Шеста тема на чакащите

• 581 474
  • 5 451
  •   3
Отговори
# 3 015
Разбира се, че можеш. Пишеш пол, пишеш възрастов диапазон и те, в общи линии, са показатели, с които се съобразяват съветите на 100%.
Колкото до посочването на желан етнос... Е, там вече нещата са много относителни. Първо, защото децата от български произход без сериозни заболявания са единици и второ, защото в повечето случаи информацията на социалните идва от майката, а тя може да се самоопредели като каквато си иска... пък за бащата може да каже всякакви неща. Та... в това отношение човек трябва много да премисля и да прецени шансовете си, както и с какво е готов да направи компромис.

Процедурата по проучване трае по закон точно три месеца. Т.е. от момента, в който подадете пакета документи при социалните до момента на издаване на заповедта за вписването ви в регистрите, могат да минат не повече от три месеца. В тази си част мисля нещата са доста стегнати и подредени.
По време на тези три месеца ще имате няколко срещи със социалните. Преди правеха една в тяхната сграда, а останалите - в дома на кандидатите. Сега не знам точно как протичат нещата. Ще минете курс за осиновители, ще се обадят на поръчителите ви, за да потвърдят написаното... и общо взето това е.
Чакането е после. И често е дълго. Малко въпрос на късмет, но и на критерии, разбира се.

Ако се решите, пожелавам ви успех!

# 3 016
  • В градината...
За който бърза, му изглежда тромава. А.за който не - дори много бързо става вписването в регистъра. Аз го имах като резервен вариант и никак не бързах. Не исках и предложенията да дойдат бързо.

# 3 017
Изобщо не е тромава. 3 месеца проучване и при нас 3 месеца чакане. Дете на 3.5 год живяло в приемно семейство, т.е. няма дефицити. Произхода ни е неизвестен.

# 3 018
  • Пловдив
Може и така да е...просто така съм чувала от познати...
Мерси за инфото.

# 3 019
Здравейте ,ние вече чакаме близо година и също сме посочили това за етноса ,без забележими белези.За сега не са се обаждали,чакаме.Иначе документи и одобрение и курс мина бързо ,може би защото нещо правиш и нещата се нареждат,а когато чакаш времето минава по бавно.

# 3 020
Здравейте ,ние вече чакаме близо година и също сме посочили това за етноса ,без забележими белези.За сега не са се обаждали,чакаме.Иначе документи и одобрение и курс мина бързо ,може би защото нещо правиш и нещата се нареждат,а когато чакаш времето минава по бавно.
И нашите критерии бяха много широки и мислих,че бързо ще се случат нещата,но при положение,че бяхме писали 0г.-4г.без предпочитание за пол и етнос.Само широко разпространеното "без ярко изразени ромски черти“и пак от вписването в регистъра до делото 1г.и 9м.Само търпение трябва да имате.Аз се бях настроила наново да подавам документи за одължаване,но не се случи за подновяване,а за самото дело всичко отначало вадихме с моя съпруг.

# 3 021
Здравейте, мили хора! Слаби са думите да ви благодаря за помощта, която ми оказахте четейки ви от началото и до сега! И така : 2017г. ноември бяхме вписани в регистъра. Първо обаждане за дете 2018г.май, дадохме отказ. Последва промяна в критериите ни, като премахнахме "без видими черти на ромския етнос" и желанието ни за деца с родствена връзка. Осъзнахме, че две деца едновременно не е по силите ни и също, че външен вид и белези не ни притесняват. Второ предложение за дете 2018г.декември. Сина ни си дойде 2019г. на 28 януари:) Няколко месеца по - късно поднвихме документите и ноември 20019г. отново бяхме вписани. И така първо обаждане юни месец, последва среща, обичайните тревоги и колебания. Към днешна дата решението ни е да си я вземем. Няма какво да обмисламе дълго и мъчително (както беше с първото ни дете), това е, коети сме искали и комисията се е съобразила с нас. И отново : БЛАГОДАРЯ ВИ!

# 3 022
Чета и виждам ,че средно след 6 или 8 месеца сте имали обаждане.Ние за момента нямаме,дали трябва аз някъде да се обадя или да напомня за себе си ,ама дори незнам къде .

# 3 023
Това, което сме направили в по - късен момент е, че се свързахме със социалната за корекция в критериите. Това ако е напомняне. Друго мисля не може да се направи. Чакаш.

# 3 024
Наща социална ,направо си ни каза, че няма да ни се обадят с тези изисквания , които сме писали .Аз обаче ,този път няма да слушам никой  и после напразно да се разкарвам за откази  .Така , че който има желание да си намали критериите да го направи по - скоро !

# 3 025
Който е готов да чака 3-4-5 години и има това време, може да се пробва да не прави компромиси.
Въпросът е, че осиновяването само по себе си е огромен компромис и определено не е лесно решение.
Затова по-горе писах, че трябва да сме наясно с какво можем да направим компромис, но и какви са шансовете ни. Защото по-широките критерии дават и повече шансове. И обратно.
Хората, тръгващи по нашия път, стават все повече, а децата без ромски берти и без заболявания определено не се увеличават.

Бебу, вие подновявахте ли скоро? Нямате ли нови предложения?
Някой може ли да сподели как протичат сега срещите и проучванията.

# 3 026
Според мен е доста тромаво. Вписани сме януари, а сега сме юли. 7 месеца. Чакане. Всеки ден проверяваш пощата в очакване на специалното, най-важното писмо и оставаш разочарован от сметките и рекламите, които откриваш. Всеки ден гледаш телефона си за пропуснато обаждане от непознат номер. Чакането те убива. Всеки казва търпение, има време ще стане, но не е лесно. Заобиколен от бременни или малки деца, най-вече бебета. Минаваш покрай магазин за детски потреби, гледаш и се молиш скоро и ти да купиш дрешки и играчки.
И отново ТЪРПЕНИЕ!

# 3 027
Галита, просто не се фиксирайте в това. Мислете и правете други неща. Наблегнете на тези, които после няма да можете да правите.
Немалко от нас са чакали дори около две години. И не защото са имали кой знае какви претенции, а просто защото така се е случило. Ако толкова време човек мисли постоянно за това, ще се побърка. А годините преди да вземе това решение... За почти всички и те са доста. Ако всяка бременна и малко дете ни депресират, къде ще му излезе краят?
Ще дойде и вашето време. Когато най-малко очакваме, се случват хубавите неща.

Седем месеца не са кой знае какво. Нали това не е заявка, която да се изпълни в срок. Преди вас чакат още хиляди, съветите разглеждат по критерии и все пак по някакъв ред. А и три месеца вероятно не са функцинирали нормално. Кой знае и сега как са ограничени.

Гарантирам ти, че в един момент ще ти се гади от играчки Wink

# 3 028
Аз започнах да се настройвам и то леко едва след като мина година и половина от вписването ми. Не че през цялото това време не съм мислила и чела постоянно за осиновяването и не съм мислила за дете. Просто нямах нагласата, че нещо ще се случи преди година и половина. От всичко, което бях изчела си мислех, че няма да е здравословно за мен да се пренавивам по-рано. И явно е имало защо.

# 3 029
Бебу, много непрофесионално е постъпила социалната.
От моя опит мога да кажа, че промяната в критерия възраст или брой дечица дава много добри шансове.

Общи условия

Активация на акаунт