Работа, CV-та, HR-и, съвети - 47-ма тема

• 49 408
  • 761
  •   1
Отговори
# 735
Аз също съм можела да ги знам, но не съм искала, просто защото съм била доволна от това, което получавам.

# 736

Хората търсят смисленост на заплащанията. Трябва да са общодостъпни. Ако някой служител е с повече опит, то това лесно може да се види и докаже. Когато са скрити нещата обаче...

Може би защото в България в момента върлуват страшно много съмнителни личности, нагласени по разни постчета из бизнеса. Особено благодатни в това отношение са търговските постове.

Съгласна съм с това. Реално погледнато, обаче какво ще направи този, който губи мотивация? Напуска. И отива на същия х*й в друга компания.

# 737

Хората търсят смисленост на заплащанията. Трябва да са общодостъпни. Ако някой служител е с повече опит, то това лесно може да се види и докаже. Когато са скрити нещата обаче...

Може би защото в България в момента върлуват страшно много съмнителни личности, нагласени по разни постчета из бизнеса. Особено благодатни в това отношение са търговските постове.

Съгласна съм с това. Реално погледнато, обаче какво ще направи този, който губи мотивация? Напуска. И отива на същия х*й в друга компания.

Или обратното, ще се мотивира повече, за да догони колегата.... заплатно

# 738
Моите наблюдения са,че никой не иска да се мотивира сам. Чака някой да го мотивира...

# 739
  • София
Защо ме търсиш, аз не съм в обувките на мениджъра ми, та да знам дали пък на него, както на мен не са му прехвърлили също твърде много задачи. И изобщо не съм аз човекът, който да мери и сравнява заплати. Да не говорим, че в най-честия случай тия дето постоянно умуват по тези ъпроси не са тези, които работят най-много. И това не е примиренческо мислене или нежелание за развитие. Дори и в т.нар. малки фирми има начини да се разговаря с т.нар. шеф за увеличение на заплатата, особено ако има аргументи. Ако не може да се разберат двете страни - едната си тръгва и така. Най-много мразя мрънкането и гледането в чуждата паница.

# 740
Като не ме мотивират, напускам и толкова.. Изобщо не ме интересува другия каква заплата взема и мога ли да го догоня...

# 741
  • България-Швейцария
В нашия бранш е картелна история и няма абсолютно никакъв смисъл да се разхождаш из конкуренцията, да започваш от нулата и при кофти отношение като бивш кадър на нарочена за монополист фирма, вместо да се бориш на местна почва за по-справедливо заплащане и оценка, особено ако работиш от години.
Това по отношение на моята дейност. За рисърчъри, анализатори, презентатори и т.н. има една идея по-добри възможности, но възнагражденията явно не са много по-различни, защото доста от тези, които опитаха, в крайна сметка пак се върнаха.

# 742
Мисълта ми бе, че никой не е длъжен да Ви мотивира, ако не можем сами да го направим за себе си, и да решим да останем, да се борим.

# 743
Хммм, не е длъжен да, но като иска да ме задържи, го прави. Обикновено много добре си ме мотивират.

# 744
Защо ме търсиш, аз не съм в обувките на мениджъра ми, та да знам дали пък на него, както на мен не са му прехвърлили също твърде много задачи. И изобщо не съм аз човекът, който да мери и сравнява заплати. Да не говорим, че в най-честия случай тия дето постоянно умуват по тези ъпроси не са тези, които работят най-много. И това не е примиренческо мислене или нежелание за развитие. Дори и в т.нар. малки фирми има начини да се разговаря с т.нар. шеф за увеличение на заплатата, особено ако има аргументи. Ако не може да се разберат двете страни - едната си тръгва и така. Най-много мразя мрънкането и гледането в чуждата паница.

Значи това си е твоето мнение.
Пресечни точки с моето - никакви.

Тия изрази, нови и научени по чуждите компании, са ми някак малко изкуствени, наизустени.  "Шефът каза...Аз не му се бъркам... Той знае най-добре..."

Охрана на собствените интереси. Някой по някое време е решил, че ще нарича това "гледане в собствената паничка". Никой не гледа 50-100 лева отгоре. Но драстичните разлики в заплащането са обидни разбира се.
Тайна са, защото много често не могат да бъдат оправдани.

# 745
  • София
Абсолютно никъде не съм казала, че шефът знае най-добре. И абсолютно никой тук не казва нещо против борбата за собствените интереси. Просто за достигане до една цел има различни начини - едни предпочитат с диалог, а други с мрънкане, клюки и селски свади. Ами вторите, ако може да не ми стават колеги. Благодаря!

# 746
Ти окачествяваш моя начин на мислене като клюкарски... ъммм гледане в чужда паница, селски и  свада? Rolling Eyes
Предлагам ти да минем без окачествяването (особено когато се прави с назидателно-поучителен тон). Ако е за крайно обобщение всеки го умее.

С каквито и модернистични убеждения да ми излезнеш, Ваня, едно ще кажа - всеки човек иска да бъде справедливо заплатен. Онези, които се домогват до по-различни заплати с помощтта на целеви познанства, угодническо поведение или ползват чужд труд за свой, те обезателно държат да запазят фирмената тайна за заплащането.

Можешият човек не се стеснява да каже: "Вземам толкова защото умея това." НЕможещият ще ти сипе от девет дерета вода, включително и от онова пресъхнало и изтъркано вече дере наречено "конфиденциалност на заплатите", за да те накара да не ровиш в нещата му.

Последна редакция: вт, 03 ное 2015, 11:33 от Защо ме търсиш?

# 747
  • Другата България
Мен ме грее. Обичам да сравнявам натовареност на работния процес, отговорност на решенията, ключовост на позицията чисто практически. И съответното заплащане.
Зад конфиденциалността на заплатите често се крият търтеи. Но пък щом вие сте над тези неща... яко, какво сега - всеки с разбиранията си.
И мен ме грее. Ама много ме грее.
На последната ми работа /подчертавам, държавна/, заплащането беше абсолютно еднакво за всички - с разлика в класа, който беше вкаран в основната твърда заплата на ДС. Заплати еднакви, а натоварване - различно. И то доста различно - като степен на заетост, техническа трудност, полеви условия ако щеш...е, как така на банкомата сме равни, на терен вече има едно такова деление "ама той толкова си може, как да го натоваря повече като работата на отдела ще страда, дай да ти го дам на теб, че хем по - бързо, хем по - качествено ще го направиш...". И ти се товариш, стоиш до 20 часа в офиса, понякога и в почивни дни идваш, а шуньо, който толкова си може, в 17 си  ехванал жената под ръка и е седнал на центъра да пие бира. Stop Айде ако може без мен тия.
Да не говорим това колко предразполага към клюки, интриги, шушукания от сорта "ама Пенка си пие кафето с шефката и тя затова ѝ дава лесни проекти, пък заплатата ѝ колкото моята".
И разбира се, всеки в своите очи работи най - много, най - онеправдан е, най - натоварен, най - можещ, абе изобщо най.
С една дума - всеки трябва да си получава заслуженото.

# 748
  • София
Говоря за типове хора, по принцип. Никъде не съм казала какво си ти, не те познавам. Не всичко написано във форума е лична нападка.
И да, можещия човек, обиковено може да каже "Искам увеличение на заплатата си" и да го защити без да се озърта кой колко взима. Това за мен е гонене на личен интерес. Другото е клюка.

Мер_Ан, аз мисля, че всички сме съгласни за държавната работа... и гнуста един да работи за сметка на 5 пиещи кафе в същата администрация. Аз лично поради тази причина не бих се върнала в такава. 1 стаж от 9 месеца ми стига за цял живот и дано не ми се наложи.

# 749

И да, можещия човек, обиковено може да каже "Искам увеличение на заплатата си" и да го защити без да се озърта кой колко взима. Това за мен е гонене на личен интерес. Другото е клюка.

Ако съм човекът, от който зависи повишението и някой дойде при мен с мотива "Искам повишение на заплатата, защото Пенка взима повече от мен, пък според мен не работи повече", шансовете да получи повишение клонят към 0. Ако той реши да се разделим, не бих страдала

Общи условия

Активация на акаунт