Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 2

  • 110 611
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 7 779
по мое виждане месото не би трябвало да разбере в какъв съд отлежава  Laughing
до сега при мен то отлежава отделно от шунковара - в паница/купа

# 61
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
В шунковара е под натиск и няма голям достъп на кислород. Други предимства не виждам, но пък за каузата - може да се направи изключение и да отлежат в друг съд  Peace

# 62
  • София
  • Мнения: 8 504
В шунковара е под натиск и няма голям достъп на кислород. Други предимства не виждам, но пък за каузата - може да се направи изключение и да отлежат в друг съд  Peace

И според вас това не е от значение? Натиска и липсата на кислород.

А някой чете ли руския форум. Там масово обработват шунката в шунковара, като го поставят във фурна с вентилатор (духовка), халогенна фурна (аерогрил), дълбок тиган (скороварка), даже и в мултикукър.
В скоби съм ви дал руските наименования.

# 63
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
За мен има значение, но не мисля, че би било фатално  Peace

# 64
  • София
  • Мнения: 8 504
Ей егоисти, изпокрихте се да си ядете сами шунката и никакви ви няма.  newsm62

# 65
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Ааааа, не Simple Smile Аз съм след едни операции и близо месец се въздържам Simple Smile Иначе преди това не спирах производство Simple Smile И най-много ме радваше, че всеки път нещо променям и става различно Simple Smile

Ама спрях да правя малките шунки, защото тук дам, там дам ... и не остане ...... А още като я извадя - 1/3 се изяжда веднага ....

Хайде давай първи опит Simple Smile

# 66
  • Мнения: 2 152
Ами да,дядо Хаджия, само дрънкаш- покажи н3що

# 67
  • София
  • Мнения: 8 504
Хубавите работи стават бавно.

Днес ми пристигна разгеле термометъра и вече почвам сухите тренировки.

Изчетох и повечето руски форуми, където също има доста подробности и вече ще се насочвам съм първите опити.

Батето видя ли ми и второто писмо ?


Върнах се да допълня нещо, което дискутирахме скоро. В един от руските форуми попитах един техен технолог за съхранение на готовите продукти. В общи линии, той ми отговори следното:

„ ... Може да съхранявате във фризер. Ако опаковката е под вакуум - то срока на съхранение може да се увеличи още с 30 - 40 %. Сложно е да кажа конкретни срокове, но ние например сме съхранявали до шест месеца при минус 18 градуса целзии. Мисля че този срок може просто да е ориентировъчен. Има и един нюанс. При варените колбаси при размразяването се губи влагата, защото водата в колбасите се е превърнала в ледени кристали и при разрез има вероятност да се появят малко влажни пори, които не променят вкуса... Въпроса ви е зададен общо и не мога да ви отговоря нищо конкретно ...”

Другите бележки, които съм преписал там относно предварителното зреене, температурите на варене и други в общи линии са обсъждани и тук.

Сега са ви попитам опаковане със свежо фолио, доближава ли се до вакуумната.

Последна редакция: вт, 07 юли 2015, 21:51 от дядо хаджия

# 68
  • Мнения: 2 152
да видях ти и второто писмо
поръчал съм проверката
няма мисъл това, което правим ро 0,5 кг да го съхраняваме във фризер за 6 мес.
Тио си е вкусно за няклко дни - иначе няма смисъл да го правил през няколко дни
Мен не ме мързи и като еза вкуснотия, мога да я правя през ден ....

# 69
  • София
  • Мнения: 8 504
да видях ти и второто писмо
поръчал съм проверката
няма мисъл това, което правим ро 0,5 кг да го съхраняваме във фризер за 6 мес.
Тио си е вкусно за няклко дни - иначе няма смисъл да го правил през няколко дни
Мен не ме мързи и като еза вкуснотия, мога да я правя през ден ....


Аз обясних защо търся съхранение за по-дълъг период. Освен това ти си видял моята машинка и тя е за 3 кг.

# 70
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Какви мислиш да са трите варианта, които ще подготвяш?

# 71
  • София
  • Мнения: 8 504
Какви мислиш да са трите варианта, които ще подготвяш?

Какви три варианта?

# 72
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 684
Ами по-назад писа, че за повод ще имаш нужда да приготвиш 3 варианта - един след друг, които трябва да съхраниш до повода Wink

# 73
  • Мнения: 2 152
и аз така схванах - пък и няма лошо да подхвърлиш някоя идея  Joy

# 74
  • София
  • Мнения: 8 504
Ами по-назад писа, че за повод ще имаш нужда да приготвиш 3 варианта - един след друг, които трябва да съхраниш до повода Wink

Ааааа това беше пример, защо ми трябва съхранение. Иначе съм си избрал много варианти. Първия ще е класически за да видя как работи уреда, задължително ще направя един телешки салам, който ще е импровизация по променена рецепта за леберкез и искам да видя дали мога да направя и пастет.

Общи условия

Активация на акаунт