Дефицитите на една журналистика

• 364 581
  • 4 350
  •   1
Отговори
# 1 095
  • София
Делта, не ми се обяснява - отговорите са в психолингвистиката. На чиС български не зная как ще си я преведеш тази ужасна дума психолингвистика. В психолингвистиката са обсъдени значенията, които носят думите. Включително на български. Относто случването - прочетИ отново поста ми - там съм обяснила за граматиката и всичко.

# 1 096
Скрит текст:
За всяка английска дума си има българска такава или словосъчетание, което е редно да се използва. Ние не сме англичани, ние сме българи.

За съжаление, не е така. Аз самата се старая никога да не използвам чуждици, но често за думите няма точен еквивалент, а трябва да се превеждат според контекста - в случай, че има контекст. Мисля, че случаят с "troublemaker" е точно такъв, което не пречи ти да си го превеждаш като пакостник. Но хайде, тази дума е стара,може да й измисляме еквиваленти.
Коя ще да е тази българска дума, с която да преведа facepalm не ми е ясно обаче. А такива има много, така че чуждиците са неизбежни.

Писах някъде из темите - бъграският език е много по-описателен. Даде чудесен пример, за да подпомогнеш обяснението ми.

За израза facepalm, защото това е израз, среща се и написано отделно или с тире, имаме сродни изрази - "затулих/закрих с длан/и лице", "склоних лице на дланта му/й/си" и пр. В крайна сметка, човек трябва да проявява въображение в речта си. Преводите не са лесно нещо, но когато човек иска да говори български, говори български.
palm = длан
face = лице

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 11:01 от DeltaAzimut

# 1 097
  • София
Делта, откъде ги четеш тези глупости как българският бил по-описателен език? Всеки език е описателен, това е присъща особеност на всеки естествен човешки език, а е така, защото сме така бай дизайн (издразних ли те? Wink). Всеки език си има пълния набор от части на речта - съществителни, прилагателни, глаголи, предлози и т.н. То няма и как по друг начин да бъде, а хората ползват всеки език, който владеят все описателно. Дори изкуствените езици имат описателност, защото самите обекти трябва да бъдат описани. Колкото до българския да се говори на български, само отворИ пак тълковния речник и ще видиш колко български думи всъщност не са български, а са от гръцки, турски, сръбски... изобщо от който език по комшийски или културно влияние дойде.

# 1 098
Скрит текст:
Делта, откъде ги четеш тези глупости как българският бил по-описателен език? Всеки език е описателен, това е присъща особеност на всеки естествен човешки език, а е така, защото сме така бай дизайн (издразних ли те? Wink). Всеки език си има пълния набор от части на речта - съществителни, прилагателни, глаголи, предлози и т.н. То няма и как по друг начин да бъде, а хората ползват всеки език, който владеят все описателно. Дори изкуствените езици имат описателност, защото самите обекти трябва да бъдат описани.
Колкото до българския да се говори на български, само отворИ пак тълковния речник и ще видиш колко български думи всъщност не са български, а са от гръцки, турски, сръбски... изобщо от който език по комшийски или културно влияние дойде.

Във всеки език има чуждици, които са приели гражданственост, не само в българския.
Но стремежът ни в наши дни трябва да е да използваме красивата българска реч, когато това е възможно. А е възможно. Затова изразите, които посочихте по-горе, следва да си се превеждат на български, а не понеже ни мързи да ги преведем, или имаме беден речник, или се правим на интересни, да караме на английски и да очакваме, че всички хора в България трябва да ги разберат. Ами не трябва и не са длъжни. Ако желаеш да те разберат в България, говори на български, това е тезата ми.

П.С. Естествено, когато нещо е ново и невидяно до сега в света, или в държавата със съответен език, да стане познато с наименованието, което е дал изобретателя/ите (вносителите) му, на съответния език. Но само толкова. От подобни случаи, между другото, са дошли и чуждиците във всички езици.

Последна редакция: пт, 07 юли 2017, 19:40 от DeltaAzimut

# 1 099
И да се върнем на темата .....

# 1 100
  • София
по темата - тази сутрин, ама откъде и аз се излъгах да го пусна,  при Гала имаше много силна рекламно-пиарска акция за поредния гуру-алтернативец-лечител и дори се бил телепортирал. И май редакторката беше, на списание Осем, такива хвалби му удари, така разпалено, ама като зомбирана или просто много добре си играе ролята. Имаше и един мъж, него не го разбрах какъв е, и всичко беше на принципа "аз ще лъжа, а ти след мен ще мажеш". А за мен си е класическата схема мошеническа и въросният гуру си има пълния комплект в това отношение, обаче се опитва да си го направи на легенда. Колко интересно, франсето го затворили, а после, естествено след като вникнал още в себе си в затвора, ннещо му проговорило, че трябва да отиде в Мексико да лекува хората. Дзън-дзън! Беше много поучително, направо като по учебник. Дори филм си направил човекът, някакви кадри, ужким научни изследвания... направил си е образ на Оби Уан Кеноби, все едно гледах нескопосан опит за специлни ефекти от Междузвездни войни, ама ужесно-мега зле. Забавлението беше велико. И в България имало особена енергия (което аз  разбрах като имане на особено голямо количество балъци).  На мен ми беше забавно, но си е трагично като си помисля колко много хора вярват на този, че и на гостите в студиото, които така убедено говореха, че чак страшно ми стана. И това списание за трети път го срещам, явно има претенции да е модерно, но всъщност е някакво клонящо към такива алтернативни щуротии, та може и да си вярва редакторката.

# 1 101
Отвратително е това, което прави предаването на Гала с тези шарлатани. И не е само тя, по някаква друга телевизия гледах за психо-хирургията, лъжат отчаяни и болни хора и им взимат и последните пари... Sick

# 1 102
Малоумното предаване на Гала няма ли да го спрат най-накрая? Майка ми се връзва на такива неща, а беше толкова интелигентна жена...  ooooh!

Много ме дразнят репортажите по новините - напоследък яко не уцелват с изписването на имената на хората, които говорят.
Гледах репортаж за келеша, ударил слепите туристки, и той мълчи като риба, а отстрани една кифла пъди камерата - "Оставете го на мира, не се чувства добре..." (нещо от сорта)
Под кифлата изписано името на жена, окръжен прокурор  Shocked Тъкмо се наех да се възмущавам, и смениха кадъра, показаха вече истинската прокурорка  Laughing, предната вероятно е била майката на момчето.

# 1 103
Днес сутринта Г. Малкоданска питаше мазно и с усмивка, качила се естествено на покрива;

-А, какви са ШАНСОВЕТЕ за градушка?

И тръпнеща, някак си прекалено весела, чакаше отговора на поредната специалистКа. newsm78

# 1 104
  • sofia
https://nova.bg/news/view/2017/07/13/187616/%D0%B2-%D1%81%D0%B5% … 0%B4%D0%B5%D0%BE/
След гурмето по асфалта, друга обезателна тема...как да предпазим домът си от крадци. Всяко лято...Tired Face

# 1 105
О Боже! Днес обявиха, че МунДьо бил взел интервю от "нейно величество Гала"! Майкооооо!

# 1 106
....при Гала имаше много силна рекламно-пиарска акция за поредния гуру-алтернативец-лечител и дори се бил телепортирал.

Гала отдавна се удави в тези неща. Преди много време беше малко от малко по-поносима. После започна постепенно да затъва. Изглежда добре и има прилична фигура, но в акъла и вкусовете е като някаква изперкала лелка на 60.

# 1 107
  • София
като изключим това, че всички тези си плащат за участието, нея явно я гоони кризата на средната възраст и е готова на всичко, за да не й личи, че остарява.

То не е точно за журналистиката, но ми направи впечатление как започнаха да се държат журналистите и от полицията в случая с момчето, което блъсна жената и изчезна. Сега започнаха да го изкарват жертва, как било първо провинение, всеки грешал... Хубава работа, първо провинение! Още малко и ще започнат "ела си, ще те черпим торта и нищо няма да ти се случи". Майката сто процента знае къде е синът й, а служебните лица не зная защо се държат така, все едно младежът е избягал от час, а не е блъснал човек, карайки без книжка и чужда кола.

# 1 108
  • sofia
Да. И мен ме дразни това изопачаване на историята. Баби по улицата, учителки и комшии, със сълзи на очи го славословят.
Същевременно и дума не се казва за хората в болницата, които са жертвите.

# 1 109
Да. И мен ме дразни това изопачаване на историята. Баби по улицата, учителки и комшии, със сълзи на очи го славословят.
Същевременно и дума не се казва за хората в болницата, които са жертвите.

Точно това ме дразни и  мен.  Те хората в  болницата вече не са  интересни.  Там няма драма. 6 годишното невинно момиченце не е интересно. То няма роднини. Другите хора също са вече никои. По-интересното е  къде е пишман-шофьора. Чак  в  сутрешните  блокове журналята проиграват евентуални ситуации,  пускат  се  като  следови  кучета  и   "душат"  по  завоите. И за чий? Дано момчето е добре, но начина, по който се представят нещата е отвратителен и освен сензация не цели нищо друго. Ама нещо не им се получава. Съобщете веднъж дневно, че няма следа от момчето. Какво има да разтягате ластици? Ама какво можело да бъде... Всичко може да е станало.                                                               

Общи условия

Активация на акаунт