Алкохолизъм и семейство.....???

• 24 030
  • 161
  •   1
Отговори
# 120

Както и анорексията, примерно.
Ако се разболее от нея ще го зарежеш ли или ще се опиташ да му помогнеш?

Е не, моля ви не ги сравнявайте тия неща  Laughing

Анорексик няма как да те пребие, па после да те изнасили. Примерно.
Или пък човек зависим от цигари. И зависимостта към тютюн и алкохол пак не може да са срявнява. Аз като пуша не буйствам.  Mr. Green
Дори и един алкохолик да не посяга на близките, пак е грозна гледка.

Една семейна позната от родния ми град беше със съпруг алкохолик, който всеки път като се напиеше я биеше, а за десерт изнасилване. Ежедневие почти беше. Като отрасна дъщерята почна и нея по същия начин. Познатата ми вече беше готова да сложи край на живота си. Тогава този хубостник го убиха в пиянска свада и тези нанесли побоя платиха много. Хем се отърва моята позната, хем с пари се оказа и си оправи живота.

# 121

Не може да обвиняваш алкохолика, че е алкохолик.

# 122
  • Най-красивата страна
Аз не бих създала семейство с мъж ,който прекалява с алкохола и не бих искала децата ми да имат баща алкохолик.

# 123

Както казват в американските филми - Just watch me!

Не мога да го обвинявам за гените му, но със сигурност го обвинявам, че не признава проблема си и не се бори. И въобще, как някой може да се докара до положение на пристрастяване към каквото и да е! Ами като знае, че му е слаб ангелът, защо дърпа дявола за опашката? Защо си позволява "невинно" да обръща по 1-2 чашки всеки ден? Изобщо какво е това всекидневно пиене, което се приема толкова толерантно, че и с възхита?

# 124

#Crazy
И защо да не мога? Мога и съм го правила. С перце ли се галят алкохолиците?

# 125
Не е нужно да ги галите с перце.
Просто им се предлага адекватна професионална помощ.
Пък ако не стане, ок. Но от агресия с/у тях и викане няма да помогнат, ако това е подходът, по-добре направо си съберете багажа.

# 126
Помощ се предлага на човек, който я иска. Нали знаете, че ако не си помогнеш сам...

И да по - добре е човек направо да си събере багажа преди да си е съсипал здравето, нервите и психиката на децата си.
Но човек, който не е живял или не е имал достатъчно близък контакт с алкохолик явно не може да го разбере.

# 127
100 пъти написах, че ако не хване подадената ръка - естествената развръзка е раздяла.
Просто казвам, че ако този човек ни е скъп първо трябва да подадем ръка. Не с викане и не с наши средства, а да се консултираме със специалист какви са стъпките.

Познавам и хора с диабет, които не желаят да спазват предписаното, въпреки че са наясно, че това ги води към гроба. Част от тях вече са там. Не можеш да накараш насила човек да се лекува. Но може да опиташ. Ако не става - да, няма 2 мнения, при болестите, които засягат и живота на партньора и децата се налага раздяла.

# 128
Пък ако не стане, ок. Но от агресия с/у тях и викане няма да помогнат, ако това е подходът, по-добре направо си съберете багажа.

Помага агресията, помага. Особено ако трябва да се спасиш. Като бях дете моя баща пиян като ми налиташе като му пляскам по един шамар или като го ритна , пада на земята, а аз за нула време изфирясвам навън.  Mr. Green Е, добре че имаше забавени реакции. Не всички са такива. Но пък и аз бързо бягах. Кофтито е, че не винаги успявах да избягам.
Каквато и помощ да предложиш на един алкохолик, ако той самият не иска - няма шанс.

# 129
Не говоря за самозащита.
А за разговор с него момент, в който е трезвен. Ако близките са изчакали да се стигне до момент, в който такъв вече липсва - тогава не знам.

# 130
Не се сърди, човече, той като е трезвен е различен човек. Тогава може даже да потвърди, че осъзнава проблема, ама...докато надигне чашката пак.
Честно казано съмнявам се някой да си тръгва при първия пиянски запой на мъжа си или пък когато забележи, че положението излиза извън контрол да не се опита да говори с него. В повечето случаи близките искат да помогнат, но не е възможно и им остава единствено да се спасяват  Confused

# 131
Ами когато става за разговор - идете заедно при човек, който може да му помогне, то е ясно, че тогава е различен човек, но не съм съвсем сигурна, че вие можете да помогнете, т.е. съвсем естествено е в следващия момент да вдигне чашата.

# 132

Помага агресията, помага. Особено ако трябва да се спасиш. Като бях дете моя баща пиян като ми налиташе като му пляскам по един шамар или като го ритна , пада на земята, а аз за нула време изфирясвам навън.  Mr. Green Е, добре че имаше забавени реакции. Не всички са такива. Но пък и аз бързо бягах. Кофтито е, че не винаги успявах да избягам.
Каквато и помощ да предложиш на един алкохолик, ако той самият не иска - няма шанс.

И ти не си преживяла малко... Много ти се възхищавам, да знаеш.

# 133

И ти не си преживяла малко... Много ти се възхищавам, да знаеш.

Благодаря, но това не е за възхищение.
Е, може би фактът, че успявах да се защитавам и то като се има напредвид, че съм била дете. То нямаше и кой друг да ме защити. Нападанието е най-добрата защита. Лошото е, че е много деца, които са били в подобна на моята ситуация не могат да се защитят.

# 134
Лошото при зависимостите е, че голяма част от хората не осъзнават, че имат нужда от помощ. Там е и големият проблем. Ако човек осъзнае, че има нужда от помощ ще я потърси. Тук е ролята на семейството, по някакъв начин да отворят очите на зависимия.

Общи условия

Активация на акаунт