Още малко ни остана, след празниците ще съм ЯНУАРСКА мама - Тема 10

• 37 244
  • 745
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Фрози, явно си по - запозната....какво му е страшното на този окситоцин?епизотомия не се ли прави само, ако се налага? Хич не ги разбирам нещата. Явно прекалено се доверявам на лекарите. Аз и ощ ене съ решила къде да родя....

# 691
Благодаря, момичета! Толкова ме беше страх, че ще родя по-рано, че днешния ден ми е направо празник Hug
Аз няма да плащам, защото ми писна за всяко нещо да го правя, при положение,че вече са ми взели достатъчно.  За окситоцина- ако не желаете, внимавайте какви документи подписвате. Аз ще откажа и ако решат да ми влючат насила, ще пиша жалба още в родилното, поне това го мога много добре.
Фрози, какво ти свеки, на мм баба му ми се е квакнала от три седмици и полудявам вече. Само ми казва " аз не преча" или " не ме мисли", а туко иска да и сервирам и отсервирам  #2gunfire вчера ми изръси, че др месец пак щяла да идва....шшш алоооо,аз др месец ще съм с бебе..да си ходи на хотел!!!!!

# 692
  • София
Чак страшно няма сигурно, но го използват основно за забързване на процеса - по-бързо разкритие, съответно контракциите са по-болезнени - това ако не искате упойка.

Има статистика, че при използване на окситоцин по-често се прилага и епизотомията.
Епизотомия се прави с идеята да се предотврати естествено разкъсване, но често я правят, защото след упойката, момичетата не напъват когато както трябва и съответно чрез нея се разширява родовия канал. Пък и кой днес чака раждане 8-10-12 часа, ако може всичко да свърши за 2-4 примерно.

Аз съм на мнение, че раждането е един нормален, естествен процес, който в повечето случаи няма нужда от намеса и предпочитам да остане естествен. Включително, ще се опитам да мина през него без упойка. За това и съм против окситоцина, нямам и желание да ме режат и шият.

Не, че това означава, че ако медицински се наложи няма да мина и през едното и другото, но не и само на основание, че раждам за първи път.

Всичко е въпрос на нагласа и очакване за раждането - искам максимално естествено такова, имам и приятелки, които са искали дирижирано, безболезнено раждане и изобщо не им е пукало дали им включват системи, дали ги режат, шият и прочее.

# 693
Днес бях при предполагаемата педиатърка на бебето,ужасна бабка която се държа адски надменно,бясна съм #2gunfire,все едно и исках услуга без пари и съм и длъжна,мамка й,тя ще опъне маса пари от касата,понеже моята лична е общопрактикуващ лекар и бебета не взима и тая новата злобее,вика то най-трудно едно бебе да избуташ,после ще те уговаря да запишеш детето при нея,полудях,че нали си е мое право да си го местя където поискам,а и личната никога не ме е карала да местя синът ми при нея,аз сама си прецених.До вчера тая новата вика не взимам нови пациенти,че имам много,ся иска да и се врека до живот,ай сиктир,и много нагла вика като ви изписват мини оттук да го преслушам,да не идвала до вкъщи :bad- words: как не я заблъсках незнам,че аз ако не я харесам още юни ще я сменя ,не и ли идва на акъла,вика ми аз пациенти от Ангелова не взимам,ама айде заради тая жена дето ме уреди щяла да ме вземе,то трябваше на колене да й падна хххххххх,извинявайте за дългия пост ама..... Нормално ли е

# 694
  • София
Оф, нямам против гости за ден-два, ама за по десет дена, не дай си боже повече ми идва на нагорно. И майка ми не мога да я търпя за толкова, камо ли чужда жена. Към свекито пък изобщо не питая топли чувства, та само защото знам, че е майка на ММ я търпя - в същото време с останалите му роднини нямам такива проблеми, свестни хора са. А като знам, че и за раждането ще дойде и няма да си иде с изписването, че не живее в София направо ми причернява. Дано само не ме хване и някоя след родилна, че ще изгоня всички много бързо и който иска да се сърди  Crossing Arms

За педиатъра - еми моя личен, който е такъв от половин година и приема и бебета, не съм изобщо сигурна, че искам да ни е педиатър - няколко пъти го будя в кабинета, всеки път е апатичен и полу заспал, пък един болничен ми го писа три пъти, че все го връщат от НОИ.
Иначе винаги има направления, ама колко разбира не знам  newsm78

Искам педиатър в Люлин, за да може и майка ми след годинка да води лесно детето при нужда. Мислех да отида да проверя в болница Люлин какви такива имат и записват ли, пък да видя и условията, тъй като е частна болница, която работи със ЗК.
Като цяло нищо не съм решила.

# 695
Rady, аз съм почти в средата на осмия месец, уж очаквам корема още да расте, а нощниците в момента са ми почти плътно по корема, има много малко резерв. Но да, за кърмачки са, така че са ми по-важни след раждането в болницата да ми стават.  Hug
deedeetu, с такава история в семейството няма какво да го мислиш, важното е да излезете от раждането живи и здрави и ти и бебо, ако се наложи секцио какво да направиш, не можеш да го промениш. Поне аз така се успокоявам ако моя хубостник не се обърне. Знам, че секциото си е операция, и на мен изобщо не ми се иска, но е нещо, което не зависи от мен.  Hug

Не очерняйте толкова окситоцина - все пак това е хормон, който естествено съществува в организма на раждащата жена, въпроса е че може да е в недостатъчно количество. Разпитвала съм моя док по въпроса и разбрах, че проблема не е дали ще ти сложат допълнително окситоцин, а колко ще ти сложат и в кой момент от раждането. Имам приятелка, на която и двете и раждания са предизвикани с окситоцин, нещо като планово секцио, но естествено раждане. При нея си е имало медицинска причина, че матката и е един вид по-мързелива и се е наложило да и помогнат така. Няма никакви шевове от раждането, била е без упойка и се е възстановила много бързо.  Допълнително съм чувала да го използват когато има разкритие, но жената няма контракции. В такава ситуация не може да се проточва много във времето, става рисковано и за майката и за бебето. Отново всичко е въпрос на конкретен организъм и конкретно раждане, не може да се каже еднозначно за всички.  Peace

# 696
  • София
... че проблема не е дали ще ти сложат допълнително окситоцин, а колко ще ти сложат и в кой момент от раждането...
Ей това е проблемът за мен момичета.
Не съм лекар и не искам да си налагам мнението, но раждането го направиха медицински проблем с медицинско решение. Последните години чета доста, както разкази на момичета, така и разни статии.
Имам си мнение какво искам и какво не искам и не искам изкуствено забързване на естествен процес.
Най-лесно е да ви кажат, че не напредвате достатъчно бързо, но щом вие сте ок, бебо е ок, за кого не е достатъчно бързо - за лекаря?

За това и написах, важното е да знаете какво искате от вашето раждане - ако да е без болка, слагате упойка и другото не ви бърка, ако е да стане бързо - окситоцин, аз искам да е естествено.

# 697
Frozy, затова постоянно повтарям, че трябва да си намери човек лекар на когото вярва и в този момент да му се остави да си свърши работата. Раждането не е медицински проблем, но е факт че във времената когато е ставало напълно естествено и без медицинска помощ е имало както успешни раждания в домашни условия, така и висока смъртност на родилките. Аз и друг път съм ти казвала - баба ми е раждала 50-те години със секцио и ако не е била намесата на лекарите, нито тя, нито баща ми е щял да оцелее. Затова пак ще кажа - не може да разбираме повече от лекарите без да сме такива, можем единствено да си направим труда и да отделим енергия и време да намерим лекар, на когото да се доверим и да го оставим да си свърши работата.
Лично съм на мнение, че в днешно време се изпада в крайности, както има момичета които директно се решават на секцио и изключват нормалното раждане, така и има момичета които залитат по уж естествено раждане без да се замислят къде е границата. Честно да си кажа не разбирам защо например раждането във вода се води естествено - не сме водни бозайници, че да е естествено точно това. Когато настъпи момента по естествен път, това означава, че бебето е готово да излезе от "водната" среда в майката, да се отдели от пъпната връв и да започне живота си като самостоятелен организъм, защо да е естествено да се роди във вода? Моето мнение е, че това е крайност. Аз си падам по баланса и винаги се стремя към него.

# 698
  • София
Раждането във вода има няколко предимства - топлата вода обезболява и отпуска мускулатурата - по-лесно се ражда и с по-малко разкъсвания.

Прехода на бебето от водна във водна среда, със сходна температура е по-малко стресово спрямо водна среда - въздух и то с различна температура.

В моята фамилия няма семейна обремененост, нямаме и тежки раждания, нито предпоставки за усложнения, за да се притеснявам от него.

Преди години доста от смъртните случаи на родилки се дължат както на позата на бебето - седалищно, на къса пъпна връв, на разкъсвания и тежки кръвоизливи. Не е имало техника да се помогне, днес това не са особено сериозни проблеми и всъщност повечето си имат решения и рядко се стига до фатален изход.
При проблем е ясно, че се действа за отстраняването му.
Това обаче не означава, че при едно нормално протичащо раждане трябва да се подхожда като към такова с проблем и за мен не е нормално лекар да ми каже, че ще ми се включи окситоцин, още преди да е започнала родова дейност и да знае как би протекло моето раждане, въпрос на виждане в крайна сметка, това няма да е моят лекар.

# 699
Точно за това ти говорех - както на теб така и на мен това ще ни е първо раждане живот и здраве. Не може да знаеш дали всички тези ползи примерно са реални, доверяваш се на написаното от други хора, които често нямат медицинско образование и може би самите те са склонни да изпадат в крайности. Коментирала ли си го с лекар примерно, защото аз съм го коментирала с лекар на когото вярвам и най-важното лекар, минал лично през раждане.
Смъртността преди време за съжаление не се е дължала само на аномалии, а и на ненавременни действия спрямо родилката, като например отложено прерязване на пъпната връв и отделяне на плацентата, инфекции и т.н.
Също не можеш да знаеш дали реално лекар би ти сложил окситоцин преди да е започнала родовата дейност. Генерализираш, а не бива. Разказах ти за случай на моя приятелка с две раждания при които е било задължително да и се постави окситоцин преди да започне родова дейност, защото такава просто няма как да започне иначе. Според теб кое щеше да е по-добре - да я вкарат директно в секцио ли? Или да я оставят да преносва неопределено време и с неопределени последствия? Затова пак казвам - намираш си лекар на който имаш доверие. Като виждаш, че единия гледа на раждането като на медицински проблем, отиваш при друг. Четенето и създаването на информираност е хубаво нещо, но е много важно да си подбираме и проверяваме източниците, интернет е пълен с информация която не е обективна и няма медицинска основа. Лично аз се пазя много от такива източници.
Исках да кажа за окситоцина примерно, защото с коментара си създаваш впечатлението че това е някакво зло, което никога в никакъв случай не трябва да допускаме да проникне в организма ни.
Да, раждането е естествен процес при идеални други условия, но дори тогава според мен не е толкова естествено колкото е дишането например. Ако беше така нямаше да има толкова много рискове - въпрос на анатомия. Да ни пази Господ и да сме живи и здрави!  Peace

# 700
  • София
Да, коментирала съм и с лекари - повече от един, имам и семейни приятели гинеколози с доста години опит и с които сме си говорили на друго ниво на откритост по този и доста въпроси и да, не случайно имам мнение Simple Smile

Не, не генерализирам, има си и официална статистика и крайни мнения не съм изказвала - нито, че окситоцина е зло, нито че в никакъв случай не трябва да се приема Simple Smile

Също така казах, че всеки сам си решава какво иска от своето раждане и не налагам мнение  Wink, за това и не мисля да споря, всеки сам си решава в крайна сметка.

Предвид, че има и лекари, които не работят като лекарите, на които се доверява даден пациент, дали не значи, че опциите са повече от една?

# 701
Балонче, честито ти влизане в 9 месец да си изкараш до термин  Simple Smile
Аз днес съм се отдала на релакс след вчерашния кошмар който трябваше да преживея  Flutter

# 702
  • София
Ох, сложна тема сте зачекнали. Най-трудното според мен е именно да намериш лекар, на когото да вярваш - и това е така не само за раждането. Лекарите също са хора с различни мнения и практики. А ние като пациенти рядко сме компетентни да решаваме сами... и като ти кажат "трябва да сложим окситоцин" ти реално много трудно можеш да преcениш дали наистина трябва или лекарят бърза за нещо си. Затова сме принудени да четем и да се образоваме, което пък понякога ни прави прекалено самоуверени и започваме да отричаме медицината дори когато даденa мярка е наистина нужна... Ей така се изпада в крайности.  Crazy

# 703
Момичета, бебко е добре, 2800 гр. В 36 г.с., плацентата зряла  Shocked, каквото и да значи това.
Ама се ядосах, вчера си напрвих нови изследвания за хепатит, спин и васерман, че нали ме бяха изкарали позитивна на антитела хепатит б, днес излиза, че не съм и Аг пак ме писала в документите позитивна  #2gunfire

# 704
Frozy, аз не споря, изказвам различна гледна точка. И виж колко интересно се получи - аз съм от семейство пълно с лекари, включително уважавани АГ-та и няма един покрай мен който да намира нещо естествено във водното раждане или да отрича категорично разни медикаменти. В случая не говоря за близки познати, а за хора от семейството ми. Последно ще ти кажа пак без да споря само, че в хода на раждането ти няма да можеш да прецениш как протича и дали има нужда от една или друга мярка, ако беше така АГ-тата щяха да си следят бременностите и да раждат сами. Уви не работи така човешката природа.  Wink
Балонче, много хубави новини! Само се бори с АГ-то ти да ти отрази резултатите или да ти обясни защо те вписва така.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт