Нов данък за бебешки стоки

• 4 714
  • 60
  •   1
Отговори
# 15
Напълно съгласна съм с Жени.
И нека не се лъжем, вече почти никой не ражда рано, освен определено малцинство, което ще продължи да ражда рано, независимо от данъците. А като си млад, ще го отгледаш това дете по-лесно - в някои дребни неща няма да се задълбочаваш, ще имаш подкрепа на по-млади родители. Аз съм дете на късен брак, знам и на това слабите места. Но повечето, които тук прокламират късното раждане, не знаят какво е на 35 да ходиш бременна като придружител по болници с баща си, който е на почти 80.
Светът се пука по шевовете, но не и България. После що толкоз народ реве, че българите изчезвали, че няма пари за пенсии и пр.
Дали трябва ДДС да се намали за бебешките стоки, не знам. По-скоро не. Но пък е факт, че когато направиха майчинството първата година да е процент от осигурителния доход, много хора се решиха най-после да родят дете.
П.П. Дороти, поправи заглавието на темата. Подвеждащо е. Като го прочетох, реших, че ще има допълнителен данък на бебешките стоки, още по-висок.

Последна редакция: ср, 08 юли 2015, 13:39 от Румцайс

# 16
Шампоанчета за бебета има по левче, има и по 40 лева. МОга да давам примери с всички бебешки стоки. Ама учебника по английски е 40 кинта и няма как да се замени с нещо по-евтино. Памперсите и пюретата са само трейлъра на филма, така да се каже.

# 17
Ама учебникът е 40 лв. за 1 г., а за едно бебе, което е на АМ трябва нова кутия през 3 дни.
На мен ми излиза по-евтино сега, отколкото като бебе.

# 18
Но повечето, които тук прокламират късното раждане...

Къде, в тази тема ли?
Цитирай, моля.

# 19
Как` Сийка, съвсем принципно го е написала Румцайс.
Дайте да не си бием цитати по челата.

Разумното възпроизвеждане предполага планиране, а планирането предполага също намеса от държавата и/или НПО в посока просвета.
25 години се правим, че демографския проблем не ни засяга. Е, сега ще ни настигне. Може и да ни обърне колата.

# 20
Проблема е погрешно да се нарича демографски. На държавата деца не и трябват.  Peace

# 21
Напротив, проблема си е демографски.
Имаме демографски взрив при определена група хора, които предпочитат да останат невежи.
И в същото време демографска криза в частта от обществото, която е работоспособна и платежоспособна.

И да се допълня - държавата трябва спешно да промени демографската си политика. Регулация трябва. Тежка и сурова.

# 22
Как` Сийка, съвсем принципно го е написала Румцайс.
Дайте да не си бием цитати по челата.

Е, колко е принципно да се приписват думи и да се упрекват хора за нещо, което изобщо не са го казвали?
Като ще се упрекваме, поне да знаем за какво. И изобщо по пътя на каква (неведома за мен) логика се стигна до "прокламиране на късното раждане"?  Кой го прави и къде? newsm78

# 23
Щом държиш да направим анализ на написаното от автора, нека бъде така: употребеното "тук" за мен изобщо не значи "тук, в темата", а "тук" в общ смисъл - на това място, в тази държава, в тази общност.

Колко филми изгледахме, книги изчетохме, музика изслушахме за независимата жена на 40 години, която става от бюрото в 9 месец, отива, ражда детето, оставя го на гледачка и се връща в офиса след 15 минути? Това също за мен е "тук". "Тук" по което аз съм се подвела лично.

Беше излишно да се рови. Освен ако нямате някакви лични отношения с Румцайс, които вероятно е по-добре да чистите в ЛС.

# 24
Ох, сега пък и лични отношения с Румцайс ми приписа.  ooooh! Laughing
Спирам, докато не се е стигнало до положението да доказвам, че нямам сестра.
Мнението си по темата съм написала достатъчно ясно. Кой разбрал, разбрал.
Ако не е - проблемът не е мой.

# 25

Правилно - кой разбрал, разбрал. Жива и здрава.

# 26
Странно ми е, че подобна инициатива среща съпротива. Дреме й на Айшето за по-евтините ританки, по-често от веднъж годишно и да иска, не може да ражда. Между другото,  липсата на ДДС за бебешки и детски дрехи е една от основните причини да процъфти бизнеса на превозвачите от UK Wink.

# 27
Колко филми изгледахме, книги изчетохме, музика изслушахме за независимата жена на 40 години, която става от бюрото в 9 месец, отива, ражда детето, оставя го на гледачка и се връща в офиса след 15 минути? Това също за мен е "тук". "Тук" по което аз съм се подвела лично.

Не съм съгласна, всъщност това е било практика през комунизма. Ранното захранване, ранното отбиване и т.н. всичко е било с тази цел - максимално рано да се отдели детето от майката и да се върне на работа.
Ето и за майчинството:
Скрит текст:
60.  (Изм. и доп. - ДВ, бр.  44 от 1984 г.) Работничката или
служителката има право на отпуск поради бременност и раждане при първо дете в
размер на 120 календарни дни, при второ - 150 календарни дни, при трето - 180
календарни дни и при четвърто и всяко следващо - по 120 календарни дни, от
които 45 дни преди раждането.

А че има кампании да се борят с предразсъдъците към раждащите на 40, не знаех, но ги подкрепям. Никой не казва - раждайте на 40. А "не съдете прибързано".

# 28
Никой не казва - раждайте на 40.

Никой не го казва никъде и аз също не го казвам. Казвам да се мисли с време.

Писах по-горе - говоря от моя опит. Този, който вие с Как`Сийка нямате.
Подкрепяйте майките, които искат дете на 40 - лошо няма, аз също подкрепям такива. Имам приятелка, която подготвя пореден опит на 43 години. Сестра ми чака първо дете на 36 години. Аз станах майка на толкова също.

Можехме всички обаче да си спестим много (и тревоги и средства), ако бяхме планирали раждане по-рано. И бяхме подкрепени от държавата.
Защо отложих раждане на 26 години? Защото тогава нормативната уредба не беше такава, каквато е сега. Защото финансово семейството ми щеше да колабира.
На 26 години човек е без опит и работи за малко пари. На 36 е друго - човек с изградена кариера, в разцвета на силите си може да си позволи и учебник и адаптирано мляко.
Младите имат нужда от разумна помощ. Основно да изберат разумно и да планират разумно раждането на децата си.
Водещото при един такъв избор не трябва да е тревогата, че нямаш с какво да го нахраниш.

# 29
Жени Калчева, вече те разбрах много добре.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт