Колко от вас си броят рестото което ви връщат ?

• 13 680
  • 161
  •   1
Отговори
# 90
Не могат да си го вземат, защото има камери, които постоянно ги следят. Не си отчитат сами касите, а се отчитат пред главен касиер. Не смятам, че е правилно да не им дават да си вземат бакшишите, но за жалост е така

# 91
  • Другата България
Възможно е, не знам, за онази казах, че може да е изцепка нейното, но пък и аз смятам, че ако е така както казваш ти, не е редно.

# 92
И аз си броя рестото. Много често се случва да си го закръглят, както им е удобно. А в случай, че на мен не ми достигат примерно 1-2 стотинки си стоят и чакат!
Също и бакшиши не оставям, в мнооооого редки случай закръглям до 50 ст. Нека ме наричат стисната, но тоя балкански манталитет с бакшишите и колко сме ларш ме дрязнят максимално.

# 93
Аз! И си вземам всичко до последната стотинка! И една не оставям на касата- урок, който си взех след като една сутрин не успях да купя хляб на децата си, разхождайки банкнота от 100 лева в няколко магазина от големи е вериги. /слагам го в скрит текст, че не е много по темата/
Скрит текст:
В джоба си имах стотинки, но не достигаха за заветния самун, а никой нито ми предложи, нито пък, когато аз предложих да се върна с недостигащите ми пет стотинки. Накрая изрових от колата монети и купих въпросния хляб.
Така както нито на мен ми дължат нещо даром, така и аз не дължа на никоя касиерка дори и стотинка. Особено, когато започва да маркира стоките, преди предишният клиент да е свършил с прибирането на покупките си, или след маркирането започва да ме замеря с продуктите ми.
Така пък имах разправия с едно семейство с пазар, побиращ се в 6 големи пазарски плика, е ли млякото Верея е моето или тяхното. Оказа се моето, но мъжът се нервеше, че ме може да рови в торбата, прибрал ли си е кутията вече и като дърпа ли, дърпа. Ако касиерката го беше изчакала да си прибере багареиите, нямаше да има драми.

Вчера един младеж в Изи Пей ми цитира някаква сума за плащане, която ми се видя много окръглена. Питам го аз, колко точно .... мииии с 21 стинки по-малко, ама нямал да ми върне, та за това така ...

Обикновено не броя стотинките, но ми прави впечатление, че за продавачките 2,3 и 5 стотинки нищо не значат, направо си връщат по-малко. Обаче ако на купувача не му достигнат няколко стотинки дали ще го обслужат?  newsm78

# 94
И аз си броя рестото. Много често се случва да си го закръглят, както им е удобно. А в случай, че на мен не ми достигат примерно 1-2 стотинки си стоят и чакат!
Също и бакшиши не оставям, в мнооооого редки случай закръглям до 50 ст. Нека ме наричат стисната, но тоя балкански манталитет с бакшишите и колко сме ларш ме дрязнят максимално.

Не съм ларж, и аз работя за тези пари. Поглед изпод вежди, отяждане, неприемливо поведение - искам си рестото до стотинка. В останалите случаи - може да си закръгли.

# 95
Имам някакъв навик мислено да смятам какво сме накупили, и в общи линии прогнозирам колко трябва да извадя на касата. (С уточнението обаче, че не правим някакви грандиозни зареждания, само двама сме).
Следя как касиерката 'връща до'. Стотинки не броя, банкноти -- само ако са повече от няколко.
Някак ми е машинално, наистина понякога и поглед е достатъчен. (Обаче за целта не блея, не говоря по телефона и прочее дейности точно на касата)  Mr. Green
Бележката рядко заглеждам  newsm78 .. Надявам се да усетя ако някой ме метне по-сериозно, но за портокали, маркирани на цената на грейпфрут, например, не се връщам.

# 96
За пръв път чувам за право на бакшиш, и то на каса, и то с аргумент "нали работи с хора и пари".

А когато теглите пари от сметката си в банката, оставяте ли бакшиш? И там има касиерка.  Flutter

За стотинките в супермаркетите постоянно ми се случва точно обратното - ако ровя за стотинка-две, ми казват да не търся, или (за по-големи номинали) да донеса по-късно. А винаги издирват, за да ми върнат до стотинка, без аз да си искам. Като ми дават, си ги взимам, а ако е "минало от тях", или в крайна сметка намирам и настоявам да си я вземат, или нося по-късно. Не искам ничия каса да ми тежи на съвестта.  Peace

Последна редакция: пт, 03 юли 2015, 17:32 от Nickkie

# 97
Не си броя винаги рестото в монети. Обикновено само левчетата проверявам. Винаги обаче чета касовата бележка, докато се изнасям от магазина. Веднъж в Метро ми бяха маркирали 3 пакета захар и 3 пакета с масла - тези 4-ките, които са по 0,250 гр. - та крайно тегло 3 кг немско масло. Прочетох бележката чак в колата и установих разликите. Върнах се, прегледаха записите - отне около 10 минути - проследиха ни от самото влизане до касата и се обадиха и потвърдиха, че количествата са по 1 и ни върнаха парите - обяснението беше, че накакъв бутон бил проблема. Хубаво де, но ако бяха по евтини продукти нямаше и да разбера, че са цъкнали такива количества.
Във Фантастико също имаме случай с продукти, които въобще не са вземани от нас и ги е нямало в количката ни, а пък веднъж от топлата витрина взех кюфтета и като се прибрахме - вадя ги уж на всички по 3 и се оказа, че едно кюфте е по-малко, как да им докажа, че са ни дали едно кюфте по-малко.
Провокирана от темата сега като пазарувах си взех ресто от 8 ст., чак ме беше срам, но в повечето случай ако нямам и 5 стотинки няма да мога да си платя сметката.

# 98
  • Prague Czech Republic
Не ме е срам да си прибера ресто от 1,2,или 5.ст.

# 99
Аз много искам да разбера защо изпитвате срам да си приберете остатъка от ВАШИТЕ пари? Това криворазбрано подаряване на пари за няма какво насреща, не мога да го асимилирам, честно!

# 100
Аз много искам да разбера защо изпитвате срам да си приберете остатъка от ВАШИТЕ пари? о!
Вероятно да не изглежда дребнаво в нечии очи. Mr. Green
На мен пък ми е неприятно да оставям бакшиш на таксиметрови шофьори.

# 101
Аз много искам да разбера защо изпитвате срам да си приберете остатъка от ВАШИТЕ пари? Това криворазбрано подаряване на пари за няма какво насреща, не мога да го асимилирам, честно!
Да, и аз това се чудя. Имам и познати студенти, които ги е срам да си поискат студентската отстъпка в музей или кино, за да не реши някой, че са за 1-2 лева...  Rolling Eyes

# 102
  • София/Горна Оряховица
Наум пресмятам колко ще ми излезнат нещата - примерно, прасковите са около 2лв, сиренето ми е 2,50, киселото мляко левче и добивам представа колко горе-долу трябва да платя накрая. По-дребни покупки ги плащам в брой, но по-големи винаги с карта.

В магазина до вкъщи, където понякоа ходя дори 2-3 пъти на ден, ме познават и за 1 стотинка не ми правят проблем. На другия ден ще им я дам. Но и рядко ми надвишават 5лв покупките.

Но гледам да броя - понякога просто ги гледам в ръцете какво заграбват. Почти никога не съм имала проблем. Освен че редовно не сгряват какво имам предвид като кажа, че имам 60 стотинки, ако сметката ми е 7,59 и съм им дала 10лв  Laughing .

# 103
  • София
Аз съм изключително (даже не намирам думата) ............ потребител.

1. Никога не помня цената на стоките. Когато пазарувам в хипермаркет, не помня кое колко струва и следователно нямам представа на касата, дали напр. шоколадът е 1,50лв. или е 2,50лв. т.е. плащам крайната сума, която виждам на дисплея.  Blush ;
2. Рядко си проверявам бележките след покупка;
3. От рестото броя банкнотите, но не и стотинките.

Хващала съм само 2-3 пъти, че обявената цена е една, а маркираната друга и то на артикул, който купувам всеки път и знам цената му.  Blush

Като ви чета сега, ще започна да си проверявам бележките и рестото по-редовно.

# 104
  • Prague Czech Republic
Всеки път си проверявам касовите бележки!

Общи условия

Активация на акаунт