Шеста тема на чакащите

• 587 528
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 5 265
Благодаря Mama Ru , Dyado Yag Flowers Rose

# 5 266
  • Кърджали
Здравейте, моето момиче е осиновен от на 1 г. Гледана е от приемна майка. Детето спише в количката 2 м. след като я взехме,
Почнахме да я учим да стъпва на земята и да се изправя,а не само в леглото. Но за съжаление от бънджито и проходилката на която са я слагали ходи на пръсти, хиперактивна е но според лекарите е от това че 1 година никой с нищо не се е занимавал с нея. Учил се да говорим и се опитваме да наваксаме 1 загубена година. Детето е обслужване, не е артист.

Не съм писала "от векове", още повече синът ми вече е голям човек, не е редно да го коментирам по форуми. Но последният пост ме върна десетилетия назад, с моите страхове и въпроси.
"Леко увреждане" - често тези деца са недоносени и недохранени, нищо фатално. Моето дете беше с" бебешка анемия" и чести дихателни проблеми, нормално за родилка, която не може да си осигури най-добрия хранителен режим.Освен това, лек сърдечен проблем, към днешна дата нищо му няма, не мога да изброя спортовете, с които се е занимавал. Много от недоносен ите деца имат проблеми с очите, без да е нещо фатално.
За жилището-също нищо фатално. Важно е да се демонстрира ред и безупречна хигиена.
Наследствена обремененост - никога не може да се предвиди, защото се носят гени от поколения назад. Все пак, ако има информация за сериозно психическо заболяване на предци е поне основание за размисъл.
Възраст от 0 до..., да, притеснително е. Обикновено умствени и психични дефицити се откриват около втората година. Въпреки това, повечето кандидати се стремят към колкото може, по-малка възраст, защото и социалното изоставане при прекрасни генетични данни не е за подценяване. Решението е лично и трябва да е добре обмислено.
В крайна сметка, както обичах да казвам "преди векове" тук всяка история завършва щастливо. Аз имам малко особено мнение по темата "домове" (закрити) vs.   "приемни семейства", но това вече излиза от въпросите. И както казваше майка ми(която обожаваше и буквално обожествяваше моя син, вечна и памет!)" Едно кученце да вземеш и ти става мило, какво остава за детенце".Не е толкова страшно. Успех!

Благодаря! Какво ви е мненито за домовете и приемните семейства? Поне по моите наблюдения, домовете, поне що се отнася до малките деца, вече не са онзи ужас от едно време.

# 5 267
Здравейте, моето момиче е осиновен от на 1 г. Гледана е от приемна майка. Детето спише в количката 2 м. след като я взехме,
Почнахме да я учим да стъпва на земята и да се изправя,а не само в леглото. Но за съжаление от бънджито и проходилката на която са я слагали ходи на пръсти, хиперактивна е но според лекарите е от това че 1 година никой с нищо не се е занимавал с нея. Учил се да говорим и се опитваме да наваксаме 1 загубена година. Детето е обслужване, не е артист.

Не съм писала "от векове", още повече синът ми вече е голям човек, не е редно да го коментирам по форуми. Но последният пост ме върна десетилетия назад, с моите страхове и въпроси.
"Леко увреждане" - често тези деца са недоносени и недохранени, нищо фатално. Моето дете беше с" бебешка анемия" и чести дихателни проблеми, нормално за родилка, която не може да си осигури най-добрия хранителен режим.Освен това, лек сърдечен проблем, към днешна дата нищо му няма, не мога да изброя спортовете, с които се е занимавал. Много от недоносен ите деца имат проблеми с очите, без да е нещо фатално.
За жилището-също нищо фатално. Важно е да се демонстрира ред и безупречна хигиена.
Наследствена обремененост - никога не може да се предвиди, защото се носят гени от поколения назад. Все пак, ако има информация за сериозно психическо заболяване на предци е поне основание за размисъл.
Възраст от 0 до..., да, притеснително е. Обикновено умствени и психични дефицити се откриват около втората година. Въпреки това, повечето кандидати се стремят към колкото може, по-малка възраст, защото и социалното изоставане при прекрасни генетични данни не е за подценяване. Решението е лично и трябва да е добре обмислено.
В крайна сметка, както обичах да казвам "преди векове" тук всяка история завършва щастливо. Аз имам малко особено мнение по темата "домове" (закрити) vs.   "приемни семейства", но това вече излиза от въпросите. И както казваше майка ми(която обожаваше и буквално обожествяваше моя син, вечна и памет!)" Едно кученце да вземеш и ти става мило, какво остава за детенце".Не е толкова страшно. Успех!

Благодаря! Какво ви е мненито за домовете и приемните семейства? Поне по моите наблюдения, домовете, поне що се отнася до малките деца, вече не са онзи ужас от едно време.

Няма домове от много години. Има ЦНСТ-та и приемни семейства.

# 5 268
Ние като осиновихме нашето дете, директора на РДСП въобще не го беше виждала. Социалните там също. Информацията идваше от социалните в малкия град, които контактуваха с приемната майка. Честно казано бюрокращината е пълна. Мина повече от година от нашето осиновяване, нито веднъж не са ни се обадили, да не говорим да ни посетят...

Социалните от "малкия град" са социалните работници на детето, тяхна е работата да го виждат и да подадат информация. Хората в РДСП не работят пряко с деца, тяхната работа е административна и не са длъжни да ходят да оглеждат децата. Социалните от "големия град" не са социални работници на детето от "малкия град", няма къде да го видят, а и то не е техен случай, че да го гледат. А защо се оплаквате, че не ви посещават, вие искате да ви висят на главата всеки месец ли? Имам позната от малко градче, след осиновяването, всеки месец я посещават, до гуша й е дошло от тях. Предполагам, че Вие сте от София, там едва ли имат капацитет да обикалят ежемесечно всеки

Посещението от "социалните" първата година в двугодишния следосиновителен период на наблюдение е всеки месец. В оставащата една година през три месеца. Така е по наредба...не е ясно защо не се спазва...

# 5 269
Не е ли на 6 месеца проследяването? Поне аз имам такъв спомен - в началото след осиновяването и след това през 6 месеца за проследяване развитието на детето и адаптацията му - събираха се 4-5 срещи.

# 5 270
Сега е променено. Прослядяването вече е 3 г. и е на всеки 2м.по спомен.

# 5 271
Не е ли на 6 месеца проследяването? Поне аз имам такъв спомен - в началото след осиновяването и след това през 6 месеца за проследяване развитието на детето и адаптацията му - събираха се 4-5 срещи.

Не, има промени чл.26 ал. 3 от Правилника за прилагане на закона за закрила на детето

# 5 272
Здравейте!От 3 години и половина сме подали документи за осиновяване и тази седмица ни се обадиха за детенце Simple Smile.
Имам няколко въпроса ,тъй като ни се случва за пръв път .
Не съм уведомила в работа ,че кандидатстваме за осиновяване и ако решим ,че това е нашето детенце (за което искрено се надяваме ) кога и в какъв срок трябва да уведомя работодателя си?Не ми се иска да ги поставя в ситуация от днес за утре ме няма ,но в същото време не искам да рискувам и да има шанс да ми прекратят трудовия договор.
И второ и много по-важно ,детето е на 5 месеца ,има ли нещо специфично ,за което трябва да наблюдаваме в поведението му ,въпроси към социалните ?Ще се срещнем ли с приемната майка ?Социалната служителка ни каза ,че може да го заведем на лекар в града ,в който се намира ,смятате ли ,че е необходимо при толкова малко детенце ?
Благодаря ви Simple Smile

# 5 273
Честито  ni001 !!! дано това да е вашето мечтано дете! 🎉
попринчип можете да го закарате на лекар защо не? това ще бъде от полза за вас и за детенцето !
извинявай да попитам само какви критерий имахте и чакахте толкова много ?

# 5 274
Kitara meli,критериите ни са от 0-5 ,без претенции за пол ,здраво -без заболявания ,без ясно изразени ромски белези .
Надявам се ,че дългото чакане е било ,за да ни срещне с нашето си детенце:)

# 5 275
много се радвам ! да наистина това ще бъде вашето детенце ние чакаме 2 г и 3 месеца с критерий от 0-3 момиче здраво без претенции за етнос надяваме се да се случи и при нас 😊

# 5 276
Благодаря .
Искрено се надявам да получите своето писмо скоро ❤️

# 5 277
Някой питаше какво да гледа за петмесечно бебе. Синът ми беше на три месеца. Това, което трябва да слушате и питате е как протекло раждането, колко е бил Апгар, в термин ли е родено, има ли отлагани ваксини, държи ли главичка, преобръща ли се от гръб на корем само, хваща ли пръст/ играчка, как се храни, спокойно ли будува, как спи - спокойно, буди се, храни ли се нощно време?

# 5 278
Здравейте!От 3 години и половина сме подали документи за осиновяване и тази седмица ни се обадиха за детенце Simple Smile.
Имам няколко въпроса ,тъй като ни се случва за пръв път .
Не съм уведомила в работа ,че кандидатстваме за осиновяване и ако решим ,че това е нашето детенце (за което искрено се надяваме ) кога и в какъв срок трябва да уведомя работодателя си?Не ми се иска да ги поставя в ситуация от днес за утре ме няма ,но в същото време не искам да рискувам и да има шанс да ми прекратят трудовия договор.
И второ и много по-важно ,детето е на 5 месеца ,има ли нещо специфично ,за което трябва да наблюдаваме в поведението му ,въпроси към социалните ?Ще се срещнем ли с приемната майка ?Социалната служителка ни каза ,че може да го заведем на лекар в града ,в който се намира ,смятате ли ,че е необходимо при толкова малко детенце ?
Благодаря ви Simple Smile
Вие преценете, кога да уведомите работодателя си. Познавате го най-добре и предполагам знаете как ще реагира.
Лично Аз , срещнах голяма подкрепа от моя. Дано и Вие срещнете тагава.

# 5 279
  • В градината...
Прочетете за тази възраст какво трябва да прави едно дете и питайте. Друг е въпросът дали ще получите искрени отговори. Ние не получихме. А и не всички приемни родители са в час с развитието на детето така, както ни се иска. Как е протекло раждането също не може категорично да се установи, защото епикризата рядко съдържа пълна и вярна информация за всеки детайл. Нали, като ходите на лекар, сте виждали как в амбулаторния лист се пишат едни стандартни текстове - корем мек, лигавици нормални и т.н., а никой не ви е преглеждал корема и др. Та, така.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 18:11 от perunika

Общи условия

Активация на акаунт