НВ-ВМХ, част 93 - за здравословното хранене

• 43 102
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Жижи, благодаря ти за включването  Hug
Да, със сигурност откакто започнах да ограничавам солта, започнах и да задържам от нея, факт.
Причините за задържането на вода съм си ги установила, това са сол и захар. Но проблема е с източването, това ме интересува най-вече. Източването й е цяла епопея, почти невъзможно  ooooh! Съответно има и "натрупване" с времето, малко по малко и стават много кг. натрупана и неизхвърлена вода  ooooh! А все пак не може никога да не хапнеш нещо по-солено или сладко.
Единствените неща, които при мен помагат източването на водата, това е глад или няколко дневно кетогенно хранене. Затова се интересувах, какво би следвало да се случва в организма ми, че да не пуска водата. Никак не е приятно да се храниш като хората, и въпреки това да стоиш с 3-4 кг вода по себе си, която изглежда като мазнина.  Tired
Мер, ще си купя върбовка  Mr. Green  Hug
Понякога пия и глухарче. Джоджен и магданоз не ми действат  Tired

Да, аз също не съм съгласна да живееш на 1200 - 1300 кал. Това е крайно погрешно според мен, с дългосрочни последствия.

# 646
  • Berlin
Благодаря, Cioccolata. Toва беше от Метро, нали? Там още ли трябват някакви карти за пазаруване?

Милко Георгиев съм го гледала 1-2 пъти при Гала, ама не се учудвам защо не го канят вече. Дума не им даваше да издумат за нещо, с което не е съгласен, те също не го оставяха да се изкаже. Той искаше много да каже, но не успяваше и общо взето непряко им казваше колко са глупави и тъпи и така.

# 647
Аз го купувам от Метро и наистина трябва карта - ако имаш някой приятел с фирма, може на негово име. Но това масло го има и в някои магазини на Била, а явно и на други места.

# 648
Благодаря, Cioccolata. Toва беше от Метро, нали? Там още ли трябват някакви карти за пазаруване?

Милко Георгиев съм го гледала 1-2 пъти при Гала, ама не се учудвам защо не го канят вече. Дума не им даваше да издумат за нещо, с което не е съгласен, те също не го оставяха да се изкаже. Той искаше много да каже, но не успяваше и общо взето непряко им казваше колко са глупави и тъпи и така.
Милко просто не може да се изразява и добре да се обосновава. Като се опита да се обоснове и да отговори на зададените въпроси звучи подобно на: Абе, казвам ви така трябва да се храните, това и това да ядете, другото в коша. Или показва някакви книги на учени, които е чел и "там всичко си го пише".
Ако не бях чела темата тук, Милко щях да го помисля за куку  Mr. Green А сега дори ми е симпатичен  Laughing

# 649
Милко се беше подготвил добре в едно предаване на Гала (или може да бяха две предавания) - там му дадоха и да чертае, да показва и си спомням, че изнесе сносна лекция. Но ако ситуацията е диалог в студиото между него и някой диетолог или друг "експерт", тогава Милко е крайно неподходящ събеседник. Но и аз разбирам неговата гледна точка - ако ти твърдиш, че въглехидратите не трябва да са основният източник на енергия, а отсреща ти твърдят обратното, как да се аргументираш? Дори да започнеш да изтъкваш доводи, какъв ще бъде отговорът? Просто ще му кажат, че не е компетентен да се изказва по тези въпроси. Rolling Eyes Ще започнат твърдения, че на мозъка му трябват 130 грама глюкоза на ден или че ако не се яде през 2 часа, кръвната захар пада. ooooh! И любимото ми твърдение: Глюкозата е предпочитаното гориво за всички клетки, как така ще я ограничаваме? Достатъчно е само да се консумират бавни въглехидрати, а не бързи. Rolling Eyes

# 650
Четох някъде обяснения, че при задържане на вода именно повишената консумация на сол помагала
Но беше отдавна и не помня каква беше логиката, запомнила съм само изводите

А Байкова да се види в огледалото преди да ръси "акъл"

# 651
А, между другото се сетих нещо любопитно от Нора Гедгаудас: нейната теза е, че алкохолиците страдат от зависимост към бързия източник на енергия и когато спрат алкохола, обикновено го заменят с въглехидратни храни. Казва, че на срещите на Анонимните алкохолици било пълно с такива боклуци. И всъщност решението на проблема било колкото може по-нисковъглехидратно и високомазнинно хранене, за да успеят да преминат на напълно различен източник на енергия, защото иначе все ще търсят бързия източник и през цялото време ще има опасност да се върнат към алкохола.

# 652
Здравейте, момичета!
Малко ви изпуснах и сега не мога да наваксам да ви изчета, а разискваните теми са много интересни. Simple Smile

Влизам да попитам какво се има предвид под "изследване на инсулин", защото съм объркана. Под "изследване на инсулин" не се ли има предвид глюкоза? Аз исках да си правя изледване за инсулинова резистентност (тест за глюкозна толерантност ако помня добре името). Мисля, че Шоки беше писала, че е добре няколко дни преди теста да се ядът малко повечко въглехидтати, за да е точен. Напоследък така се случи, че хапвах малко по-въглехидратни храни и реших, че сега е момента да го изследвам. Има някъде подробно дискутирано за ИР, но не го намирам. Знам, че е изнервящо да се обясняват едни и същи неща, но моля Ви да го обясните пак!

П.П. Да се отчета. Килограмите вече са -10. И естествено се чувствам много добре.  newsm44

# 653
abcch, когато правиш ОГТТ, най-добре е да се изследва не само глюкозата, а и инсулинът, но мисля, че се плаща допълнително и изрично трябва да уточниш, че искаш. Гледат се стойностите и преди изпиване на глюкозата, и на първия и втория час след това.

# 654
Относно алкохола има теория, че съвременните хора с пристрастеност към сладко са наследници на алкохолици
Т.е наследили са пристрастеността, но към друг обект
Затова лечението е да се замени обекта на тази пристрастеност с нещо здравословно и градивно

# 655
  • SA
Милко в едно предаване си спомням, че беше опонент на проф.Байкова. Диалогът действително се разви така както Шоки е описала - Байкова даже и не го изслуша особено, а го посъветва да не й обяснява на нея биохимия .  hahaha
Но не е изненадващо това. Ричард Бърнстайн не случайно е решил да завърши медицина на стари години. И към него са се отнасяли по подобен начин навремето.  Simple Smile
abcch, инсулин и глюкоза на гладно може да се изследват - така ще се изчисли HOMA-индекса, който дава представа за инсулинова резистентност. А може и обременяване с глюкоза да се проведе, с изследвания на инсулин и глюкоза трикратно.

# 656
Милко е бил опонент и на известен вече нутриционист. Но не е лесно намираемо видеото. Мисля, че беше 2012-та. Интересно е, особено към днешна дата....

# 657
  • От Луната
Това което знам е че за ИР се изследва инсулин и кр. захар на гладно (поне аз това изследвах) има калкулатори в нета за изчисляване на ХОМА-ИР индекс, като нормален е 2 -2,5 . Като допълнение може да се изследва и гликиран хемоглобин, който показва средна стойност на кр. захар за 3м назад.
А за обременяването с глюкоза или ОГТТ тест се прави предимно на бременни, там се изследва кр. захар преди и след така наречения инсулинов шок (~500мл глюкоза на гладно) и се следи за какво време организма ще се справи. Аз не съм го правила, и док не смята че е нужно, защото е излишен шок за организма (никой нормален не би изпил 500мл глюкоза (или цяла торта), т.е. тази ситуация е нереална). Все пак бременните са рискова група и за тях се налага, ако има индикации за проблем.
Това естествено е на база мои изследвания, и не твърдя че е достоверно или правилно поведение в конкретна ситуация. Аз си имам лекуващ лекар и макар да си правя изследвания на своя глава Rolling Eyes , винаги след това ги консултирам с лекар. Моя док ми "предписа" диета и спорт за ИР, но други изписват медикаменти. Ако не се справям с диетата, т.е. няма резултати, ще се наложи да пия медикаменти, но някак не ми се иска, и без това пия една шепа хапове Sad

# 658
ОГТТ е рутинен тест и се прави при определени индикации. Глюкозата която се изпива е най-често 75 г разтворена във вода. За един здрав организъм това не е шок, а за болния е наложително, за да се видят нивата и да се предпишат медикаменти или инсулин в нужните дози, според резултатите.
Щом хора с диабет го правят...
Все пак тест не се прави всеки ден. Както и с някои изследвания в различни области на медицината. Нужни са за поставяне на диагноза и предписване на адекватно лечение.

# 659
  • От Луната
Мери, така е, съгласна съм, просто е тест, който се прави при определени индикации. А за да има индикации се прави инсулин и кр. захар. Теста не се прави всеки ден, но за хора които имат проблем е доста важен и определящ дозата на медикаментите. Все пак не съм лекар, като начало кр. захар и инсулин са достатъчно, допълнение е гликиран хемоглобин.
Просто не е необходимо веднага да се прави най-сериозния тест, защото все пак трябва да си щадим организма. Ако има нужда ендокринолога ще каже. Аз даже аналгин избягвам да пия, въпреки че покрай забременяването съм станала на решето ...

Общи условия

Активация на акаунт