Работа, CV-та, HR-и, съвети - 47-ма тема

• 49 410
  • 761
  •   1
Отговори
# 720
 ooooh!

Договаряне на увеличение на заплата!?!?!?!?! Не знам в какви фирми работите, но аз досега не съм срещала такова нещо.

В първата фирма, където работех, два пъти ми я вдигаха, когато исках да напускам, за да остана. Но понеже бях студентка и не ми правеха проблем от това, седях...

В следващата фирма ме уволниха, защото си позволих да питам защо на новопостъпила служителка без стаж заплатата е колкото моята, че и се вдига, а моята не! Не трябвало да питам, това било безобразие.../тя се оказа много близка на шефа... Wink/

В сегашната на всички ни се казва, че заплатите са ни ОГРОМНИ и колко хора щели да работят за тях. /да не споменавам, че половин година не могат да си намерят светсни служители/ Thinking

# 721
ooooh!

В сегашната на всички ни се казва, че заплатите са ни ОГРОМНИ и колко хора щели да работят за тях. /да не споменавам, че половин година не могат да си намерят светсни служители/ Thinking

А аз от известно време си търся свестни работодатели, че последния път се оказа един....... Shocked

# 722
Скрит текст:
Другата седмица се налага да се върна на работа /ща, не ща  Sad /, понеже... не можело повече от 1мес отпуск... (преди това 45дни болнични). Не разбрах за неплатения ли имаха предвид или сумарно (общо 39 раб.дни) - през този период съм бил само една седмица на работа.

Имам ли някакви права в случая за неплатен отпуск и за болничен/контузия на ръцете - нямам скъсано или счупено, според изследванията/, но болката още не е отшумяла и може да се наложи скоро пак да тръгна на физиотерапия /не в града където работя/ - т.е. ще трябва да отсъствам. Ще видим каква работа ще ми дадат да върша в близките седмици, но едва ли ще се чувствам добре и ще спомогне за въстановяването ми. Naughty

Най-добрия вариант за мен е да съм в неплатен още поне 1 месец, но явно няма да ме пуснат, а болничен едва ли е добра идея? Какъв им е проблема, не злоупотребявам с болнични, както някои други...

По принцип има текучество, та не ми се вярва да ме освободят, все пак съм обучен кадър и колектива е голям.  Rolling Eyes

ПП:
Открих това:
 /то моето (травма, контузия) не попада като гледам в изброените, освен това което е с курсив?!/

Отпуск при временна неработоспособност (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Скрит текст:
Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.
(2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.

Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет
Скрит текст:
Чл. 160. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят по искане на работника или служителя може да му разреши неплатен отпуск независимо от това, дали е ползувал или не платения си годишен отпуск и независимо от продължителността на трудовия му стаж.
(2) (Нова - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Работодателят е длъжен да разреши еднократно ползването на неплатен отпуск до една година на работник или служител, който е в правоотношение с институция на Европейския съюз, извън случаите по чл. 120а, с Организацията на обединените нации, с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, с Организацията на Северноатлантическия договор или с други международни правителствени организации.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 43 от 2008 г.) Неплатеният отпуск до 30 работни дни в една календарна година се признава за трудов стаж, а над 30 работни дни - само ако това е предвидено в този кодекс, в друг закон или в акт на Министерския съвет.
http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121

Дали мога да си взема отново дълъг болничен /30дни.../, със същия проблем след като съм го прекъснал с отпуск (комисията не ми отпусна повече от 45дни).
Ако намеря начин да ми отпуснат - това би ли застрашило работата ми и могат ли да ме... освободят?
Отказаха ми да ми продължат неплатения отпуск. Tired

Какво трябва да знам, преди да действам според ситуацията като се върна идната седмица на работа?

Пак ще те попитам.
Имаш ли дете?

Има неплатена за отглеждане на дете до 8 години, която може да ползваш.

# 723
Договаряне при нас има. Отиваш в определен период от годината, казват ти с колко мислят да ти увеличат, и ако им извадиш доводи, винаги може повече.

Безумно е, обаче, да се сравняваш с други колеги...

# 724

Просто питам, не се заяждам... Ако сте на една и съща позиция и вършите подобна работа, защо да не сравниш заплатата?  newsm78

# 725
Защото няма смисъл. Според мен де.

Това е поискано в началото, това е дадено. Затова не бъдете скромни на интервю, за да не съжалявате после.

# 726

Просто питам, не се заяждам... Ако сте на една и съща позиция и вършите подобна работа, защо да не сравниш заплатата?  newsm78

Защото в подобната работа може да има огромни разлики. При нас винаги е имало. Аз никога не съм се сравнявала с колеги. В предната фирма си имахме годишно оценяване, според което ни увеличаваха заплатите.

# 727
Абсолютно! Където и да съм работила до сега, не се е знаело колко пари взимат останалите колеги на същата позиция. Всичко е въпрос на договаряне. Уточчнявам, че не работя в IT сферата

# 728
Защото няма смисъл. Според мен де.

Това е поискано в началото, това е дадено. Затова не бъдете скромни на интервю, за да не съжалявате после.

Права си за поисканото в началото и излишната понякога скромност у кандидата.

Защо да е безсмислено сравняването? Защото обикновено е фирмена тайна? Фирмената тайна принципно уж трябва да пази колегите от разправии на база пари. Но всъщност е елегантен начин да се скрият заплатите на мениджмънта от подчинените.

# 729
Изобщо не съм изпитвала нужда да знам заплатите нито на мениджмънта, нито на колегите.

# 730
Изобщо не съм изпитвала нужда да знам заплатите нито на мениджмънта, нито на колегите.

Абсолютно  Peace

# 731
  • София
И какво ме грее, ако мениджмънта взима повече от мен?
Това с ровенето в чуждата заплата ми е от най-гнусните неща. Както не ми е приятно и някой да знае моята заплата.

# 732
И какво ме грее, ако мениджмънта взима повече от мен?
Това с ровенето в чуждата заплата ми е от най-гнусните неща. Както не ми е приятно и някой да знае моята заплата.

Какво те грее ли? Shocked Ами ако например почти всяка задача към мениджмънта от един отдел се окаже прехвърлена към теб?  Wink Или вие под мениджмънт разбирате само CFO-та? Всеки ръководител на отдел е със статут мениджър.
Грее те и още как ако правиш 90% от нещата на мениджъра си, а заплатата и развитието ти са застинали отдавна.

Мен ме грее. Обичам да сравнявам натовареност на работния процес, отговорност на решенията, ключовост на позицията чисто практически. И съответното заплащане.
Зад конфиденциалността на заплатите често се крият търтеи. Но пък щом вие сте над тези неща... яко, какво сега - всеки с разбиранията си.

# 733

Абсолютно  Peace

Аз ги знам, и какво от това.  Mr. Green Нито съм на мястото на шефа, нито пък смятам,че е там без да има причина.

Сега,на по-ниско ниво,разбира се, става сравняването. Двама кол център агенти винаги водят борба за 100-те лева разлика...Но често не виждат по-навътре. Примерно,че този с по-високата заплата има повече опит, справя се по-добре и т.н. и т.н. Обикновено (не навсякъде) има причина да взимаш повече от останалите колеги.

# 734
Ниски нива ли?
Наблюдавам работата на поне двама колеги, поели мощно нещата от мениджърите си. Единият особено редовно получава пълна незаинтересованост от началството си: "Бе не ме занимавай. Оправяй се там". Та даже и лафчета от рода на "бОли ме х*я".

Е нормално е в един момент човекът, натоварен с какво ли не (понеже началството му не обича да го занимават), да се запита "Ажеба аз вземам 1500, а този няколко хиляди. Какво става тук?"

Хората търсят смисленост на заплащанията. Трябва да са общодостъпни. Ако някой служител е с повече опит, то това лесно може да се види и докаже. Когато са скрити нещата обаче...

Може би защото в България в момента върлуват страшно много съмнителни личности, нагласени по разни постчета из бизнеса. Особено благодатни в това отношение са търговските постове.

Общи условия

Активация на акаунт