"Който пие ракия, пуши и яде сланина, да си плаща"

• 12 060
  • 154
  •   1
Отговори
# 45
А във връзка с какво го е казал това и може ли да се види цялото изказване, а не само така думи извадени от контекста. Защото аз принципно съм съгласна.
В предишната ми работа един искаше да се пенсионира по болест. Той вечно беше в болнични. Е, накрая го разкараха. Алкохолик, който умишлено се беше докарал почти до инвалид.

И аз съм съгласна да се наказват злоупотребите, и сигурно повечето сме. Обаче къде отиде той чак да се опитва да отнема правото на пълноценно лечение на когото и да е?? Плащат се акцизи, те отиват в бюджета - това не значи ли, че тези пари отиват за здравеопазването и на непушачи и непиячи? Да вдигнат акцизите още тогава с 200% още сега - по-умно ще е.
Дори убийците в тежко състояние първо получават цялата медицинска помощ, от която имат нужда и след това биват пращани в затвора. Или може би (дано не се случва) ако някой негов близък (на ББ) има тежко заболяване, защото е пушил, той ще го остави да си чезне, та да разбере какво е вършил?...
Да измислят начин да ограничат злоупотребите от всякакво естество и да се създадат здравословни навици от ранна възраст, а не да пипат правото на здравна помощ точно на тази основа.
Ако беше казал само "Който не си плаща осигуровките, да не очаква много." може би малко повече щях да се съглася. Самото изказване подразни повече, отколкото смисълът, който може би  newsm78 е искал да вложи...
Това за застраховките на шофьорите - чести нарушители го подкрепям.

# 46
Въпросът е, дали тези, финансово подплатените, които нехаят за здравето си, са повече от онези, бедните, които кльопат сланина, защото контрафилето им е като на теб трюфелът.

# 47
Интересно, ако караш пил и потрошиш примерно главно себе си- защо не ти пратят сметка за здравните услуги...

може и направо да те оставят на пътя
поглеждат го, виждат че е бил пиян на око и чао

Не бе, съвсем цивилизовано си те прибират, лекуват, ама после си плащаш пътеката. Те и без това пътеките не са адски скъпи в повечето случаи.

# 48
  • София
Приехте сланината буквално, защото Бойко е натурален до ... пръжка с лучец.
Въпросът е, че им солиден процент българи, които живеят безобразно, хранят се безобразно, пушат безобразно, също така безобразно не си обръщат внимание на устите, ушите, уретрата. Накратко нехаят за здравето си. Питането обаче е- нехаят, защото са нехайни или нехаят само на пръв поглед, защото всъщност нямат какво да хаят.

Има солиден процент лекари и други с престижни професии, които точно това правят.
О, да. При това много са ъъъ съвсем добре материално. Занемаряването хич не е привилегия на бедните и неграмотните.

# 49
Ми значи ако си с висше образование (тоест държавата е платила за него), нямаш извинение да си болен от неграмотност.

Лекарите са особено добри в саморазрушаването. Все едно тях нищо не може да ги хване, щото са лекари...

# 50
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
оплакванията от свекърите/свекървите са в друга тема  Peace

Sunglasses

Скрит текст:
първият Павка Морозов се яви.
кога да чакаме следващите?
Това не са оплаквания , а чистата истина ./просто съм дала пример / Ирония не е нужна  Peace Да си кажем истината , много българи си изкарват така и хич не им пука . Цял живот си бачкат без осигуровки и се чудят от къде какво могат да изкярят  Flutter

а представи си ситуация при на твоите деца откажат лечение, защото ядат чипс, а каката даже пие газирано. или (понеже децата на съфорумките никога! не ядат джънк) не за чипс и кола, а за пържено, или за сладко или каквото там се сетиш повече от веднъж годишно.
най-добре е да се изключи личната неприязън и да се мисли мааалко по-широко.  Peace

бих приела това,

Със сигурност може да стане малко като при автомобилните застраховки- ако се види, че често ползваш услугата, да те проследяват с въпросници, да имат право да ти назначават допълнителни изследвания и ако се види, че не се грижиш за себе си, да ти вдигнат премията.

Някои частни фондове го правят.

но съм скептична по отношение организацията.
като знам, че съм плащала три пъти макс на осигуровките, а после плащах всичко по време на бременността ...  Tired
Съгласна съм , и да , каката пие беалкохолко и двамата ядат чипс . Но аз говоря за друго , в друг аспект . Говоря за булшинство от хора , които имат финансова възможност /не по-малка от на повечето хора/, но въпреки това не си внасят осигуровките и се нареждат всеки месец за някакви помощи .

а къде в изказването става дума за плащащи и не-плащащи осигуровките си лица?
той отказва лечение на тези, които се хранят нездравословно - значи и на децата ти  Peace

не знам какви са финансовите възможности на бУлшинството хора, нито са ми вменени задължения да следя кой какво яде или плаща  Tired

# 51
Тя, превенцията има много механизми, по които би могла да се се случи. Ежегодните профилактични прегледи, на които се подлагат служителите на не една и две големи компании, и които след това се анализират ...

# 52
Ей тая тема замалко да се превърне в място за оплюване на нелицеприятните всекиму персони като свекървите например  hahaha.
Целта на мероприятието е вдигане на здравните вноски. На редовно плащащите. Щото е най-лесно. Вместо да се принуди най-голямата група неплащащи/циганите/ да си плащат, а не само да ползват. И вместо да се погнат всички, които източват ЗК. А те са не тези, дето ядат сланина поради липса на пари за качествена храна. Щото тези не ходят на лекар, нямат ЗО.
От едно сдружение на болни, в което членувам, отиде зам. председателя на тази мила сбирка с премиера. Коментарът й: останах изумена какъв човек стои начело на държавата ни. Господ да ни е на помощ. На всички. Praynig

# 53
А какво ще направят за тези, които си плащат здравни осигуровки с години, но за техен късмет не боледуват и не се налага да ползват здравните услуги в страната? И това чудо, хем плащаш редовно, хем се получава така, че точно това заболяване или изследване не го покрива здравната каса? Или те изхвърлят недоизлекуван от болницата, защото пътеката е само три - седем дни. Другият вариант /при моето дете/ е, че стоиш три дни и на четвъртия те изписват, въпреки че реално ти правят само едно изследване на втория ден. През останалите дни си губиш времето, но пътеката е три дни, това е, ако ти харесва. Трябва да се усвоят пари. Толкова пробойни има здравната ни система, ма хранещите се със сланина му бодат очите. Stop

Каси и това с профилактичните е поредната "българска работа". При нас дойдоха, ти му казваш "не виждам долния ред", той - "добре си". Претупаха ни набързо, изкараха ни в цветущо здраве всички и отчетоха дейност.

# 54

Чакайте сега, нали вие, всички дето плюете тука, си го избрахте този изрод, защо роптаете сега?
МА, я си сърбайте попарата! И още коооооооооолко ще я сърбате, ум да ви зайде.

Правилно! Ма го мислехме за народен човек, пък той нито пие, нито пуши. И по жени не ходи, щото и това е вредно.

Лошият холестерол се плаща, добрият е по каса. hahaha И как да угодиш. Ако не се изследваш лошо, ако пък се изследваш често, защото се притесняваш за здравето си пак лошо.

# 55
Скрит текст:
оплакванията от свекърите/свекървите са в друга тема  Peace

Sunglasses

Скрит текст:
първият Павка Морозов се яви.
кога да чакаме следващите?
Това не са оплаквания , а чистата истина ./просто съм дала пример / Ирония не е нужна  Peace Да си кажем истината , много българи си изкарват така и хич не им пука . Цял живот си бачкат без осигуровки и се чудят от къде какво могат да изкярят  Flutter

а представи си ситуация при на твоите деца откажат лечение, защото ядат чипс, а каката даже пие газирано. или (понеже децата на съфорумките никога! не ядат джънк) не за чипс и кола, а за пържено, или за сладко или каквото там се сетиш повече от веднъж годишно.
най-добре е да се изключи личната неприязън и да се мисли мааалко по-широко.  Peace

бих приела това,

Със сигурност може да стане малко като при автомобилните застраховки- ако се види, че често ползваш услугата, да те проследяват с въпросници, да имат право да ти назначават допълнителни изследвания и ако се види, че не се грижиш за себе си, да ти вдигнат премията.

Някои частни фондове го правят.

но съм скептична по отношение организацията.
като знам, че съм плащала три пъти макс на осигуровките, а после плащах всичко по време на бременността ...  Tired
Съгласна съм , и да , каката пие беалкохолко и двамата ядат чипс . Но аз говоря за друго , в друг аспект . Говоря за булшинство от хора , които имат финансова възможност /не по-малка от на повечето хора/, но въпреки това не си внасят осигуровките и се нареждат всеки месец за някакви помощи .

а къде в изказването става дума за плащащи и не-плащащи осигуровките си лица?
той отказва лечение на тези, които се хранят нездравословно - значи и на децата ти  Peace

не знам какви са финансовите възможности на бУлшинството хора, нито са ми вменени задължения да следя кой какво яде или плаща  Tired
Е , веднага ме захапа за бУлшинството  Embarassed Laughing/моя грешка/ , разбира се , че не съм съгласна с казаното в този аспект . И споделям мнение , към кои хора мисля , че е редно да бъде отправено /защо трябва да съм го чула в изказването / . А да не говорим и колко много хора нехаят за здравето си и живеят на принципа "все ще се мре " Както и да , "говорим" за различни неща .

Последна редакция: ср, 02 дек 2015, 16:49 от *Мери*

# 56
Профилактичните прегледи в повечето фирми са проформа - отчитане на дейност или някакъв най-базисен пакет, който не покрива нищо  Peace И за мен работодатели, които не го вършат качествено, трябва да бъдат санкционирани, но защо ли не съм чула за такъв случай?

Отделно според мен някаква част от осигуровката, която се плаща трябва да е персонална, а не всичко в общия кюп, от който парите се разпределят между всички  Peace

# 57
  • София
Ама кой каза, че сланината е евтина?

И - че ми е болна тема! Хиляди баби и дядовци ходят без ченета. Хич не е смешно. ММ, който е един от най-редовните платци тази година тегли заем, за да си прави 2 пъти чене. Абе тъжна картинка всъщност.
Ама ББ може да каже, че е заради пушенето.

# 58
  • На ръба..
Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен. - Москов.

Толкова е тъжно всичко в тази държава - разболяваш се - няма лекарства или доплащаш безумни хиляди левове, пенсионираш се - минимална пенсия, раждаш - 340лв ти дават.. и ти го натякват все едно супер лукс. условия на живот ти осигуряват,

# 59
  • София
Разбирате ли, рядък идиот е този премиер, връх на клоунадата!
В Дневник има много добра статия за Кифтетата и сланината, препоръчвам ви да я прочетете, защото се говори за оскотяването и опростачаването на цял един народ, посредством подобни изкази идващи от най-високо ниво (и не, не се разисква сланината) .

Общи условия

Активация на акаунт