокът е ЕПК, бетон, ако се кърти ще е трудно и скъпо Sad
[/spoiler]
Водата преминава откъде ли не - сама си намира пътя - може да заобиколи един етаж и на по-долния да се появи.
Тръбите преди водомера ви се водят общи. Освен това те няма как да са зазидани или бетонирани, защото се очаква, че след време ще се сменят. Може само през плоча да преминават примерно, както вероятно е вашия проблем. Би трябвало обаче, да е доста видно откъде мокри ако е пробив в плочата... Има и разни термокамери с които може да се прогнозира на 90% откъде идва теча - върви около 70 до 120 лева едно такова обследване. Смяната на една тръба минаваща през плоча предполагам, че е 100 - 200 лева макс.
Ако има начин да спрете циркулацията - може да проверите дали в нея е проблема - ще трябва да мине известно време.

# 348
Мечо Пух, и аз не вярвах, че има зазидани тръби, ама ето, такъв апартамент купихме Mr. Green
Тръбите са затворени в циментова колона, но не е куха, а буквално са зазидани в цимента. Видими са само там, където  е кутията с водомерите.
Днес извикахме друг специалист за второ мнение. Гледа и двата апартамента, и нашия и необитаемия над нас. Според него всичко в горния апартамент е сухо, и проблемът е в плочата между нас.
Сега той предлага да ми разбие циментовата колона до половина( съответно да ми строши половината плочки по нея) и да смени тръбата. Разбира се, ние поемаме разходите, защото мутрите горе е абсурд да поемат нещо( най-много да ни запалят Sick  ). Поне съм благодарна, че ще ни пуснат  да къртим и горе.
Та офертата, която ни дадоха, е 200 лв. всичко-цената на тръбата( чешка), разбиването на мозайката горе, разбиването на колоната долу и прекарването на новата тръба. Някои ми казват, че било скъпо, не мога да преценя, но така ми е дошло до гуша, че ми е все едно вече, само да мине...
Ох, чудя се, дали да се заемам изобщо, банята ми е нова, плочките верно, че ще са само около четири, които ще се разбиват, но пак ще трябва да се гради някаква колона, да се лепят нови. Домоуправителят ме съветва да изчакаме, защото петното почва май да съхне, и не се знаело дали е от тръбата. От друга страна, дори да не е от нея, тази тръба е на 35 г. вече, корозира, да не стане така, че когато не очакваме да залее всичко, а и съседите отдолу...

# 349
Valerina
Варианта с преглед с термокамера обсъждан ли е?

# 350
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Последния етаж на кооперацията ни е един голям апартамент , около който минава огромна тераса. Тя се води към този апартамент и никой друг няма достъп до нея. Никой няма достъп дори до самия последен етаж - копчето на асансьора е блокирано и може само с чип да се активира.
Сега въпросната тераса е протекла и собствениците са прочели някъде съдебна практика, в която съдията е решил, че ако терасата се пада като покрив на долните апартаменти (както е в случая), то тя се води обща площ. И следователно искат да се поеме ремонта на терасата от всички.
Моля, ако някой има подобен опит, да сподели с мен. Или да ме упътите къде мога да намеря информация. Благодаря Ви предварително.

аз живея на такъв терасовиден етаж, а освен това съм и юрист, наистина тези тераси се водят покривни и според съдебната практика  са общи части
за съжаление при нас съседите отказаха да дадат пари за ремонта и го платихме само аз, като собственик на  терасовидния етаж с терасите  и тези, които са на долния етаж, защото на тях им течеше по стаите и те напираха за ремонта, всички други отказаха с довода, че само аз ползвам терасите и не ги интересува, че по закон са общи части, защото фактически били мои, даже бяха писали писмо до общината да питат и  някакъв архитект им беше отговорил нещо, което те тълкуваха в своя полза, ставаше въпрос за немалка сума от 6000 лева, накрая ни писна да се разправяме и си разделихме сумата със съседите отдолу, като освен парите, трябваше и да преживея ужасен ремонт и съответното чистене след това

След като сте платили ремонта се надявам, че поне сте се обосновали документално - фактури, откази и решения на ОС ... за да не плащате повече месечни вноски Wink

няма как да е ваша собственост, част от вашия имот, когато го ползвате, и в същото време да е етажна собственост, когато трябва да се плаща ремонта  Wink

по темата за ползването на покривите като тераса от отделен собственик, имаше решение на съда, публикувано в адвокатската рубрика на вестник Труд: плаща се наем на ЕС за ползването на общи части

# 351
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

няма как да е ваша собственост, част от вашия имот, когато го ползвате, и в същото време да е етажна собственост, когато трябва да се плаща ремонта  Wink
Скрит текст:
по темата за ползването на покривите като тераса от отделен собственик, имаше решение на съда, публикувано в адвокатската рубрика на вестник Труд: плаща се наем на ЕС за ползването на общи части

[/quote]

Точно това имам предвид - в нотариалния акт пише кое е частна собственост.

# 352
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Wink обикновено пише, че това е покрив и е обща етажна собственост Peace

Скрит текст:
понеже опира в балкона/терасата само на един собственик, той си го "приобщава" и ползва както намери за добре.
в нашия случай за склад.
когато протече в магазина на партера се започна с претенциите, че това е обща собственост и трябва да се поеме от всички. Платихме го солидарно, но започнах да търся дали има и други такива случаи и какво трябва да се направи.
във вестник Труд намерих публикувано мнение на юрист, който посъветва в тези случаи да се иска наем за ползване на общата част и със събрания наем да се плати бъдещия ремонт  Hug

# 353
Нашата фирма домоуправител /били юристи/ каза, че за домашните любимци трябва да има решение на ОС. Законът можел да се тълкува по много начини. Като съм искала, да подам жалба  #Crazy Къде по-точно и за какво да я подам, като в закона ясно се казва:

(7) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател.

# 354
  • при късмета
Имам нужда от ел. техник. Осветлението на входа нещо зацикли и не гасне, а свети постоянно. Невъзможно е да спрем бушона за няколко дни, докато се оправи, защото има вързана инсталация за интернет на него и абонатите не само от нашия вход ще останат без връзка.
То намери и кога да стане, в събота надали някой ще се намери.
Ако имате ел. техник под ръка, моля за координати. За София

# 355
  • София
Имахме същия проблем. Оказа се, развален апартаментен ел.ключ за стълбищното осветление.

Отвъртвахме бушона за максимум половин час, а не за дни. И зацепването се оправяше. Няколко месеца си играхме така Mr. Green

Ел.техникът трябва да мине по всички етажи в търсене на причината. Може пък релето да е сдало багажа  newsm78

пп Нямам техник под ръка. Но опитайте по нашия начин, докато намерите!

# 356
Имам нужда от ел. техник. Осветлението на входа нещо зацикли и не гасне, а свети постоянно. Невъзможно е да спрем бушона за няколко дни, докато се оправи, защото има вързана инсталация за интернет на него и абонатите не само от нашия вход ще останат без връзка.
То намери и кога да стане, в събота надали някой ще се намери.
Ако имате ел. техник под ръка, моля за координати. За София

Варианти
 - заклинен бутон за осветлението, на стълбите или в апартамент.
 - Залепнало реле.
 Преди 20 дни в студовете имах същия проблем.
Разкачили са всички бутони, пак свети. Купили са  ново  реле, цъкнало 2-3 пъти и отново засветило постоянно.
Тогава свалих релето, направих необходимата верига, пак свети, чукнах с отвертка по релето което е в кутията и готово, оказа се залепнало реле. и новото и старото.
Успях да върна новото, поставих старото и вече почти месец няма проблем.

Но работата е връткава, и си иска поназнайващ човек.
Ако сте голям блок ще отнеме време да обходите ключовете.
Затова като начало тествайте релето, като направите имитация на веригата. На самото реле има схема.
Задължително да се прави от разбиращ човек, да не стане неприятност.

# 357
За домашни любимци се плаща, като за живущ. Таксата не се различава от тази на членовете на домакинството

Благодаря...При нас години наред никой не плаща за кучетата, но сега смятам да го изискам от професионалния домоуправител, а и той по-добре от нас трябва да знае . Като ще се спазва закона, да се спазва от всички и за всичко.

Трябвало е професионалния да ви светне за тази такса! Имайте си едно наум, доколко е професионален, щом това не е уредено.

Не само, че не ни е светнал, но напротив...каза, че щом нямало решение на ОС, не се събира такса за домашните любимци. Те били екип от професионалисти юристи, та аз ли съм щяла да ги уча как се тълкува закона. Към кого мога да подам жалба , а също и къде се обжалва решение на ОС, което всъщност не е имало кворум и дори не е ясно къде е това решение, защото протокол няма? Благодаря

# 358
За домашни любимци се плаща, като за живущ. Таксата не се различава от тази на членовете на домакинството

Благодаря...При нас години наред никой не плаща за кучетата, но сега смятам да го изискам от професионалния домоуправител, а и той по-добре от нас трябва да знае . Като ще се спазва закона, да се спазва от всички и за всичко.

Трябвало е професионалния да ви светне за тази такса! Имайте си едно наум, доколко е професионален, щом това не е уредено.

Не само, че не ни е светнал, но напротив...каза, че щом нямало решение на ОС, не се събира такса за домашните любимци. Те били екип от професионалисти юристи, та аз ли съм щяла да ги уча как се тълкува закона. Към кого мога да подам жалба , а също и къде се обжалва решение на ОС, което всъщност не е имало кворум и дори не е ясно къде е това решение, защото протокол няма? Благодаря

Според мен е точно обратното, ОС може да освободи, но не да начислява.
Например за куче водач / да не дава Господ / е редно и морално да не се начисляват такси.

# 359
  • при късмета
Знаем какъв може да е проблема и, че отнема време да се разбере точно къде е. Снощи съвсем сдаде багажа, не можа и да се включи. Добре, че момчетата от доставчика бързо дойдоха, че и интернет нямаше до сега. Преместиха на друг бушон захранването.
Не се оправя като се изключи за малко. Пак светва без да гасне. Има сменен скоро ключ, знаем, че може и в апартамент да е.
Продължава да се търси техник, че да се разбере къде точно е проблема, че ние и да обикаляме, все тази

Общи условия

Активация на акаунт