Домашни любимци - декоративни зайчета 8

• 81 286
  • 787
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Днес рязах ноктите на зайко и без да исках му клъцнах единия живец на нокътчето..потече малко кръв, сложих му памук ама без спирт и без нищо друго..и сега не знам какво да правя, ако се инфектира нещо? Жената в зоомагазина ми продаде специална ножица за рязане на нокти и ми каза, ако случайно текне кръв да му сложа памуче...В началото се дърпаше, но после седеше мирно...Изчистих му клетката, възможно ли е да се инфектирА?
Възможно е. Под ноктите на зайците, както се сещаш, има много бактерии. Всяка рана изложена на такива, в допълнение с фекалии и урина, по които ще стъпва е възможно да се инфектира. Наблюдавай го - първо да не го изяде тоя памук, второ дали ще зарастне бързо и безпроблемно, дали ще има промени в поведението - отаз от храна, отпадналост и липса на енергия, повишена темп. На месец и половина за мен е рано да се режат нокти, колко нокат има то на тази възраст. За следващия път най-добре го заведи на ветеринар да ги скъси, или внимавай, в повечето случаи живеца се вижда до къде е и се реже 2-3 мм след него, т.е. не непосредствено до него, а малко нокът да му остане. В живеца на нокъта /не само заешкия/ има множество нервни окончания и е изключително болезнено нараняването му /личен опит с моите нокти/. Представи си на теб някой да ти отреже нокъта толкова до дъно, че да ти отреже и част от живеца с него Tired - така се чувства зайчето ти в момента. Не го казвам с лошо, не се засягай. Всяка животинка си иска грижи. До 3-4 дни трябва да му мине, после го заведи на лекар ако искаш да го погледне.
Ето тук има инфо за заешкия маникюр, както и други полезни статии за отглеждане на заек. Ще ти е от полза. В нета има и други сайтове за инфо.

# 301
Ами тази нощ не е лудувало... Sad Текна съвсем малко кръв, една две капки, натиснах лекичко с памука и го махнах и беше спряло да тече..Сега ще го взема и ще видя как му е лапичката..дано да няма температура  Sad

# 302
  • София
Ами тази нощ не е лудувало... Sad Текна съвсем малко кръв, една две капки, натиснах лекичко с памука и го махнах и беше спряло да тече..Сега ще го взема и ще видя как му е лапичката..дано да няма температура  Sad
Логично е да не е лудувало, защото много го боли, това е живец все пак, но го наблюдавай по-често и му гледай нокътчето как върви. Сменяй му по често пелетите или талаша за да не стой на мокро.

# 303
Ризла,намажи мястото с йодасепт за мазане,безопасен е за животни.Една приятелка е ветеринарка и каза при такива случаи да се процедира така.

# 304
  • София
rizla - какво стана с нокътчето, оправи ли се?

# 305
  • Sofia
Изкара ни акъла тази нощ нашата зайка...започна да тропа ужасно към 3ч.
 Като станах да я видя трепереше,очите и ококорени...какво може да я е изплашило Thinking

# 306
  • София
Зайците тропат по няколко причини основно: когато са стресирани или когато са ядосани. Могат да се уплашат от всеки непознат за тях шум, идващ от съседи или от улицата, дори за нас този шум да не е нищо особено.

# 307
Аз имам ангорка на 5години.Няма такава калпазанка.Бубка се мити постоянно и целогодишно.Върти се на 360°из своята клетка.В началото на нашето приятелство мен ме ближеше а моя го хапеше.Сега ближе майка ми а нас с моя ни хапе.Денонощно рие,имам чувството ,че тунел до Китай се опитва да изкопае.Винаги има храна и вода.Веднъж месечно и се купува минерално камъче.Сега е наказана на балкона задето ми прекъсна кабела на единия телевизор(за щастие беше изключителен от ел.мрежата).Гледам я на дървени пелети,но не знам от старостта или от какво започна да мирише много.успява да превърне половин килограм пелети в прах за едно денонощие.Направо се чудя какво да я правя.

# 308
  • София
Скрит текст:
Аз имам ангорка на 5години.Няма такава калпазанка.Бубка се мити постоянно и целогодишно.Върти се на 360°из своята клетка.В началото на нашето приятелство мен ме ближеше а моя го хапеше.Сега ближе майка ми а нас с моя ни хапе.Денонощно рие,имам чувството ,че тунел до Китай се опитва да изкопае.Винаги има храна и вода.Веднъж месечно и се купува минерално камъче.Сега е наказана на балкона задето
ми прекъсна кабела на единия телевизор(за щастие беше изключителен от ел.мрежата).
Скрит текст:
Гледам я на дървени пелети,но не знам от старостта или от какво започна да мирише много.успява да превърне половин килограм пелети в прах за едно денонощие.Направо се чудя какво да я правя.
Радвай се, че е уцелила "нулата", ако въобще е стигнала до жиците, защото ако гризне "фазата", няма да я спаси факта, че телевизора /или който и да е уред/ е изключен.

# 309
Имаше късмета навън да има гръмотевици за да съм изключила тв-то от мрежата.Реших да се разходи в нейната стая(хол 6 на 4 кв.м)където обича да тича.За малко трябваше да отворя на ММ,който се прибираше от работа,и малката калпазанка излезна от зад тв-то с парче кабел в устата.Добре ,че се хвърлих да и го взема навреме.Вашите байковци на колко години са,опитвали ли сте да ги заплодите.Преди години опитахме,но нашата скочи да бие мъжкия и решихме ,че не е добра идея.

# 310
Здравейте нокътчето се оправи, благодаря много за бързата намеса. Сега имаме друг проблем започна да копае, гледам я на пелети и рови ли рови гадинката малка  Laughing
Моето зайче е на има няма 2 месеца, края на октомври ще го водя на ваксини и обезпаразитяване.
Започна и да киха много, на какво може да се дължи това?

# 311
Киха от пелетите,когато ги напишка и станат на прах им влиза и в нослето.

# 312
Благодаря Simple Smile Четох много тук във форума и искам да попитам дали да му правя ваксина и обезпаразитяване? Четох, че от инжекцията можело да умре, възможно ли е?

# 313
Ризла,първата ваксина е задължителна, обезпаразитяването също,ако искаш да го имаш по дълго.Следващите може да не ги правиш,ако зайо не се среща с други байковци.Моята калпазанка има само първите и е вече на 5 години.И няма да умре.Дори няма да ги усети.

# 314
Благодаря ти, сигурно ли е, че следващите може да не се правят, ако не се среща с други пухчета или -добре да му ги правя и тях, щом няма опасност от умиране?

Общи условия

Активация на акаунт