Гладът е най-добрата подправка на света

  • 83 580
  • 1 153
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 785
... или коя храна е способна да ви накара да предпочетете глада пред изяждането ѝ?
Лоши спомени от детската градина или преяждане по Коледа - темата е ваша. Интересно ми е какво правите, ако отидете на гости, а там е сервирано точно това, което не ядете? Защото знам доста истории как някой е хапвал, даже обилно, за да не обиди домакинята...  Mr. Green

Даже като подтема може да обсъдим и модерния начин "био" на хранене (а колко наистина е био не коментирам). Как преглъщате хляба от лимец - с удоволствие, трудно или все още не сте успели да го преглътнете, и ще използвате темата за полезни съвети?



За да дам тон, ще си кажа аз какво не мога да преглътна - от детската градина последствията са грис с мляко и супа с пилешка кожа. Чорба от леща е яденето, което ме е карало да стоя буквално гладна пред това да го ям, докато пачата е това ядене, което не съм опитвала, нито пък планувала да го направя, защото изглежда ужасно  Rolling Eyes. Иначе ям чесън, лук, магданоз, копър и пр.

# 1
  • Мнения: X
Супа с кожа и пача и аз не ям, но това което мразя от дъното на душата си е лук в манджа и оцет. Само при вида на люспите сварен лук ми се обръща стомаха. Мисля, че няма причина за тази ми ненавист, според майка ми е защото ме е оставяла да се глезонтя много, като малка  Blush . Скоро изкарах стомашен вирус и преди това хапвах тахан, та вече и при мисълта за него ми се гади.

# 2
  • Мнения: 2 681
Всичко  от обичайната българска, европейска и турска кухня мога да изям в умерени количества.
Единственото неприятно ми е бамя в супа или второ.
Но ако съм на гости ще я подбутна към края на чинията, ще си изям другите съставки.
За питиетата - не понасям мастика, узо и подобни анасонови.
От дете ми миришат на сироп за кашлица. Много ме черпеха с него тогава.
Био, еко и подобни храни не купувам, не им вярвам.

# 3
  • Мнения: 24 467
Имам няколко фаворита тук: готвени лук и домат /пресни ги обичам/, айрян /по градински спомени, точно, беше на бучки и ми се гадеше от него/, филия с лютеница /особено ако е едра/, тлъсто месо, вкл. сланина, но най- много от всичко ненавиждам от детската си възраст още прясно мляко с каймак  Sick, само мисълта за него кара стомахът ми да прави революции и позиви за ... В тази връзка не обичам и корите на кремовете, бучките в тях и всичко, което се точи и лигави и има вид, подобен на каймака.

Хляб само от лимец не се получава. Става сух. Лимеца го добавям към една друга смес в съотношение смес: лимец = 4:1. Добавям натрошено ленено семе, сусамово и маково семе, ч. лъжичка ленено масло, а понякога- орехи и/или бадеми- натрошени.

# 4
  • Мнения: 7 325
Много храни могат да ме накарат да предпочета глада. Имам кофти спомен от детството ми свързан със спаначена супа. Този отвратителен блудкаш ми беше сервиран за обяд, а баба ми седеше над главата ми и ме заплашваше, че няма да ида на училище докато не го изям. Повдигаше ми се, а сълзите ми капеха в чинията. Лещата също беше една от омразните ми храни. Проблема не е в продуктите, те присъстват в кухнята ми, а в начина на приготвяне.
От доата години не ям домати, а ги обичах.
По био мио не залитам. За да е еко трябва да съм си го призвела сама, а няма начин. Гледам боклуците да са сведени до минимум, полуфабрикати не купувам, избирам според съставките, но не давам луди пари за био плодове и зеленчуци. Няма гаранция че са такива.

# 5
  • София/Севлиево
  • Мнения: 12 416
Супа топчета е нещото,което не обичам от детската градина до ден днешен, другото се научих да го ям и даже някои неща ги обожавам-гъби,макарони,крем карамел,млечна баница.
Пача,всякакви дреболии и шкембе чорба също не ям и директно ще откажа, ако ми предложат.Майка ми(лека и пръст) ми би 2 шамара,когато бях на 21 и твърдо отказах да ям шкембе, но това не може да ме убеди в противното.
Хляб от лимец обожавам, но незнам защо у дома в хлебопекарната не става като в ресторанта, уж по една рецепта го правя,но явно и печенето е от значение.
Почитатели сме на био и еко продуктите и редовно си пазаруваме от подобни магазини, а напоследък и от фермерските пазари.Сирене,кашкавал и мляко само по БДС си купувам, колбаси не взимам, заради натриевия нитрит и храни, в които има повече от 3 Е-та не влизат в дома ми.

# 6
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 635
Леща и кус-кус под всякаква форма и с каквито и да е подправки. Отврат, отврат, отврат!!!

# 7
  • София
  • Мнения: 12 344
От детската градина - паниран кашкавал, грис  Sick.
От 2 - 3 години мразя всякакви морски дарове.
Мразя варени картофи.
По био и аз не залитам.

Едит:

Как забравих за кюфтетата с бял сос и мляко с ориз. Отврат  Sick
Никога не съм опитвала заешко и пуешко и не бих.

Като дете омразни ми бяха боб и кисело зеле. Сега ги обичам.

Последна редакция: ср, 06 яну 2016, 14:44 от miamim

# 8
  • out of space
  • Мнения: 8 623
Забавна тема  Grinning

Няма сила на света, която да ме накара да ям чушки от туршия....особено червени брррр  Sick

Зелен фасул също ненавиждам, но ако умирам от глад ще си гребна от сокчето.

# 9
  • Мнения: 2 988
Мразя варена пилешка кожа. Само да се опитам да я преглътна иии  Sick Причината за това сигурно се крие в това, че баба ми правеше пилешката супа само с кожи, защото излизаха най-евтино. Не мога да ям пача, шкембе чорба, мозък и всякакви манджи, в които има прекалено много мазнина. Само като видя един пръст мазнотия най-отгоре иииииииииииии... А и зеле или зелеви сърми с патешко или сланина. Ако някой се е опитвал в огромна тенджера да отдели зеле от сланина ще ме разбере.

Аз пък обожавам паниран кашкавал и от туршиите ям само червените чушки, зелето и зелените домати.  Joy

# 10
  • Мнения: 12 525
Не бих яла никога едни класически детскоградински десерти/следобедни закуски - мляко с ориз, мляко с грис, грисхалва, крем в купа/чаша, без значение какъв. Варена пилешка кожа и всякакви плуващи тлъстини в манджа (наричам ги медузи), това и аз мразя. Боба не можах да го намразя в детската градина, нищо че там не го ядях, защото тропаше по купата, дори бяха обвинили нашите, че съм разглезена, щом не ям боб. Mr. Green Също ужасен спомен е една червеникава супа с фиде, която ни сервираха често, а като имаше таратор за обяд, беше малък празник hahaha
А грис не обичам вероятно заради зърнистата консистенция, затова и качамак не обичам (не обичам и от фино брашно, ще ям само ако оцеляването ми зависи от това, както и другите неща  Laughing ). А, сетих се, пак детскоградински спомени, лоши - кюфтета с бял сос (с червен - също), пиле фрикасе, юфка. Много интересно, че обичах чая от горена захар Joy .
От бременността бях намразила киселото зеле, много повръщах от него, та 5-6г не ядох, но вече ям Grinning . Но ориз не обичам изобщо, пак от бременността, а тя беше преди близо 11г., идея нямам защо Shocked И от кафе повръщах, но си го обичам.
Сетих се за най-гадния плод - райска ябълка, баща ми обича и ми е давал, няма такава гадост  Laughing . Мразя и червено цвекло.

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 9 790
Има много неща, които не обичам и за това не ги готвя в къщи, но чак да не мога да го преглътна... се сещам само за едно - млечна супа. Няма такава гадост! Това от стола в училище - супа от вода и брашно (според мен нямаше мляко в нея, а брашно) и тук-там плуваше сирене. И винаги в чисто бялата супа имаше по някой черен косъм.  Sick Sick Sick Само като се сетя за нея ми се обръща стомаха.
По принцип на гости ходя само на много близки хора, на които съвсем спокойно мога да кажга какво обичам и какво не. Никой не се обижда. Не се чувствам длъжна да ям нещо, което не харесвам, за да не обидя някого.
Лимец и всичко пълнозърнесто обожавам. Не всичко полезно разбира се е вкусно. Последните години покрай напъните ми за здравословно хранене (не био, просто здравословно) съм свикнала да ям всякакви гадости. Отдавна съм свикнала, че вкуса не е определящото и най-важното качество на една храна.

# 12
  • София
  • Мнения: 8 978
Грис и филия с русенско варено. Още ги помня тези филии от стола в училище. Тънка филия и отгоре 2 см. русено варено, изтръпвам, само като си го спомня  Sick Иначе ненавиждам патладжан, и мога да седя гладна, но няма да опитам от него.

# 13
  • Мнения: 47 352
Таратор.
Баклава.
Шкембе чорба.
Черва, пълнени неща в тях.
Пръжки.
Сланина.
Винен кебап.
Реване.
Тригуни.
Торти - не че не ям, ако съм на гости, но в краен случай.
Стриди.
Кисел.
Варено месо.
Попара.
Риба във фолио.
Риба с доматен сос.


Както казва мъжът ми - теб, ако те слуша човек ще каже, че си умряла от глад  hahaha
Той не яде едно единствено нещо - мляко с ориз. Иначе е голям почитател на ориза. Аз пък само с мляко го обичам  Joy
Дъщеря ми също яде всичко - без крем карамел  Crazy

# 14
  • Мнения: 6 640
от детската градина съм намразила онзи гаден дъх на столова, не мога да го опиша с думи - нещо като миризма на препържена мазнина. само някоя манджа да ми лъхне на нея, и предпочитам да си остана гладна.

Общи условия

Активация на акаунт