Я да попитам така (без закачка) – колко сте майки и колко сте квачки?

• 11 368
  • 134
  •   1
Отговори
Синът ми - на 17г. отдавна мърмори, че твърде много го следя, а
баща му нарича това прекалено обгрижване.
Според вас наистина ли прекалявам, ако ви кажа, че:
-отиде ли на дискотека, вила, събиране др.под. не спя спокойно(обичайно се прибира отколо 5.00ч.сутринта) и държа да се чуем един-два пъти.
-настоявам да ходи по такива мероприятия, когато на другия ден е почивен ден за мен, защото от недоспиване трудно работя.
За съпоставка - мъжът ми си заспива спокойно и целонощно.

Питам, защото хем си мисля - вече е голям, хем си казвам - само на 17 е, имам право да изисквам от него.
Отделно, че веднъж прекали и се върна пребледнял, а аз му държах легена до главата. Като се оправи каза - нормално е, на всички се случва. И мъжът ми му пригласи - и аз съм вършил такива работи като млад.
Та майка ли съм или квачка?

Последна редакция: пт, 04 дек 2015, 09:28 от Редактор*

# 1
нормална майка с уклон към квачка си

пиенето не е драма, за мен единствено това е прекалено:

-настоявам да ходи по такива мероприятия, когато на другия ден е почивен ден за мен, защото от недоспиване трудно работя.

това, че ти не можеш да спиш, не означава той да не ходи когато има мероприятие
негативите остават за теб, не е редно той да носи последствията им

# 2
Bubunka, не че той се съобразява с почивните ми дни - ама аз си настоявам все пак.
Благодаря ти аз отговора. Ще събера мненията тук и ако съм повече квачка, ще търся начин да подтисна изискванията си.

# 3
Нормално е да се притесняваш, но от друга страна и досаждаш.
Това може малко да го отдалечи от теб.
Такъв контрол е неправилен. На 17 години е, дай му въздух. Не може вечно да ти се отчита. Трябва му самостоятелност.

# 4
  • София
нормална майка с уклон към квачка си

пиенето не е драма, за мен единствено това е прекалено:

това, че ти не можеш да спиш, не означава той да не ходи когато има мероприятие
негативите остават за теб, не е редно той да носи последствията им
На 17г. е непълнолетен и ученик.
Не виждам защо мероприятията трябва да са през седмицата?
Когато се прибере в 5ч. дали ще отиде на училище?
Не ми е било спокойно, като го няма цяла нощ и имахме уговорка да не се сърди, ако му звънна, преди да легна, за да го чуя.
Не мисля, че си квачка, времената са достатъчно безумни и е нормално да се притесняваш.

# 5
Цитат
когато на другия ден е почивен ден за мен

това не фиксира като почивни дни събота и неделя и коментирам нейната гледна точка - "искам да спя, няма да ходиш на купон" /най-грубо казано/
втора смяна също
за звъненето по телефона не съм писала нищо

# 6
Аз съм по - зле  от теб. На дискотека след като нямаше  18 ,  не можеше  да ходи .
Компромис направих само веднъж . Тогава се  върна пиян и повърна на килима .  Почистих , но му казах че това е първия и последен път , в който го правя. Ако се повтори повръщането ,  ще си чисти сам . За втори път отиде на дискотека като навърши 18 год.
Изобщо не мисля , че съм квачка . Нормална майка съм и се притеснявам , след  като ден през ден се чува за нещастни случаи .
За мен не е нормално - нито да употребява алкохол преди 18 год. , нито да се прибира в неадекватно състояние вследствие на употреба на алкохол независимо от възрастта.
Принципно не съм обсебващ  родител и съм му дала доволно свобода , но за алкохола и дискотеките бях доста твърда . Не се е оплакал , че е прекалено  контролиран или ограничаван .

# 7
  • София
На 17 години, на първо място е Ученик. На второ място е НЕпълнолетен,което предполага, че ще слуша майка си и баща си.
Майка му е недоспивала, когато е бил бебе, сега пак. Тук обаче не е наш ангажимент да взимаме становище, дамата си има съпруг. Тези решения се взимат заедно. Аз, ако видя, че жена ми недоспива, ще преценя за конкретния случай на льольото ще му стане ли нещо, ако не иде на парти, когато майка му е на работа в деня, следващ партито.

Сега, верно е, че не сме 80-те, но и прекалената разюзданост не е оправдана.

Да, не е проблем пиенето, но връщането пребледнял с позиви за драйфане Е проблем или поне предпоставка за появата на такъв, няма какво да се лъжем. И тук е добре да се уточни от какво е пребледнял - от алкохол или трева? И двете не са болка за умиране, но все пак.

И още нещо, макар че бях ученик през смутните '90, нито веднъж не са ме пускали на подобно парти, ако следващият ден е бил учебен.

Извинявам се, ако съм навлязох твърде навътре в темата, но лаишкото потупване по рамото, че всичко е Ок и сме го правили всички, не ми се нрави твърде много.

# 8
Здравейте, аз също си имам син , но той вече доста голям , а аз имах времето да преосмисля моето поведение спрямо него , докато той беше с мен, освен това продължавам да чета на тази тема , защото с нашето възпитание ние градим не само бъдещето на децата ни , но и нашето бъдеще. Щастливи са родителите , които имат добри , успешни деца и преживяват истински ад тези родители, които имат деца с проблеми в здраве, кариера или личен живот.
Та към същината на въпроса. Вашият син вече доста голям , ама все още не съвсем осъзнат. Ако ще се държите с него като с невръстно дете , хем ще го дразни това , хем ще има риск той да остане инфантилен. Затова хубаво ( според мен) да му кажете че вече е доста голям и дошло му времето да се погрижи и за вас : дали знае че се притеснявате , когато излиза? Може ли да се погрижи да не се тревожите? Може ли да ви информира предварително къде ще ходи и към колко ще се върне? Може ли да ви се обади през този период за да сте сигурни че всичко е наред? Може би , ако уговорите с него тази тактика - не вие да сте загрижени за него , а той да е загрижен за вас , може би тогава всичко ще минава по друг начин.
Ще се радвам , ако моето скромно мнение ви помогне.

# 9
  • София
Аз съм от раслите през края на 90-тте и 2000-те, когато още достъпа в дискотеките беше свободен и никой не ни искаше лични карти на по 16-17... Винаги сме имали много силна връзка с родителите ми и взаимно доверие. Излизала съм през седмицата, но по - умерено, примерно до към 1-2 най - късно и то не, защото те са ме ограничили, а защото знаех, че на следващия ден трябва да съм на училище. Уикендите не е имало часови диапазон - може и до 1, може и до 6... Майка ми ми звънеше 1 път преди да си легне и това е. Не знам, ако ми беше звъняла по 100 пъти със сигурност щяхме да се скараме. Напиване без мярка - случвало ми се е 1 път, беше тежко  Laughing После и двамата с баща ми иронично ме подпитваха колко ми е зле и дали ме боли главата... и дали си знам мярката вече... е, бях я научила. Но пак казвам - имали сме си голямо доверие, те познаваха обкръжението ми и приятелите ми, изкарвах хубави оценки, нямах проблеми в училище и сигурно това е спомогнало доста за отношенията ни.  Hug Според мен авторката мааааалко попрекалява, особено с телефонните обаждания. А това, че не можеш да спиш, докато той е навън не е пречка за него да излиза и не би трябвало да е според мен...

# 10
Майка ми и тя едно време (преди 10г) ми казваше, че като чуе да отключвам и заспива спокойно. Това си е до човек, нормално е да имаш някакви притеснения. Обажданията ги пропусни. Сигурно му е и неудобно. Нашата уговорка беше, ако спонтанно реша да ходим някъде и ще закъснявам, просто да й пратя един смс. Вярвали са ми, но и аз не съм злоупотребявала с доверието. Познаваха ми приятелите, само питаха има ли с кой да се прибера, че живеехме в краен квартал и баща ми не искаше нощно време да съм сама в такси.
Поговорете, сложете си някакви граници на намеса, удобни и за двамата. Пък неспането...едно по-силно кафе сутрин Wink

# 11
Аз не мога да разбера как хората не виждат тука нищо нередно. На 17 години човек няма право да пие или да обикаля до 5 часа сутринта. Това не е кудкудякане, а закон и ако някой е бил в чужбина, знае, че тези неща по света си се спазват. Нека някой отиде да си купи алкохол в САЩ на 17.

# 12
Променям си мнението донякъде. Пропуснала съм това за пиенето.
Не е редно, ама хич.

# 13
  • София
Винаги ще има от къде да си купиш алкохол, по - добре ли е да се напиват по градинките и по пейките? По - добре ли е да се държи вкъщи казармено положение, без излизане до късно или пиене на някакво количество алкохол, понеже на човека му остава 1 година до заветното пълнолетие? Ето от такива разбирания реват родители, че децата им са неуправляеми и излизат, не се прибират и т.н. Всичко се прави с мярка, а дали един 17 годишен е дорасъл за повечко доверие или не - той и на 18 може и да не дорасне за това, та даже и на 25...  Tired

# 14
Винаги ще има от къде да си купиш алкохол, по - добре ли е да се напиват по градинките и по пейките? По - добре ли е да се държи вкъщи казармено положение, без излизане до късно или пиене на някакво количество алкохол, понеже на човека му остава 1 година до заветното пълнолетие? Ето от такива разбирания реват родители, че децата им са неуправляеми и излизат, не се прибират и т.н. Всичко се прави с мярка, а дали един 17 годишен е дорасъл за повечко доверие или не - той и на 18 може и да не дорасне за това, та даже и на 25...  Tired

Ако всеки почне да си тълкува и изпълнява законите както му изнася, по-добре въобще да няма закони. На 17г мярката е без алкохол - в градинка или на дискотека е все тая. Да възпитаваш детето си, не означава, че си го вкарал в казарма, а за реването на родителите - най-често реват тези дето са допуснали свободия.

Общи условия

Активация на акаунт