Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 38

• 81 083
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
Защо,  какво трябваше да прочета точно

# 556
Защо,  какво трябваше да прочета точно
Ами обясних с колко Селен се почва и какво се приема за да се случи обрат в образуването на съединителна тъкан... Grinning

# 557
Това ясно
 А как се комбинират с йод например,  ей това е интересно
Даже е писано тук преди време,  но е добре да си припомняме от време на време

# 558
Това ясно
Ще обясня по-късно, защото сега имам важна работа около час време...извини ме...

# 559
Това ясно
Йодът се използва при лечението на хипертиреоидизъм и тиреоиден карцином (като радиойод). Добавките с келп (kelp, кафяви водорасли) съдържат най-малко 150-250 mcg йод на капсула, при препоръчителна дневна доза за възрастни 150 mcg.
При еутиреоидни пациенти, особено с хроничен тиреоидит, употребата на келп може да доведе до значимо повишаване на нивата на TSH.

Няма клинични данни, подкрепящи допълнителния прием на йод, освен ако не е доказан йоден дефицит. Нещо повече, наблюдавани са странични метаболитни ефекти при пациенти с тиреоидит на Хашимото, при които е настъпил тежък ХТ, определен като „йоден микседем”.

Въпреки че при бременните жени може да се наблюдава недостиг на йод и да е необходим допълнителен прием за достигане на нива от 200-300 mcg/ден, набавянето му чрез келп или други продукти на основата на водорасли не се препоръчва поради вариабилността на йодното съдържание.

# 560
Момичета здравейте,
сега потърсих тема в бгмама и открих вас.
Ще ви разкажа за себе си малко .На 29 години съм февруари месец 2015 г.ми откриха това автоимунно заболяване.Имам две деца едното на 10 години другото на 1 година и 2 месеца
Всичко започна така винаги съм имала жестоко обилен цикъл,след раждането на малката 3 месеца вярвайте ми съм ползвала нейните памперси и всички доктори казваха а то нормално изчистваш се!
Имах постоянно виене на свят,жестоки бодежи в гърдите сърцето ми биеше като лудо,все нещо ме стягаше в гушата ,много нервна,излязоха ми топчета само на напипване около триъгълника ,аз си мислех че докторите са забравили да махнат някой конец след раждането ,слагах си ихтиол за циреи абе кой каквото кажете аз правех но не се махаше.След което края на януари месец ми излязоха жълти петна на клепачите всеки ме питаше абе сенки ли си си слагала , и аз тогава отидох на кожен ,докторката ме попита изследвала ли си хормона TSH  казах никога ,попита ме деца имаш ли казах 2 .Направихме изследването и се оказа висок хормон 5.20 това на очите ми беше ксантелазма гориха ми го с киселина 3 процедури и сега ще се наложи още една за да изчезне напълно .Кожната ме изпрати на ендокринолог и след опипване на гушата доки каза Ооооо това нещо не е от сега това са много години ,направи ми видеозон и се видя много голям тероид хашимото с възел от дясната страна .Попита ме трудно ли съм забременяла казах не нито с единия нито с другия ,стрес дали съм преживявала в личен план.Казах да преди 5 години бащата на сина ми се самоуби /скочи от мост/ и тя каза ясно всичко се е получило от това голям шок и никой не ти е обърнал внимание и така .
Общо взето това е за мен сега пия 75мг еутирокс вече ТСХ е  3,20 .

# 561
***sunshine***, важното е, че са го открили и са взети мерки. Сега как се чувстваш?

# 562
***sunshine***, важното е, че са го открили и са взети мерки. Сега как се чувстваш?

Ами как се чувствам все съм нервна аз и получавам леки пристъпи на това стягане в гушата .Но вс друго е добре

# 563
Правя опити да се храня безглутеново, но постоянно ми изникват въпроси в тази връзка. Например хапвате ли картофи? Как замествате сладкото? Мед консумирате ли? Лимеца, при положение, че е разновидност на пшеницата, разрешена ли е? Въобще има ли сайт или нещо подобно, с което е възможно да се консултирам за различните храни?

# 564
Първо трябва да си изясниш какво значи без глутен, той се намира основно в белите брашна и всичко приготвено от тях (тесто и тестени изделия, вафли, бисквити, овесени ядки и др.). Може да си купиш брашно от ориз, лимец или спелта и да си правиш хляб или питки някакви, палачинки също.
В картофите и меда няма глутен, но аз лично избягвам въглехидратите. Виж рецептите за вегански сладки, ако много ти  се хапва сладичко. От както приемам селен и магнезий нямам желание за купешко сладко. Направи си вегански течен шоколад по рецепти от интернет примерно.

# 565
Следи сайтовете на хората с целиакия и ще разбереш всичко за глутена
Ако искаш без въглехидрати,  хвърли око на ВМ-НВХ,  дюкан  или палео диетите за идеи и ги напасни както ти е удобно.  При всички положения повечето купени храни отпадат,  трябва готвене и яко четене на етикети

# 566
Купих си магнезий и спрях хрома. Чувствам се значително по- добре. Взимам по 1 таблетка по 100 мг сутрин и вечер, както и селен.
Повтарям си предложението- ако на някой му трябва хром, да драсне ЛС.
Хубав ден!

# 567
Първо трябва да си изясниш какво значи без глутен, той се намира основно в белите брашна и всичко приготвено от тях (тесто и тестени изделия, вафли, бисквити, овесени ядки и др.). Може да си купиш брашно от ориз, лимец или спелта и да си правиш хляб или питки някакви, палачинки също.
В картофите и меда няма глутен, но аз лично избягвам въглехидратите. Виж рецептите за вегански сладки, ако много ти  се хапва сладичко. От както приемам селен и магнезий нямам желание за купешко сладко. Направи си вегански течен шоколад по рецепти от интернет примерно.

Лимеца съдържа глутен!!!

# 568
Правя опити да се храня безглутеново, но постоянно ми изникват въпроси в тази връзка. Например хапвате ли картофи? Как замествате сладкото? Мед консумирате ли? Лимеца, при положение, че е разновидност на пшеницата, разрешена ли е? Въобще има ли сайт или нещо подобно, с което е възможно да се консултирам за различните храни?

Аз се храня безглутеново. Картофи можеш да ядеш спокойно. Сладко не ям - замествам с мед, плодове, има и едни блокчета в биомагазините - пресовани изсушени плодове и сурови ядки -сладки са и са приятни за ядене.  Лимеца съдържа глутен затова се изключва. Както по - долу е казано, виж в сайтовете за цьолиакия, там има подробна информация за храните, а също и разнообразни рецепти.

Последна редакция: нд, 23 авг 2015, 23:42 от Delena XS

# 569
Обсъждаха в разни лекции споделени на клипчета, в прословутите предавания на кака Гала от разни доктори, колко  ниска била хромозомата на глутена в лимеца и не на едно място се спомена, как лимецът в България не съдържал глутен. Говоря наизуст, от гледано и четено по спомен. Колко е вярно - не знам. Чела съм, че съдържа глутен, че хромозомата е по-ниска (или нещо такова) и че добре се понася от болни с автоимунни заболявания и непоносимост към глутен.

На мен ми понася много добре хлябът който си правя. Взимам си зърно, смилам си го и си пека хляб. В купешките хлябове има менделеевата таблица. Съвсем наскоро купих пак лимецов хляб, забравих фирмата, но имаше какво ли не в него. Взех го от любопитство да видя как е на вкус. Естествено, нищо общо с този който правя. Нито на вид, нито като консистенция, цвят и вкус.

Общи условия

Активация на акаунт