Детската градина – всичко, което ни вълнува – 14

• 42 840
  • 745
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Днес стигнах да разопаковам почерпката, която децата получиха от градината за тържеството. Заедно с шоколадовия Дядо Коледа, имаше пакетирана вафла с Е-та, пакетирана суха паста, пакетиран чипс. Тези работи не ги ли забраниха в детските градини отдавна Simple Smile  ?

# 106
Днес стигнах да разопаковам почерпката, която децата получиха от градината за тържеството. Заедно с шоколадовия Дядо Коледа, имаше пакетирана вафла с Е-та, пакетирана суха паста, пакетиран чипс. Тези работи не ги ли забраниха в детските градини отдавна Simple Smile  ?

Кой ги е взел? Родителите ли или Общината?
И какво значи да са забранени в ДГ, като вие, родителите тъпчете децата си с такива неща ежедневно.
Нищо лично, тук всички сме внучки на Марийка, но ежедневно хора с малки деца, които изпращат децата си с джънк на градина и с джънк ги посрещат.
Да, не се дават никакви такива вафли и пр. готови боклуци. Не се консумират колбаси, всичко е по БДС, децата хапват мюсли, овесени ядки, които обаче гледат като нещо опасно.

# 107
  • София
Не са от родителите. Подарък са от детската градина. Аз не давам такива храни на малките.

# 108
  • shumen
Ашиа,при нас също имаше вафли,шоколад,солети,дъвки.Аз чипс единствено не давам,но от другите неща му давам,ако иска да опита.Моето знае,че не купувам зрънчо аз,но веднъж в парка го почерпиха и си взе.
При нас в ДГ не се дават колбаси,но ми направи впечатление,че тази седмица два пъти имаше чай с мед и лимон и един път филия с пастет.Аз пастет не съм давала,но там 100%е ял.

# 109
  • София
Аз не се съмнявам в самото меню на градината, но ми стана смешно как лицето, което е определило какво да се сложи в коледните торбички, не е съобразило, че в градините от няколко години има вече нов рецептурник, насочен към малко по-здравословно хранене.
Иначе - купен пастет, хмм - това не е ли 50% нишесте и разни други добавки, плюс сол? Аз такова от кутийка не давам - мисля, че и в градината не дават. Или правя вкъщи, или купувам деликатесно на цена, която едва ли има смисъл да се плаща от градината. Там може да ядат по-прости неща, но поне приготвени на място. Даже в нашата градина със сигурност е така. Не знам защо при вас са дали пастет.

Като цяло имам доверие на градината за храната и затова не ми е ясна тази изцепка с чипса и вафлите.

# 110
Прочете ли какъв е пастетът? Защото при нас има поне два пъти седмично за закуска филия с пастет, но единият е яйчен, другият шопски.

# 111
  • Куциндрел
Пастет като пастет няма в нашата градина, има яйчен или шопски, последният моето дете много го обича.

# 112
  • shumen
Касита,не пишеше какъв е пастета.Пишеше просто филия със пастет.

# 113
И в градината на моето дете има филия с пастет.Има и със шопски пастет,но то си пише като е такъв.

# 114
Шопски пастет в Софето...При нас няма такова чудо Laughing Яйчен - да. Оня ден са яли хамбургер, чудя се с какъв колбас?
Иначе при нас само шоколадов дядо коледа в почерпката от общината имаше, другото - плодове Peace Подаръка от родителите - без храни, само книжки и пр. занимания.

# 115
A ние като бяхме деца ни разгазираха колата със захар. Голяма работа, дали им вафли. Ами, не го давайте на детето и толкова. А защо родителите не събраха пари и не се организирахте да отидете да купите плодове и други здравословни храни да се почерпят децата по случай тържеството?

# 116
  • София
В наредбата на МЗ не пише нищо конкретно за пастета от животински/птичи продукти. Но може да се пита РЗИ ... Възможно е купеният пастет да не отговаря на изискването за добавени протеини, сол ...

То и за чипса не пише, но има изискване за максимално допустимото съдържание на сол в храните - на което чипсът не отговаря.

Интересно е, че пише изрично, че консумацията на вафли и сухи пасти е позволена (2 пъти седмично).  Confused

Neko, естествено, че няма ги дам. А ти като пишеш такива работи, имаш ли идея колко много работи съм организирала дотук за детската градина и то докато 2 от трите ми деца са вкъщи с варицела? И също, че съм дала 10 лв. за почерпката, 25 лв. за подарък, още 20 лв. за подарък на госпожите на родител, закупила съм го, инсталирала съм го, подарила съм го? Имаш ли идея, че директорката ни подарява картичка за Коледа, за да изрази уважение към родителите? И че с госпожите и помощничката всички родители сме в супер добри отношения и си благодарим ежедневно за всички общи усилия. И айде на фона на всичко това всичко това - изведнъж чипс и вафли.

# 117
Neko, естествено, че няма ги дам. А ти като пишеш такива работи, имаш ли идея колко много работи съм организирала дотук за детската градина и то докато 2 от трите ми деца са вкъщи с варицела? И също, че съм дала 10 лв. за почерпката, 25 лв. за подарък, още 20 лв. за подарък на госпожите на родител, закупила съм го, инсталирала съм го, подарила съм го? Имаш ли идея, че директорката ни подарява картичка за Коледа, за да изрази уважение към родителите? И че с госпожите и помощничката всички родители сме в супер добри отношения и си благодарим ежедневно за всички общи усилия. И айде на фона на всичко това всичко това - изведнъж чипс и вафли.

Не, всъщност не знам. Не мисля, че се познаваме толкова добре, че да знам толкова подробности от ежедневието ти или да съм запозната с труда, който полагаш, но благодаря за информацията. Човек би предположил, че един родител би бил щастлив, че прави тези неща за детето си, а не би го виждал като бреме.
Радвам се, че има толкова амбициозни и активни родители, които са в прекрасни отношения с екипа на градина, в крайна сметка така трябва да седят нещата.
В нашата градина се даде портокал, малко шоколадче и сокче, всичко това в пликче, което се прибра в чантата без знание на децата. Беше предоставено, доколкото знам, от артистите, фотографите и дядо Коледа, който се снима с децата. А не то детската градина или от общината. Ако учителите не го бяха позволили или взели, съм сигурна, че щеше да има вълна от родители, които щяха да се възмутят, че тези неща са прибрани от децата. В подобни ситуции никога не можеш да угодиш на всички.
Бързо оздравяване на децата ти пожелавам.  Peace

# 118
  • Куциндрел
Още от яслата за Коледа и 1-ви Юни дават някакви сладки неща от неизвестни марки. Моето дете рядко яде нещо от тях. Но пък майка му.... Blush

Наближава 23-ти. Да видим дали децата ще се зарадват на подаръците. Flutter

# 119
  • София
Неко, благодаря за пожеланието. Вървим вече към оправяне. Искам само да уточня, че не виждам приносът ми към градината като бреме. Когато има да се организира нещо, аз първа вдигам ръка - и така е още от яслата. Ако ми бяха казали да организирам почерпката, и това щях да организирам. Просто затова ми стана много обидно от коментара "защо не се хвана да го организираш ти" - щях да се хвана, ако градината не бяха проявили инициатива да си го направят те и бяха потърсили помощ.

П.п. освен това не съм сигурна дали родител има право да организира внасянето на храна. Всъщност точно за храна не бих поела отговорност. Само мога да дам препоръка и със сигурност ще дам такава за следващия празник. В това няма нищо лошо - хората са хора, когато се изслушват и се опитват да се съобразяват.

Общи условия

Активация на акаунт