Я да попитам така (без закачка) – колко сте майки и колко сте квачки?

• 11 387
  • 134
  •   1
Отговори
# 90
Имам въпрос- искам да си сверя часовника. Нормално ли е през лятната почивка 13 г. момиче всяка вечер да изпива кенче Самърсби? Прави се с възпитателна цел- да вкуси алкохол и да се прецени носи ли изобщо на алкохол, макар и в минимална доза. На детето му харесва, кенчетата са в неговия хладилник и не посяга за второ.

Не е ли малко раничко? А и всяка вечер... На празник - по мога да го приема, ама ежедневно ми се струва формиране на лош навик. Пиенето при тийновете го приемам в гимназиална възраст, преди това ми се струва рано. Да отпие глътка от чашата на родител - да, да му капнат глътка вино или бира на празник - да, колкото да разбере какъв е вкусът и да не любопитства повече. Но цяла чаша или бутилка...
Според мен "ученето" на пиене не става с редовни тренировки, а по-скоро чрез примера на родителите + съответните обяснения при подходящ повод. От рода на това, че не се пие евтин алкохол, купен незнайно откъде, че не се приема почерпка от непознати, че не се пие на гладно, че не се пие на екс, че не се пие бързо, че в един момент може и да се имитира пиене - при наздравица само да си потопиш устните, без да поглъщаш и т.н. всички трикове, които биха помогнали на един млад човек хем да не се цепи от колектива, хем да не става за присмех в компанията, хем и да се опази (сравнително) трезвен.

Последна редакция: нд, 06 дек 2015, 15:03 от Как` Сийка

# 91
  • някъде в орбита...
Нормално ли е през лятната почивка 13 г. момиче всяка вечер да изпива кенче Самърсби?
С каквато и цел да се прави, на каквато и да е възраст, все си е създаване на кофти навик Tired
Как` Сийка, много точно казано Peace

Когато децата ти влезнат в оная " чудесна" възраст, ще разбереш че много неща би правила, които няма да им харесат, само и само да ги опазиш докато я преминат.
Много неща прави един родител, независимо дали се харесват или не на детето. Все пак е родител, не пръв приятел. Но тичането след пиян пубер и звънене няколко пъти на вечер не са в списъка ми Rolling Eyes

# 92
  • София
Не е ли малко раничко? А и всяка вечер... На празник - по мога да го приема, ама ежедневно ми се струва формиране на лош навик. Пиенето при тийновете го приемам в гимназиална възраст, преди това ми се струва рано. Да отпие глътка от чашата на родител - да, да му капнат глътка вино или бира на празник - да, колкото да разбере какъв е вкусът и да не любопитства повече. Но цяла чаша или бутилка...
Според мен "ученето" на пиене не става с редовни тренировки, а по-скоро чрез примера на родителите + съответните обяснения при подходящ повод. От рода на това, че не се пие евтин алкохол, купен незнайно откъде, че не се приема почерпка от непознати, че не се пие на гладно, че не се пие на екс, че не се пие бързо, че в един момент може и да се имитира пиене - при наздравица само да си потопиш устните, без да поглъщаш и т.н. всички трикове, които биха помогнали на един млад човек хем да не се цепи от колектива, хем да не става за присмех в компанията, хем и да се опази (сравнително) трезвен.
Как'Сийкеееееееееееееееееее!
И твойто чувство за хумор си взе почивен ден! hahaha

# 93
Аз не коментирах твоя пост, сега го виждам за първи път, а този на Ери.
Докато съм писала, и вие сте публикували.
Редактирах си поста.

# 94
Цитат
Много неща прави един родител, независимо дали се харесват или не на детето. Все пак е родител, не пръв приятел. Но тичането след пиян пубер и звънене няколко пъти на вечер не са в списъка ми Rolling Eyes
Цитирай
Добре де, да попитам тогава така -  а кои неща бихте правили, които няма да харесат на пубера, но нито биха го направили мамин златен, нито биха изложили реномето му пред другите, нито... И аз не знам. Смятам, че самите тийнове приемат всяка намеса на родителите за неудобна и ненужна. Така,  че има ли списък с позволени вмешателства?

# 95
Няма такъв, разбира се. Родителят винаги ще е без шапка.  Laughing
Първо е мрън-мрън-мрън, те ми пречат да живея и да се развивам, те ме спъват и дърпат назад със своята ретроградност, после следва мрън-мрън-мрън, те се провалиха като родители - ако тогава ме бяха посъветвали какво да правя, ако ме бяха спрели да не правя онази грешка, аз нямаше да опропастя живота си... А някои зациклят на първото мрън и ако ще на 100 години да станат, винаги родителите им ще са виновни за лошите им избори в живота.
Но пък който го е страх от мечки... Да не е раждал деца.  Laughing

# 96
  • София
Добре де, да попитам тогава така -  а кои неща бихте правили, които няма да харесат на пубера, но нито биха го направили мамин златен, нито биха изложили реномето му пред другите, нито... И аз не знам. Смятам, че самите тийнове приемат всяка намеса на родителите за неудобна и ненужна. Така,  че има ли списък с позволени вмешателства?
За мен, няма списък с непозволени вмешателства, а има списък с непозволени начини на вмешателство.
Всеки си познава детето и ако успее да намери най- внимателния и не насилващ начин, всички ще са добре.
С доза ужас се сещам за тези години на сина ми и съм благодарна че доверието, което бяхме изградили помежду си от дете, устоя. На на няколко пъти, в най- драматичните моменти, решаваше да ме послуша само защото беше убеден, че макар и досадна, съм живяла повече и може да ми повярва, че съм права, че не го забранявам, защото не му вярвам и т. н..

# 97
Начи хем си притеснителна, хем не си научила дърто магаре на 17 да отличава качествен алкохол от опасен?
Тук си абсолютно права- обучението трябва да започне в първия месец след раждането и да продължи поне до 15г. възраст.
Всяка сутрин теория, на обяд- практика и  вечер изпит! Joy

Отговарям ти с формулировката на Как'Сийка:

Цитат

Синът ми е на 6 и вече вижда как, кога, в какви чаши и по какви поводи се пие. Не е табу, няма каране и забрани, то се вижда и си извежда правила.

# 98
Аз не знам дали има човек, който никога в живота си не се е напивал поне веднъж или поне да почувства какво замайване
Ето ме bowuu. Никога не съм се напивала, нито съм се замайвала.

# 99
  • някъде в орбита...
melange, Абсурд ти го е казала прекрасно:
няма списък с непозволени вмешателства, а има списък с непозволени начини на вмешателство.

Няма такъв, разбира се. Родителят винаги ще е без шапка.  Laughing
Ми щото е родител, пише си го и в длъжностната характеристика Mr. Green

# 100

Синът ми е на 6 и вече вижда как, кога, в какви чаши и по какви поводи се пие. Не е табу, няма каране и забрани, то се вижда и си извежда правила.

Мамасита, ако си мислиш, че всеки повтаря модела на пиене на родителите - грешиш..
По тази логика не трябваше да сядам на масата без ракия и салата.
А не пия ракия и бира въобще.

И ако се опитваш нравоучително да обучаваш тийна на кое/как..е почти сигурно, че ще загубиш, даже напротив - ще го провокираш да опита и да си счупи главата сам.

И ако синът ми се прибере някоя вечер сериозно пиян - естествено, че ще му помогна.
Достатъчен ще му е срамът на следващият ден, че мама му е помогнала.
И ще се опитам да поговоря защо и как се стигнало до там - и да споделя моят опит и как съм се научила аз да пия.

# 101
От 4 поколения вече в семейството ми се е пиело по общо взето един модел. Разликите са само незначителни подробности.

Къде писах "нравоучително"? То става неусетно, чрез осмоза. Плюс няколко тарикатски правила за пиене, които в никакъв случай не са "нравоучителни". А и не обучаваш тийн: тия неща се казват, като е още на 10-12. Иначе е късно, тийн вече не се обучава.

# 102
В твоето може и да се е пиело от поколения, но в аз съм тотално извън моделите на моето.
Така че, не бъди категорична, плс..

Неусетно можеш да си мислиш, че правиш нещо, но няма как да си сигурна в резултата.. Peace
Едиственото работещо (за мен) нещо - е да се опитаме да бъдем приятели с децата си, без да ги ограничаваме, поучаваме и тн. И да ни имат доверие и сами да споделят.
Тогава - и да се напие един път, няма да е толкова страшно.

# 103
То това е едно от правилата: да се напие един път свински, да види какво е. Никого не пазя от това, и бабите ми са го правили.

Аз си правя каквото знам- не е сигурно, но е по-добре от нищо.

А иначе си е хитринка след всяко алкохолно да пиеш по 1 безалкохолно. Не виждам къде е морализаторството, става въпрос за това да не се дехидратираш...

# 104
И не пий на гладно и тн..
макар че, познавам хора, които първо пият, после ядат.
Аз не мога.
Както и като смесвам става пак зле положението..

Но темата не е за това.. Peace

Общи условия

Активация на акаунт