Нов данък за бебешки стоки

• 4 715
  • 60
  •   1
Отговори
# 30
  • София
На някои и след 40 им е трудно да погледнат извън частния си случай.
Отглеждането на едно дете е много повече от пюре, памперс и количка и продължава дълго след тази възраст.

# 31
На някои и след 40 им е трудно да погледнат извън частния си случай.
Отглеждането на едно дете е много повече от пюре, памперс и количка и продължава дълго след тази възраст.

Именно. Аз за това казах, че памперсите са само рекламата на филма, който предстои.  Peace

# 32
Водещото при един такъв избор не трябва да е тревогата, че нямаш с какво да го нахраниш.

Така е. Но не виждам в реалността подобна зависимост. С малки изключения колкото повече изкарват, толкова повече се колебаят за деца. Не само у нас, по принцип.

# 33
Напротив, проблема си е демографски.
Имаме демографски взрив при определена група хора, които предпочитат да останат невежи.
И в същото време демографска криза в частта от обществото, която е работоспособна и платежоспособна.

И да се допълня - държавата трябва спешно да промени демографската си политика. Регулация трябва. Тежка и сурова.
Проблемът с раждаемостта при ромите е градски легенди.
Ако се огледаш, ще видиш, че всъщност малките ромчета изобщо не са толкова много. Просто на някои места българите са останали по-малко и всеки с по-тъмна кожа ти боде очите.
Ако ще си говорим на конспиративни теми, за мен "демографски проблем" е демагогски израз, целящ нов бейбибум, защото старото бейбибум поколение рязко е прозряло, че няма кой да му изработи пенсията.
Тъпо е да обвиняваш един етнос, че има много деца (което не е и вярно), само защото ти нямаш желание дори за едно. И аз нямам достатъчно пари за едно дете, но не казвам "циганите са виновни за това" - защото те просто не са.

# 34
Mrs Jan, не става ли въпрос за подпомагане на млади двойки да се сдобият с дете?
Скрит текст:
И когато частният случай е с негативен опит, мисля е редно да се сподели. Този "частен случай" засяга много двойки в страната. По неофицални данни 270 000. Липсва статистика за възрастовият диапазон на двойките, но предварително мога да заложа какъв ще се окаже той.

Не се сърди, човече, аз писах аз защо не съм забременяла на 26, моята реалност си беше точно такава. И ми се иска да не е така при други.

Многоточие, нито един етнос не ни е виновен за отлагането на раждането. И наистина е тъпо да мислиш/пишеш друго.

Викате нямат нужда от помощ. Няма нужда и от деца.
Сигурно сте прави.

# 35
Като не е виновен друг етнос, недей да раздухваш тяхната раждаемост като световен проблем.
Не виждам нищо чааааак толкова скъпо в бебешките стоки. Да, спирам се пред бебешките щандове - все пак съм жена, макар да нямам намерение скоро да раждам.
Ок, днес ще ти намалят ДДСто на бебешките неща, защото точно ти си намерила баш преди месец да родиш. А след 2 години, когато ти вече няма да ползваш бебешки неща, за кое друго ще ревнеш да му падне ДДСто?
Тъпо е и популистко. И, между другото, неприложимо в пазарна икономика Wink

# 36
  • София
Mrs Jan, не става ли въпрос за подпомагане на млади двойки да се сдобият с дете?

Викате нямат нужда от помощ. Няма нужда и от деца.

Жени Калчева, никой не е казал, че няма нужда от деца и от помощ в отглеждането им. Не извъртай думите. Но намаляването на данъка на детските колички и памперсите няма да доведе до нищо освен някой популистки да се покаже по телевизията и да обясни колко много са направили за децата, когато в случая ползата от такава мярка ще бъде само за вносителите. Реална помощ ще има ако се намалят данъците на лекарства, учебници, хранителни стоки от първа необходимост.
И моя частен случай е различен от твоя, затова аз не обобщавам.

# 37
Многоточие, като чета чак ми идва да се върна и да прочета къде съм писала за световния проблем. Щом вярваш, че написаното от мен са гредски легенди - избора си е твой.
Ако черпиш данни от НСИ ще си помислиш точно така. При последното преброяване като роми са се идентифицирали приблизително 350 000 души. Всеки има право да се самоопредели и го прави. Раелността не мисля, че е тази.
На мен тази общност с нищо не ми пречи. Живея съвсем близо до роми, съседи са ми. Притеснява ме невежеството, не принадлежността.
По-горе писах за общности, избрали да са невежи, а не за роми. Моля, четете правилно.

И за да съм по-ясна ще напиша и за какви мерки споменах - в тези общности ранното раждане на деца е голям проблем. Не веднъж е нищена темата тук. Пошумя се около два-три случая в Сливенско и толкова беше. Наказателния кодекс просто не се прилага.
Ето това имах пред вид. Избрала си да видиш в думите ми нещо, което в моята глава просто го няма.

Mrs Jan, ще се радвам да се промени ставката и за книгите, освен на изброените стоки. Но трябва ли да отрежем идеята само защото за едно се предлага намаляване на ставката, а за друго не?

Последна редакция: ср, 08 юли 2015, 22:02 от Жени Калчева

# 38
Не се сърди, човече, аз писах аз защо не съм забременяла на 26, моята реалност си беше точно такава. И ми се иска да не е така при други...

Ти не си всички. Нямам такива наблюдения. Въобще парите, работата и т.н. са последното, което ги вълнува. Хората с повече възможности имат най-малко деца (има и хубави изключения, за щастие). Твоята реалност е едно, но общата картинка - съвсем друго.
Германия има много облекчения и програми за повишаване на раждаемостта, а са сред страните с ниска такава. Е, имат си нормални условия и заплати, но резултат няма. Раждаемостта е висока в други страни - с нисък стандарт. Изводите си ги направи сама  Peace

# 39
  • София
Тъпо е и популистко. И, между другото, неприложимо в пазарна икономика Wink

Британската икономика пазарна ли е? Интересно, как го прилагат там?
Ето официален списък на стоки и услуги, освободени от ДДС, неподлежащи на облагане с ДДС или частично обложени с ДДС в Англия- https://www.gov.uk/rates-of-vat-on-different-goods-and-services
Сред тях са бебешки и детски стоки, книги, лекарства, благотворителност, учебна дейност, учебници, учебни материали и помагала, стоки, предназначени за възрастни и болни и още много други области и дейности.

# 40

Не се заяждам, питам. Твоите наблюдения очевидно тежат повече от моите. Защо?

# 41
Обектът на преференции (намалена данъчна ставка) няма никакво значение - дали ще са бебешки стоки, печатни произведения, лекарства, или каквото и да е друго, въпросът е принципен. Преференциални ставки могат да се въвеждат тогава, когато има работещи регулация, контрол и съдебна система за наказание на нарушителите. Страна, в която злоупотребите с акцизи и ДДС са почти в размера на събираемите такива, просто не може да си позволи никакви облекчения. Защото в момента, в който си ги позволи, ще се появят "детски" дрешки в размер EU 44, "детски" обувчици 39 номер, "детски" кожени чантички, ляти джантички за "детски" автомобилчета, защо не и "детски" вибраторчета  Outta Joint

И още нещо.
Една лятна количка тип "чадър", като тази, с която аз съм возила сина си, към момента струва 139 лв с ДДС. Ако ДДС не е 20%, а 10% (примерно), същата количка ще струва 128 лв.
В същото време, количка от висок клас струва 987 лв с ДДС. При намалено ДДС цената ще е 904 лв.
Родителите с ниски доходи реално ще имат достъп до същия клас стоки, до който имат и сега.

Една такава мярка няма да подобри качеството на живот - нито на децата, нито на родителите. Само на спекулантите. А когато една мярка няма за цел трайна и качествена промяна, тя не е нищо друго освен евтин популизъм и заигравка с обществените нагласи.

# 42
Във Великобритания например ясно е регулирано какво е детска стока - до кой размер и кои продукти, явно има начин, а и ако изобщо се готви подобна инициатива, е логично да се взаимства опит. Всъщност количките, мисля изобщо не влизат, защото нулевата ставката в UK е за дрехи и обувки. Разни кошове и столчета за коли (както и каски за мотори) също са с намалена ставка, но не нулева.
Така или иначе дори да намалят ДДС-то на детските стоки, пак няма да стигнем английските цени, достъпни за 2-3 лв/кг Wink.

# 43
  • София
Напълно съм съгласна с Как` Сийка и BirdsFlu.

# 44
Напълно съм съгласна с Как` Сийка и BirdsFlu.
И аз. Полза от такова намаление няма да има за нас.

Общи условия

Активация на акаунт