Работа, CV-та, HR-и, съвети - 47-ма тема

• 49 406
  • 761
  •   1
Отговори
# 750
Ако някой ден, Veselka1, някой дойде при теб да моли за обсъждане на заплата, ти вероятно няма да пишеш вече в темата за CV, работа и заплати. Wink
Да разсъждаваме над въпроса какви шансове би имал, изглежда така далечно и хипотетично. Че почти се обезсмисля. Wink

# 751
  • София
При някои хора идват за обсъждане на заплати и продължават за пишат в темата, нито е далечно, нито пък хипотетично. Може ли да излагаме доводи без да се нападаме?

# 752
  • Другата България
Мер_Ан, аз мисля, че всички сме съгласни за държавната работа... и гнуста един да работи за сметка на 5 пиещи кафе в същата администрация. Аз лично поради тази причина не бих се върнала в такава. 1 стаж от 9 месеца ми стига за цял живот и дано не ми се наложи.
smile3521 newsm10
Моите бяха 9 години. Tired

# 753
При някои хора идват за обсъждане на заплати и продължават за пишат в темата, нито е далечно, нито пък хипотетично. Може ли да излагаме доводи без да се нападаме?

Разбира се, че може. Изтласкването на хард обобщенията за "мрънкането" и "гледането в чуждата паница", а също и на недвусмисления намек "Аз пък такова въобще не бих взела на работа", доста ще улесни добрия тон.

Аз казвам, че конфиденциалността на заплатите е благодатна почва за развитие на несправедливо заплащане. Друг идва и казва "мрънкане, гледане в чужди паници".
Може би дефинираме "добър тон" по различен начин.

Защо смятате, че тази ситуация е само в държавната администрация? Бизнесът борави със същия човешки ресурс в България.

# 754
  • София
В малкия бизнес точно никога не са конфиденциални заплатите. Всякак можеш да ги разбереш, даже без да искаш. Там пък имат друг довод да не ги вдигат - кризата, та кризата.

# 755
  • София
Много ми е интересно каква е меката форма на "не ми е приятно/не бих взела такъв тип човек на работа"... Защото пак казвам тук не говорим за съфорумката Х, а за типове хора и човешки отношения.

Ако шефовете искат, то заплатата може без да е конфиденциална, да не бъде публична информация. Така е във фирмата на мъжа ми -пари в запечатен плик. В предишните му фирми - също. Ако не искаш, никой не знае каква ти е заплатата, освен счетоводителя и шефа. Работи в строителна фирма. Бонуси също не се коментират между служителите. Друг е  въпроса, че това е основна тема на разговор по принцип по нашите земи.

Последна редакция: вт, 03 ное 2015, 12:57 от В@ня

# 756
Ако някой ден, Veselka1, някой дойде при теб да моли за обсъждане на заплата, ти вероятно няма да пишеш вече в темата за CV, работа и заплати. Wink
Да разсъждаваме над въпроса какви шансове би имал, изглежда така далечно и хипотетично. Че почти се обезсмисля. Wink

Аз не мисля, че е толкова хипотетично Grinning
Освен това си имам работа, която за момента ме удовлетворява и след завършването на висшето ми образование нямам и ден прекъсване на трудовия стаж.
Пиша, за да си сверя часовника, и да кажем, защото имам мааалко време.
Та, не се знае знае ли се Laughing

Иначе съм съгласна, че човек трябва да се бори за заслуженото. Обаче толкова по - добре би звучало "Напоследък мисля, че свърших доста неща, с които съм полезна на фирмата и очаквам в един момент това да се отрази на заплатата ми", отколкото "Защо Пена получава по - голяма заплата от мен, като аз мисля, че работя повече"

Последна редакция: вт, 03 ное 2015, 13:46 от veselka1

# 757
В малкия бизнес точно никога не са конфиденциални заплатите. Всякак можеш да ги разбереш, даже без да искаш. Там пък имат друг довод да не ги вдигат - кризата, та кризата.

Да, L'Agent, не са. Скриването не е при малкия бизнес където кой знае какви заплати не се раздават. Конфиденциалността е популярна в корпорациите където ръководителите на отдели вземат над 3000.

Има хора, които притежават изумителна концентрация и са добри и ръководители, и практици.
Но има и такива, които всяка задача, която получат, прехвърлят навън. Получава се така, че всичко, спуснато към тях като задача, се прави на практика от други служители.

Хората често казват "не получавам такава заплата, че да нося тези отговорности".
Мениджърите трябва да умеят както да свършат нещо собственоръчно, така и да обобщят резултати, да направят прогнози. В България обаче мениджър означава разпределител на работа.
Такива хора обикновено са присадени отвън. И разбира се много държат на конфиденциалността на  заплатите си.

# 758
Мениджърът, освен че има голяма (евентуално) заплата, има и големи отговорности.
От страни изглежда, че му е много лесно, защото нищо не прави, но в повечето случаи не е така.

Защото, ако този, на който е възложил задачата, оплеска нещата, ще го отнесе мениджърът.

Това с нищоправенето на мениджърите е голям мит за мен. И да, изобщо не ме вълнува колко вземат колегите/мениджърите. Гледам си в моята паничка. Ако не ме удовлетворява, си търся алтернативи. Без да ме интересува дали вземам повече или по-малко от колегата на същата позиция.

# 759
  • Варна
Направо съм потресена от хората, които пускат обяви за работа! Бях кандидатствала на едно място и ми звъни телефона днес някъде към 16:30, отговарям:
-Мъжки глас:......, Здрасти!
- Аз  Shocked стоя и се чудя кой е този човек, питам кой е ?
- Май много те търсят и смях..
В следващия момент зацепих, че е за работа. Обаче човека продължава да ми говори разни небивалици: много ли съм била търсена, че не се сещам, че ми звъни във връзка с работа, смее се мазно, все едно се познаваме от 100 години. Щял да ми задава още няколко въпроса. Веднага му казах, че съм получила и друго предложение и че вече не се интересувам от предложението му. Позицията беше за офис асистент ама стана ясно, че е за гадже.  Stop
Нямам думи.....

# 760
  • Другата България
Направо съм потресена от хората, които пускат обяви за работа! Бях кандидатствала на едно място и ми звъни телефона днес някъде към 16:30, отговарям:
-Мъжки глас:......, Здрасти!
- Аз  Shocked стоя и се чудя кой е този човек, питам кой е ?
- Май много те търсят и смях..
В следващия момент зацепих, че е за работа. Обаче човека продължава да ми говори разни небивалици: много ли съм била търсена, че не се сещам, че ми звъни във връзка с работа, смее се мазно, все едно се познаваме от 100 години. Щял да ми задава още няколко въпроса. Веднага му казах, че съм получила и друго предложение и че вече не се интересувам от предложението му. Позицията беше за офис асистент ама стана ясно, че е за гадже.  Stop
Нямам думи.....
Shocked doh censored animal037

# 761

Общи условия

Активация на акаунт