Работа, CV-та, HR-и, съвети - 47-ма тема

• 49 410
  • 761
  •   1
Отговори
# 705
Разбира се, че не навсякъде в София е цъфнало и вързало, но тук нещата вече опират до възможности..

# 706
CTramell, не трябва да се правят шумни революции. Просто постоянно трябва да се мрънка на работодателя. "Ооо, толкова ли? Ама това са страшно малко пари!... Закъде по напред с тези парички?... Абе нещо няма ли да се вдигат заплатите вече? Всичко поскъпна... Е, не бе, нямам намерение да напускам, ама няма и какво да се лъжем - оглеждаме си се..." и т.н. и т.н. в тоя дух. Трябва да им се пробиват тъпанчетата, да им се гади от тоя рефрен, да знаят, че за нова година няма да им ужАжите събиранката понеже не сте доволни от кинтите и т.н.

Не казвам, че работи. Но не революции. За това не на всеки му стиска. Но ако всеки мрънка редовно и недвусмислено вместо да се усмихва нагаждачески  Wink много скоро нещата се променят.

Инак не си мислим, че в София е цъфнало и вързало навсякъде. Аз сума време преслушвам софийския пазар на труда с идеята да се местим. Но знаеш ли какво? Провинциалната ми заплатка от П-в ги стряска. Не могат лесно да я преглърнат за санитарен минимум. Имам познати достатъчно в София. Пълен леш са например заплатите за жена със средно образование.

# 707
Ох, тя и моята заплата тук преди беше голяма, ама защото с нея си дойдох от София..... Тук са голямо изключение големите заплати.

# 708
Инак не си мислим, че в София е цъфнало и вързало навсякъде. Аз сума време преслушвам софийския пазар на труда с идеята да се местим. Но знаеш ли какво? Провинциалната ми заплатка от П-в ги стряска. Не могат лесно да я преглърнат за санитарен минимум. Имам познати достатъчно в София. Пълен леш са например заплатите за жена със средно образование.
И аз преслушвам периодично по същата причина. За нас двамата конкретно най-голямата спънка е липсата на кола. Имаме достатъчно опит и умения, ще ни вземат, но пустата шофьорска книжка... Всъщност, ако изкараме курсовете, и в Русе можем да си намерим по-добре платени работи. Това при все, че (според приказките) сме някъде между средата и горната граница на "средна класа".

# 709
Е, не е задължително да ви трябва кола. Аз в София съм работила на 2 места и съм живяла на 4. Навсякъде имах удобен градски транспорт.

# 710
МНоготочие, не знам....Това "Ще ни вземат" е малко опасно. Дали ще вземат един кандидат влияят, знаеш, толкова много фактори. Недей да бъдеш на 100% убедена. Понякога ги спират парите, които искаш. Понякога обученият опитен кадър е нож с две остриета - носи опита със себе си, но е с вече изгредени навици.  Wink А столицата гъмжи от студенти. Знаеш ли колко бързо и лесно се подчиняват? Да не захващаме пак темата.

Споменатите HP, Кока Колите.... то е гмеч от хора в диапазона 23-26. Човек... корпорациите харесват опита, но харесват още повече пластелина - да си го вземеш, да си го моделираш по свой вкус.  Wink
Та помисли над това когато казваш убедено "Ще ни вземат".

Последна редакция: нд, 01 ное 2015, 15:12 от Защо ме търсиш?

# 711
Имах предвид, че се чувствам сигурна в опита и възможностите си, а не, че задължително ще харесат точно мен, точно на първата работа, точно на условията, които искам Simple Smile

Необученият кадър също е нож с две остриета - може да се обучи, но дали и какво ще поеме?

# 712
Хванат отрано мозъкът се промива така лесно и бързо, че ще поема точно толкова колкото му наредиш.

# 713
  • София
Скрит текст:
Другата седмица се налага да се върна на работа /ща, не ща  Sad /, понеже... не можело повече от 1мес отпуск... (преди това 45дни болнични). Не разбрах за неплатения ли имаха предвид или сумарно (общо 39 раб.дни) - през този период съм бил само една седмица на работа.

Имам ли някакви права в случая за неплатен отпуск и за болничен/контузия на ръцете - нямам скъсано или счупено, според изследванията/, но болката още не е отшумяла и може да се наложи скоро пак да тръгна на физиотерапия /не в града където работя/ - т.е. ще трябва да отсъствам. Ще видим каква работа ще ми дадат да върша в близките седмици, но едва ли ще се чувствам добре и ще спомогне за въстановяването ми. Naughty

Най-добрия вариант за мен е да съм в неплатен още поне 1 месец, но явно няма да ме пуснат, а болничен едва ли е добра идея? Какъв им е проблема, не злоупотребявам с болнични, както някои други...

По принцип има текучество, та не ми се вярва да ме освободят, все пак съм обучен кадър и колектива е голям.  Rolling Eyes

ПП:
Открих това:
 /то моето (травма, контузия) не попада като гледам в изброените, освен това което е с курсив?!/

Отпуск при временна неработоспособност (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Скрит текст:
Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.
(2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.

Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет
Скрит текст:
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Работодателят е длъжен да разреши еднократно ползването на неплатен отпуск до една година на работник или служител, който е в правоотношение с институция на Европейския съюз, извън случаите по чл. 120а, с Организацията на обединените нации, с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с Организацията на Северноатлантическия договор или с други международни правителствени организации.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет.
http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121

Дали мога да си взема отново дълъг болничен /30дни.../, със същия проблем след като съм го прекъснал с отпуск (комисията не ми отпусна повече от 45дни).
Ако намеря начин да ми отпуснат - това би ли застрашило работата ми и могат ли да ме... освободят?
Отказаха ми да ми продължат неплатения отпуск. Tired

Какво трябва да знам, преди да действам според ситуацията като се върна идната седмица на работа?

# 714
Те ако искат да те освободят, винаги ще намерят начин.

# 715
Понякога продължителни болнични и подобни не се толерират, освен при бременност. Тогава няма какво толкова да се направи.

# 716
CTramell, не трябва да се правят шумни революции. Просто постоянно трябва да се мрънка на работодателя. "Ооо, толкова ли? Ама това са страшно малко пари!... Закъде по напред с тези парички?... Абе нещо няма ли да се вдигат заплатите вече? Всичко поскъпна... Е, не бе, нямам намерение да напускам, ама няма и какво да се лъжем - оглеждаме си се..." и т.н. и т.н. в тоя дух. Трябва да им се пробиват тъпанчетата, да им се гади от тоя рефрен, да знаят, че за нова година няма да им ужАжите събиранката понеже не сте доволни от кинтите и т.н.

Що за съвет  newsm78
Това ми се струва като жива просия  ooooh!
Не виждам защо човек трябва да мрънка и да се моли на работодателя. Или го устройва заплащането или не - ако не го устройва - сяда, разговаря с шефа и ако не се разберат си търси други алтернативи. Как да не седна да му се моля за "парички"  ooooh!

# 717
Твоя си работа, Nenna. В някои фирми си има време за обсъждане на заплатите. Обикновено когато се попълват атестационните карти. През останалото време служителчето не може да ходи да си организира срещи с началствата за обсъждане на заплатата.

Ти го тълкуваш като просия? Може. Аз лично не звуча молещо се. Държа просто да си имат едно наум и да не се забравя. Приеми го като римайндър.
Имам достатъчно години вече работа зад гърба си, за да знам, че тия наперените "Аз ще седна и ще си предоговоря заплатата"  Wink често работят само по филмите. Заплати могат да сядат и по всяко време на годината да предоговарят хора с мениджърски позиции. Аз не съм с такава. Аз съм оперативен служител.

# 718
  • Другата България
Това става в частните фирми, в държавна структура няма как просто да предоговаряш каквото и да е.

# 719
М. И в частните не се прави за всеки по всяко време на годината, Мerri_An. По-ниските позиции определено не могат да се предоговарят успешно по всяко време. Те може и да инициират подобен разговор. Но успешността ну е под съмение ако не си на наистина високо ниво.
Останалото е според мен... аз го казах - хубаво изглежда ама по филмите.

Истината е, че работодателят трябва да е наясно, че не си ок със заплатата и че се оглеждаш. Отпусне ли се, че си се срастнал с фирмата... си бита карта.

Не ангажирам никого с меннието си.

Общи условия

Активация на акаунт