Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

  • 104 741
  • 772
  •   2
Отговори
# 555
  • Мнения: 1 532
Довечера за първи път след пауза от около 25 дни ще опитам гъбката какъв кефир ще е направила. Бях я оставила в хладилника и в мляко. Преди това правеше страхотен кефир, надявам се да не и е станало нищо.

# 556
  • Мнения: 19
Довечера за първи път след пауза от около 25 дни ще опитам гъбката какъв кефир ще е направила. Бях я оставила в хладилника и в мляко. Преди това правеше страхотен кефир, надявам се да не и е станало нищо.
По принцип след като стои в хладилника и не я използвате, първите два-три кефира трябва да се изхвърлят докато и се възстановят отново функциите и започне да прави хубав кефир.

# 557
  • Мнения: 896
Записвам се да ви следя че ми омръзна да купувам по 6 лв. литъра готов кефир.
Имам само няколко въпроса.
1. От какво мляко става кефир: пастьоризирано, домашно преварено, или домашно сурово ?
2. От къде мога да си намеря гъба ? Къде в София продават ?

# 558
  • София
  • Мнения: 24 654
Къде се продава готов кефир за 6 лв.???
Аз никога досега не съм ползвала сурово мляко. Прясно мляко купувам от магазина. Не го варя, директно сипвам в гъбата.

# 559
  • Мнения: 896
От кауфланд взимам половинката по около 3 лв. От друго място (забравих кой магазин) взимах веднъж но си беше чист айран.

Това питам дали става с пастьоризирано от магазина или купувате от бабите домашно мляко от някой пазар.

# 560
  • София
  • Мнения: 9 371
Взимам нормално мляко от магазина. Верея, Вършец, Ел Би. Последно взех My day. От всички ми става, май с My Day е по-гъсто.

# 561
  • София
  • Мнения: 24 654
Който има домашно мляко е чудесмо за кефир, но се сварява преди и студено се слага на гъбата,

# 562
  • Мнения: 1 532
Довечера за първи път след пауза от около 25 дни ще опитам гъбката какъв кефир ще е направила. Бях я оставила в хладилника и в мляко. Преди това правеше страхотен кефир, надявам се да не и е станало нищо.
По принцип след като стои в хладилника и не я използвате, първите два-три кефира трябва да се изхвърлят докато и се възстановят отново функциите и започне да прави хубав кефир.


Да сигурно така ще направя. Първия кефир не струваше, беше рядък и с никакъв вкус. Сега ще видя втория...

# 563
  • Мнения: 73
Здравейте, дали има някой, който има гъба за подаряване в момента? В София съм, но може и по куриер. Благодаря ви предварително Simple Smile

# 564
  • Мнения: 896
Аз също търся.

# 565
  • Мнения: 108
Здравейте! Имам кефирена гъба от повече от месец. Дадоха ми я изсушена, но не е била съхранявана в сухо мляко. Около 7-10 дни ми отне да я събудя и да прави хубав гъст кефир, както и зрънцата да станат от жълти -бели. Първо-нормално ли е гъбата да е на съвсем малки парченца,защото моята прилича на карфиол,но минал през чопъра Grinning ? И второ- за толкова време не е пораснала изобщо. Стои си около 1супена лъжичка(или малко по-малко) и това е. Правя около 300мл с това количество гъба, на вкус е много приятно, почти същото като купешкия на Хармоника и съответно мисля, че си е хубав за пиене...но защо тогава не расте? Имате ли идея?

Последна редакция: пт, 08 сеп 2017, 00:24 от chica_loca

# 566
  • Мнения: 1 780
Здравейте! Имам кефирена гъба от повече от месец. Дадоха ми я изсушена, но не е била съхранявана в сухо мляко. Около 7-10 дни ми отне да я събудя и да прави хубав гъст кефир, както и зрънцата да станат от жълти -бели. Първо-нормално ли е гъбата да е на съвсем малки парченца,защото моята прилича на карфиол,но минал през чопъра Grinning ? И второ- за толкова време не е пораснала изобщо. Стои си около 1супена лъжичка(или малко по-малко) и това е. Правя около 300мл с това количество гъба, на вкус е много приятно, почти същото като купешкия на Хармоника и съответно мисля, че си е хубав за пиене...но защо тогава не расте? Имате ли идея?
Аз моята я имам от юни и за 3 месеца се е удвоила. За 10 дена едва ли ще има видима разлика.

# 567
  • Мнения: 108
7-10 дни беше само събуждането(нали около 3 зареждания се изхвърлят докато започне да прави кефир). А повече от месец вече приготвям и пия. Явно има и такива случаи, когато расте бавно. Благодаря!

# 568
  • Мнения: 541
Здравейте! Имам кефирена гъба от повече от месец. Дадоха ми я изсушена, но не е била съхранявана в сухо мляко. Около 7-10 дни ми отне да я събудя и да прави хубав гъст кефир, както и зрънцата да станат от жълти -бели. Първо-нормално ли е гъбата да е на съвсем малки парченца,защото моята прилича на карфиол,но минал през чопъра Grinning ? И второ- за толкова време не е пораснала изобщо. Стои си около 1супена лъжичка(или малко по-малко) и това е. Правя около 300мл с това количество гъба, на вкус е много приятно, почти същото като купешкия на Хармоника и съответно мисля, че си е хубав за пиене...но защо тогава не расте? Имате ли идея?

Гъбата се размножава на около 27 дни. По принцип за да расте по-бързо трябва да я оставяте да почива, т.е. да не правите постоянно кефир, но според мен няма нужда...

# 569
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
на изсушената й трябвало повече време, за да почне да нараства.

някои сушени кеф. гъби даже, правели няколко кефира и после се споминавали...
аз опит със сушена нямам, вчера в един форум четах..

там една мацка правеше супер гъст кефир от соево мляко с млечната гъба.
аз не съм пробвала, но и соево мляко не консумирам.

Общи условия

Активация на акаунт