Дефицитите на една журналистика

• 361 996
  • 4 321
  •   1
Отговори
# 780

Всички наблюдаваме това убийство, спасители няма! Peace

# 781
  • Пловдив
http://www.mediapool.bg/resornata-agentsiya-oproverga-mazh-da-e- … a-news261451.html

Просто не знам как да коментирам... Tired

# 782
  • София
Еми всички отразили случая, плюс всички вързали се са слабоумни. Това да не е опашка за хляб да се отстъпва ред. Поне д-р Хаус да е гледал човек ще знае нещо, но трябва и да се мисли. Поне понякога.

# 783
Да, ама аз гледах интервю, май по битиви с въпросния мъж, който обясняваше, че е дал редът си. После с жена му. Какво излиза, че някой в битиви си прави измислени репортажи по поръчка на самия Моллов?

# 784
  • София
Снощи хванах репортажа точно по бтв и не ми стана ясно за какво става въпрос.

# 785
  • София
Да, ама аз гледах интервю, май по битиви с въпросния мъж, който обясняваше, че е дал редът си. После с жена му. Какво излиза, че някой в битиви си прави измислени репортажи по поръчка на самия Моллов?
Ама всеки може всичко да обяснява, това не означава, че е истина или че е възможно. И не мисля, че е поръчка, просто тъпотия. И ако толкова им куца общата култура на всички направили репортажа, то ако поне следваха правилата това нямаше да се случи. Правилата са ако не да ги снимат, то поне да се обадят в Агенцията по трансплантация и да попитат какво е положението на този човек. Най-малкото защо е чакал толкова дълго. И щяха да разберат, но тогава репортажът нямаше да е толкова драматичен, нямаше да се излъчи веднага, а вече всичко се прави от сега за сега. Такива неща като да се работи дни, седмици, често и месеци по някакъв репортаж няма. Ей сега някой се е сетих нещо и го прави с каквото има веднага. Това е все едно с по един телефон да снимаме и да постваме във Фейсбук. Ама и хората явно са навикнали да гледат бекритично, да чувстват нещо и да вярват.

# 786
Аз повярвах - най вече на самите тях,  жената и мъжа. И сега ми се ще да не е измама, а някакво недоразумение.

# 787
Аз повярвах - най вече на самите тях,  жената и мъжа. И сега ми се ще да не е измама, а някакво недоразумение.

Измама е силна дума, но да речем една не толкова благородна лъжа! Всеки, изгледал репортажа, би трябвало да си зададе някои въпросителни и нелепици, които се набиваха на очи! Най-голямата беше това с отстъпването на реда, сякаш това е магазин и може да пуснеш чакащото дете на опашката пред теб! Тук си има процедури и ако се откажеш от манипулацията, най-малкото няма да решиш ти кой да те замести, а компетентните лекарски комисии! А накрая се оказа, че дори децата са си с предимство по принцип! Безумно е!

То проблема не е в тези хорица, скалъпили си тези измислици. Генералният проблем е в журналистката щедро пуснала този порой от лъжи в ефир! Как пък не провери нито едно от твърденията на тези хора? Нито едно!?! А самата проверка не е толкова сложна, нито трудоемка, както се оказа...

В името на поредния сълзлив материал, нещата в медиите ескалираха до абсурдни нива! И не забравяйте, че този репортаж се появи  в една от онези медии, които щедро кичим с определението "сериозни"! Сериозни са...сериозни идиоти!

# 788
  • София
Кой кого е излъгал?

# 789
  • София
Ред не може да се отстъпва, има си комисии, които решават чий ред е и кой е готов, за кого има донор.
Пари не се събират просто така, това от години го казвам и тук, хубаво е да се види дали за въпросното мероприятие има стандартна пътека, дали се налага, дали струва толкова и дали на човека му има нещо.
В случая този човек очевидно е болен, очевидно има нужда от трансплантация, но донор има, пари има и се е шервала някаква сметка, по която са събрани сума пари без да е ясно за какво. Дали е измама не знам, защото не мисля, че има план и умисъл в тази история, но е трагедия от грешки и то на много хора участвали в ретранслирането на една, ако не измислена, то поне недостоверна новина.

# 790
  • София
Семейството на този пациент са излъгали, че са отстъпили ред  за трансплантация и са тръгнали да събират пари за платена в Турция ли?

# 791
Андариел - да.

"От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите."

Какво да проверяват, след като журналистите предварително са знаели, че никакъв ред не е отстъпван? И въпреки това са излъчили материала.

# 792
  • София
Семейството на този пациент са излъгали, че са отстъпили ред  за трансплантация и са тръгнали да събират пари за платена в Турция ли?
Излъгали са, да, ред не може да се отстъпва, това е очевиден факт. Отделно и децата са с предимство по закон, та и да можеше да се отстъпва ред на дете не би могло. А в Турция трябва да се направи трансплантация, това е истина, защото донор е жената на болния и те са от различна кръвна група, пък такива трансплантации тук не могат да се направят. Но имало пътека, която да плати операцията, та дали имат нужда от пари за това не е ясно.

Андариел - да.

"От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите."

Какво да проверяват, след като журналистите предварително са знаели, че никакъв ред не е отстъпван? И въпреки това са излъчили материала.
Може изобщо да не са прочели. Не подозирам предумишленост, защото цялата история е толкова непрофесионална, че изключва каквато и да е мисъл, камо ли умисъл.

# 793
Да бе, не прочели. От агенцията откъде знаят за подготвян такъв репортаж, че са им предоставили това инфо за Моллов? Питали са, разбрали са несъответствието, ама понеже е привличаща вниманието новина - и хайде - журналистически удар.

# 794
  • София
Да бе, не прочели. От агенцията откъде знаят за подготвян такъв репортаж, че са им предоставили това инфо за Моллов? Питали са, разбрали са несъответствието, ама понеже е привличаща вниманието новина - и хайде - журналистически удар.

Не ми се струва вероятно, но не е невъзможно. Ако е така е измама, защото в репортажа е имало сметка за набиране на средства.

Общи условия

Активация на акаунт