Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-6

• 104 333
  • 804
  •   1
Отговори
# 705
Ако изобщо не влиза слънце в никоя част от годината, просто не става за нормално живеене, ами е голям компромис.

# 706
Площ 51 м2, според мен, не е чиста жилищна площ, а е застроена. Чистата е още по-малка. Гледали сме такива апартаменти, то едно компютърно бюро няма къде да сложиш, да не говорим за детско легло, ако има бебе, примерно. А има ли парно? Едно време живяхме в ново строителство в среден, без TEЦ, студеничко си беше зимата. Северо-запад със сграда отпред, все едно е чист север, слънце няма да има, и отгоре на всичко без гледка. Според мен, много компромиси се събират.

# 707
  • София
Ако изобщо не влиза слънце в никоя част от годината, просто не става за нормално живеене, ами е голям компромис.

+ 1 Тъмно и студено.

Трудно е да се намери имот.
Една приятелка търси да наеме двустаен в люлин и с агенциите удря на камък, а и много лоши жилища се предлагат на пазара. Направо коптори.

# 708
  • София...........
Площ 51 м2, според мен, не е чиста жилищна площ, а е застроена. Чистата е още по-малка. Гледали сме такива апартаменти, то едно компютърно бюро няма къде да сложиш, да не говорим за детско легло, ако има бебе, примерно. А има ли парно? Едно време живяхме в ново строителство в среден, без TEЦ, студеничко си беше зимата. Северо-запад със сграда отпред, все едно е чист север, слънце няма да има, и отгоре на всичко без гледка. Според мен, много компромиси се събират.

Мда, сега видях застроена площ е 51 м2. А каква е разликата между чиста жилищна и застроена?  Embarassed

# 709
Дано не бъркам, но в застроената площ влиза, освен площта на терасата, цялата земна площ, на която са построени външните стени и половината от площта за вътрешните, които споделяш със съседи (другата им половина влиза площта на тяхното жилище). Светлата площ е тази от стена до стена във всяко от помещенията, на която разполагаш мебели и реално обитаваш.

# 710
Застроената площ е площ върху която е изграден апартамента заедно с външните зидове, вътрешни и 1/2 от външните стени на апартамента, плюс тераса. Като махнеш стените ще получиш реалната площ.

# 711
Мда, сега видях застроена площ е 51 м2. А каква е разликата между чиста жилищна и застроена?  Embarassed
Каква е разликата по норматив или как го тълкуват брокерите?
Ще кажа каква е дефиницията по норматив и как се изчислява тази площ. Това е площта, която реално ще притежавате и тя ще бъде вписана в акта.
Определя се по външните ограждащи стени при спазване на следните правила:
- при външни стени без отвори или на калкан - 1/2 от дебелината на стената
- при външни стени с отвори (прозорци, врати) - цялата дебелина на стената
- при стени към други обекти в сградата - 1/2 от дебелината
- ако има балкони, тяхната площ се включва към площта на жилището

Скрит текст:

Към тази площ се вписва в НА и % от общите части на сградата, но това не е ваша реална площ защото е % идеални части. Няма да пиша как се изчислява колко ви се падат защото е дълго.
Чиста жилищна площ (ЧЖП) няма такова понятие - подразбира се съвкупността от нетната площ на помещенията, т.е. площта, която реално ползвате.

Брокерите под ЧЖП обявяват ЗП на жилището, а някъде хитреците пишат ЗП + % общи части като площ на жилището.

Има една тънкост при ЗП на по-старите жилища (преди 1965-70 г), тогава площта се е изчислявала по друг начин - в ЗП не са влизали балконите или при изчисляването е вземана тяхната площ с корекционен коефициент 0.4. Площта на складовете и гаражите на имоти от този период е вписана в актовете като нетна площ
С приемането на кадастралната карта (ако вярно е нанесен имотът), той фигурира в кадастъра със ЗП, така както написах, че се изчислява най-горе.

Много често срещам обяви, в които има публикувани разпределения, и е очевадно, че обявената площ не е ЗП на жилището, а ЗП+% общи части.

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 16:33 от ее123456

# 712

Алегра, да цените специално за София доста скочиха от края на миналата година до сега, едно 10-20хил евро отгоре са. Сега е доста изгодно да се продава  Laughing  

дали ще се задържи тази тенденция!? На мен ми се струва че цените скочика доста повече .... с 30-50 000 евро. На нас ни предлагат в момента старо строителство с цена близо 1500 евро за кв.метър .... много ми се вижда, но в също си мисля че тенденцията ще се задържи поне няколко години и не зная дали ще мога да изчакам

така е , в София всичко поскъпва здраво !
сестра ми чакаше изгодна сделка , защото така говорели всички , че щяло да е още по-евтино !
не само не стана евтино  а цените които цитираш с аактуални към днешна дата !1
Сестра ми вече прави компромис...ще купи по-малко жилище и в по-лош квартал.........Изпусна Момента за изгодна сделка

# 713
Сестра ми вече прави компромис...ще купи по-малко жилище и в по-лош квартал.........Изпусна Момента за изгодна сделка
Според мен рязкото поскъпване на имотите в Сф свърши, ако има покачване, то ще е минимално или поне в разумни граници.
Смятам дори, че от март до юли/август ще има понижение, защото очаквам да започнат да се строят много нови сгради. А те ще продават на изгодни цени и на пазара ще се появят качествени имоти.
В момента строителството трае максимум 1.5-2.0 години, може да се почака и да се вземе нещо, което заслужава вложените пари.
Имотите, които в момента се предлагат или са безумно скъпи, или крайно непригодни за живеене.

# 714
На предните страници някой писа, че новите сгради са продадени на зелено. Били останали само скосени и северни апартаменти.

# 715
  • при късмета

Според мен рязкото поскъпване на имотите в Сф свърши, ако има покачване, то ще е минимално или поне в разумни граници.
Смятам дори, че от март до юли/август ще има понижение, защото очаквам да започнат да се строят много нови сгради. А те ще продават на изгодни цени и на пазара ще се появят качествени имоти.
В момента строителството трае максимум 1.5-2.0 години, може да се почака и да се вземе нещо, което заслужава вложените пари.
Имотите, които в момента се предлагат или са безумно скъпи, или крайно непригодни за живеене.
Седмица преди нова година, гледах интервю с брокери от уж голяма и елитна агенция, прогнозите им бяха за ръст от поне 10% в цените за тази година.
Новите сгради не са толкова много, та то място не остана, освен по ливадите отвъд околовръстното. Т.е. място има само в новите квартали, които се разрастват

# 716
На предните страници някой писа, че новите сгради са продадени на зелено. Били останали само скосени и северни апартаменти.
В момента, които се строят, може и да са продадени в по-голямата си част. Аз говоря за тези, на които предстои първа копка. Единственото място където се продава "на зелено" е Сф, в другите градове (може би без Варна) почти няма ново строителство защото се продава след построяване.
Като себестойност, строителството на м2 е най-ниско в Сф, а като продажна стойност най-висока, така, че има значителни инвестиции в ново строителство в Сф.

# 717
Седмица преди нова година, гледах интервю с брокери от уж голяма и елитна агенция, прогнозите им бяха за ръст от поне 10% в цените за тази година.
Новите сгради не са толкова много, та то място не остана, освен по ливадите отвъд околовръстното. Т.е. място има само в новите квартали, които се разрастват
Не е вярно. Поразходи се от МОЛ София на север, "Банишора", "Модерно предградие" "Гевгелийски" и други в тази част - терени бол. Има стари барутници с дворчета. Според застроителния план там е предвидено за високи сгради и 80-100% застрояване (в централните части и "Банишора").

# 718
  • София
В момента, които се строят, може и да са продадени в по-голямата си част. Аз говоря за тези, на които предстои първа копка. Единственото място където се продава "на зелено" е Сф, в другите градове (може би без Варна) почти няма ново строителство защото се продава след построяване.
Като себестойност, строителството на м2 е най-ниско в Сф, а като продажна стойност най-висока, така, че има значителни инвестиции в ново строителство в Сф.

Има инвестиция, но има и голям риск да не влезеш във владение в определения срок и да плащаш заеми като побъркан. Мой познат от 2006г си чака да се нанесе в кооперация на етап акт.14 вече 10-та година и ходи по квартири. Апартамента беше купен на зелено изгодно по това време от сигурен строител.

# 719
Има застраховки срещу незавършване. Когато ние се включвахме, обмисляхме да направим такава, но проучвайки строителя се оказа, че е "сигурен". Такъв се оказа, завърши 3 месеца предсрочно.

Общи условия

Активация на акаунт