Алкохолизъм и семейство.....???

• 23 986
  • 161
  •   1
Отговори
# 90
Не мога да се съглася алкохолиците да се изкарват жертви. Жертви са семействата им, които ги търпят и съсипват и собствения си живот, а най - големи жертви са децата им

Алкохолизмът е болест. 

Това е ясно. Но какво да правят близките на тези болни хора. За мен също са жертви.
Не мисля, че трябва да съжалявам и съчувствам на един алкохолик нехаещ какво причинява на семейството.

# 91
Не мога да се съглася алкохолиците да се изкарват жертви. Жертви са семействата им, които ги търпят и съсипват и собствения си живот, а най - големи жертви са децата им

Алкохолизмът е болест. 

Която обаче сам си си избрал.

# 92

Алкохолизмът е болест. 

Не е така точно. Може да се отключи рязко.

# 93
Алкохолизмът е зависимост (като другите наркотици, хазарта и т.н.) аз лично не мога да го сравнявам с други здравословни състояния, за който болния няма вина и способност да се справи.
Не казвам, че алкохолика иска да е такъв, но мисля, че не си заслужава близките му да жертват своя живот и здраве в опити да му помогнат да се излекува от нещо, от което той сам не иска. Просто го смятам за изгубена кауза и затова мисля, че човек трябва да спасява себе си и децата си.

# 94
Никой не би си избрал да бъде нито болен нито зависим.Мъжът ми ми е разказвал , че когато е дошъл в чужбина преди много години му е било много трудно ,сам ,без приятели и семейство само с лицемери около него.Затворил се е в себе си и почнал да гледа много филми предимно с алкохол.Хора пиещи по чашка всяка вечер след 7ългия.работен ден , та така и той .Къде на майтап ,къде на истина и ето ни днес тук и сега с този проблем.

# 95
Едни пият от мъка, други от радост, трети - от сутринта.
Всички имат оправдание и повод.

# 96
Понякога и от оправдание няма нужда Simple Smile Бела, пожалавам ти успех и дано се преборите с този проблем Hug

# 97
Благодаря ви че ми обърнахте внимание и си писахте с мен.Пред никого не говоря за проблемите ни и всички ни мислят за чудесно семейство и че всичко е ок.За първи път открито говоря за проблема и определено се чувствам малко по спокойна.

# 98
  • Canada - Montreal
Dimana_84, би ли споделила как се справихте с болестта.Ще е полезно за хората, които все още се борят с това.Предварително благодаря  bouquet

# 99
Но днес след като не отиде при специалистта с когото имаше среща останах малко разочарована , но не казах нищо (не съм от хората които решават проблемите със скандали ) след това дойде в кухнята и изсипа всичкия алкохол който имахме в мивката .Не знам ,но се надявам да започва да се събужда от целия този кошмар.

Искрено се надявам да е така. Казваш, че ходи на работа, значи успява все пак да се въздържа от пиене и да си изпълнява задълженията. Дано да осъзнае какво  причинява на вас и на себе си, и да се пребори.

# 100
  • ЯМБОЛ
               В чужбина,малко дете,предполагам,че не работиш...А той понякога не отива на работа след запой.А ако го уволнят?!Казваш,че го обичаш много,а себе си и детето не обичаш ли повече все пак?!Такива нямат оправяне,те си търсят оправдание,че пият и поводи да си пият редовно.Все са недоразбрани,недооценени,жертви на някого и завистници/как другите са все по-добре/.С времето става все по-зле,натрупва се повече злоба и най-близкият обикновено  е най-виновния.

# 101

Както и анорексията, примерно.
Ако се разболее от нея ще го зарежеш ли или ще се опиташ да му помогнеш?
Това, ако и човекът има желание де, ако въпреки всички усилия отказва консултация със специалист, няма много възможности, защото и за децата трябва да се мисли.

# 102
Права си до някъде ,но той го осъзнава и точно затова вярвам че ще се стегне и ще си оправи.Аз досега не работех ,но вече търся работа.Той работи дълги години на това място и стресът точно там го побърквам. Дала съм последен шанс за нас и а ако нещата не тръгнат към Добро ние все повече се учужсаваме и това значи че раздялата ще почукат сама на вратата ,независимо ние какво искаме.Аз от съм  тези жени ,които имат много търпение но най-важното за мен е живота и той се живее тук и сега .Не го насилвам, не вдигам скандали ,просто понякога говоря с него в подходящия момент. Аз вярвам ,че всяка болест на човека е в главата и само той може да се излекува .Насила хубост Не става. Никой в този живот не ни е длъжен за нищо .Или правим нещата сами или ако ще пилеем живота си ,то нямаме право да пилеем чуждите животи .Моля се да се оправи ,ще видим.

# 103
Под осъзнава имам предвид да приеме помощта на лекар.
Иначе на думи какво казва няма значение, докато не видиш действия, значи не се е осъзнал.
Хората с такъв тип пристрастявания не виждат смислено съществуване след спирането. Когато бях пушач не можех да си представя, че има живот след това (сега знам, че има, при това много по-хубав). Предполагам и хората с пристрастяване към алкохола усещат нещо подобно по отношение на психологическото пристрастяване. Лошото е, че физическото е по-голямо при алкохола. Затова е нужна помощ от психолог, който да го преведе през отказването и физическите неразположения.

# 104
Mimolin,  в нашия случай трябваше да минем през психиатър, детоксикация и във Варна т.е. в к.к. "Св. Св. Константин и Елена" сформираха група за борба с алкохолизма. Беше много трудно, но успешно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт