НК-ВВХ - храненето на столетниците

• 114 739
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Значи мислите,че ми трябват повече мазнини.Ще хапвам повече .Дайте примерно дневно меню  , за да знам,че си набавям всичко в норми.Явно наистина се храня недостатъчно и ще трябва да променя нещо.Досега ядях предимно плодове ,салата,малко ориз и два пъти в седмицата бобови.
Благодаря на всички за отговорите. Heart Eyes

# 76
Как решите, че е недохранена?  newsm78

Имам приятелка на съшата възраст, която също няма цикъл от скоро, а си яде всичко.

# 77
  • София
Тя сама си го е написала. Сетила се е и да направи връзка между начина си на хранене и спирането на цикъла. Добре е да каже, колко тежи и с какъв ръст е. Приятелката ти трябва да има някакъв здравословен проблем. Не е нормално да е в менопауза на 41.

Здравейте, не знам дали точно тук трябва да попитам ,но ме интересува има ли връзка между  BBH хранене и спиране на месечния цикъл? на 41г. съм и от 7 месеца нямам цикъл.От 5 г. съм вегетарианка , а през последните месеци се старая да се придържам към BBH хранене.

# 78
  • София
Значи мислите,че ми трябват повече мазнини.Ще хапвам повече .Дайте примерно дневно меню  , за да знам,че си набавям всичко в норми.Явно наистина се храня недостатъчно и ще трябва да променя нещо.Досега ядях предимно плодове ,салата,малко ориз и два пъти в седмицата бобови.

добави 1-2 яйца на ден, зехтин, по едно авокадо, масло, риба, сирене/кашкавал.
ако си склонна да добавиш месо, не се хвърляй на пилешкото - по-добре да е свинско, телешко, агнешко, пуешко.

# 79
  • ... рееща се.
@dezi 13, за увеличаване на мазнините аз бих препоръчала да наблегнеш на ядките.

# 80
Не е нормално да е в менопауза на 41.
Rolling Eyes Ей, колко е хубаво, когато човек знае всичко...

Dezi 13, според лекарите е нормално менопаузата да настъпи, когато си в 40-те или 50-те.

Да не говорим, че по-ранната менопауза е свързана с намален риск от ракови заболяв … рдата и яйчниците.

Щом следящият те лекар не намира нищо притеснително, аз бих препоръчала да не изтезаваш организма си. Пиенето на хормони е свързано с рискове (Елена Уилкинс е чудесен пример), които са доказани.

И преди да започнеш да ядеш повече мазнини и животински продукти, разгледай какво е сегашното количество мазнини, които приемаш: като добавка към салати, сосове, манджи, печива, от ядки и пр.

# 81
Цитат
...but the average age is 51 in the United States.
Ранната менопауза е много непрепоръчителна за цялостното здравословно състояние на жената: тя предполага загуба на костна плътност и тъкан /опасност от остеопороза/, проблеми с терморегулацията на организма, урологични проблеми /изпускане/, наддаване на килограми, косопад и едно от най-важните - увеличаване на риска от сърдечно-съдово заболяване, което държи първото място по смъртността в света, много преди раковите заболявания. Някои ракови заболявания са с намален риск /напр. миоми/, но се увеличават тези като рак на млечната жлеза, матката, яйчниците. Не бих пренебрегнала и неприятни състояния като безсъние, изпотяване, резки промени в настроението, внезапни сърцебиения и световъртежи.

По-късната менопауза е свързана с по-дълъг и здравословен живот, а ранната менопауза е симптом на някакво заболяване.
По отношение на мазнините, не бих наблегнала на тези от ядки, защото усвоимостта им от човешкия организъм е между 20 и 40 %, като в съдържанието им намираме много фитинови киселини, които са много вредни.

# 82
Загубата на костна тъкан, независимо от възрастта, може да се контролира чрез хранене и спорт.

Консумацията на храни, които образуват киселини е свързано с висок риск от остеопороза. Кои са тези храни? Най-вече животинските протеини, в които има високи нива на сяросъдържащи аминокиселини, които се метаболизират до сярна киселина. Как се справя с нея тялото ни? Неутрализира я с калций.

Рискът от ССЗ намалява, когато човек се храни с растителни продукти.

Повече информация и препоръки има и на този сайт: https://www.nia.nih.gov/health/publication/menopause

Страничните ефекти от менопаузата са много по-слабо изразени при жените, които са на предимно растително хранене.

Всичко това е част от ползите на НК-ВВХ.

Фитиновите киселини се махат чрез киснене на ядките - процес, който многократно препоръчвам и в тази тема.

П. П. Допълвам се по въпроса за остеопорозата. Негативно влияние върху костната плътност оказва и нещо, за което вероятно не сте се замисляли: високите токчета. Причината е, че с преразпределението на тежестта се променя и ъгъла, под който се натоварват остеобластите (клетките, които синтезират костна тъкан).

Високите токчета имат отношение и към неволното изпускане на урина.

Последна редакция: пн, 29 фев 2016, 07:01 от Фея Кръстница

# 83
Досега ядях предимно плодове ,салата,малко ориз и два пъти в седмицата бобови.

Аз бих коригирала нещата така:Малко плодове-1-2 ябълки или круши на ден и то не нa гладно и сутрин.
Салата-не като основно,а като гарнитура(притурка към основното ястие).
Ориз-много!,както и други зърнени.
Бобови-3 пъти в седмицата.

И със сигурност животинcки мазнини.Тук давате някакви растителни източници на мазнини,които изобщо няма да помогнат,защото в нито едно растение няма холестерол,от където се синтезират половите хормони.Няма и вит.Д.
В растенията има стероли,което е нещо друго, и за да има полза от тях формата на прием е друга.

Относно вит.Б 12-добавката може да се взема при нужда,обаче не виждам как някаква добавка,каквато и да е тя се вписва в хранене,което твърди,че е здравословно,при положение,че не отговаря на изискването за цялостност-т.е. добавката е някакъв изолиран ексртакт като всичко друго е премахнато.Освен това ролята на добавките е да се приемат докато научим тялото да работи правилно.

Не е нормално да е в менопауза на 41.
Rolling Eyes Ей, колко е хубаво, когато човек знае всичко...

Dezi 13, според лекарите е нормално менопаузата да настъпи, когато си в 40-те или 50-те.

Александрия е напълно права,а тези лекари дето смятат,че е нормално да си в менопауза на 40 е добре да се избягват.Или смятат,че е нормално,точно щото в днешно време хората не са здрави.
Хайде Фея,порови се за менопаузата при дълголетниците-някъде има писания,че имат цикъл докъм 60 години,до което време и раждат.

Загубата на костна тъкан, независимо от възрастта, може да се контролира чрез хранене и спорт.

Консумацията на храни, които образуват киселини е свързано с висок риск от остеопороза. Кои са тези храни? Най-вече животинските протеини, в които има високи нива на сяросъдържащи аминокиселини, които се метаболизират до сярна киселина. Как се справя с нея тялото ни? Неутрализира я с калций.

Пропускаш бобовите-доста киселинно-образуващо са,поради което се препоръчват да се избягват при хора с повишена пикочна киселина.Същото е и с някои листни-спанака да речем.Прекомерният прием на меса и животински бeлтъци не ги коментирам,те са ясни-поради което и хората на такива режими си плащат след време.
Захарта също е там,но се предполага,че хората хранещи се здравословно не прекаляват с нея.
С една дума всичко в много е вредно-трябва да има баланс. Peace

# 84

Аз бих коригирала нещата така:Малко плодове-1-2 ябълки или круши на ден и то не нa гладно и сутрин.
Салата-не като основно,а като гарнитура(притурка към основното ястие).
Ориз-много!,както и други зърнени.
Бобови-3 пъти в седмицата.

Имам два въпроса, ако позволите.
Защо плодовете да не се ядат сутрин на гладно и защо трябва да бъдат малко?
След като ограничавате плодовете и зеленчуците защо препоръчвате на жената да се тъпче с ориз?

# 85
А,да забравих да пиша за зеленчука-трябва да се увеличат,но да не са на сурова салата.А на пара или готвенки.За бързото запържване няма да отварям дума,щото ще бъде заклеймено. Simple Smile
Плодовете-щото не могат да осигурят стабилна закуска и цигулката почва да свири цял ден и човек се вкарва в порочен кръг от постоянно ядене.Останалото е свързано с кръвната захар,инсулина и влиянието  и върху половите хормони-има инфо четете.
Kaкъв е проблема на "тъпченето" с ориз?

# 86
Въобще не е вярно това за плодовете. Аз ям плодове на закуска и никакви цигулки не ми свирят, а ако някой не може да си контролира яденето за това не са му виновни плодовете.

А за тъпченето с ориз - има инфо, чети.

# 87

Kaкъв е проблема на "тъпченето" с ориз?
Че ако е бял ориз, вдига точно толкова инсулина и кръвната захар, колкото и плодовете.

# 88
Къде написах за бял  ориз? И второ-има  значение как го приготвяш и как го консумираш.Между другото от диета с ориз се свялят кг,вкл. и бял,който изобщо не е чак толкоз лош.

# 89
Въобще не е вярно това за плодовете. Аз ям плодове на закуска и никакви цигулки не ми свирят, а ако някой не може да си контролира яденето за това не са му виновни плодовете.

А за тъпченето с ориз - има инфо, чети.

Освен че съм чела,съм се допитвала и до лекар,на който имам доверие.Естеcтвено и той ,и аз не четем източниците на мамите от бг мама.  Peace

Само с плодове изкарваш до обяд? И аз мога така ако закусвам в 11,обаче понеже ям 4 часа по-рано до обяд не мога да устискам.

Общи условия

Активация на акаунт