Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 457
  • 889
  •   1
Отговори
# 195
Днес ходих на лекция за кърменето. Консултантката каза, че може да се яде всичко без ограничения в разумни количества. За кафето каза, че е допустимо дори 2 на ден.

# 196
Важното е да се следи детето как реагира. Моето например реагира доста и на една чаша кафе или черен чай - после спи по по-малко време и много неспокойно. Но пък приятелките ми си пият кафета без проблем.

# 197
  • Варна
Здравейте! Дъщеря ми е на 14 дни и е само на кърма /за разлика от първата ми дъщеря там не се справих добре с кърменето/ ...
Искам да попитам,когато суче от едната гърда по някое време,спира,после усещам че суче,но не преглъща нищо, ако я махна,почва да плаче,ако я сложа на другата гърда суче и заспива. Но това от 2 дни. Гърдите ми омекнаха и вече не текат. Теглим я вечер и си наддава доста добре.
Та въпросът ми:правилно ли е да предлагам и другата гърда,като видя,че не иска от първата. Възможно ли е да я изпразва?
Днес я теглих след като сука от първата-50 мл,сложих я на другата,изсука 30 мл и заспа. Знам,че не е хубаво да я тегля,но исках да зная дали се засища.
Благодаря предварително!

# 198
Аз, искам да попитам ,как мога да съхранявам повече  изцедена кърма, при излизане на по-дълга разходка примерно да нахраня 2 пъти , дали мога да дам от шишето 1 път и след 3-4 часа пак от него? Надявам се някой да ме е рабзрал какво искам да кажа Grinning

# 199
  • над кукувичето гнездо
Аз, искам да попитам ,как мога да съхранявам повече  изцедена кърма, при излизане на по-дълга разходка примерно да нахраня 2 пъти , дали мога да дам от шишето 1 път и след 3-4 часа пак от него? Надявам се някой да ме е рабзрал какво искам да кажа Grinning
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=156629&nomobile=1
Аз бих използвала две шишета с предварително охладена кърма и бих ги държала в съд тип "термос". Половин час преди храненето бих стоплила едното шише "в пазвата си", а другото бих оставила в термоса до половин час преди следващото хранене. Wink
П.П. Разбира се, най-добрият вариант е директно кърмене. Гърдите за едни 5-6-7 часа пак биха се повтвърдили, докато бебето се храни два пъти от шише. Peace

Здравейте! Дъщеря ми е на 14 дни и е само на кърма /за разлика от първата ми дъщеря там не се справих добре с кърменето/ ...
Искам да попитам,когато суче от едната гърда по някое време,спира,после усещам че суче,но не преглъща нищо, ако я махна,почва да плаче,ако я сложа на другата гърда суче и заспива. Но това от 2 дни. Гърдите ми омекнаха и вече не текат. Теглим я вечер и си наддава доста добре.
Та въпросът ми:правилно ли е да предлагам и другата гърда,като видя,че не иска от първата. Възможно ли е да я изпразва?
Днес я теглих след като сука от първата-50 мл,сложих я на другата,изсука 30 мл и заспа. Знам,че не е хубаво да я тегля,но исках да зная дали се засища.
Благодаря предварително!
Честито бебче! Предлагайте винаги и двете гърди. На всяко следващо кърмене предлагайте втората предложена при предходното кърмене гърда. Ако бебчето е гладно, ще яде, ако не е гладно - няма да яде. И, да, кантарът не е добър съветник, бебчето си показва, както и в случая. Hug

Последна редакция: пн, 14 мар 2016, 19:27 от isa_pisa

# 200
  • Варна
isa_pisa,благодаря за отговора  bouquet

Исках и друго да напиша,че след днешния ден съм гроги...бебето сучи и заспива,оставям в креватчето и след малко пак търси да суче. И вчера беше така,главно след обед почва. Редувам гърдите,но си заспива и после пак търси.

# 201
  • над кукувичето гнездо
svtl@,
А това сучене ефективно ли е? В смисъл, личи ли си да преглъща - да се мърдат ушенцата, челюстта подскача повече, чува се преглъщане, евентуално, бузките точно пред ушенцата хлътват и изскачат и т.н., или само се целувате - движи се само устата? Ако е второто, може да има нужда да суче заради успокояващото действие - така най-добре усеща мама, или просто да задоволява сукателния рефлекс. В такъв случай може да ви помогне биберона - залъгалка, ако все още не използвате. Той може да е както от полза, така и във вреда, ако бебето изобщо го приеме. Ползите са, че задоволява гореописаните необходимости. Минусите са свързани със задоволяване на сукателния рефлекс (бебето се е насукало и когато го сложите на гърда не проявява интерес, няма необходимост, което води до компрометиране на кърменето) и с по-нататъшни проблеми - привикване към синтетичната материя, трудно отказване, кариес, гъбички, деформиране на зъбки...При нас имаше период, в който използвах гърдата като залъгалка на залъгалката Rolling Eyes - вадех залъгалката от устата не бебето и му набутвах гъда с надеждата да не усети и да папка.

Ако просто е гладно бебето, ще яде по-често няколко дни, докато кърмата се орегулира, за да посрещне нуждите на бебето и после ще се нормализират нещата. Може след като предложите втората гърда, да предложите пак първата и така няколко пъти. Подбутвайте, пощипвайте, за да не дреме много, много и така.
Като се замисля, може и някакви колики да ви се появяват. Казват, че бебетата не различават болката в стомахчето от газове от глада и реагират по еднакъв начин с търсене на гърда, хапане на юмручета, плач, нервност... За това оригвайте добре, правете масажчета и затопляне на коремчето, гушкане, люлеене, шъткане, гимнастика "каране на колело".
Общо взето в първите един-два месеца може да имате усещането, че не правите нищо дуго освен кърмене, но после нещата си идват на мястото. Peace

# 202
  • Варна
Мисля,че е ефективно сученето, мисля обаче,че и за успокоение ме използва. Усещам,че има колики,свива се и плаче докато го прави,като я взема се успокоява.
Залъгалка не желае.

# 203
Дайте ми акъл - как да си поддържам лактацията по време на захранването? Синът ми има 2 вкарани хранения - закуска и обяд. Предстои вкарването и на 3то хранене. Мога да заместя първите 2 ядения изцяло, понеже той си хапва, не е като да е злояд. Но давам да суче само и само да си запазя лактацията. А той прави ужасно големи паузи след тези две хранения, защото преяжда. Иска ми се да не му спирам ентусиазма към храната, защото аз лично съм била много злоядо дете и не ми се отглежда такова. В същото време обаче се случва да има дни понякога по няколко дни наведнъж, в които отказва да се храни, защото му никнат зъби. И тогава млякото ми не стига. И тамън да се увеличи - малкият пак прояжда. Освен това почна да се буди нощно време от глад. Сигурна съм, че е от това, защото изключих всички други неща поетапно и вече се разбуждам достатъно, за да усетя колко е изпил, а не го кърмя полузаспала. Направих и няколко пробни кърмения, при които изпи само около 90-100мл, а това трябваше да му е уж изцяло млечно хранене. И вече в чудо се видях, защото толкова месеци издържах да не дам и капка АМ, но вече почвам да се поддавам. Не искам да се цедя нон-стоп в очакване на някои дни, в които няма да му се яде. А и на всичкото отгоре като ми идва цикъла по 12-13 дни пак рязко ми намалява кърмата от хормоните.

# 204
  • София
При много майки действа да се кърми преди хранене с твърда храна. Така обикновено съветват да се захранва и храни бебето консултанти по кърмене-първо му се дава да суче, когато е хапнало и е спокойно ще е по-съгласно да опитва нови неща и ще се запази лактацията.
Защо се налага да се замества трето хранене? Ако нямаш конкретна причина може просто да не го правиш. Има 2 хранения напълно заместени и това за дете до година е дори много добре. Останалите може да са ти само с кърма без никакви притеснения.
До година се смята, че твърдата храна е по-скоро за разнообразие и опознаване на нови вкусове. Евентуалнл ако има и някаква здравословна причина или детето е по-ящно. Заместването на хранене може да станд и постепенно като детето води и само си вземе твърдата храна и откаже кърменето.
Моят син е на 5 месеца и има напълно заместено хранене само 1-закуската. Всички останали са "подвижни" и е както дойде  Sunglasses Ежедневието ни, самият ми темп на домакинстване и неговите предпочитания изискват да съм по-гъвкава и ми е невъзможно да приготвя всичко в точен час и да сядаме. Особено обяда винаги заминава някъде в пространството  Laughing
Преди време на една среща на Ла лече лига една майка изказа опасенията и за същото нещо-нейното бебе беше доста ящно и се случва да отказва кърмене, а тя предпочиташе то да остане преобладаващата храна до 1 година. Посъветваха я да кърми преди твърдата храна, да предлага по-често, за да стимулира лактацията, да не отказва кърмене нощем и да стопира количествата твърда храна на нивото, което са достигнали или леко да ги намали ако детето позволи.

# 205
Благодаря за мнението, Ирайн  Hug за жалост нещата ги знам на теория, но явно това не е моят начин и все се надявах да има и някаква друга опция. А иначе не се налага да замествам още едно хранене, просто искам да го вкарам поне като минимално количество храна.

# 206
  • над кукувичето гнездо
Конкретен съвет не мога да дам, ще опиша при нас как стоят нещата, с уговорката, че до сега не е отказвал да се храни. Постепенно въведох обяд и следобедна закуска. Напълно заместени са. Започнах с обяда, като го смесвах с кърма (замразени запаси), след като го заместих него, по същия начин беше със следобедната закуска. Там давах безмлечна каша с кърма. После добавих и плодово пюре. Запасите кърма свършиха, продължих без тази добавка. От един-два месеца следобедната закуска е млечна каша с плодово пюре (реших, че АМ в млечна каша е по-добре от млечен "дефицит"). Скоро започнах да замествам и закуската. Почти сме до пълния обем, но винаги предлагам и кърма след това. Закуската е в 8:30 - 9:30, до обяда в 12-13 предлагам кърма няколко пъти, по-точно той си иска, така се и приспива за сутрешната дрямка. Следобед, зависи кога е ял каша, но между 17:30 и 19:30 часа отново достъпът за кърма е свободен, както и цяла нощ. Буди се между 2 и 5 пъти нощем, но яде реално 2 пъти, останалото е зъби и т.н. Така сутрин и вечер не го кърмя веднъж, а няколко пъти през половин-един час, или на 15-20 минути Laughing
Дано този ферман да е от полза bouquet

Ако при зъбоникнене не отказва тотално да яде нещо различно от кърма, може да давате по малко и по-често от заместващата храна Simple Smile
П.П. Опитайте се постепенно да редуцирате преяждането до нормално количество - ~ 200 г +/- 20 г, за сметка на калоричност - месо, картофи, жълтък.

Последна редакция: ср, 16 мар 2016, 14:16 от isa_pisa

# 207
При много майки действа да се кърми преди хранене с твърда храна. Така обикновено съветват да се захранва и храни бебето консултанти по кърмене-първо му се дава да суче, когато е хапнало и е спокойно ще е по-съгласно да опитва нови неща и ще се запази лактацията.
Защо се налага да се замества трето хранене? Ако нямаш конкретна причина може просто да не го правиш. Има 2 хранения напълно заместени и това за дете до година е дори много добре. Останалите може да са ти само с кърма без никакви притеснения.
До година се смята, че твърдата храна е по-скоро за разнообразие и опознаване на нови вкусове. Евентуалнл ако има и някаква здравословна причина или детето е по-ящно. Заместването на хранене може да станд и постепенно като детето води и само си вземе твърдата храна и откаже кърменето.

newsm10 newsm10 newsm10

# 208
Имам един въпрос - при проблем със щитовидната жлеза и ежедневен прием на л-тироксин, кърмите ли или бебето е изцяло на АМ?

# 209
Здравейте,
не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но поне може да ме ориентирате къде да го задам.
Бебето ми е на седмица, само на кърма. От вчера, та до днес акото му е тъмно зелено. В началото кърмех от двете гърди и нямах проблеми, от 2 дни ги редувам и акото позеленя. По принцип знам, че е добре да се кърми от двете гърди, но в родилното ми казаха точно обратното, педиатърът и той и като прибавим и болките, които имам в момента се предадох. Знам, че понякога акото позеленява, тъй като не се кърми достатъчно, затова се старая за кърмя  дълго, така че бебето да може да яде и задно мляко. Трябва ли да се притеснявам от цвета на акото и ако да, защо? Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт