Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 533
  • 804
  •   1
Отговори
# 570
  • In the shadows of my mind
Факт, че подобните брокери, описани от tomeva, са еденици. Масово са хора, които показват жилището и докато ти го обикаляш и питаш ли питаш различни неща, те си гледат в телефона и ти отговарят колкото да кажат нещо.
На последния ни оглед зададохме редица въпроси за жилището на така наречения брокер, като той не можа да отговори на половината от тях... Единственото смислено нещо, което чух от него, бе, че едната стена, която ни интересуваше, може да се събори (има схема, показа я, не е носеща) и, че собственичката "искала" да продава, така че може да "коментираме" цената. Въпросите ни за изолации и покрив (жилището е на последен етаж) останаха във въздуха, защо няма газ в блока, като е направена инсталация и прочие...

# 571
Затова винаги казвам - не ходете с произволен брокер.
Както избирате специалист, когато ви трябва нещо друго сериозно, така подхождайте и към този избор.

# 572
  • София
Скрит текст:
Не се сърди човече, с теб сме били винаги на противоположно мнение относно ролята брокера в една сделка. Истината е, че брокерите си тълкуват думата посредник както им изнася. Брокерът е консултант преди всичко и представител на клиента си. Извинявай, но няма как продавач и купувач да бъдат представлявани компетентно от един брокер, това са страни по една сделка с коренно различни интереси. Няма случай, в който брокерът на продавача да информира дошлия купувач за всички скрити "картинки" на имота...че кой ще го купи тогава... Относно цената.... примерно сме обявили имот за 100 000Евро и с моя продавач сме обсъждали, че на 96 000Е сме в сделка, аз като негов брокер трябва да съм чисто луда, ако не се боря да взема максимална цена и никога няма да кажа на купувача 96 000Евро, при положение, че това е минимума...От друга страна, ако и купувачът ми е клиент, то като такъв аз трябва да му договоря 96000Евро/ при положение, че знам/...защото това е в негов интерес.
Това е само един от многото и съвсем бегъл пример.. за едно от противоречията...
Клиентът, било продавач или купувач наема брокер, за да му свърши комплексна услуга, за да бъде негов консултант в търговската и юридическа част и в целия процес. Няма по-добри адвокати от тези, който работят в агенцията, защото годишно през тях минават стотици сделки, казуси и какво още не. Брокерът трябва да има познания и рутина да открива преди клиента си проблемите, евентуални или реални, да обсъжда с него всичко коректно и да го информира. Брокерът е човекът, който стои в центъра и стикова цели процес като комуникира с всички участници в една сделка/ банкери, юристи, продавачи, купувачи, брокери, нотариуси, адвокати, институции и т.н/
Така, че да ме извинявате, да се лежи на кълката..."аз давам информация" за това искам пари...меко казано е наивно и никога хората няма да си плащат с мисълта, че наистина си струва 3%.
Да информацията е много скъпа, и един брокер не е получил ей така от въздуха....но без добавена стойност към услугата, никога нямам да се промени бранша и хората ще продължават да ни мразят и наричат с какви ли не имена.  
[/spoiler]

Peace Браво!
Докато се стигне до изповядване на сделка пред Норариус , който да провери документите се дава едно стоп капаро, а после 10% при предварителен догово + комисион на брокера, който си го иска предварително. Ако брокера не е обучен за елементарни казуси, които споменах по-горе клиента при всички положения гори с не малка сума и няма и как да потърси отговорност на никой тъй като Брокера е само "посредник" и се стига до извода, че трябва да се плаща и за адвокат паралелно, който да преглежда всички документи.

Нашата втора Брокерка е от добрите. Съдейства за ипотечния кредит, съдейства за оценката, гледаше всички документи под лупа и в самата фирма си имаха юрист, водеше ни на огледи само на жилища според нашите изисквания. Обсъждахме дори жилището дали е панел, тухла или ЕПК! Комисиона си взе след като си взехме ключа.

# 573
Няма случай, в който брокерът на продавача да информира дошлия купувач за всички скрити "картинки" на имота...че кой ще го купи тогава... Относно цената.... примерно сме обявили имот за 100 000Евро и с моя продавач сме обсъждали, че на 96 000Е сме в сделка, аз като негов брокер трябва да съм чисто луда, ако не се боря да взема максимална цена и никога няма да кажа на купувача 96 000Евро, при положение, че това е минимума...

И ако брокерът на купувача също като купувача няма идея от апартамента  - как ще му помогне за скритите неща?
Няма да предложиш 96, ще предложиш 98, но все пак ще се стремиш към сделка. Ако купувачът си настоява на 96, няма да купи, това няма да е неговият имот Wink
Виждала съм брокерЪт да застава зад купувача при безумни претенции, предположения и хипотези на продавача. Само и само да стане сделката  Grinning  Добрите брокери разполагат с добри адвокати също.
А и как се избягва един и същи брокер, когато той е нает и от двамата? (те не са знаели, докато не са се срещнали по повод имота).

# 574
Абсолютно съм съгласна с Томева
Лично за мене е по-лесно да намеря читав имот, отколкото читав брокер.
Когато се налага плащам комисион на брокера на другата страна, за да съм с едни гърди пред другите клиенти. (търся имот сама, но нали такива са правилата - плащам комисион за предимството).

По обективни причини повечето брокери защитават само своя интерес. Те получават пари за труда си, само ако има сделка. И искат сделката да стане на всяка цена, ако може бързо и лесно.

От горния пример - в тази ситуация, няколко пъти ми се е случвало, още на първия оглед брокерът на продавача да ме информира на колко може да падне цената. И това независимо дали се ползват един или двама брокери (когато са двама, те си говорят тихичко, после моя брокер също тихичко ми дава инфото  Mr. Green).

Относно цената.... примерно сме обявили имот за 100 000Евро и с моя продавач сме обсъждали, че на 96 000Е сме в сделка, аз като негов брокер трябва да съм чисто луда, ако не се боря да взема максимална цена и никога няма да кажа на купувача 96 000Евро, при положение, че това е минимума...От друга страна, ако и купувачът ми е клиент, то като такъв аз трябва да му договоря 96000Евро/ при положение, че знам/...защото това е в негов интерес.
Това е само един от многото и съвсем бегъл пример.. за едно от противоречията...

# 575
  • София, Bulgaria
Когато купувачът излиза на пазара неподготвен, това което прави много често без да си дава сметка е, че звъни по обяви на брокерите на продавача. Тогава няма как да го избегне и тогава съответно се получава един брокер за двете страни. В този случай въобще си няма на идея на какъв брокер ще попадне и какви негативи ще събере, може и да е добър брокер, но така или иначе дилемата може ли един брокер обективно да защити  и  да представлява две страни с корено противоположни интереси си  остава.  
Цитат
И ако брокерът на купувача също като купувача няма идея от апартамента  - как ще му помогне за скритите неща?
Ако купувачът си е с ЛИЧЕН БРОКЕР вероятността той да хване дефекти  и замазани неща е голяма или поне, ако има съмнения, ще направи консултация със специалист, ако пък не го види проблема, защото просто нямам как да се разбере, то поне тогава купувачът не е платил на някой , който умишлено го скрил от него. Въпросът е по-скоро етичен... плащаш ми комисиона, а аз ти "спестявам" истината.... чий е този брокер? На продавача естествено. И не само за скрити дефекти и проблеми...понякога и относно собствеността...ако мине...може да не го забележи.......
Сделката с недвижим имот има хиляди нюанси....голяма част от мерките и защитите, които се правят са превантивни, щом има възможност да се случи дадено обстоятелство, трябва да се застраховаме срещу него. Една сделка може да се направи по много начини с по-малко превенция и с много голяма такава.... Все пак целта е не да се направи сделка, а да се направи добра сделка.

# 576
Купувач излиза с брокер. Брокерът му предлага първо имоти, чиито продавачи са при него (ако отговарят на изискванията на купувача;)
Всичко като навсякъде е супер комплицитно и не бива да се отсича - "това няма как да е нормално".
Според мен трябва да има поне две различни цени на двете услуги  - ангажираш брокер лично;
обаждаш се на агенция по повод предлаган имот - "само за оглед".
Вероятно при втория случай се иска %-та от купувача поради обещания нищо да не се взема от продавача.

# 577
И аз мисля, че би трябвало да има някакъв договор между агенция, или индивидуален брокер, където да са описани правата и задълженията на страните. Например - ако брокерът ми съдейства или свърши 1,2,3 и т.н. - дължимата комисионна е ...., платима в срок ....., или авансово, или разделено на 2, - различни варианти.

Но, да платя като продавач 3-4 евро или лева на някой, който само ме е завел на няколко имота или ми е довел клиенти - процентът би трябвало да бъде различен, и това да бъде упоменато в този договор, разбира се.

# 578
Вероятно при втория случай се иска %-та от купувача поради обещания нищо да не се взема от продавача.
Няма значение какви са отношенията на агенцията с другите й клиенти. Ако човек желае да работи с тях като техен клиент им се обажда и работят заедно, ако не иска, не го прави. Дали се е обадил, защото познат му е дал телефона, по обява или от друг източник няма значение  Peace

# 579
Когато купувачът излиза на пазара неподготвен, това което прави много често без да си дава сметка е, че звъни по обяви на брокерите на продавача. Тогава няма как да го избегне и тогава съответно се получава един брокер за двете страни. В този случай въобще си няма на идея на какъв брокер ще попадне и какви негативи ще събере, може и да е добър брокер, но така или иначе дилемата може ли един брокер обективно да защити  и  да представлява две страни с корено противоположни интереси си  остава.  
Абсолютно.
И да, този вариант носи много рискове за купувача (трябва и допълнителен адвокат и/или доверен нотариус). НЕ е за хора без опит.
Предимствата са (както казах) при растящи цени - този купувач измества други потенциални.
За мене е удобство сама да си ровя сайтове и обяви. Пести ми време - иначе само 1 оглед да уговориш са 6 телефонни разговора. И времето не е удобно - хайде пак.

А има как да се избегне - и то напълно законно.

Последна редакция: чт, 14 яну 2016, 15:28 от biborana

# 580
  • София, България
Добре, аз да попитам за тези прословути брокери, реално как попадат обявите при тях и дали изобщо има пазар?
Гледам из нета се въртят едни и същи съборетини на партер или последен етаж с месеци.
Ето, аз предвиждам тази година да закупя имот, но след като една орда от брокери 2 месеца не можа да ми намери нормално жилище под наем, което да не като в сцена от Трейнспотинг (едностаен до 450 лева), съм в ужас какво точно ще ми предложат за продажба ...

# 581
Мисля че имот-а има опция да те информира (с мейл) като излезе нещо ново, било то от брокер било то от частно лице.
Трябва да си бърза защото хиените като го надушат и го налазват.
Стискам палци Peace Praynig Hug

# 582
Вижте на какво попаднах като се рових в една от уж сериозните агенции - М....а. Дали някой е чувал нещо за тази услуга, а и как ви се струва?

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ НАШАТА УСЛУГА
„ОРГАНИЗИРАНЕ НА СДЕЛКИ БЕЗ ЗАПЛАЩАНЕ НА КОМИСИОНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПОСРЕДНИЧЕСТВО”
АКО САМИ СТЕ НАМЕРИЛИ ПОДХОДЯЩИЯ ИМОТ ИЛИ КАНДИДАТ-КУПУВАЧ?
НИЕ ЩЕ ДОВЪРШИМ СДЕЛКАТА БЕЗ КОМИСИОНА!
Ние ще ви консултираме и ще подготвим всичко необходимо за финализиране на сделката, за да се чувствате убедени и спокойни, че не пропускате нищо и всички детайли ще бъдат уредени.

ЗА ТАЗИ УСЛУГА ВИЕ НЕ ДЪЛЖИТЕ КОМИСИОНА!
Заплащате само такса за организация на сделката, която вярвайте е значително по-ниска от обичайните адвокатски хонорари.

# 583
Луна,
Това е да те консултират вместо адвокат и просто да помогнат с документите. Мисля, че едва ли някой се възползва.
Важи, ако имотът не е намерен с агенция. И да уточним какво значи вие сами да сте си намерил имот. Много хора си мислят, че ако са харесали конкретна обява, то те сами са си намерили имота. Всъщност, намерили са реклама на нещо, което се предлага от агенцията и й се плаща комисиона ако искате да го купите. Ако вие "сами сте си намерили имота" то на посочения телефон ще вдигне собсвеника. Та тази услуга е консултация и помагане с документи само във втория случай.

Като цяло това си е рекламен трик. Надяват се да привлекат клиенти Simple Smile

# 584
Луна,
Това е да те консултират вместо адвокат и просто да помогнат с документите. Мисля, че едва ли някой се възползва.
Важи, ако имотът не е намерен с агенция. И да уточним какво значи вие сами да сте си намерил имот. Много хора си мислят, че ако са харесали конкретна обява, то те сами са си намерили имота. Всъщност, намерили са реклама на нещо, което се предлага от агенцията и й се плаща комисиона ако искате да го купите. Ако вие "сами сте си намерили имота" то на посочения телефон ще вдигне собсвеника. Та тази услуга е консултация и помагане с документи само във втория случай.

Като цяло това си е рекламен трик. Надяват се да привлекат клиенти Simple Smile

Еди, добре е, че уточнявааш.
Но я да погледнем от друг ъгъл. Щом много хора се заблуждават от рекламата, дали това не е заблуждаваща реклама (предлага се имот и НЕ пише, че се иска комисион).
Би било добре изискването за комисион да се вписва в рекламата!

Общи условия

Активация на акаунт